خبرنامه شماره ۳۲ مقابله با فساد و فقر : فساد و دموکراسی


فساد و دموکراسی

تظاهرکنندگان ناراضی در هر دو کشور عراق و لبنان از فساد فراگیر دولت‌ها گله و شکوه دارند. آن‌ها اصرار دارند در صورتی که منابع ملی برای بهبود توسعه کشور و عدالت بیشتر هزینه می‌شد، امروز سرنوشت بهتری داشتند. سوء استفاده گروه‌ها و نیروهای سهیم در قدرت  در هر دو کشور عراق و لبنان چنان عرصه را بر زندگی مردم تنگ کرده که آن‌ها به شکل غیر منتظره‌ای به خیابان‌ها آمده و علیه وضع موجود شورش کرده‌اند. اگرچه سرانجام اعتراضات عراق و لبنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد اما آنچه تا کنون محرز است، اینکه فساد به‌واسطه گسترش و تعمیق فقر و نابرابری و افزایش محرومیت نسبی، می‌تواند زمینه‌ساز نارضایتی فراگیر و درپی‌آن، اعتراضات وسیع و غیر قابل کنترل شود.

بین میزان فساد، مردم‌سالاری و سطح توسعه‌یافتگی روابطی وجود دارد؛ یعنی هرچه سطح توسعه‌یافتگی بالاتر و میزان دخالت و مشارکت مردم در تعیین سرنوشت و نحوه مدیریت جامعه بیشتر باشد، امکان بروز فساد کمتر خواهد شد. مردم و روزنامه‌نگاران در رژیم‌های اقتدارگرا نمی‌توانند از فساد دولت‌ها پرده بردارند. در مقابل، در دموکراسی‌ها می‌توان فساد را افشا و از هر سو به آن حمله کرد. فقط در فضایی آکنده از کثرت‌گرایی، شکیبایی سیاسی و آزادی بیانِ واقعی، ردیابی و ریشه‌کن کردن فساد ممکن می‌شود؛ چنین فضایی در عصر کنونی در نظام‌های سیاسی دموکراتیک تا حد زیادی وجود دارد.

تعمیق مردم‌سالاری و دموکراسی نه‌تنها زمینه‌ساز کنترل و پیشگیری از فساد است بلکه در عین حال می‌تواند از تشدید نارضایتی حاصل از فساد جلوگیری کند و امکان اعتراض علیه فساد و ناکارآمدی را در بستری مدنی و قانونمند فراهم آورد. در دموکراسی‌هایی که بر بنیادهای قانونی نیرومندی بنا شده‌اند، برای فعالیت اقتصادی، چهارچوب استوار و شفافی فراهم است. برای اینکه این چارچوب کارکرد مؤثری داشته باشد، سیاستمداران باید در پی انتخاب شدن مجدد باشند و باید از احتمال انتخاب مجددشان اطمینان نداشته باشند. این وضعیت به نوعی «پارادوکس ثبات» منجر می‌شود. اطمینان زیاد به تصدی دوباره‌ی قدرت، مفسده‌برانگیز است. عدم اطمینان زیاد هم همان تأثیر را دارد. استحکام محیط سیاسی رقابتی احتمال انتخاب نشدن به دلیل فساد را افزایش می‌دهد. یک نظام سیاسی رقابتی می تواند عامل بازدارنده‌ی فساد باشد. برای سیاستمداران انتخابی، مستقیم‌ترین شکل مجازات پای صندوق رأی رخ می‌دهد. بر این اساس اگر سیاستمداران بر خلاف منافع موکلان‌شان رأی بدهند، باید منتظر مجازات در انتخابات باشند.

***

در هفته‌ای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه می‌کند:

  • به گفته حسن عابدی جعفری، وزیر اسبق بازرگانی، از ابتدای دهه ۷۰ به این سو، زمینه بروز فساد در کشور بیشتر شد؛ به نحوی که در دولت نهم و دهم بیشترین پمپاژ فساد به اقتصاد کشور صورت گرفت.
  • به نقل از روزنامه کیهان، بررسی‌ها نشان می‌دهد فروش یک ملک به چندین نفر که سال‌ها است باعث ایجاد ناامنی و بی‌اعتمادی در بازار پیش‌فروش مسکن شده، ریشه در اسناد قولنامه‌ای دارد.
  • سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور اعلام کرده است بنا بر نیاز مردم و برخی از دستگاه‌ها به وی‌پی‌ان قانونی، دستورالعمل لازم در این خصوص در دستور کارگروه قرار گرفته است.
  • رئیس سازمان بهزیستی کشور، بخشنامه‌ای در خصوص ممنوعیت صدور مجوز فعالیت تمام مدیران و بستگان درجه یک ایشان در کلیه مراکز وابسته به این سازمان حمایتی، صادر کرده و خواستار واگذاری، ابطال یا تبدیل این مجوزها شده است.
  • یک اقتصاددان گفت: جلوگیری از فرار مالیاتی نوعی عدالت مالیاتی است. عدم شفافیت یکی از بهانه‌های پول‌شویی در همه کشورهای دنیا است. به همین خاطر، شفافیت اطلاعات و آمار می‌تواند به گسترده شدن چتر مالیاتی کمک کند.
  • مدیر امور مجامع و حسابرسی سازمان منطقه آزاد کیش، گفت: تجربه معافیت صددرصدی مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی از مالیات موفق نبود زیرا قطع شدن زنجیره مالیاتی به ضرر فعالان اقتصادی است.
  • ضمن آنکه بسیاری از صاحبان مشاغل، با استفاده از روش‌های مختلف قانون را دور می‌زنند تا مالیات نپردازند، بااین‌حال، از سال آینده قرار است آمار تراکنش‌های بانکی مشاغل برای محاسبه مالیات به سازمان امور مالیاتی برود.
  • به گزارش فصل تجارت، بررسی پرونده بانک سرمایه، نشان‌دهنده نقش پررنگ استفاده از حساب‌های نیابتی در این فساد بزرگ است. مجرمین این پرونده با استفاده از وضعیت نابسامان حساب‌های بانکی، پولشویی کرده‌اند.
  • رئیس سازمان امور مالیاتی کشور گفت: از ۳۰۰ هزار میلیاردِری که در کشور شناسایی شده، بیش از نیمی از آن‌ها از جمله ۳ هزار وکیل و ۱۲۰۰ پزشک اصلاً مودی مالیاتی نیستند و مالیات نمی‌پردازند.
  • نماینده مردم تهران در مجلس با استناد به سخنان اعضای شورای شهر تهران مبنی بر۳۸۰۰ واحد ملکی واگذار شده به غیر، از شهردار تهران خواست که فهرست این املاک را منتشر کند.

لینک دانلود خبرنامه

بخش اول: «مبارزه با فقر، تبعیض و نابرابری»

فصل اول: اخبار برگزیده هفته

نظر مرکز پژوهش‌های مجلس درباره حذف تنوع مدارس: عدالت آموزشی خدشه‌دار می‌شود

خبرگزاری فارس-۴ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

از پیامدهای اجرای مصوبه «حذف تنوع مدارس» می‌توان به دو مورد مهم اشاره کرد: نخست، حذف مدارس نمونه دولتی، تیزهوشان، شبانه‌روزی، عشایری شاهد و … که سبب کاهش دسترسی دانش‌آموزان مناطق محروم و کم‌برخوردار به فرصت‌های آموزشی می‌شود و عدالت آموزشی را خدشه‌دار خواهد کرد و دوم آنکه حذف مدارس دولتی باکیفیت بالا، منجر به سوق دادنِ دانش‌آموزان به سمت مدارس غیردولتی می‌شود و روند خصوصی‌سازی آموزش‌وپرورش را تسهیل می‌کند.

جدیدترین گزارش بانک جهانی از وضعیت کسب‌وکار در ایران

 روزنامه اعتماد-۴ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

جدیدترین گزارش بانک جهانی نشان از آن دارد که ایران در رده‌بندی جهانی فضای کسب‌وکار میان ۱۹۰ کشور، در رده ۱۲۷ جهان قرار گرفته که نسبت به سال قبل یک پله صعود داشته است. بر این اساس، ایران به لحاظ سهولت کسب وکار فقط از ۶۳ کشور جهان وضعیت بهتری دارد. شاخص کلی فضای کسب وکار بر پایه۱۰ شاخص کوچک‌تر با عناوین آغاز کسب‌وکار، کسب مجوز، ثبت دارایی‌ها، کسب اعتبارات، حمایت از سرمایه‌گذاری، مالیات، تجارت، اجرای قراردادها و ورشکستگی و دریافت انرژی برق محاسبه می‌شود.

در ایران از هر ۴ نفر یک نفر به بیماری اعصاب و روان مبتلاست

خبرگزاری ایسنا-۴ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

مژگان بنگر، روان‌شناس

یک روان‌شناس گفت: تحقیقات نشان می‌دهد که ۲۳/۶ تا ۲۸ درصد مردم ایران نیازمند روان‌گران سلامت هستند و به‌طور میانگین در بین جمعیت ۱۵ تا ۶۴ سال در ایران، از هر ۴ نفر یک نفر به این مشکل مبتلا است. مژگان بنگر عامل اجتماعی را قوی‌ترین عنصر تشدیدکننده آسیب‌پذیری افراد در برابر استرس دانست و افزود: وقایع زندگی، شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نقش ویژه‌ای در افزایش استرس دارند. همچنین طلاق، فقر، عدم دسترسی به منابع آموزشی مناسب، عدم دستیابی به امنیت و بیکاری از عوامل بسیار مهم استرس در شرایط کنونی اقتصادی جامعه ایران محسوب می‌شود.

 امسال و سال آینده نرخ تورم از نرخ رشد دستمزدها سبقت خواهد گرفت

  اقتصادآنلاین-۴ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

تقریباً از سال ۹۳ تاکنون، درصد رشد دستمزدها در هر سال از نرخ تورمِ سال قبل بیشتر بوده، اما برای سال آینده، این رویه به هم خورده است. در این زمینه، آمارهای بانک جهانی از نرخ تورم ایران نشان می‌دهد درصورتی‌که سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ میلادی را تقریباً معادل با سال ۹۸ و ۹۹ شمسی بدانیم، درصد افزایش دستمزدها از پیش‌بینی تورم بسیار پایین‌تر است. حتی طبق پیش بینی بانک جهانی، احتمالاً نرخ تورم تا سال ۲۰۲۴ (۱۴۰۳-۱۴۰۴) به ۲۵ درصد کاهش می‌یابد که باز با نرخ رشد حقوق و دستمزدهای اعلامی، فاصله زیادی دارد.

