طرح حمایت‌طلبی حذف یارانه دهک‌های درآمدی بالا

سال انتشار: 1398

تاریخ انتشار : ۱۵ شهریور ۹۸

باگذشت تقریباً ۹ سال از پرداخت یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی در ۱۰۳ مرحله به مشمولان، ۷۸ میلیون از جمعیت کشورمان یارانه نقدی دریافت می‌کنند؛ اما بر اساس قانون بودجه سال ۱۳۹۸ باید یارانه سه دهک بالای درآمدی از فهرست یارانه بگیران حذف شود. بر اساس این قانون قرار بر این شد که تا پایان شهریور ۹۸ وزارتخانه‌های تعاون، کار و رفاه اجتماعی کشور، ارتباطات و فناوری اطلاعات و سازمان برنامه‌وبودجه سه دهک بالای درآمدی را که نیازی به دریافت یارانه ندارند، شناسایی و از لیست مشمولان دریافت یارانه حذف کنند. بر همین اساس، اولین گام اجرایی شدن این قانون، در شهریور سال ۱۳۹۸ عملیاتی شد که با بحث‌ها و انتقاداتی نیز روبه‌رو شد.

حمایت‌طلبی اجتماعی ابزاری قدرتمند برای انتقال پیام به مخاطبان هدف به‌منظور اثرگذاری بر فرآیندهای تصمیم‌گیری و رشد گفتمان چندوجهی در عرصه سیاست‌گذاری است. اقدامات حمایت‌طلبی می‌تواند راه مفیدی برای ایجاد و اعمال تغییرات در مواردی که قوانین و مقررات توانمندسازی موجود باشند، اما اجرا نشوند باشد.

پس از تذکر مجلس به دولت و اعلام رسمی تصمیم معاونت رفاه، وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی در اجرای این قانون، اماواگرهای بسیاری در روزنامه‌ها، خبرگزاری‌ها و تارنماهای داخلی در خصوص منابع آماری در اختیار دولت برای تشخیص افراد مشمول، خطا در حذف افراد در دوره‌های قبلی، ملاک‌ها و شاخص‌های تشخیص دهک‌ها، یارانه‌های پنهان، و حتی شناسایی افرادی که به‌طور موازی و هم‌زمان از چند سازمان یارانه دریافت می‌کنند مطرح شد.

در راستای ترویج دیدگاه‌های کارشناسان، اقتصاددانان، نمایندگان مجلس و خبرنگاران و اصحاب رسانه در مورد ضرورت اصلاح نحوه اجرای هدفمندی یارانه‌ها و حذف یارانه دهک‌های درآمدی بالا، مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه، طرح حمایت‌طلبی جاری را در دستور کار قرار داد و در این راستا اقدامات زیر صورت گرفت:

  • تحلیل دیدگاه کارشناسان و افراد موثر در زمینه حذف یارانه دهک‌های درآمدی بالا
  • مصاحبه با بیش از ۳۰ کارشناس اقتصادی حوزه رفاه و انتشار مصاحبه‌ها در خبرگزاری‌های معتبر شامل خبرگزاری ایسنا، ایرنا، ایرنا، خبر آنلاین، اقتصاد آنلاین، فارس و دو روزنامه دنیای اقتصاد و شرق.
  • رصد روزانه رسانه‌ها و استخراج نظرات موافق و مخالف حذف یارانه‌ها
  • اجرای میزگرد با حضور موافقان و مخالفان حذف یارانه ­ها
  • بررسی و تحلیل سنجش واکنش مردم

 

پژوهشگران: افسانه شرکت، فاطمه نصیری، راضیه شیخ رضایی، سعید هراسانی، سمانه سهرابی، زهره سروش فر، محمدباقر امتی، میلاد زمان

لینک کوتاه https://iran-bssc.ir/?p=17951

پژوهشگر

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *