خبرنامه شماره ۴۹ مقابله با فساد و فقر: نابرابری و کرونا


نابرابری و کرونا

نابرابری درآمدی یکی از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر سلامت افراد است. افراد، رفاه خود را در مقایسه با متوسط رفاه جامعه خود می‌سنجند و زمانی‌که در مقایسه با دیگر افراد دسترسی کمتری به منابع داشته باشند، احساس محرومیت نسبی می‌کنند. این مسئله تأثیر زیادی بر نگرش، رفتارها و فضای روانی افراد می‌گذارد و آن‌ها را در معرض استرس و تنش‌های روانی و رفتارهای پرخطر قرار می‌دهد که سهم زیادی در بروز انواع بیماری‌ها دارد. مطالعات نشان می‌دهد نابرابری درآمد، بر رفتارهای پرخطر از جمله مصرف مواد، جرم و حتی بیماری‌های جسمی اثرات قابل‌توجهی دارد. نتایج مطالعات در این زمینه حاکی از اثرگذاری معنی‌دار و عمیق نابرابری بر سلامت عمومی است. نابرابری درآمد با نابرابری در آموزش، شیوع بیماری، دسترسی به آب آشامیدنی، امکانات بهداشتی و تغذیه همراه می‌شود و از همین رو، سلامت عمومی را تهدید خواهد کرد. لذا سیاست‌گذاری‌های حوزه‌ی سلامت بدون توجه به رفاه و وضعیت اقتصادی- اجتماعی افراد، کارآمد نخواهد بود.

از سوی دیگر، بسیاری از تفاوت‌ها در سلامتی افراد، به خصوصیات زیستی آن‌ها بستگی دارد. تفاوت در سلامتی پیر و جوان، مرد و زن و غیره، تحت تأثیر طبیعت زیستی آن‌هاست. به‌عنوان مثال، افراد مسن‌تر بیشتر در معرض بیماری هستند؛ اما هیچ‌کدام از این تفاوت‌ها غیرعادلانه محسوب نمی‌شود. ولی بسیاری از تفاوت‌های افراد که بر سطح سلامت آن‌ها اثرگذار است، حاصل توزیع نابرابر منابع و فرصت‌ها است. برای مثال، تفاوت در دسترسی به درآمد، آموزش، بهداشت و سلامت و شغل پایدار، اغلب خارج از خواست و اراده افراد است و حاصل ساختارهای نابرابر.

سیاست‌گذاری بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته در جهت کاهش ارتباط خصوصیات اقتصادی- اجتماعی افراد با سلامت آن‌هاست که به‌عنوان یکی از شاخص‌های عدالت در بخش سلامت محسوب می‌شود. در حال حاضر متأسفانه عدالت در بخش سلامت ارتباط وثیق و معناداری با توزیع درآمد و فقر دارد. در مباحث اقتصاد سلامت، یکی از حیطه‌های ناعدالتی در بخش سلامت، تحلیل‌های آستانه‌ای است. منظور از تحلیل‌های آستانه‌ای سهم پرداخت مستقیم از جیب افراد برای مخارج بهداشتی و درمانی است. در هر جامعه‌ای که پرداخت‌های مستقیم از جیب خانوارها برای درمان خود بیشتر باشد، ناکارایی و بی‌عدالتی در نظام سلامت آن جامعه بیشتر است؛ بنابراین نابرابری درآمد نه‌تنها بر سلامت عمومی جامعه تأثیر منفی دارد بلکه موجب ناکارایی و گسترش بی‌عدالتی در بخش سلامت می‌شود. وقتی پرداخت‌های مستقیم از جیب خانوارها افزایش یابد و هزینه‌های بخش خصوصی سلامت بیشتر شود، نابرابری درآمد بر سلامت افراد مضاعف می‌گردد.

در سیاست‌گذاری برای مواجهه احتمالی با ویروس کرونا، اگر به تفاوت‌های اقتصادی- اجتماعی توجه نشود، ابتلا به کرونا عامداً به‌سوی گروه‌های کم‌درآمد و فرودستان هدایت می‌شود. توزیع نابرابر امکانات بهداشتی و موکول کردن دسترسی به حداقل‌هایی مثل دستکش و ماسک و مواد بهداشتی به جیب افراد، گروه‌های نابرخوردار را در برابر تنها یک انتخاب قرار می‌دهد و آن صرف‌نظر کردن از این مخارج به سود تأمین نیازهای اساسی در سفره خانوار است. نتیجه چنین سیاستی، واگذاری و رها کردن فقرا در برابر طوفان مهیبی است که آن‌ها مسئولیتی در ایجاد آن نداشته‌اند.

***

در هفته‌ای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه می‌کند:

  • نماینده زاهدان گفت: بیشترین بی‌شناسنامه‌ها در بلوچستان مرکزی و جنوب ساکن هستند. تقریباً بیش از۴۰ درصد جمعیت زاهدان یعنی در حدود۳۵۰ هزار نفر در مناطقی زندگی می‌کنند که متأسفانه آمار بروز آسیب‌های اجتماعی بالاست.
  • به نقل از روزنامه ایران، پس از انقلاب، ۶۶۰ مرکز شبه خانواده با هدف حفظ کودکان بدسرپرست از گرفتاری در دام آسیب‌های اجتماعی و بزهکاری تأسیس شد تا شرایط رشد صحیح اجتماعی، عاطفی و فرهنگی این کودکان فراهم شود.
  • نائب رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی، گفت: در حال حاضر، سه میلیون زن سرپرست خانوار در کشور وجود دارد که این آمار نسبت به ۱۰ سال گذشته، ۵۸ درصد افزایش داشته است.
  • به گزارش ایلنا، سیروان سیفی، کولبر جوان ۳۱ ساله حین کولبری، از ارتفاعات تته سقوط کرد و به دلیل شدت جراحات، جان باخته است.
  • نمایندگان کارگران معتقدند رسیدن به عدد ۴ میلیون و۹۴۰ هزار تومان برای سبد معیشت در شورای عالی کار، می‌تواند به عنوان برگ برنده‌ای برای کارگران در میزان افزایش حقوق در نظر گرفته شود.
  • صندوق بازنشستگی کشوری با هدف کمک به معیشت بازنشستگان زیر پوشش خود، طرح ارائه تسهیلات اعتباری رفاهی به ارزش یک میلیون و۲۰۰ هزار تومان را از طریق کارت حقوقی بازنشستگان کشوری، اجرا می‌کند.
  • براساس برآوردها و آماری که از سوی انجمن دفاع از حقوق کودک اعلام شده، حدود ۴ هزار کودک زباله‌گرد در تهران فعال است.
  • به گزارش روزنامه اعتماد، روز ششم اسفندماهِ سال جاری آماری مبنی بر افزایش قیمت هر مترمربع مسکن در پایتخت منتشر شد. براساس این آمار، قیمت مسکن با ۸/۳ درصد افزایش به ۱۴ میلیون و ۴۰۵ هزار تومان رسید.
  • به گزارش روزنامه شرق، در نهادهای تحقیقاتی مانند مجمع جهانی اقتصاد، بودجه‌نویسی ایران در مؤلفه فرآیند بودجه‌نویسی در شفافیت نمره ۹/۵ از ۱۰۰ را گرفته است.
  • یک نماینده مجلس درباره طرح «تشدید مجازات عدم شفافیت صورت‌های مالی»، گفت: از این پس، آستان قدس رضوی، کمیته امداد امام خمینی، ستاد اجرایی فرمان امام، صداوسیما و سایر نهادهای دیگر، موظف به ارائه صورت مالی هستند.
  • بزرگ‌ترین معضلی که امروزه تصدی همزمان مشاغل اداری ایجاد کرده، عدم ورود نیروهای جدید و کارآمد به این حوزه است. این ماجرا حلقه بسته سیاست‌گذاری و مدیریتی را در کشور ایجاد می‌کند.
  • به گزارش روزنامه شرق، قاچاق سیگار در کشور، گردش مالی بیش از یک میلیارد دلاری را داراست.
  • روز گذشته رئیس پلیس پایتخت از کشف بیش از یک میلیون عدد ماسک احتکارشده و غیربهداشتی در پایتخت خبر داد. همچنین سازمان تعزیرات حکومتی نیز از پلمب ۱۸ داروخانه به دلیل گران‌فروشی ماسک در کشور خبر داد.
  • حدود ۶٩۴ هزار فقره چک به ارزشی حدود ١١٢ هـزار میلیارد ریال در دی ماه ١٣٩٨ در کل کشور برگشت داده شده است که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۹/۳ درصد و ۷/۷ درصد افزایش را نشان می‌دهد.
  • رئیس سازمان دیده‌بان شفافیت با بیانیه‌ای سرگشاده، خطاب به نمایندگان اصول‌گرای مجلس یازدهم تأکید کرده است در جهت مبارزه و پیشگیری از بروز فسادهای احتمالی، با امضای تعهدنامه شفافیت به پویش مجلس ضد فساد ملحق شوند.
  • سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی از کشف ۵/۳ میلیون ماسک در تهران خبر داد و گفت: علاوه‌براین، پنج میلیون ماسک هم پلیس کشف کرده که پرونده آن هنوز به تعزیرات ارجاع نشده است.

لینک دانلود خبرنامه

بخش اول: «مبارزه با فقر، تبعیض و نابرابری»

فصل اول: اخبار برگزیده هفته

سایه سنگین فقر بر سر بی‌شناسنامه‌های سیستان و بلوچستان

  همشهری‌آنلاین-۳ اسفندماهِ ۱۳۹۸

معصومه حق‌جو، خبرنگار

فقر، صعب‌العبور بودن منطقه و نبود وسیله نقلیه برای جابه‌جایی موجب شده تا سیستانی‌ها برای مراجعه به شهر و درخواست صدور شناسنامه با مشکل مواجه باشند. آن‌ها مجبورند تمام عمر خود را در روستا بگذرانند. در همین رابطه، نماینده زاهدان گفت: اغلب بی‌شناسنامه‌ها در سیلی که ابتدای سال رخ داد، برای گرفتن چادر و سایر امکانات نیاز به مدارک هویتی داشتند. این مسئله تحمل وضعیت را برای آن‌ها سخت‌تر کرد. یارمحمدی افزود: بیشترین بی‌شناسنامه‌ها در بلوچستان مرکزی و جنوب ساکن هستند. تقریباً بیش از۴۰ درصد جمعیت زاهدان یعنی در حدود۳۵۰ هزار نفر در مناطقی زندگی می‌کنند که متأسفانه آمار بروز آسیب‌های اجتماعی بالاست.

گزارشی از مراکز شبه خانواده

روزنامه ایران-۳ اسفندماهِ ۱۳۹۸

پرستو رفیعی، روزنامه‌نگار

پس از انقلاب، ۶۶۰ مرکز شبه خانواده با هدف حفظ کودکان بدسرپرست از گرفتاری در دام آسیب‌های اجتماعی و بزهکاری تأسیس شد تا شرایط رشد صحیح اجتماعی، عاطفی و فرهنگی این کودکان فراهم شود. در حقیقت، فلسفه تأسیس مراکز شبه خانواده، شبیه‌سازی نهاد خانواده برای کودکان است تا آن‌ها با حضور در این ساختار حمایتی سرپرستی، امکان برقراری ارتباطات صمیمانه و عاطفی با سرپرستان خود را بیابند و با قرار گرفتن در فرآیند جامعه‌پذیری، به رشد اجتماعی مطلوب دست یابند. با این حال، زندگی گروهی تنش‌های خاص خودش را نیز دارد.

افزایش ۵۸ درصدی زنان سرپرست در طول یک دهه

روزنامه آفتاب یزد-۵ اسفندماهِ ۱۳۹۸

معصومه آقاپور علیشاهی، نماینده مجلس شورای اسلامی

نائب رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی، گفت: در کشور ما متأسفانه گاهی دختران بالاجبار در سنین کودکی نقش همسری و مادری را می‌پذیرند. آقاپور در مورد آخرین آمار زنان سرپرست خانوار، افزود: در حال حاضر سه میلیون زن سرپرست خانوار در کشور وجود دارد که این آمار نسبت به ۱۰ سال گذشته، ۵۸ درصد افزایش داشته است. افزایش زنان سرپرست خانوار به دو عامل درونی و بیرونی بستگی دارد؛ علت بیرونی، ضعف شرایط اقتصادی خانواده‌ها و از دلایل درونی می‌توانم فقر فرهنگی را نام ببرم که هر دو عامل در مناطق محروم مثل شهرستان‌ها و روستاها بیشتر است.

مرگ کولبر ۳۱ ساله بعد از سقوط از ارتفاعات تته

روزنامه اعتماد-۶ اسفندماهِ ۱۳۹۸

کولبر ۳۱ ساله بعد از سقوط از ارتفاعات تته، در بیمارستان سنندج جان باخت. به گزارش ایلنا، سیروان سیفی، کولبر جوان ۳۱ ساله حین کولبری، از ارتفاعات تته سقوط کرد و به دلیل شدت جراحات، توسط همراهانش به بیمارستانی در سنندج منتقل شد؛ از قرار معلوم، مداوای او میسر نشده و بر اثر شدت حادثه، جان باخته است. سیروان سیفی، چندمین کولبری است که در چند هفته اخیر جان خود را از دست داده است. یکی از دلایل اصلی مرگ کولبران، سقوط از ارتفاع است.

 هزینه سبد معیشت ۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان تعیین شد

کسب‌وکار نیوز-۶ اسفندماهِ ۱۳۹۸

شایلی قرائی، خبرنگار

نمایندگان کارگران معتقدند افزایش دستمزد باید طبق قانون متناسب با میانگین تورم حدود۴۰ درصدی کشور و سبد معیشت باشد و حالا رسیدن به عدد ۴ میلیون و۹۴۰ هزار تومان برای سبد معیشت در شورای عالی کار، می‌تواند به عنوان برگ برنده‌ای برای کارگران در میزان افزایش حقوق در نظر گرفته شود؛ همچنان‌که افزایش حدود یک میلیون و۲۰۰ هزار تومان سبد معیشت در سال جاری نسبت به سال ۹۷، باعث افزایش ۵/۳۶ درصدی حداقل مزد کارگران در سال ۱۳۹۸ شد.

ارائه تسهیلات اعتباری رفاهی به بازنشستگان کشوری

  روزنامه اطلاعات-۷ اسفندماهِ ۱۳۹۸

محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی

صندوق بازنشستگی کشوری با هدف کمک به معیشت بازنشستگان زیر پوشش خود، با همکاری بانک صادرات و فروشگاه‌های رفاه، طرح ارائه تسهیلات اعتباری رفاهی به ارزش یک میلیون و۲۰۰ هزار تومان را از طریق کارت حقوقی بازنشستگان کشوری، اجرا می‌کند. در همین رابطه، وزیر کار گفت: اعتبار تسهیلات رفاهی بازنشستگان صندوق بازنشستگی کشوری، از ۷ اسفند ۹۸ تا ۷ فروردین ۹۹، به مدت یک ماه برای بازنشستگان تحت پوشش این صندوق که مشمول شده باشند، روی کارت بانک صادرات آن‌ها شارژ می‌شود.

وجود ۴ هزار کودک زباله‌گرد در تهران

روزنامه ایران-۷ اسفندماهِ ۱۳۹۸

آرش نصر اصفهانی، مدیرکل دفتر مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران

براساس برآوردها و آماری که از سوی انجمن دفاع از حقوق کودک اعلام شده، حدود ۴ هزار کودک زباله‌گرد در تهران فعال است اما من نمی‌توانم تأیید کنم. براساس پژوهش این انجمن، با توجه به میزان کل پسماند خشک تهران و متوسط زباله جمع‌آوری شده توسط یک زباله‌گرد، تعداد کل زباله‌گردهای تهران ۱۴ هزار نفر تخمین زده می‌شود. با توجه به اینکه به نظر می‌رسد حدود یک‌سوم زباله‌گردها کودک باشند، عدد ۴ هزار کودک به دست آمده است.

افزایش۴۳ درصدی قیمت خانه در یک سال

روزنامه اعتماد-۷ اسفندماهِ ۱۳۹۸

روز ششم اسفندماهِ سال جاری آماری مبنی بر افزایش قیمت هر مترمربع مسکن در پایتخت منتشر شد. براساس این آمار، قیمت مسکن با ۸/۳ درصد افزایش به ۱۴ میلیون و ۴۰۵ هزار تومان رسید. هر چند مقایسه آمارها نشان می‌دهد که سرعت رشد آن نسبت به دو ماه پیش کاهش داشته است. براساس آمار ارائه شده توسط دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، میانگین قیمت مسکن در شهر تهران نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۴۳ درصد افزایش نشان می‌دهد.

