معرفی کتاب ۱۰۰ پرونده پول‌شویی     ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

چگونه پولشویی می‌کنند؟


کشف پولشویی و مبارزه با آن یکی از اقدامات دولت‌هایی است که بر تجارت‌های قانونی تاکید دارند، از همین روی گروه اگمنت شناخت راه‌های پولشویی را برای کشورها و موفقیت‌های مبارزه علیه آن را برای دیگر کشورها منتشر کرده است. در سال‌های گذشته مراکز اطلاعات مالی در سراسر دنیا تجربیات مهمی در زمینه کشف پولشویی و مبارزه با آن به دست آورده‌اند، اما تبادل منسجم این تجربه‌ها بین آنها بسیار اندک بوده است. از این رو گروه اگمنت، از کشورهای عضو درخواست کرد تا تجربه‌های موفقیت آمیز خود در زمینه مبارزه با پولشویی را برای این گروه ارسال کنند. گروه اگمنت شامل صد و پنجاه و دو ارگان ملیِ مرتبط با اطلاعات مالی با هدف مبارزه با پولشویی و مقابله با حامیان مالیِ تروریسم است.

تاریخ انتشار : ۱۱ شهریور ۹۸

پرونده‌هایی با ساختارهای متفاوت و در برخی موارد به زبان اصلی و همراه با یادداشت‌های حین تحقیقات، در بازه زمانی هشت ماه دریافت و برای تبیین جنبه‌های پولشویی و نکات کلیدی آن، توسط گروه کارشناسی تحلیل و بررسی گردید.

تاکید این اثر بر اقدامات بانک‌ها، بیمه‌ها، صرافی‌ها و سایر موسسات مالی و ارتباط نظام یافته آنها با نهادهای نظارتی از جمله مرکز اطلاعات مالی است. باتوجه به اهمیت مبارزه با پولشویی در مبارزه با جرایم مالی و فساد، یکی از کمبودهای مهم آموزش و آشنایی کارشناسان مالی، بانکداران و … است که این کتاب گامی برای رفع این فقدان است.

پرونده‌ها در شش فصل مجزا دسته بندی شده اند. فصل اول درباره پنهان سازی در ساختارهای کسب و کار است. در واقع این فصل توضیحی درباره پنهان ساختن وجوه کثیف از طریق فعالیت‌های روزمره تجاری و شرکت‌های تحت سرپرستی است. از جمله موارد و مثال‌ها، فرار مالیاتی در پوشش صادرات، پولشویی در املاک و مستغلات، پولشویی با استفاده از بیمه عمر، هلدینگ خانوادگی، لایه گذاری و ایجاد گردش مالی و … است.

فصل دوم درباره سوءاستفاده از تجارت قانونی است. منظور از تجارت یا کسب و کار قانونی، سوءاستفاده پولشویان از شرکت‌ها یا موسسه‌های مالی است که ناآگاهانه در جریان عملیات پولشویی قرار می‌گیرند. در این باره تجاربی از جمله، سوءاستفاده از شرکت‌های لیزینگ، فعال شدن حساب راکد با مبالغ بالا، بازپرداخت سریع و غیر منطقی تسهیلات و … مطرح شده است.

فصل سوم، درباره استفاده از هویت و اسناد جعلی است که به استفاده از اسناد غیرواقعی برای افتتاح سپرده یا دریافت سایر خدمات مربوط است. در این باره تجاربی از جمله استفاده از هویت جعلی، عدم ارایه اطلاعات در مورد منشا وجوه، استفاده از سپرده‌های بستگان، اسمورفینگ، افتتاح سپرده‌های متعدد بدون توجیه منطقی و … مطرح شده است.

فصل چهارم، درباره سوءاستفاده از ناهماهنگی‌های قضایی بین المللی و تعارض قوانین کشورها است. وجود حوزه‌های قضایی مختلف در دنیا فرصتی را برای پولشویان فراهم می‌کند تا از تفاوت قوانین، رازداری بانکی، الزامات شناسایی مشتری، گزارش‌های الزامی، قوانین مالیاتی و … سوءاستفاده نمایند. در این باره تجاربی همچون انتقال وجوه از/ به بهشت‌های مالیاتی، واریز مبالغ بالا به حساب‌های تازه افتتاح شده، سوء پیشینه صاحبان سپرده در پولشویی،  فقدان مدرک برای منشا وجوه و … مطرح شده است.

فصل پنجم درباره استفاده از انواع دارایی‌ها به صورت ناشناس است. مجرمان آگاهند که فقدان ثبت دقیق تراکنش‌های مالی، احتمال کشف یا اثبات ارتباط بین مجرم و دارایی را کاهش می‌دهد. برخی دارایی‌ها به طور کامل ماهیت گمنام دارند به طوریکه اثبات مالکیت واقعی دارایی‌ها یا منشا آن تقریبا غیرممکن است. بهترین مثال آن، پول نقد، جواهرات، فلزات گرانبها است. از جمله تجارب کشورها، پولشویی در صرافی‌ها، پنهان‌سازی عامدانه منشا پول، انتقال پول با منشا نامعلوم به کشورهای فراساحلی، انتقال وجوه به خارج از کشور توسط مشتریان سابقه دار و … است.

فصل ششم درباره استفاده موثر از تبادل اطلاعات بین مراکز اطلاعات مالی است. در این فصل، برخی از پرونده‌های ارسالی توسط مراکز اطلاعات مالی که مرتبط با فصل‌های پیشین نبوده است، ذکر شده است. پرونده‌های این فصل به خوبی نشان می‌دهد که با وجود ارتباط اطلاعاتی دقیق بین سازمان‌ها، موفقیت‌هایی علیه پولشویی به دست آمده است.

منبع:

  • گروه اگمنت(۱۳۹۴) ۱۰۰ پرونده پول‌شویی‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬، ترجمه سیدمحمد سیدی، رسول مرادی‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬، تهران: انتشارات پلک.
لینک کوتاه https://iran-bssc.ir/?p=1475

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *