طراحی، راه‌اندازی و توسعه پایگاه دانش فقرپژوهی

سال انتشار: 1398

تاریخ انتشار : ۰۱ دی ۹۸

فقر یکی از مهم‌ترین و فراگیرترین آسیب‌های اجتماعی در جامعه ایران است که خود مسبب و مهم‌ترین متغیر دیگر آسیب‌های اجتماعی شده است. تجمیع مطالعات و دستاوردهای مربوط به ماخذشناسی فقر، پایان‌نامه‌ها، کتاب‌ها، مقالات علمی-پژوهشی، گزارش‌های کارشناسی و طرح‌های پژوهشی در خصوص مطالعه فقر و راه‌های مبارزه با آن و همچنین ۵۰ شماره از خبرنامه مقابله با فقر و نابرابری در یک مرجع مشخص می‌تواند تسهیلگر روند مطالعه و پژوهش دغدغه‌مندان این حوزه باشد.

پایگاه دانش فقرپژوهی(poverty-research.ir) به همت معاونت رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و با همکاری مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه جهاد دانشگاهی با شعار «مقابله با فقر نیازمند اراده، آگاهی و حمایتگری است» و به‌منظور تدوین و گردآوری مطالعات فقر راه‌اندازی و ایجادشده است از دی‌ماه ۱۳۹۸ در دسترس پژوهشگران و کارشناسان اجرایی قرارگرفته است.

در این پایگاه بیش از ۱۵۰ عنوان کتاب و ۴۰۰ پایان‌نامه و رساله دانشگاهی در حوزه فقر بارگذاری شده است و علاوه بر آن تمامی مطالعات و گزارش‌های معاونت رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حوزه فقر و نیز مقالات علمی ـ پژوهشی، مقالات عمومی و طرح‌های پژوهشی حوزه فقر که توسط مهم‌ترین مراکز پژوهشی کشور اجراشده است در دسترس علاقه‌مندان و پژوهشگران قرارگرفته است.

همزمان با راه‌اندازی پایگاه دانش فقر پژوهی باهدف شناسایی ریشه‌های فقر در جامعه، همایشی با همین عنوان در دی‌ماه ۱۳۹۸ برگزار شد؛ همایش فقرپژوهی در پی ایجاد پیوند و تعامل سازنده میان پژوهشگران حوزه فقر با حوزه اجرا و سیاست‌گذاری‌های مرتبط با فقر بود. در چارچوب این همایش کوشش شد مهم‌ترین آثار و دستاوردهای پژوهشی حوزه فقر مورد شناسایی و بررسی قرارگرفته و با معرفی این آثار و مبدعان و صاحبان آن به حوزه سیاست‌گذاری امکان تقویت تعامل و هم‌افزایی میان حوزه پژوهش و اجرا فراهم شود.

این همایش در چهار پنل در روزهای ۲۶ و ۲۷ دی‌ماه ۱۳۹۸ برگزار شد. در این همایش از اساتید دانشگاه، پژوهشگران و صاحب‌نظران حوزه فقر برای ارائه بحث دعوت به عمل آمد. در پنل فقر چندبعدی؛ به بررسی ابعاد مختلف فقر (فقر سلامت و آموزش و استاندارهای زندگی)؛ در پنل فقر آموزشی، به بررسی شرایطی که در آن حق دسترسی کودکان به آموزش محدود می‌شود و در پنل رسانه و فقرپژوهی به بررسی آثار برگزیده دانشجویی توسط شورای علمی (شامل ۳۰ عضو هیئت‌علمی) از حیث عمومی و مسئله محور بودن و ارزش رسانه‌ای پرداخته شد.

درنهایت نیز هفت پایان‌نامه به‌عنوان مطالعات برتر در حوزه فقرپژوهی در اختتامیه نخستین همایش تقدیر از پایان‌نامه‌های برتر مطالعات فقر معرفی شدند.

پایگاه دانش فقرپژوهی سعی کرده است با تجمیع مطالعات و پژوهش‌های حوزه فقر و راه‌های مبارزه با آن مرجعی تخصصی از مطالعات در این حوزه ایجاد کرده و از این طریق پلی میان سیستم اجرایی کشور و پژوهشگران و نخبگان این حوزه ایجاد کند.

 

نام پژوهشگران و همکاران: سمانه سهرابی و فرشته الهی (کارشناسان مسئول راه‌اندازی و تولید محتوای مقالات، گزارش‌های کارشناسی، طرح‌های پژوهشی)، راضیه شیخ‌رضایی، سعید هراسانی، فاطمه نصیری، فهیمه بهرامی، زهره نجفی (تولید محتوای بخش کتاب)، حسین موسوی (تولید محتوای خبرنامه)، میلاد زمان (بارگذاری محتوای بخش پایان‌نامه)، افروز آزادی (طراح و مسئول فنی).

لینک کوتاه https://iran-bssc.ir/?p=17943

پژوهشگر

سمانه سهرابی

کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران
کارشناس پژوهشی مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *