کارشناس ارشد جامعه شناسی
کارشناس پژوهشی- حمایتگری مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه
در مقدمه کتاب آمده است که در فضای بحران زده و نابه سامان بعد از انقلاب اسلامی، جنبش دانشجویی میتوانست نقش بیدارگری و اصلاح طلبی را ایفا کند اما در فضای آفت زده بر فعالیتهای دانشجویی به خصوص دانشگاه امیرکبیر، تنها یک تشکل مستقل، اندیشمند، اصولگرا و منتقد میتوانست فضا فکری دانشگاه را به سمت تبیین اسلام ناب و ارزشهای انقلاب اسلامی ببرد و آن «کانون اندیشه دانشجوی مسلمان» بود.
این کانون دانشجویی در راستای اصول اولیه انقلاب مبنی بر سلامت اقتصادی و ساده زیستی مدیران و معضل روز، فساد مالی و غفلت حاکمیت از آن، تلاش به پیگیری و برگزاری جلساتی با شخصیتهای سیاسی و صاحب نظران اقتصادی به بحث و تبادل نظر پرداختند. اعضای این کانون برای ایجاد حساسیت در افکار عمومی، همایشی با عنوان «ابعاد فساد مالی در حاکمیت» در روزهای ۲ و ۳ آبان ۱۳۷۹ در دانشگاه امیر کبیر برگزار کردند.
این کتاب حاصل سخنرانی مهمانان همایش و پنج مصاحبه تکمیلی درباره فساد است. در همایش، آقای مهدی نصیری، روزنامه نگار تحت عنوان «عمق فاجعه» به بررسی عملکرد دولتها و ریشههای فساد در ساختار اقتصادی پرداخت. میزگردی با موضوع «عملکرد جمهوری اسلامی ایران از منظر فساد مالی» با حضور دکتر فرشاد مومنی و مهندس دانش جعفری برگزار شد.
آیندهی فساد مالی در ایران و تاثیر بسزای آن در نارضایتی مردمی از جمله مسائل مغفول در میان سیاستمداران بود. بر همین اساس میزگردی با حضور رجبعلی مزروعی و دکتر محمد جواد لاریجانی از دو طیف سیاسی دعوت شدند اما برنامه با مزروعی و پرسش و پاسخ دانشجویان برگزار شد. استاد حسن رحیم پور ازغندی نیز به ترسیم شیوههای برخورد نظام اسلامی با فساد مالی از دیدگاه امیر المومنین پرداخت. برپایی نمایشگاه عکس و پخش گزارش مستندی از مصاحبه دانشجویان با اقشار مردم در سطح گستردهای موضوع را باز کرد.
این کتاب علاوه بر همایش، با مصاحبههایی از دکتر غلامحسین الهام استاد حقوق دانشگاه تهران تحت عنوان فساد مالی از منظر حقوقی، دکتر موسی غنی نژاد استاد اقتصاد با عنوان زمینههای فساد در ساختار اقتصادی ایران، آیت الله هادوی تهرانی با عنوان نظارت در نظام اقتصادی اسلام، حجت الاسلام رییسی ریاست سازمان بازرسی کل کشور با عنوان نهادهای نظارتی و برخورد با فساد مالی و مهندس محسن آرمین نماینده مجلس ششم با عنوان نظارت مردمی و رانت خواری حاکمان تکمیل شده است.
انتهای کتاب نیز نتایج یک نظرسنجی در سطح دانشگاههای تهران و حوزه علمیه قم که توسط واحد افکارسنجی کانون اندیشه دانشجوی مسلمان انجام شده منتشر شده است. سوالهای این تحقیق میزان فساد مالی در کشور، دستگاهها با بیشترین میزان فساد مالی، عوامل در گسترش فساد مالی، تاثیر جنبش دانشجویی بر مبارزه با فساد و … است.
منبع:
*کانون اندیشه دانشجوی مسلمان دانشگاه صنعتی امیرکبیر (۱۳۸۰) فساد مالی در حاکمیت، قم: موسسه فرهنگی خانه خرد.
بدون دیدگاه