هر سازمان و نهادی در راستای وظایف و اهدافی که برای آن تعریف شده، پروژه­‌های متعددی تعریف و اجرا می‌­کند. سال‌هاست در ادبیات بین‌المللی و فضای سیاست­‌گذاری، بسنده‌کردن به اجرای پروژه در راستای اهداف سازمانی مقبولیت خود را از دست داده است و گفتمان ارزیابی و ارزش­یابی طرح­‌های سیاستی و پروژه­‌های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی برجسته شده است. در این میان نهادهای دولتی و حاکمیتی که متکی بر بودجه­‌های محدود و مشخص‌اند، به مراتب نیاز بیشتری به ارزیابی دارند. سنجش، رصد و بهبود سیاست­‌ها از اهداف اصلی ارزیابی است. این ارزیابی باعث می‌شود با بررسی تجربی میزان کارایی سیاست، اثر بخشی سیاست و جایگزین‌های احتمالی سیاست، بهترین تصمیم‌ها برای پیشنهادها و طرح‌­های سیاستی آینده اتخاذ شود. از جمله طرح‌های اجراشده در کشور، طرح‌های حمایت از زنان سرپرست خانوار است که نیاز به ارزیابی دارند.

در طول سال‌های اخیر معاونت رفاه و سازمان بهزیستی کشور پروژه‌های متعدد رفاهی و حمایتی انجام داده‌اند؛ پروژه‌هایی مانند توانمندسازی اقشار آسیب‌پذیر به‌خصوص زنان سرپرست خانوار. سنجش، بهبود و ارتقای عملکرد سازمان‌ها و نهادهای فعال در حوزه‌های حمایتی و توانمندسازی مانند سازمان بهزیستی کشور، کمیته امداد امام خمینی و بنیاد مستضعفان یکی از مأموریت‌های تخصصی معاونت رفاه و دفتر امور حمایتی و توانمندسازی است. این معاونت با همکاری مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه به‌دنبال ارزیابی طرح‌های حمایتی مهمی است که در سال‌های اخیر اجرا شده‌اند.

فراخوان ارزیابی طرح های حمایت از زنان سرپرست خانوار

دفتر امور حمایتی و توانمندسازی از میان ‌پروژه­‌های متعدد سه پروژه زیر را برای ارزیابی در اولویت اول قرار داده است:

  • برنامه حمایت از تشکیل، تقویت و توسعه گروه­های همیار زنان سرپرست خانوار (لینک دانلود RFP)
  • برنامه آماده سازی شغلی و ارتقاء مهارت­های شغلی زنان سرپرست خانوار(لینک دانلود RFP)
  • برنامه تأمین بخشی از سرمایه مورد نیاز راه­اندازی شغل توسط زنان سرپرست خانوار (پرداخت سرمایه کار) (لینک دانلود RFP)

این دفتر بنا دارد پروژه‌های یادشده را با این معیارها بررسی کند: ۱. دسترس‌­پذیری مستندات و داده­‌های سیاست؛ ۲٫ ارتباط جامعه هدف سیاست با مأموریت­‌های دفتر تخصصی؛ ۳٫ اهمیت کمی و کیفی سیاست؛ ۴٫ کفایت نیروی انسانی و دانش تخصصی ارزیابی؛ ۵٫ امکان بهره‌برداری از نتایج ارزیابی؛ ۶٫ پایداری و استمرار سیاست. بدین منظور از اندیشکده‌­ها و پژوهشگران علاقه‌مند دعوت می­‌شود طرح­‌نامه‌­های خود را در قالب زیر تکمیل و در لینک پیوست‌شده بارگذاری کنند.

(دانلود قالب پروپزال)

لازم به ذکر است که طرح‌نامه ارسالی باید در قالب آماده پیوست‌­شده بارگذاری شود. در این طرح‌نامه علاوه بر تعریف دقیق مسئله، روش انجام کار و خروجی پژوهش لازم است برنامه‌ریزی زمانی، هزینه‌ای و مرحله‌بندی دقیق کار مشخص شود.‌

روش بررسی طرح‌نامه‌ها

طرح‌نامه‌های دریافتی در مرحله اول در مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه بررسی خواهد شد. در صورت تأیید اولیه، ارزیابی دوم از طرح‌نامه و سوابق مجری طرح با حضور درخواست‌دهندگان در شورای تخصصی مرکز و معاونت رفاه صورت خواهد گرفت. پژوهشگران در صورت نیاز با شماره تلفن ۰۹۳۸۳۵۸۹۸۷۲ تماس حاصل نمایند.