کارشناس ارشد جامعه شناسی
کارشناس پژوهشی- حمایتگری مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه
کلمهی فساد نوعی انهدام را ترسیم میکند و همه مردم نسبت به آن واکنش منفی دارند. چنانکه طبق نظرسنجیها، بیش از ۷۰ درصد مردم ایران نگران مسائل اقتصادی مثل گرانی، بیکاری، فقر و فساد اقتصادی هستند. چهره اصلی فساد را میتوان در غالب رشوه، اخاذی، خویشاوندسالاری و اختلاس پیدا کرد. بر همین اساس ویژگیهای بارز آن نهانکاری، انجام اعمال غیرقانونی با توجیه قانونی و خیانت به اعتماد است.
این در حالیست که گسترش فساد می تواند ضربات جبران ناپذیری به پیکرهی جامعه وارد کند که میتوان به پیامدهایی همچون گسترش فقر، کاهش مشروعیت نظام سیاسی، تضعیف سلامت قوانین، تهدید علیه اعتماد عمومی، کاهش رفاه اجتماعی و کیفیت آموزش و بهداشت و … اشاره کرد.
مهمترین راهکارهایی موثر برای مبارزه علیه فقر براساس تجربیات جهانی شامل: ایجاد زیرساختهای فناوری اطلاعاتی جهت تضمین شفافیت، اجرای طرح تحول در نظام پولی و مالی کشور، جرم انگاری فساد و تعریف مجازات، شفاف سازی سامانههای اداری و استخدامی، افشای درآمدها و اموال و نظارت بر قراردادهای دولتی، اصلاح قوانین و ساده سازی مقررات، استفاده از مطبوعات و رسانهها برای مبارزه با فساد، حمایت از افشاگران فساد، آگاه سازی عمومی راجع به فساد، تقویت نهادهای مردمی در امر مبارزه با فساد و تعریف و سنجش فساد به شکل دورهای در سازمان ها است.
بدون دیدگاه