دادههای دولتی باز بخشی از دادههای باز هستند که از تعهد دولتهای بیشتر توسعهیافته به دولت باز و حق دسترسی آزاد به اطلاعات ناشی میشود. براین اساس شهروندان حق دسترسی به اسناد و رویههای دولتی را دارند. بهطور عمومی دولت الکترونیک ظرفیت اصلی ایجاد دادههای دولت باز است. دولت الکترونیک در دنیای امروز نه یک پیشنهاد بلکه بهعنوان یک ضرورت معرفی میشود. این ضرورت ازیکطرف ناشی از تحولات دنیای مدرن و نیاز روزافزون به اطلاعات و از طرف دیگر به دلیل ظرفیتهایی است که برای دولت و جامعه خلق میکند، است.
شاخصهای دقیق مهمترین ابزار برای شناخت صحیح از وضعیت موجود و ترسیم برنامه برای بهبود وضعیت آینده است. دادههای موجود در گزارشهای منتشرشده توسط سه نهاد متولی یعنی وزارت اقتصاد و امور دارائی، سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات و سازمان اداری استخدامی کشور، در قالبهای PDF، عکس و غیره است. چنین دادههایی اساساً ضعیفترین فرمت قابلعرضه برای دادههای دولت باز است چراکه فراخوانی دادهها، جستجو در میان آنها، اجرای محاسبات، انجام مقایسه و بسیاری عملیاتهای دیگر را برای مخاطبان این دادهها سخت خواهد کرد.
سامانه پایش و ارزیابی دولت الکترونیک که توسط مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه جهاد دانشگاهی ایجادشده است تلاش دارد تا این خلأ را پوشش دهد. بر همین اساس هدف سامانه فوق ارزیابی میزان خدمات الکترونیکی دستگاههای دولتی، مقایسه عملکرد دستگاهها و نمایش هرچه بهتر نقاط ضعف و قدرت سازمانها و وزارتخانهها در بحث ارائه خدمات الکترونیکی است. نقطه عطف این سامانه نسبت به گزارشهای بالا عبارت است از:
- برخلاف فرمت یکسویه گزارشهای بالا سامانه دارای فرمت عملگر است؛ یعنی میتواند با دریافت فرمانهای مختلف دستگاهها را با یکدیگر مقایسه کند، در سطح بخشی آن را نمایش دهد، نقشه ارتباطات دستگاهها را ارائه کند و غیره.
- اطلاعات گزارشهای مختلف با یکدیگر ترکیبشده و تمام دادههای موجود درباره وضعیت استقرار دولت الکترونیک را از یک منبع پیگیری میکنید.
- بر اساس شاخصهای ارائهشده نمره دهی و رتبهبندی جدیدی از وضعیت دستگاهها را مشاهده کنید.
تیم فنی: سروش کریمی- محمد خالدیوسفی
تیم ناظر: کوثر کریمیپور، کمال رضوی، محمدحسین نعیمیپور
مستندسازی: فرشته الهی- افسانه شرکت- سعید هراسانی
دیدگاهتان را بنویسید