 امسال مدرسه تک‌نفره در چهارمحال‌وبختیاری نداریم

خبرگزاری ایسنا-۶ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

فرحناز قائدامینی، مدیرکل آموزش‌وپرورش چهارمحال‌وبختیاری

مدیرکل آموزش‌وپرورش چهارمحال‌وبختیاری با اشاره به تقلیل مدارس کمتر از۱۰ دانش‌آموز استان به ۱۴۱ مدرسه، گفت: امسال مدرسه تک‌نفره در استان نداریم. فرحناز قائدامینی، اظهار کرد: این اداره‌کل بنا بر وظیفه و تعهدش به دنبال عدالت تحصیلی و دایر کردن آموزش برای دانش‌آموزان در سراسر استان است. سال گذشته ۱۷۵ مدرسه با کمتر از ۱۰ دانش‌آموز مشغول فعالیت بود که ساماندهی و تجمیع این مدارس به شیوه‌ای که به دانش‌آموزان آسیب نزند، در دستور کار جلسات متعدد شورای آموزش‌وپرورش با حضور فرمانداران قرار گرفت.

 رئیس سازمان زندان‌ها: جمعیت کیفری در کشور به نسبت بالاست

خبرگزاری ایرنا-۸ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

علی اصغر جهانگیر، رئیس سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور

رئیس سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور، گفت: در سال‌های گذشته در بسیاری از قوانین تصویب‌شده متأسفانه آثار حبس دیده شد که نتیجه آن، افزایش جمعیت کیفری بود. به همین سبب، جزو کشورهایی شده‌ایم که آمار جمعیت کیفری به نسبت بالایی دارند. جهانگیر اعلام کرد: متوسط نرخ زندانیان در کشور ۲۵۰ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر می باشد. وی افزود: واگذاری‌ها بدون توجه به زیرساخت‌های لازم و بدون برنامه‌های عملیاتی دقیق، تهدیدهایی برای مردم در آینده خواهد داشت و زمینه فساد را فراهم می‌کند.

کودک‌همسری محصول جهل و نابرابری

روزنامه ایران-۸ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

سام بوربور، مدیرعامل انجمن دیده‌بان حقوق کودک

کودک همسری که به ازدواج هر فرد زیر ۱۸سال گفته می‌شود، مسئله مورد مناقشه این روزهای فعالین حقوق کودک به‌عنوان مخالفان، و تندروها به‌عنوان موافقان است. کودک‌همسری مسئله‌ای است که اغلب بین دو گروه خاص از جامعه رایج است. اول، گروهی که از آموزش برخوردار نبوده‌اند یا کم‌تر برخوردار بوده‌اند و بیشتر آن‌ها در شرایط فعلی  دچار فقر هستند. دوم گروهی که از ترس فساد اجتماعی و روابط بدون کنترل، تصمیمی اشتباه می‌گیرند و با نسبت دادن مسئله به دلایل سنتی، کودکی را قربانی می‌کنند.

تجویز نسخه ازدواج از سر فقر ممنوع

روزنامه ایران-۸ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

پژوهشی توسط نیروهای داوطلب جمعیت امام علی(ع) در سراسر کشور صورت گرفته است. در این پژوهش، پرسشنامه‌ها توسط ۵۶۹ زن و دختر که در سن پایین ازدواج کرده بودند، تکمیل شد. از میان این زنان،۴۰ نفر هنگام انجام پژوهش در بازه سنی ۱۵ سال یا کمتر قرار داشتند. از این۴۰ مورد، ۲۹ مورد یعنی ۵/۷۲ درصد در پاسخ به دلیل ازدواج خود، آن را به علت سنت‌های قومی خانواده، فقر مالی یا ترکیبی از هر دو دانسته‌اند. یکی از پیشنهادهای این پژوهش این بوده که خاستگاه‌هایی چون فقر و اقسام محرومیت‌ها از بین برود تا خود این افراد در بستری مناسب، به تشکیل خانواده اقدام کنند.

فصل دوم: سایر اخبار هفته

 رشد طلاق در خراسان شمالی از میانگین کشوری بیشتر است

خبرگزاری ایرنا-۲ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

اسماعیل قربانی، مدیرکل بهزیستی خراسان شمالی

مدیرکل بهزیستی خراسان شمالی گفت: رشد طلاق در این استان ۸۶۳ هزار نفری، نیمه نخست امسال به ۲۱ درصد رسید که ۳ درصد از میانگین کشوری بیشتر است. اسماعیل قربانی، اظهار داشت: پدیده طلاق، در ۱۰ سال گذشته در خراسان شمالی نسبت به دیگر استان‌ها افزایش داشته که این موضوع هم اکنون، چالش برانگیز شده است. وی افزود: در حال حاضر مشاوره‌های ازدواج می‌تواند تأثیر خوبی در روند طلاق داشته باشد و به همین منظور، هفت مرکز دولتی و ۱۳ مرکز غیر دولتی استان در مورد مشاوره طلاق فعال هستند.

 گرم‌خانه‌ها آماده پذیرش کارتن‌خواب‌ها

روزنامه همشهری-۴ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

حامد فوقانی، خبرنگار

گرم‌خانه‌های تهران که برای روزهای سرد سال آماده و تجهیز شده بودند، درست از نخستین روز آبان‌ماه پذیرای تعداد زیادی از کارتن‌خواب‌ها و بی‌خانمان‌ها شدند؛ به‌گونه‌ای که مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران خبر از افزایش۴۰ درصدی پذیرش در گرم‌خانه‌های سراسر پایتخت داد. سیدمالک حسینی افزود: به‌طور معمول،۳۰ واحد گشت در مناطق ۲۲ گانه فعال هستند که از آخرین شب مهرماه،۳۰ درصد به این واحدها افزوده شد.

 گسترش فرهنگ وقف موجب کاهش فقر و محرومیت می‌شود

خبرگزاری فارس-۶ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

رحیم جهانبخش، فرمانده انتظامی استان زنجان

به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، فرمانده انتظامی استان زنجان با تأکید بر اینکه نظام وقف یکی از سازوکارهای عدالت اجتماعی و وسیله‌ای صلح‌آمیز برای توزیع مجدد درآمد بدون هرگونه اجبار بوده و هست، گفت: وقف در حمایت از کیان خانواده که سنگ بنای جامعه است و یکپارچگی آن از طریق حمایت‌های مالی و تدارکاتی نقش مهمی ایفا می‌کند. سردار رحیم جهانبخش در دیدار با مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان اظهار داشت: گسترش فرهنگ وقف، میزان فقر و محرومیت را در جامعه کاهش می‌دهد.

 شاخص‌های رفاه کودکان سنجش ملی نمی‌شود

خبرگزاری مهر-۶ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

سید حسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: مشکل اصلی فقر کودکان این است که سنجشی از شاخص‌های رفاهی، اجتماعی، فردی و سلامت روانی آن‌ها به صورت خاص انجام نمی‌دهیم و شاخص‌های رفاه کودکان سنجش ملی نمی‌شود. سید حسن موسوی چلک افزود: مسئله فقر کودکان موضوعی است که باید درباره آن مطالعات و پژوهشی‌های دقیقی انجام داد و نمی‌توان به‌راحتی درباره آن اظهار نظر کرد. برای نمونه با توجه به تشدید تورم در سال جاری هنوز تحقیقی درباره اثرگذاری این تورم بر فقر کودکان انجام نشده است که با صراحت بگویم که فقر کودکان در کشور تشدید شده است یا نه؟

 تیغ کند نوسازی بافت‌های فرسوده

اقتصادآنلاین-۸ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

در سال ۱۳۹۷، شورای عالی شهرسازی و معماری، سند «شیوه‌نامه تعیین محلات و محدوده‌های هدف» را برای معرفی معیارها و تشخیص بافت‌های فرسوده، تصویب و در آبان ۱۳۹۷ ابلاغ کرد که مبنای کار سازمان‌های متولی قرار گرفت. این سند، معیارهای متعددی از جمله خدمات اجتماعی، کیفیت زندگی، تأسیسات شهری، آلودگی محیط زیست و … را برای تشخیص «ناکارآمدیِ» بافت و مداخله در آن مورد توجه قرار داده است. با این حال به نظر می‌رسد برنامه نوسازی بافت فرسوده کشور که سال ۱۳۸۵ ابلاغ شده و بنا بود در یک دوره ۱۰ ساله به پایان برسد، همچنان در حال اجراست.

اجرای «پوشش بیمه اجباری همگانی» از ۱۷ آبان در آذربایجان شرقی

   خبرگزاری ایسنا-۸ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

وحید مجیدی، مدیرکل بیمه سلامت آذربایجان شرقی

مدیرکل بیمه سلامت آذربایجان شرقی، گفت: احتمالا اجرای «پوشش بیمه اجباری همگانی» از ۱۷ آبان‌ماه سال جاری در استان آغاز شود. وحید مجیدی به مناسبت هفته بیمه سلامت در تشریح این خبر اظهار کرد: این طرح در راستای عمل به بند الف ماده ۷۰ قانون برنامه ششم که بر فراهم کردن بستر برای پوشش اجباری بیمه تأکید دارد، اجرا می‌شود. وی افزود: بر اساس این قانون، هر ایرانی باید صاحب یک دفترچه باشد. در حال رایزنی با سازمان تأمین اجتماعی و بانک اطلاعات ایرانیان وزارت رفاه هستیم و در تلاشیم تا این طرح از هفدهم آبان‌ماه، اجرایی شود.

 ۴ میلیارد ریال تسهیلات اشتغال به خانوارهای دارای آسیب اجتماعی پرداخت شد

خبرگزاری ایرنا-۸ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

حفیظ‌الله فاضلی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری گفت: ۴ میلیارد ریال تسهیلات مشاغل خانگی به خانواده‌های دارای آسیب اجتماعی استان از ابتدای امسال تاکنون در استان پرداخت شد. حفیظ‌الله فاضلی افزود: پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی یکی از مهمترین برنامه‌هایی است که می‌تواند از بروز تبعات ناگوار فقر و ناهنجاری‌های رفتاری در جامعه جلوگیری کند. وی با بیان اینکه ۸۷۳ کودک بازمانده از تحصیل در این استان شناسایی شده است، تصریح کرد: بسترسازی برای بازگشت این کودکان به چرخه تحصیل امر بسیار مهمی است و تلاش دستگاه‌های مربوطه را می‌طلبد.

 از بازمانده‌های تحصیل در کرمان چه خبر؟

خبرگزاری ایسنا-۸ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

عباس ضیاء، معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش‌وپرورش استان کرمان

معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش‌وپرورش استان کرمان گفت: در سال تحصیلی گذشته از سوی وزارتخانه ۶۶۰۰ مورد بازمانده از تحصیل در مقطع ابتدایی در استان اعلام شده بود که با پیگیری‌های به عمل آمده، قریب به ۲۰۰۰ نفر از این تعداد شناسایی و جذب شدند. عباس ضیاء در گفت و گو با خبرنگار ایسنا درباره تعداد کودکان بازمانده از تحصیل در استان کرمان اظهار کرد: آمار این حوزه هرساله از سوی مرکز آمار وزارت آموزش‌وپرورش اعلام می‌شود که در سال تحصیلی جدید این آمار هنوز اعلام نشده است.

بخش دوم: «شفافیت و مقابله با فساد»

فصل اول: اخبار برگزیده هفته

 عابدی جعفری: سال‌های ۸۴ تا ۹۲ رکورد پمپاژ فساد در ایران شکسته شد

دسته بندی:  شفافیت در حوزه دولت

روزنامه اطلاعات-۲ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

حسن عابدی جعفری، وزیر اسبق بازرگانی

در دوران دفاع مقدس، مقوله‌ای به نام فساد در کشور وجود نداشت و هیچ‌کس به دنبال منافع شخصی و حزبی خود نبود. اما از ابتدای دهه ۷۰ به این سو، زمینه بروز فساد در کشور بیشتر شد؛ به‌نحوی که در دولت نهم و دهم بیشترین پمپاژ فساد به اقتصاد کشور صورت گرفت. یک دلیل آن این بود که در آن دولت اصلاً متوجه نبودند که اقتصاد کشور چه ویژگی‌هایی دارد و چه آفت‌هایی آن را تهدید می‌کند؟ متوجه نبودند اقتصاد کشور از چه تشکیل‌شده و چه بیماری‌هایی دارد؟ درست همان چیزهایی که باید منع می‌کردند تا این بیمار استفاده نکند را به اقتصاد بیمار کشور تحمیل کردند.

قولنامه؛ عامل اصلی کلاهبرداری‌های چند صد میلیاردی پیش‌فروش مسکن

دسته بندی:  شفافیت در حوزه املاک و مستغلات

  روزنامه کیهان-۳ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

بررسی‌ها نشان می‌دهد فروش یک ملک به چندین نفر که سال‌ها است باعث ایجاد ناامنی و بی‌اعتمادی در بازار پیش‌فروش مسکن شده، ریشه در اسناد قولنامه‌ای دارد. پروژه رضوان قم یک نمونه بارز از فروش یک ملک به چندین نفر است. در این پروژه، سازنده توانسته بود ۱۳۲ واحد را به هزار و ۴۰۰ نفر بفروشد و سود ۱۰۰ میلیاردی به جیب بزند. پروژه مسکونی آفتاب شهرری نیز یک نمونه دیگر از فروش یک ملک به چندین نفر است. به گفته علی ملکوتی، دادستان عمومی و انقلاب شهرری، در این پروژه، ۳۰ واحد مسکونی به بیش از ۲۵۰ نفر فروخته‌شده است.

 «وی‌پی‌ان» قانونی در دستور کارگروه فضای مجازی قرار گرفت

دسته بندی:  شفافیت در حوزه اطلاعات و فضای مجازی

روزنامه شرق-۴ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

جواد جاویدنیا، سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور

سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور اعلام کرده است بنا بر نیاز مردم و برخی از دستگاه‌ها به وی‌پی‌ان قانونی، دستورالعمل لازم در این خصوص در دستور کارگروه قرار گرفته است. به گفته جواد جاویدنیا، در قانون، مقرره‌ای که در آن مستقیم از این ابزار (وی‌پی‌ان) نام برده و آن را جرم شناخته باشد، نداریم. بخش اعظم اطلاعات فنی فروشندگان وی‌پی‌ان و حجم ترافیک مصرفی آن‌ها در اختیار وزارتین اطلاعات و ارتباطات است.

بهزیستی برای جلوگیری از تعارض منافع پیشقدم شد

دسته بندی:  شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

روزنامه اعتماد-۴ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

وحید قبادی دانا، رئیس سازمان بهزیستی کشور

وحید قبادی دانا، رئیس سازمان بهزیستی کشور، نیمه مهرماه امسال بخشنامه‌ای در خصوص ممنوعیت صدور مجوز فعالیت تمام مدیران و بستگان درجه یک ایشان در کلیه مراکز متعلق و وابسته به این سازمان حمایتی، صادر کرده و با تعیین مهلت سه ماهه، خواستار واگذاری، ابطال یا تبدیل این مجوزها شده است. در این بخشنامه، تأکید شده که این ممنوعیت در راستای ارتقای سلامت اداری و از بین بردن موقعیت‌های منجر به تقدم منافع شخصی یا گروهی بر منافع عمومی و در نهایت، مدیریت تعارض منافع و شفاف‌سازی فعالیت‌های جاری این نهاد حمایتی است.

 پازوکی: لازمه تحقق بودجه بدون نفت؛ مالیات عادلانه و شفاف است

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

خبرآنلاین-۶ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

مهدی پازوکی، اقتصاددان

دهه‌هاست که درآمد نفتی در حوزه بودجه جاری دولت هزینه می‌شود که تحت تأثیر شرایط بین‌المللی، میزان و حجم آن تغییر می‌کند و درنهایت در بازار جهانی این قیمت‌ها به نفع ایران تعیین نمی‌شود. اما آنچه باید در دستور کار دولت‌ها قرار گیرد، قطع وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی از طریق سامان‌دهی نظام مالیاتی کشور است. جلوگیری از فرار مالیاتی نوعی عدالت مالیاتی است. عدم شفافیت یکی از بهانه‌های پول‌شویی در همه کشورهای دنیا است. به همین خاطر، شفافیت اطلاعات و آمار می‌تواند به گسترده شدن چتر مالیاتی کمک کند.

آمار تراکنش‌های بانکی مشاغل به سازمان مالیاتی می‌رود

دسته بندی:  شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

اقتصادآنلاین-۶ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

ضمن آنکه از سال آینده قرار است آمار تراکنش‌های بانکی مشاغل برای محاسبه مالیات به سازمان امور مالیاتی برود، بسیاری از صاحبان مشاغل، با استفاده از روش‌های مختلف قانون را دور می‌زنند تا مالیات نپردازند. رقم فرار مالیاتی هم اعداد بزرگی بین ۲۵ تا ۴۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده می‌شود. ازاین‌رو، دولت ایجاد صندوق‌های مکانیزه فروش را مصوب کرده و در گام نخست، پزشکان را متعهد به اجرا کرده و در ادامه سایر مشاغل را نیز دربر خواهد گرفت. لذا، از سال آینده بالغ بر ۵۵ شغل باید پایانه فروشگاهی و صندوق مکانیزه فروش نصب کنند.

ردپای حساب‌های اجاره‌ای در پرونده فساد بانک سرمایه

دسته بندی:  شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

فصل تجارت-۶ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

در چند سال اخیر، ساماندهی نکردن حساب‌های بانکی توسط مسئولین، عصای دست مفسدان بزرگ برای پنهان کردن جرائم بوده است. درواقع نبود قواعد مناسب برای ساماندهی حساب‌های بانکی موجب شده تا مجرمین با استفاده از حساب‌های نیابتی، تراکنش‌های خود را پنهان کنند. زمانی که دلیل و ذی‌نفع اصلی یک تراکنش برای نهادهای مقابله‌کننده با فساد شفاف نباشد، باید منتظر فسادهای کلان در اقتصاد کشور بود. بررسی پرونده بانک سرمایه، نشان‌دهنده نقش پررنگ استفاده از حساب‌های نیابتی در این فساد بزرگ است. مجرمین این پرونده با استفاده از وضعیت نابسامان حساب‌های بانکی، پولشویی کرده‌اند.

 ایران بهشت میلیاردرها! / بیش از ۴۰۰۰ پزشک و وکیل مالیات نمی‌دهند

دسته بندی:   شفافیت در حوزه بازرگانی و نظام مالیاتی

خبرگزاری دانشجو-۸ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

امیدعلی پارسا، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور

رئیس سازمان امور مالیاتی کشور گفت: از ۳۰۰ هزار میلیاردِری که در کشور شناسایی شده، بیش از نیمی از آن‌ها از جمله ۳ هزار وکیل و ۱۲۰۰ پزشک اصلاً مودی مالیاتی نیستند و مالیات نمی‌پردازند. امیدعلی پارسا افزود: از کل درآمدهای اقتصاد ایران، آنچه به‌عنوان درآمد مالیاتی در اختیار دولت قرار می‌گیرد، عددی بین ۷-۸ درصد است. بدون تردید هیچ دولت یا کشوری با این میزان مالیات قادر به اداره مطلوب جامعه یا ارائه خدمات فراوانی نیست. سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده است ۶۰ تا ۷۰ هزار پروژه نیمه تمام در کشور وجود دارد که همه به منابع نیاز دارند.

شهردار تهران فهرست املاک واگذار شده به غیر را منتشر کند

دسته بندی:  شفافیت در حوزه مدیریت شهری

تابناک- ۸ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

محمدرضا بادامچی، نماینده مجلس شورای اسلامی

نماینده مردم تهران در مجلس با استناد به سخنان اعضای شورای شهر تهران مبنی بر۳۸۰۰ واحد ملکی واگذار شده به غیر، از شهردار تهران خواست که فهرست این املاک را منتشر کند. محمدرضا بادامچی در صفحه رسمی توئیتر خود نوشت: «برخی از اعضای شورای شهر تهران می‌گویند۳۸۰۰ واحد ملکیِ متعلق به ‫شهرداری تهران، بدون هیچ قرارداد و سندی، در اختیار دیگران است. از شهردار محترم تهران تقاضا می‌کنم براساس قاعده ‫شفافیت، به سرعت فهرست این املاک را منتشر کند تا معلوم شود چه کسانی اموال بیت‌المال را در ید اختیار گرفته‌اند.»

معافیت مالیاتی مناطق آزاد تجربه موفقی نبود

دسته بندی:   شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

خبرگزاری فارس-۸ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

محمد ثاقب‌فرد، مدیر امور مجامع و حسابرسی سازمان منطقه آزاد کیش

مدیر امور مجامع و حسابرسی سازمان منطقه آزاد کیش، گفت: تجربه معافیت صددرصدی مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی از مالیات موفق نبود زیرا قطع شدن زنجیره مالیاتی به ضرر فعالان اقتصادی است. ثاقب‌فرد خاطرنشان کرد: اجرای قانون مالیات ارزش افزوده در این مناطق به موانع اجرایی آن برمی‌گردد. پیشنهاد من این است در این مناطق به صورت آزمایشی فعالان اقتصادی و مودیان مالیاتی اظهارنامه مالیات ارزش افزوده بدهند تا زنجیره کالا و خدمات شفاف شود، اما الزاماً مشمول مالیات نشوند؛ یعنی به‌صورت آزمایشی اجرا شود زیرا برای دولت، وصول این مالیات بیشتر از جنبه شفافیت زنجیره کالا و خدماتش مهم است.

فصل دوم: سایر اخبار هفته

دریافت لحظه‌ای قیمت‌ها با سامانه ۱۲۴

دسته بندی:   شفافیت در حوزه اطلاعات و فضای مجازی

باشگاه خبرنگاران جوان-۲ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

محمدابراهیم صداقت، معاون بازرسی و حمایت از مصرف‌کنندگان استان فارس

معاون بازرسی و حمایت از مصرف‌کنندگان استان فارس اظهار داشت: مردم هر لحظه که اراده کنند می‌توانند از قیمت کالاها و خدمات مطلع شوند. محمدابراهیم صداقت، گفت: با هدف افزایش شفافیت در خصوص قیمت کالا و خدمات، سامانه اطلاع رسانی قیمت کالا و خدمات در اپلیکیشن آپ بارگذاری شده که مردم می‌توانند با مراجعه به این سامانه از حداقل و حداکثر قیمت کالاها و خدمات درهر لحظه از شبانه روز اطلاع پیدا کنند. او اظهار داشت: در این سامانه ۳ نوع قیمت به شهروندان نمایش داده می‌شود که شامل حداقل، حداکثر و قیمت مصوب برای مصرف‌کننده است.

 مدیرعامل بانک ملی: سککوک معاملات را شفاف می‌کند

دسته بندی:  شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

باشگاه خبرنگاران تهران-۲ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

رضا وفایی یگانه، کارشناس مسائل اقتصادی

مدیرعامل بانک ملی ایران سامانه کشوری کسب‌وکار موسوم به «سککوک» را ابزاری برای ایجاد شفافیت در معاملات تجاری و فرصتی ویژه برای کسب‌وکارها دانست. به گزارش باشگاه خبرنگاران تهران، محمدرضا حسین‌زاده در نشست کارگاه نیم روزه آموزشی، کارشناسی و همفکری سامانه سککوک که با حضور اعضای هیئت‌مدیره، معاونان و رؤسای ادارات کل بانک در اداره کل آموزش برگزار شد، با تأکید بر اینکه سککوک یک ابزار اعتباری است، اظهار کرد: با این سامانه محل دقیق هزینه‌کرد اعتبارات مشخص می‌شود و بدین ترتیب می‌توان شاهد شفافیت در معاملات بود.

پیشنهادهایی در مورد تأمین دسترسی عمومی به حقوق مدیران ارائه شده است

دسته بندی:  شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

خبرگزاری فارس-۴ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

جمشید انصاری، رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور

رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور در مورد عدم اجرای ماده ۲۹ برنامه ششم توسعه مبنی بر ایجاد سامانه شفافیت عمومی در ثبت حقوق و مزایای مدیران، گفت: سامانه ثبت حقوق و مزایای مدیران در مهلت قانونی خودش راه‌اندازی شده است. انصاری افزود: ما گزارشی از آخرین وضعیت سامانه که قرار بود تا پایان شهریورماه تهیه کنیم را تدوین، و به دولت داده‌ایم و پیشنهادهایی در مورد تأمین نحوه دسترسی در آن جا داده‌ایم که اگر در دولت نهایی شد، اعلام می شود.

محرمانه‌سازی؛ بزرگترین مانع آزادسازی اطلاعات

دسته بندی:  شفافیت در حوزه اطلاعات و فضای مجازی

روزنامه ایران-۴ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

سوسن صادقی، خبرنگار

همایش ملی یک‌روزه «زیست‌بوم دسترسی همگانی به اطلاعات» در دانشگاه علامه‌طباطبایی برگزار شد. به‌گفته مدعوین در این همایش، به‌دلیل مقاومت مدیران و محرمانه‌سازی و امنیتی کردن اطلاعات، دولت الکترونیک نتوانسته در کشور رشد پیدا کند. به‌گفته استادان حاضر در این همایش، دسترسی آزاد همگان به اطلاعات از حقوق مسلم شهروندان است که در سال ۸۸ در کشور مصوب شده است. دسترسی آزاد به اطلاعات از مظاهر اصلی آزادی بیان محسوب می‌شود و حاکمیت باید اجازه دهد تا شهروندان طبق حقوق خود به اطلاعات دست یابند.

کتاب «فساد دانشگاهی» منتشر شد

دسته بندی:   شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

خبرگزاری مهر-۵ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «فساد دانشگاهی» با عنوان فرعی گونه‌شناسی، روشِ سنجش، علل، پی‌آمدها و راهبردهای مبارزه با آن که حاصل ۴ سال مطالعه و بررسی نویسنده در زمینه فساد آکادمیک است، اولین کتاب در زمینه بررسی مسئله فساد آکادمیک، علل، پی‌آمدها، و راهبردهای مبارزه با فساد آکادمیک در ایران است. در این کتاب، برای اولین بار یافته‌های چند پیمایش در زمینه فساد و همچنین یافته‌های پیمایش فساد دانشگاهی ارائه شده است. این کتاب با شمارگان۵۵۰ نسخه در هفته جاری از سوی نشر آگاه روانه بازار نشر می‌شود.

 کتاب «جامعۀ فرسودگی، جامعۀ شفافیت» منتشر شد

دسته بندی:  شفافیت در حوزه رسانه، فرهنگ و هنر

خبرگزاری مهر-۵ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

کتاب «جامعه فرسودگی، جامعه شفافیت» با ترجمه‌ای از محمد معماریان توسط نشر ترجمان منتشر شد. به گزارش خبرنگار مهر، این کتاب ترکیبی از دو کتاب جامعه فرسودگی و جامعه شفافیت است که «بیونگ چون هان» به عنوان یک فیلسوف کره-ای- آلمانی، آن را به رشته تحریر درآورده است. در این میان، کتاب جامعه شفافیت به چهرۀ دیگری از جامعه‌ای می‌نگرد که در آن، دسترسی آزاد به اطلاعات در جامعۀ دیجیتال اهمیت ویژه‌ای دارد؛ اما آدم‌های این جامعه خود نیز تحت مشاهدۀ دائم هستند؛ هان توضیح می‌دهد که در نهایت چگونه جامعۀ شفافیت‌مدار به جامعۀ کنترل‌محور تبدیل خواهد شد.

 ۵۵ درصد املاک دستگاه‌های اجرایی گیلان در سامانه سادا ثبت شد

دسته بندی:  شفافیت در حوزه املاک و مستغلات

خبرگزاری مهر-۶ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

ارسلان زارع، استاندار گیلان

استاندار گیلان با تأکید بر تسریع ثبت و یکپارچه‌سازی اموال غیرمنقول دستگاه‌های اجرایی این استان در سامانه سادا(سامانه اموال دستگاه‌های اجرایی)، گفت: تاکنون ۵۵ درصد املاک دستگاه‌ها در این سامانه ثبت شده است. ارسلان زارع با بیان اینکه در حال حاضر ۳۲۹ دهیاری،۲۲۰ دفتر پیشخوان دولت، ۴۸ دفتر ICT و ۳۵ شهرداری در استان گیلان در اجرای پروژه سیماک(سامانه یکپارچه مدیریت املاک کشور) فعال هستند، افزود: تمامی دستگاه‌های فعال در زمینه زمین و املاک به‌ویژه شهرداری‌ها باید در این سامانه فعال‌تر شوند.

دیده‌بان شفافیت و عدالت در مبارزه با فساد جناحی عمل نمی‌کند

دسته بندی:  شفافیت در حوزه نهادهای عمومی غیردولتی

 خبرگزاری ایرنا-۶ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

علی اشرف نوری، مدیرعامل سازمان دیده‌بان عدالت و شفافیت

مدیرعامل سازمان دیده‌بان عدالت و شفافیت، اظهار داشت: این مجموعه مردمی از سال ۱۳۹۵ ثبت رسمی شده و امروز همه نهادهای تقنینی و اجرایی، سازمان دیده‌بان شفافیت و عدالت را مورد مشورت قرار می‌دهند. علی اشرف نوری با بیان اینکه از میان بیش از ۴ هزار سند و پرونده گزارش شده، حدود۸۰۰ پرونده کلان که بعضی از آن‌ها در سطح ملی است را پیگیری کردیم، اظهار داشت: دیده‌بان برای ریشه‌کن کردن فساد در هر سطحی و توسط هر نهاد حاکمیتی، عزم جدی دارد و برای رصد، کشف، ارجاع و اقدام علیه مفاسد، اصول‌گرا و اصلاح‌طلب نمی‌شناسد.

 فرار ۸۳۱ میلیون دلار سرمایه برای خرید خانه در ترکیه

دسته بندی:   شفافیت در حوزه املاک و مستغلات

اقتصادآنلاین-۸ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

برخی شهروندان ایرانی زمانی که دریافتند به‌جای خرید خانه یک میلیون دلاری، با معامله واحدهای۲۵۰ هزار دلاری هم می‌توانند حق شهروندی ترکیه را دریافت کنند، بار خود را به مقصد این کشور بستند تا این‌بار تأثیر بسزایی در رونق بازار مسکن این کشور داشته باشند و در سال ۲۰۱۹، پس از عراقی‌ها جایگاه دوم را از نظر تعداد خرید مسکن خارجی‌ها در ترکیه به دست آورند. طوری‌که آخرین گزارش مرکز آمار ترکیه نشان می‌دهد، ایرانی‌ها در۹ ماه سال جاری میلادی، ۳۳۲۴ واحد مسکن در این کشور خریداری کرده‌اند.

حذف یارانه نقدی پردرآمدها پشت سد حساب‌های نیابتی

دسته بندی:   شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

   خبرگزاری فارس-۸ آبان‌ماهِ ۱۳۹۸

بسیاری از افراد ثروتمند یا شخصیت‌های حقوقی، تراکنش‌های مالی خود را با حساب افراد بی‌بضاعت انجام می‌دهند تا از زیر بار پرداخت مالیات شانه خالی کنند. به گفته حسین میرزایی، سخنگوی ستاد اجرایی تبصره ۱۴ قانون بودجه ۱۳۹۸ (حذف یارانه نقدی پردرآمدها) نزدیک به نیمی از افرادی که به قطع یارانه‌های خود معترض بودند، تراکنش‌های حساب خود را حاصل فعالیت‌های دیگران می‌دانستند. وی به مواردی اشاره می‌کند که اذعان داشتند حساب‌هایشان در ازای دریافت مبالغی، در اختیار افراد دیگر بوده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *