دکتری جامعه شناسی
شواهد بسیاری وجود دارد که نشان میدهد بحران کرونا نه یک استثنا، بلکه قاعدهای است در قرن بحرانزده ۲۱؛ برخی از مهمترین بحرانها و چالشهای قرن به گزارش سازمان ملل عبارتاند از مشکلات زیستمحیطی، بحرانهای مالی مداوم، عدم دسترسی افراد و شرکتها به اعتبار بلندمدت موردنیاز برای توسعه پایدار، افزایش شدید نابرابری درآمدی در سطح جهان، عدم توسعه زیرساختهای لازمِ متناسب با رشد سریع شهرنشینی، افزایش نیاز به انرژی و باقی ماندن گرسنگی و سوءتغذیه بهعنوان یک مسئله پایدار در بسیاری از کشورهای فقیر.
این مسائل، در کنار سایر بحرانها تأثیر عمدهای بر معیشت و سلامت جسمی و روانی افراد، خانوارها و اجتماعات آسیبپذیر خواهد گذاشت و در طول زمان به شکلگیری نارضایتیهای عمده در سطح جهان و ایران منجر خواهد شد. ازاینرو، نویسندگان مجموعه گزارشهای «کرونا، نیروی کار و حمایت اجتماعی» که تحت نظر معاونت رفاهِ وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی تهیه میشود، معتقدند که سیاستگذاران دولت جمهوری اسلامی ایران بایستی با استفاده از ضربآهنگ ایجادشده در اثر همهگیری جهانی کووید-۱۹، به سمت نظام جامع حمایت اجتماعیِ، برخوردار از منابع مالی پایدار، گام بردارد.
تمرکز اصلی این گزارشها بر موارد زیر بوده است:
- رصد شرایط افراد، خانوارها، اجتماعات و گروههای جمعیتی که بیش از سایرین در معرض آسیبهای ناشی از بحرانها ازجمله بحران کرونا هستند، مانند افراد و خانوارهای کمدرآمد، جوانان، زنان، کودکان، حاشیهنشینان، بیکاران، مستأجرین، اقلیتها، مهاجرین و شاغلین غیررسمی؛
- رصد صنایع و کسبوکارهایی که بیش از سایرین در معرض آسیب هستند و هدفمند کردن هر چه بهتر خدمات تأمین و مساعدت اجتماعی.
- راهکارها و توصیههای کاربردی، با الهام از تجربیات جهانی، جهت توسعۀ نظام جامع حمایت اجتماعی و تابآورسازی اجتماعات برای پاسخگویی بهتر در مقابل بحران.
تاکنون ۲۵ شماره از مجموعه گزارشهای «کرونا، نیروی کار و حمایت اجتماعی» منتشرشده است. این گزارشها از منابع مطرح و معتبر خبری-تحلیلی انگلیسیزبان و گزارشهای سازمانهای بینالمللی، و بهطور خاص سازمان بینالمللی کار (ILO) برگرفتهشدهاند. انتخاب مطالب برای انعکاس تجربیات جهانی بر اساس تناسب آنها با وضعیت ایران و با هدف استفاده سیاستگذاران از این تجارب صورت گرفته است. باوجود تمرکز اولیه گزارشها بر ثبت تجارب جهانی، گزارشهای «کرونا، نیروی کار و حمایت اجتماعی» بهمرور تلاش خود را متوجه تهیه مطالبی در مورد توصیف تطبیقی وضعیت کشورمان و ارائه پیشنهادهای کارشناسی برای حمایت از گروههای آسیبپذیر تحت تأثیر بحران کرونا کرده است.
بهطورکلی، بررسیهای این گزارشها نشان میدهند که فارغ از استطاعت مالی کشورهای مختلف، توسعه یک نظام حمایت اجتماعی نیازمند اراده سیاسی برای طراحی و اجرای برنامههای کف حمایت اجتماعی و گفتوگوی ملی برای ارزیابی شکافهای سیاستگذاری و اجرایی است.
نام پژوهشگران: کوثر کریمیپور، سمانه ذاکری، فاطمه تبرزه
لینکهای پیوست:
- بازتاب گزارش نهم در روزنامه ایران
- بازتاب گزارش دهم در روزنامه ایران
- بازتاب گزارش دوازدهم در روزنامه شرق
- بازتاب گزارش پانزدهم در روزنامه اعتماد
- بازتاب گزارش شانزدهم در روزنامه پیام ما
- بازتاب گزارش هفدهم در روزنامه اعتماد
- بازتاب گزارش نوزدهم در روزنامه اعتماد
- بازتاب گزارش بیستم در روزنامه اعتماد
- بازتاب گزارش بیستویکم در روزنامه اعتماد
دیدگاهتان را بنویسید