فصل دوم: سایر اخبار هفته

پرداخت ۵۲ میلیارد تومان کمک هزینه برای نگهداری معتادان خیابانی

روزنامه اعتماد-۱ اسفندماهِ ۱۳۹۸

مصطفی هادیزاده، دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان تهران

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان تهران از پرداخت ۵۲ میلیارد تومان کمک هزینه نگهداری معتادان خیابانی در اردوگاه‌های درمان اجباری از ابتدای سال تاکنون خبر داد. هادیزاده گفت: «از ابتدای امسال، بابت نگهداری معتادان خیابانی در اردوگاه‌های درمان اجباری، ۳۰ میلیارد تومان به سازمان زندان‌ها، ۵/۱۳ میلیارد تومان به سازمان بهزیستی کشور، ۵/۶ میلیارد تومان به نیروی انتظامی و ۲ میلیارد تومان به سپاه پرداخت شده علاوه بر آنکه این نهادها که مدیریت و پیمانکاری اردوگاه‌های درمان اجباری را برعهده دارند، از اعتبارات خود هم برای نگهداری این بیماران در این مراکز هزینه خواهند کرد.»

بیشترین اشتغال سال ۹۸ متعلق به چه بخشی است؟

روزنامه آفتاب یزد-۱ اسفندماهِ ۱۳۹۸

عیسی منصوری، معاون اشتغال وزیر کار

معاون اشتغال وزیر کار گفت: در یک سال منتهی به پاییز ۱۳۹۸، ۴۲۸ هزار شغل ایجاد شده که این میزان اشتغال بر اساس نمونه‌برداری آماری مرکز آمار ایران بوده اما مطابق تمام شماری داده‌های ثبتی وزارت کار، ۴۷۵ هزار شغل طی این مدت ایجاد شده است. وی در پاسخ به این پرسش که ۴۲۸ هزار شغل ایجاد شده در کدام بخش‌ها بوده است، گفت: بخش قابل توجهی از آن‌ها مربوط به حوزه خدمات و همچنین بنگاه‌های خرد و کوچک و بخش اعظمی از آن‌ها غیر رسمی است.

کاهش ۱۸ درصدی بودجه حمایت از کودکان کار

عصر ایران-۱ اسفندماهِ ۱۳۹۸

سید حسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: طبق آمار وزارت راه‌وشهرسازی،۲۱ میلیون نفر از جمعیت کشور در بافت فرسوده و ناکارآمد شهری سکونت دارند. این یعنی اینکه پذیرفته‌ایم در این مناطق حداقل‌های خدمات عمومی وجود ندارد. موسوی چلک افزود: عادت کرده‌ایم بعد از انبوه مصیبتی که بر سر کودکان می‌آید، سپس مداخله کنیم. به همین دلیل پدیده کودک‌آزاری در ایران ریشه‌دار است. وی با اشاره به کاهش ۱۸ درصدی بودجه حمایت از کودکان کار و کاهش۱۰ درصدی بودجه آسیب‌های اجتماعی در لایحه بودجه ۹۹، تأکید کرد: آن وقت می‌گوییم ۱۶ میلیون پرونده در حوزه آسیب داریم.

کاهش رنج مردمان قلعه گنج

روزنامه اعتماد-۱ اسفندماهِ ۱۳۹۸

در حالی که مسعود حیدروند، مجری طرح ملی پروژه آبادانی و پیشرفت شهرستان قلعه گنج در بنیاد مستضعفان، در گفت‌وگو با «اعتماد» می‌گوید که مقرر شده محرومیت‌زدایی از این شهرستان مرزی و همجوار با دو استان محروم هرمزگان و سیستان و بلوچستان، الگوی محرومیت‌زدایی از ۱۲ منطقه مشابه در کشور باشد، گزارش بنیاد علوی اعلام می‌کند که تعداد روستاهای آباد شهرستان به ۹ و روستاهای نسبتاً آباد به ۶۴ واحد افزایش یافته اما از تعداد روستاهای محروم، ۱۰ واحد کم شده و تعداد روستاهای خیلی محروم هم به ۱۵ روستا رسیده است.

 سفره‌های کارگران کنتورسازی ایران با خصوصی‌سازی خالی ماند

خبرگزاری دانشجو-۴ اسفندماهِ ۱۳۹۸

کارخانه کنتورسازی ایران در قزوین با۵۰ سال سابقه با واگذاری به بخش خصوصی بیش از یک دهه دچار بحران مالی شده و کارگران این کارخانه برای چندمین در سال ۹۸ به خاطر عدم پرداخت معوقات اعتراض کردند. این کارخانه با ۵۰ سال سابقه در ساخت کنتور برق و کنتورهای مکانیکی در سطح خاورمیانه، دچار بحران مالی شده و ماه‌ها حقوق کارگران خود را پرداخت نکرده است. این مشکل، به گفته کارگران از زمان واگذاری به بخش خصوصی شروع شده است. اجرای نادرست اصل ۴۴ قانون اساسی و واگذاری شرکت به فردی غیرمتخصص، مشکلاتی را برای کارگران و البته خود شرکت ایجاد کرد.

کاهش نابرابری با بیمه‌های اجتماعی

روزنامه شرق-۴ اسفندماهِ ۱۳۹۸

علی شیرکانی، مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر

ایجاد نظام تأمین اجتماعی فراگیر، یکی از اصلی‌ترین رویکردها در راستای کاهش نابرابری در جوامع است. تأمین اجتماعی، به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین مداخلات توسعه‌ای و خط‌مشی‌های اجتماعی، به دامنه وسیعی از خط‌مشی‌های عمومی اشاره داشته که با هدف کاهش فقر و آسیب‌پذیری و با استفاده از رویکرد بازتوزیعی ایجاد شده‌اند. نکته‌ای که در طراحی سیاست‌های تأمین اجتماعی باید مدنظر قرار گیرد، این است که این سیاست‌ها باید به‌عنوان ابزارهای انتقالی عملیاتی شده که می‌توانند منجر به توانمندی افراد، به‌ویژه فقرا شوند.

دوشنبه سبد معیشت نهایی می‌شود

خبرگزاری ایلنا-۴ اسفندماهِ ۱۳۹۸

علی خدایی، عضو کارگری شورای عالی کار

عضو کارگری شورای عالی کار در گفتگو با خبرنگار ایلنا، از برگزاری جلسه کمیته دستمزد ذیل شورای عالی کار خبر داد. علی خدایی گفت: این جلسه روز دوشنبه رأس ساعت ۱۶ در معاونت روابط کار وزارت کار با حضور سه گروه دولتی، کارگری و کارفرمایی برگزار خواهد شد. به گفته‌ی خدایی، برنامه‌ی این جلسه، نهایی شدن رقم سبد معیشت خانوار(موضوع بند دوم ماده ۴۱ قانون کار) است که قرار است در جلسات شورای عالی کار، مبنای تعیین دستمزد قرار بگیرد.

 کودک‌آزاری و نقش پیشگیرانه سازمان‌های مردم نهاد

خبرگزاری ایرنا-۵ اسفندماهِ ۱۳۹۸

مینا اینانلو، خبرنگار

جمعیت دانشجویی- مردمی امام علی به عنوان یکی از سازمان‌های مردم‌نهاد فعال در حوزه کوکان، به بررسی موضوع کودک آزاری، ویژگی‌ها و شرایط خانوادگی این کودکان پرداخته است که ماحصل نتایج تحقیق‌ها و بررسی‌ها انجام شده، کتاب «کودک آزاری در سکونتگاه‌های فقیرنشین» بوده است. تعداد کل کودکان بررسی شده در این پژوهش، ۷۷۱ کودک بوده و تعداد کل موارد مورد آزار که گزارش شده است، ۱۱۷۵ مورد بوده است. به این معنی که برخی از کودکان، مورد چندین آزار قرار گرفته‌اند و این آزارها در سه سطح جسمی، غفلت و آزار جنسی است.

 تخصیص ۱۸هزار میلیارد تومان برای کمک به فقرا در بودجه سال ۹۹

خبرگزاری ایلنا-۵ اسفندماهِ ۱۳۹۸

سیده فاطمه ذوالقدر، نماینده مجلس شورای اسلامی

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه ۶ هزار میلیارد تومان برای یکسان‌سازی و ۳ هزار میلیارد تومان برای رتبه‌بندی معلمان در بودجه سال ۹۹ پیش‌بینی شده است، گفت: به پیشنهاد فراکسیون زنان،۵۰۰ میلیارد تومان برای بیمه زنان بدسرپرست، هنرمندان صنایع دستی و قالیبافان در نظر گرفته شده است. سیده فاطمه ذوالقدر افزود: همچنین حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان بودجه کاهش فقر دیده شده زیرا بیش از۵۰ درصد جمعیت کشور زیر خط فقر هستند و اختصاص این بودجه‌ها به فقرا کمک می‌کند.

افزایش۸۰ درصدی حقوق کارمندان در سال آینده

همشهری‌آنلاین-۵ اسفندماهِ ۱۳۹۸

ولی ملکی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه سال ۹۹ کل کشور، گفت: بودجه سال آینده با توجه به شرایط بحرانی تنظیم شده است؛ زیرا در حال حاضر کشور از نظر سیاسی و اقتصادی در شرایط خاصی به سر می‌برد. ملکی با اشاره به افزایش پایه حقوق‌ها تصریح کرد: افزایش پایه حقوق از یک ملیون و۵۰۰ هزار تومان به ۲ میلیون و۸۰۰ هزار تومان می‌تواند تأثیر بسزایی در بهبود معیشت مردم داشته باشد؛ چراکه با اجرایی شدن این تصمیم، کف حقوق‌ها تا حدود۸۰ درصد افزایش می‌یابد.

بخش دوم: «شفافیت، مقابله با فساد و تعارض منافع»

 فصل اول: اخبار برگزیده هفته

نمره شفافیت بودجه ایران؛ ۵ از ۱۰۰

دسته بندی:  شفافیت در حوزه دولت

روزنامه شرق-۱ اسفندماهِ ۱۳۹۸

در نهادهای تحقیقاتی مانند مجمع جهانی اقتصاد، بودجه‌نویسی ایران در مؤلفه فرآیند بودجه‌نویسی در شفافیت نمره ۹/۵ از صد را گرفته است. در همین رابطه، محمدحسین ملک‌نژاد، عضو اندیشکده شفافیت معتقد است حتی مصوبات کمیسیون تلفیق در بودجه ۹۹ نیز هیچ کمکی به این نکرده که بودجه شفاف شود. بدیهی‌ترین اصل شفافیت که شیوه انتشار است، در نظام بودجه‌نویسی ما رعایت نمی‌شود. مهم‌ترین حفره بعدی عدم شفافیت بودجه، در داده‌های هزینه‌کرد است که به ضعیف‌ترین شکل ممکن ارائه می‌شود و نمونه‌های آن را می‌توان در سکوت بودجه درباره حقوق و دستمزد دولتی‌ها و ارقام مناقصه‌ها و قراردادها دید.

