بهبود وضعیت کارگران شرکتی و قرارداد موقت

سال انتشار: 1398

تاریخ انتشار : ۰۱ مرداد ۹۸

پژوهش «بهبود وضعیت کارگران شرکتی و قرارداد موقت» به بررسی مشکلات نیروهای کار شرکتی و قرارداد موقت می‌پردازد. سازمان‌دهی و ساماندهی نیروهای کار شرکتی و قرارداد موقت ازجمله مشکلاتی است که این کارگران با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

مشکلاتی میان نیروهای شرکتی و قراردادی و کارفرمایان آن‌ها وجود دارد که ناشی از نوع رابطه کاری و استخدامی میان این نیروها و کارفرماست. در این سطح آنچه باید موردتوجه قرار گیرد سامان‌دهی و سازمان‌دهی نیروهای کار شرکتی به‌گونه‌ای منصفانه و عادلانه است. واضح است که پافشاری بر حذف هر نوع قرارداد شرکتی و موقت و اصرار بر تبدیل همه نیروها به نیروهای رسمی یا دائمی نمی‌تواند پاسخی درخور برای مشکلات فعلی حوزه کار باشد.

راه‌حل مناسبی که در آن‌کسی بازنده نباشد، راه‌حلی است که وابسته به زمینه باشد؛ به‌عنوان‌مثال راه‌حل کشورهایی با رونق اقتصادی لزوماً مناسب ایران نیست. اما درعین‌حال نباید مدام بر طبل خاص بودگی شرایط کار و استخدام در ایران کوبید و با مسائل حوزه کار در ایران به شکل جزیره‌ای برخورد کرد و هر چیزی را با این روش توجیه کرد.

مشکلاتی که نیروهای شرکتی و قرارداد موقت در ارتباط با قانون کار دارند موارد چندی را در برمی‌گیرد و از آن جمله: عدم امنیت شغلی ناشی از قراردادهای کمتر از یک سال، مشاوره، ساعتی، سفید امضا و…؛ تبعیض در حقوق و دستمزد؛ سنوات و مرخصی؛ معوقات مزدی؛ ایمنی و حفاظت کار؛ عدم واریز به‌موقع و کامل حق بیمه؛ عدم وجود حق تشکل یابی.

در ارتباط با بیمه دو دسته مشکلات عمومی و اختصاصی برای این کارگران وجود دارد. مشکلات عمومی عبارت‌اند از: پرداخت ناقص حق بیمه ازنظر زمان و مبلغ واریزی، عدم پرداخت مابه‌التفاوت استحقاقی مشاغل سخت و زیان‌آور، تغییر مستمر عنوان «کارگاه مسئول». مشکلات اختصاصی در خصوص بیمه کارگران موقتی و شرکتی نیز شامل موارد زیر است: غیرارادی بودن بیکاری در پایان قرارداد، مسئله سابقه بیمه سربازان، اشتغال مجدد و مواردی از این قبیل.

درنهایت باید به این موضوع اذعان نمود که در صورت عدم کنترل دامنه مشاغلی که به دلیل موقتی بودن از دریافت بیمه بیکاری محروم می‌مانند، بحرانی فراگیر رخ خواهد داد؛ زیرا مشاغل بسیاری وجود دارند که می‌توان آن‌ها را به این حربه از شمول بیمه بیکاری خارج کرد.

پژوهش «بهبود وضعیت کارگران شرکتی و قرارداد موقت» از خلال مطالعه اسنادی (گزارش‌ها، پرونده‌ها و داده‌های موجود در سازمان تأمین اجتماعی) و مصاحبه با مطلعان به بررسی این سه دسته مشکلات پرداخته است.

 

نام پژوهشگران: نوح منوری، حمید قیصری

لینک کوتاه https://iran-bssc.ir/?p=18511

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *