توانمندسازی جامعه و حاکمیت ایدهی تقویت همزمان ظرفیتهای جامعه و حاکمیت را برای توسعه مدنظر دارد. برای توسعهی پایدار نیازمند حضور همزمان جامعه و دولت قوی هستیم؛ ضعف و خلل در هر یک از این دو طرف، باعث شکنندگی مسیر توسعه میشود؛ توسعهی آمرانه و دولتمحور همان اندازه در معرض بیثباتی است که توسعهی اجتماعمحور در فقدان دولت قوی.
کارشناس ارشد جامعه شناسی
کارشناس پژوهشی- حمایتگری مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه
دسترسی به برق جزء جداییناپذیر از زندگی مردم است. فرایند تولید برق، انتقال و توزیع آن به مردم و دیگر صنایع و از سوی دیگر قیمت تمام شده برق بر روی کیفیت دسترسی به برق اثرگذار است. مدیریت قطعیهای برق در تابستان و یا تولید مازاد برق در زمستان، یارانه و قیمتگذاری برق، خریدوفروش برق در بورس انرژی، صادرات و واردات برق از جمله مسائلی است که صنعت برق همواره باید در مورد آن تصمیمگیری کند.
با تمام مسائلی که وزارت نیرو با آن روبرو است، مطالعه تعارض منافع در بخش برق از آنجایی اهمیت دارد که اولاً برق جزو خدمات عمومی محسوب میشود، دوم در بخشهایی از زنجیره تولید و توزیع برق، بخش خصوصی فعال است، سوم فعالان بخش خصوصی در قالب پیمانکاری بسیاری از پروژههای وزارت نیرو را انجام میدهند. بنابراین کارمندان و مدیران دولتی میتوانند در یک موقعیت بالقوه تعارض منافع قرار داشته باشند. به عبارت دیگر، کارمندان و مدیران حوزه برق بر اساس نقش و سطح دسترسی به اطلاعات کلیدی همواره میتوانند از موقعیتها برای منافع شخصی خودشان بهرهبرداری کنند و منافع عمومی و مردم را در درجات بعدی اهمیت قرار دهند که به فرض میتوان به این موقعیت اشاره کرد که تعدادی از مدیران و کارکنان بخش برق همزمان سهامدار شرکتهای خصوصی باشند و یا در قالب مهندسین مشاور پروژه در بخش خصوصی اشتغال به کار داشته باشند.
همچنین به لحاظ سازمانی نیز نحوه تولید و فروش برق میتواند بین نهادها و سازمانها تعارض منافع ایجاد کند و نهایتاً منفعت عمومی در بین اختلافات نهادی فراموش شود. چنانچه در این موضوع، همواره بین منافع وزارت نفت و وزارت نیرو بر سر مسئله فروش مستقیم گاز و یا تبدیل گاز به برق و فروش برق اختلاف وجود دارد و نهایتاً مشخص نیست که تصمیم کدام وزارتخانه به نفع عموم خواهد بود. بر این اساس برخی بر این باور هستند که این یک بحث سوء مدیریتی در سطح ملی است و باید در سطح دولت این مسئله حل شود.
سطح دیگر این اختلاف میتواند بین منافع سازمانها و نهادها در داخل وزارت نیرو بر سر سیاستگذاریها برای نیروگاههای فسیلی و تجدید پذیر باشد. چنانکه در سایر کشورها یکی از شایعترین موقعیتهای تعارض منافع در حوزه انرژی بر سر تولید برق نیروگاههای هستهای، فسیلی و تجدید پذیر است.
متن پیش رو، گزارشی از بررسی موقعیتهای تعارض منافع در وزارت نیرو با تمرکز بر حوزه برق است که در آن تلاش شده است تا کلیاتی از مفهوم تعارض منافع بیان شود. همچنین موقعیتهای تعارض منافع و نحوه مدیریت آن در شورای ملی انرژی کانادا ترجمه و تلخیص شد تا به عنوان یک تجربه جهانی در نحوه شناسایی موقعیتهای تعارض منافع، تدوین قوانین مدیریت تعارض منافع و تعریف اصول رفتاری برای کارکنان و مدیران مورد توجه قرار گیرد. سپس ساختار وزارت نیرو و شرکتهای زیرمجموعه دولتی و غیردولتی آن تشریح شده است. در انتها نیز به رایجترین مصادیق موقعیتهای تعارض منافع در بخش برق پرداخته شده است. این مصادیق از تحلیل محتوای رسانهها و مصاحبههای عمیق با کارشناسان و صاحبنظران استخراج شده است. در آخر گزارش تلاش شده است تا نسبت به هرکدام از یک مصادیق مطرح شده، راهکاری برای مدیریت موقعیت تعارض منافع ارائه شود.
برخی از مهمترین یافتههای این گزارش در مورد موقعیتهای تعارض منافع در حوزهی برق و راهکارها ازاینقرار است:
دریافت متن کامل گزارش موقعیتها و مصادیق تعارض منافع در صنعت برق
حوزه انرژی، آب و محیط زیستگزارش های کارشناسی
تعارض منافع در کاناداتعارض منافع در وزارت نیروصنعت برق
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دیدگاه
نام *
ایمیل *