طرح «تشدید مجازات عدم شفافیت صورت‌های مالی» اجرایی می‌شود

دسته بندی:  شفافیت در حوزه دولت

خبرگزاری ایلنا-۴ اسفندماهِ ۱۳۹۸

سید فرید موسوی، نماینده مجلس شورای اسلامی

یک نماینده مجلس شورای اسلامی درباره طرح «تشدید مجازات عدم شفافیت صورت‌های مالی»، گفت: از این پس، آستان قدس رضوی، کمیته امداد امام خمینی، ستاد اجرایی فرمان امام، صداوسیما و سایر نهادهای دیگر، موظف به ارائه صورت مالی هستند. موسوی افزود: این طرح یک گام رو به جلوی قانونگذار برای جلوگیری از رانت و فساد در نهادهای دولتی و شبه دولتی است؛ این طرح به شفافیت و تقویت رقابت در فضای کسب‌وکار منجر خواهد شد و باید امیدوار باشیم دستگاه‌های ذی ربط با کمک به اجرای بی‌نقص این قانون، کشور را در مسیر تحقق شعار شفافیت قرار دهند.

چندشغله‌ها در حلقه بسته منافع

دسته بندی:  شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

  سایت شعار سال-۴ اسفندماهِ ۱۳۹۸

موسی شهبازی‌غیاثی، کارشناس اقتصادی

بزرگ‌ترین معضلی که امروزه تصدی همزمان مشاغل اداری ایجاد کرده، عدم ورود نیروهای جدید و کارآمد به این حوزه است. این ماجرا حلقه بسته سیاست‌گذاری و مدیریتی را در کشور ایجاد می‌کند و متأسفانه با توجه به اینکه شفافیت و قواعد تعارض منافع هم وجود ندارد، همین مدیران و تصمیم‌گیرندگان فعلی هم منافع خودشان و وابستگانشان به‌شدت در حوزه‌های مختلف درگیر است؛ اجازه تغییرات و اصلاحات ساختاری و اداری را در کشور نمی‌دهد و تصمیم‌گیری‌ها را به‌شدت دچار منفعت کرده‌اند. اگر این حلقه باز شود و افرادی که تعارض منافع ندارند روی کار بیایند، تصمیمات چابک انجام می‌شود و امید به تغییرات افزایش پیدا می‌کند.

گردش مالی یک میلیارد دلاری قاچاق سیگار در ایران

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

روزنامه شرق-۶ اسفندماهِ ۱۳۹۸

به گفته رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، نیاز مصرفی کشور به سیگار در حدود۸۰ میلیارد نخ در سال است که کمی کمتر از ۵۰ میلیارد نخ آن در داخل تولید می‌شود. هرچند آمار اعلامی حداقل مصرف سیگار در کشور از سوی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با آمارهای اعلامی از سوی رئیس مرکز برنامه‌ریزی و نظارت بر دخانیات کشور حدود ۱۵میلیارد نخ تفاوت داشت(حداقل مصرف سیگار در کشور ۹۵ میلیارد نخ در سال اعلام شد)، اما گردش مالی بالای یک میلیارد دلاری سیگار قاچاق در کشور، از اهمیت این تجارت خبر می‌دهد.

یک میلیون ماسک احتکارشده و غیربهداشتی و پلمب ۱۸ داروخانه

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

روزنامه شرق-۶ اسفندماهِ ۱۳۹۸

با گذشت پنج روز از اعلام رسمی شیوع کرونا در ایران همچنان اخباری از وضعیت نامناسب توزیع ماسک و مواد ضدعفونی‌کننده در کشور به گوش می‌رسد. روز گذشته رئیس پلیس پایتخت از کشف بیش از یک میلیون عدد ماسک احتکارشده و غیربهداشتی در پایتخت خبر داد. سردار حسین رحیمی درخصوص برخورد با توزیع‌کنندگان ماسک‌های غیربهداشتی، گفت: با افرادی که در سر چهارراه‌ها و مکان‌های دیگر اقدام به توزیع ماسک‌های غیربهداشتی می‌کنند برخورد خواهد شد. همچنین سازمان تعزیرات حکومتی نیز از پلمب ۱۸ داروخانه به دلیل گران‌فروشی ماسک در کشور خبر داد.

 آخرین آمار از چک‌های برگشتی در کشور

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

  کسب‌وکار نیوز-۷ اسفندماهِ ۱۳۹۸

حدود ۶٩۴ هزار فقره چک به ارزشی حدود ١١٢ هـزار میلیارد ریال در دی ماه ١٣٩٨ در کل کشور برگشت داده شده است که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۹/۳ درصد و ۷/۷ درصد افزایش را نشان می‌دهد. بدین ترتیب از کل تعـداد و مبلـغ چک‌های مبادله شده در دی‌ماه ١٣٩٨ به ترتیب ۲/۸ درصد و ۱/۱۰ درصد برگشت داده شده است. در ماه مورد گزارش در استان تهران بالغ بر ٢٠۵ هزار فقره چک به ارزشی بـیش از۵٠ هزار میلیارد ریال برگشت داده شد که از نظر تعداد ۴/۷ درصد و از نظر ارزش ۸/۸ درصد از کل چک‌های مبادله‌ای برگشت داده شده است.

درخواست احمد توکلی از نمایندگان مجلس یازدهم : به پویش ضد فساد بپیوندید

دسته بندی:  شفافیت در حوزه مجلس و نمایندگان

روزنامه همشهری-۷ اسفندماهِ ۱۳۹۸

احمد توکلی، رئیس سازمان دیده‌بان شفافیت و عدالت

سردمداران فسادستیز اردوگاه راست با اعلام فراخوانی برای پیوستن منتخبان اصول‌گرای مجلس یازدهم به پویش «مجلس ضد فساد»، نخستین گام‌هایشان را برای ممانعت از ابتلای پرچم اصول‌گرایی در بهارستان به پاشنه‌آشیل و درد مُسری سال‌های اخیر، یعنی فساد مدیریتی، برداشتند. در همین راستا احمد توکلی، رئیس سازمان دیده‌بان شفافیت با بیانیه‌ای سرگشاده، میدان‌دار رصد عملکرد اصول‌گرایان راه‌یافته به مجلس یازدهم شد. او خطاب به نمایندگان اصول‌گرای مجلس یازدهم تأکید کرده است در جهت مبارزه و پیشگیری از بروز فسادهای احتمالی، نمایندگانی که تاکنون به پویش مجلس ضد فساد نپیوسته‌اند، با امضای تعهدنامه شفافیت به این پویش ملحق شوند.

کشف ۵/۳ میلیون ماسک در تهران

دسته بندی:   شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

روزنامه شرق-۷ اسفندماهِ ۱۳۹۸

یاسر رایگانی، سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی

سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی از کشف ۵/۳ میلیون ماسک در تهران خبر داد و گفت: علاوه‌براین، پنج میلیون ماسک هم پلیس کشف کرده که پرونده آن هنوز به تعزیرات ارجاع نشده است. رایگانی افزود: از ۵/۳ میلیون ماسک کشف‌شده در گشت‌های مشترک تعزیرات حکومتی، دو میلیون ماسک در اختیار هیئت امنای ارزی وزارت بهداشت قرار گرفت تا توزیع کنند و یک میلیون ماسک از این تعداد نیز در اختیار دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی قرار گرفته است و ۵۰۰ هزار ماسک نیز پریشب کشف شد که در اختیار دانشگاه علوم پزشکی ایران قرار گرفت.

فصل دوم:سایر اخبار هفته

نقش مجلس و تعارض منافع در مشکل دامنه‌دار مسکن در ایران

دسته بندی:   شفافیت در حوزه املاک و مستغلات

خبرگزاری تسنیم-۱ اسفندماهِ ۱۳۹۸

برخی کارشناسان، نبود یا عدم اجرای برخی قوانین محدودکننده در بازار مسکن را یکی از عوامل اصلی نابسامانی این بخش و تبدیل خانه‌دار شدن به یک رؤیا می‌دانند. مالیات بر خانه‌های خالی، مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن و …، نمونه‌هایی است که طی سال‌های اخیر با وجود تأثیرگذاری آن‌ها بر کنترل بازار مسکن، اما به دلایلی اجرایی نشده است. در این بین، تعارض منافع یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌هایی عنوان شده که اجرای قوانین محدودکننده را با مانع جدی مواجه کرده است. نوک پیکان انتقادات بیشتر به سمت نمایندگان مجلس نشانه رفته است.

پیشگیری از کرونا و رابطه شفافیت و اعتماد

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

روزنامه جام‌جم-۱ اسفندماهِ ۱۳۹۸

امیدعلی مسعودی، هیئت علمی دانشگاه سوره

شفافیت در مسائل اجتماعی مبحث بسیار مهمی است. بحثی که می‌تواند تأثیر شگفتی در افزایش سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی بگذارد. درباره موضوع فراگیری ویروس کرونا نیز وزارت بهداشت از همان ابتدا صداقت و شفافیت در اطلاع‌رسانی را به مردم وعده داده بود. همین وعده وزارت بهداشت و صداقت در عنوان کردن مرگ دو مبتلا به ویروس کرونا می‌تواند اعتماد افکار عمومی را نسبت به این نهاد دولتی بیشتر کند. اگر افکار عمومی احساس کند که مدیران درباره این موضوع صداقت به خرج داده‌اند، به‌راحتی توصیه‌های پیشگیرانه آن‌ها را می‌پذیرند و به آن عمل می‌کنند. ‌

اعلام آمار دقیق جان‌باختگان حوادث آبان در چند روز آینده

دسته بندی:  شفافیت در حوزه اطلاعات و فضای مجازی

روزنامه شرق-۱ اسفندماهِ ۱۳۹۸

علی ربیعی، سخنگوی دولت

روز گذشته و در حاشیه جلسه هیئت دولت، سخنگوی دولت فرصت را غنیمت دانست و نشست خبری خود را با خبرنگاران برگزار کرد. خبرنگاری نیز از این فرصت استفاده کرد و درباره آمار جان‌باختگان در آبان‌ماه پرسید و ربیعی نیز گفت: بررسی‌های میدانی و گزارش‌گیری از دستگاه‌های عمل‌کننده درخصوص چگونگی فوت و نحوه اقدام، از دستگاه‌های انتظامی و امنیتی هم اتخاذ شد. آمار دقیق همراه با چگونگی اقدام به‌زودی از طرف مراجع ذی‌ربط اعلام خواهد شد. وی افزود: دراین‌باره تصمیم‌گیری شده است و در چند روز آینده این آمار از سوی یکی از دستگاه‌های مسئول اعلام خواهد شد.

تهرانی‌ها به پویش نخریدن کالاهای بدون قیمت بپیوندند

دسته بندی:  شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمان‌های تابعه

جماران-۳ اسفندماهِ ۱۳۹۸

یدالله صادقی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران گفت: براساس ماده ۵ قانون حمایت از حقوق مصرف کننده، کلیه عرضه کنندگان کالا و خدمات مکلف‌اند با الصاق برچسب روی کالا یا نصب تابلو در محل کسب یا حرفه، قیمت واحد کالا یا دستمزد خدمت را به طور روشن و مکتوب به گونه‌ای که برای همگان قابل رؤیت باشد، اعلام کنند. صادقی افزود: درج قیمت بر روی کالاها باعث ایجاد شفافیت و امکان حق انتخاب به مصرف‌کننده می‌شود، اما کالاها بدون درج قیمت علاوه بر ایجاد ابهام، مصرف‌کننده را برای مطلع شدن از قیمت واقعی کالاها به زحمت می‌اندازد.

بازار سیاه ماسک با شیوع کرونا

دسته بندی:   شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

کسب‌وکار نیوز-۳ اسفندماهِ ۱۳۹۸

مینا حسینی، خبرنگار

به گزارش کسب‌وکار نیوز، در حالی وزارت بهداشت وعده تأمین ماسک و ملزومات پزشکی مانند ژل ضدعفونی‌کننده و الکل را داده است که در لحظه انتشار این خبر، مراجعه خبرنگار «کسب‌وکار» به داروخانه‌های مختلف نشان داد ماسک و این ملزومات، در هیچ‌کجا به جز اندک داروخانه‌هایی که الکل دارند، یافت نمی‌شود. همچنین داروخانه‌های تهران از نبود ماسک، ژل ضدعفونی و الکل در شهر تهران خبر داده‌اند. براساس این گزارش، در پی شیوع کرونا، مراجعه شهروندان برای خرید ماسک و ژل ضدعفونی به داروخانه‌ها افزایش پیدا کرده است.

قاچاق لوازم صوت و تصویر با دلار ارزان

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

روزنامه همشهری-۳ اسفندماهِ ۱۳۹۸

محمدرضا شهیدی، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری

قاچاق، امروز حداقل۵۰ درصد سهم بازار را در اختیار گرفته و تولیدکنندگان داخلی فقط نیمی از نیاز بازار را تأمین می‌کنند. تا سال ۹۶ هم که واردات قانونی آزاد بود، هیچ واردکننده‌ای همه کالای خود را قانونی وارد نمی‌کرد و واردات رسمی صرفاً پوششی برای قاچاق گسترده بود، اما امروز شرایط بدتر شده و قاچاقچی‌ها یاد گرفته‌اند به‌صورت دوطرفه قاچاق کنند؛ به این معنا که کالاهای یارانه‌دار مانند لاستیک، دارو، کاغذ، شکر و روغن که دلار ۴ هزار و۲۰۰ تومانی دریافت می‌کند را به خارج قاچاق کرده و با ارز حاصل از آن، لوازم خانگی وارد می‌کنند.

پیمانکاران پروژه‌های عمرانی حواله قیر را در بازار آزاد می‌فروشند

دسته بندی:  شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمان‌های تابعه

روزنامه کیهان-۵ اسفندماهِ ۱۳۹۸

یاسر میرزایی، مدیرکل بودجه، ارزیابی و منابع وزارت نفت

مدیرکل بودجه، ارزیابی و منابع وزارت نفت، گفت: فرآیند از گذشته بدین صورت بوده که وزارت نفت کارگروهی تشکیل می‌داده که در آن حواله‌هایی را به نفع دستگاه‌ها صادر می‌کرد که در آن نوشته شده بود یک پالایشگاه خاص به میزانی مشخص وکیوم باتوم به یکی از دستگاه‌های ذی‌نفع بدهد. میرزایی افزود: مشکل آنجاست که این حواله چندین بار دست به دست می‌شود و مشخص نیست چه میزان قیر تحویل دستگاه اجرایی می‌شود؛ در واقع ما آمار وکیوم باتوم تحویلی را داریم اما آمار قیرهای تحویلی موجود نیست و همین امر باعث گم شدن قیر و فساد شده است.

مدیریت تعارض منافع و اصلاح فرآیندها باید فراهم شود

دسته بندی:  شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

خبرگزاری فارس-۶ اسفندماهِ ۱۳۹۸

احسان خاندوزی، نماینده مجلس یازدهم

به گزارش خبرگزاری فارس، نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم در رادیو اقتصاد، گفت: آیین‌نامه‌های داخلی مجلس فرآیند بسیار غلطی را در مورد تصویب بودجه سنواتی در نظر گرفته و این فرآیند معیوب این فرصت را در اختیار مجلس قرار می‌دهد تا چندین هفته پس از تقدیم لایحه بودجه، در صحن علنی مجلس به بررسی آن پرداخته شود. خاندوزی همچنین تحقق اقتصادی را مستلزم فراهم کردن قانون در موضوعات شفافیت، مدیریت تعارض در منافع کشور، اصلاحات داخلی، اصلاحات داخلی فرآیندها و ساختارهای ناکارآمد مجلس دانست.

 لزوم تبدیل شدن مبارزه با فساد به گفتمان اجتماعی

دسته بندی:  سایر

خبرگزاری ایسنا-۷ اسفندماهِ ۱۳۹۸

اکبر غفوری، عضو هیئت‌علمی دانشگاه یزد

عضو هیئت‌علمی دانشگاه یزد با بیان اینکه عدالت و مبارزه با فساد باید به گفتمان عمومی تبدیل شود، گفت: در این زمینه، باید از نمایندگان مجلس و مسئولان درخواست کنیم و از آن‌ها مطالبه داشته باشیم. غفوری با بیان اینکه در ابتدا، نهادهای حاکمیتی مسئول مبارزه با فساد هستند و باید به وظیفه خود به‌خوبی عمل کنند، با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب مقام معظم رهبری، افزود: به تعبیر ایشان، «ایجاب می‌کند که دستگاهی کارآمد با نگاهی تیزبین و رفتاری قاطع در قوای سه‌گانه حضور دائم داشته باشد و به معنای واقعی با فساد مبارزه کند؛ به‌ویژه در درون دستگاه‌های حکومتی.»

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *