خبرنامه شماره ۴۱ مقابله با فساد و فقر: جنبش یا ناجنبش تهیدستان


جنبش یا ناجنبش تهیدستان

گفته شده جنبش تهیدستان شهری در تقابل با دولت به‌مثابه تولیدکننده و آراینده فضا قرار می‌گیرد. دولت از یک سو عامل تولید فضا بر پایه نابرابری است و از سوی دیگر جنبش تهیدستان در پی آن است تا سهمی از فضای شهری را به دست آورد. برای مثال، حرکت به سوی اشغال خانه‌ها و هتل‌ها در ابتدای انقلاب نشانگر لحظه‌ای از جنبش تهیدستان بود که در پی آن بود تا فضایی را برای سکونت خود تصاحب کند. زورآبادنشینی و خوش‌نشینی نیز تلاش‌های دیگری هستند برای تسخیر فضای زیست توسط تهیدستان که در تقابل با منطق دولت برای سامان دادن به فضا است. برای مثال، تلاش دست‌فروشان برای کاسبی در خیابان یا مترو نمودهای تلاش تهیدستان شهری برای تسخیر فضای عمومی و ایجاد فضای کسب‌وکار است. این تقابل و فرآیند ممکن است به بخشی از زندگی روزمره تبدیل شود؛ آنجا که شاهد سازمان‌دهی جمعی بدون عمل جمعی هستیم مثل  اشکال مختلف دستفروشی یا ساخت‌وساز در مناطق اسکان غیررسمی. اما وضع به این‌گونه ادامه پیدا نمی‌کند و ممکن است تهیدستان وارد کشمکش و درگیری آشکار با دولت شده و دست به تسخیرهایی بزنند که در وضعیتی آرام رخ نمی‌دهد؛ نظیر اشغال خانه‌ها و هتل‌ها در دوره انقلاب، و از طریق این کنش جمعی درپی تأمین منافع خود باشند. در این صورت شاهد جنبش تهیدستان خواهیم بود. آنچه در دی ۱۳۹۶ و آبان ۱۳۹۸ شاهد بودیم، از سنخ دوم است.

اما آصف بیات صورت‌بندی متفاوتی از جنبش‌های تهیدستان را در قالب نا-جنبش ارائه می‌دهد. نا-جنبش تعبیر دیگری است از شکل اول کنش جمعی تهیدستان شهری و به معنای کنش‌های جمعی فعالان غیرجمعی است. نا-جنبش برآیند رفتارهای یکسان تعداد کثیری از مردم عادی است که کنش‌های پراکنده اما یکسان‌شان، تغییرات اجتماعی گسترده‌ای را به‌وجود می‌آورد؛ حتی اگر این رفتارها تابع هیچ ایدئولوژی یا رهبری و سازماندهی مشخصی نباشند. نا-جنبش‌های اجتماعی با جنبش‌های اجتماعی اشتراکات مهم و اساسی دارند، اگرچه پدیده‌های متفاوتی محسوب می‌شوند. (آصف بیات،۱۳۹۰) پیشروی آرام، اصطلاحی است که برای توصیف این نوع از کنش‌های پراکنده و هرروزه استفاده می‌شود. برای مثال، تلاش دستفروشان برای فعالیت در منطقه‌ای که حق فروش در آن را ندارند، بدون هماهنگی بین آن‌ها، یکی از مصادیق نا-جنبش تهیدستان شهری است. معمولاً در نا-جنبش‌ها اگر شواهدی از هماهنگی دیده شود، کوچک، پراکنده و تصادفی است. آصف بیات برای توصیف رابطه نا-جنبش با سیاست‌ورزی، از مفهوم سیاست‌ورزی خیابانی بهره می‌گیرد.

نهاد، نقش مهمی در نحوه ظهور و بروز جنبش تهیدستان دارد. دانشجو یا کارگر ممکن است مطالبات خود را در چارچوب دانشگاه یا سندیکا دنبال کند اما برای بیکاران، زنان خانه‌دار و دیگر گروه‌های فاقد نهاد و انجمن، خیابان تنها قلمرو تلاش برای مطالبه‌گری است. خیابان، عرصه سیاست‌ورزی برای چنین اقشاری است و این سیاست همان «سیاست خیابانی» است. به هرحال، جنبش یا نا-جنبش هر دو مفاهیمی هستند برای تبیین اشکال متفاوتی از شورش فقرا علیه نابرابری که متناسب با شدت محرومیت و زمینه اجتماعی، از گونه‌ای به گونه دیگر در فضای اجتماعی رخ نشان می‌دهند.

***

در هفته‌ای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه می‌کند:

  • به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، وزارت کار و تعاون به همراه وزارت راه و شهرسازی، برای مسکن کارگران تفاهم‌نامه‌ای امضا کردند.
  • معاون توان‌بخشی سازمان بهزیستی کشور از تصویب اختصاص سهمیه بنزین ویژه معلولان در وزارت کشور، برای نزدیک به ۳۰‌ هزار پلاک خودرو ویژه معلولان خبر داد.
  • فعال مطبوعاتی خوزستان می‌گوید: موضوع بنزین و اعتراض به گرانی آن تنها ظاهر و برونداد مسئله‌ای بود که در سطح کلان خوزستان و ماهشهر رخ داد. عمق ماجرا ریشه در فقر و محرومیت حاکم در این منطقه و کل خوزستان دارد.
  • ۱۳ سال برای ازدواج دختران و ١۵سال برای پسران؛ موضوع لایحه‌ای جدید برای مقابله با کودک‌همسری که بالاخره در کمیسیون لوایح دولت تصویب شد.
  • مرکز پژوهش‌های مجلس گزارشی درباره عملکرد سازمان نهضت سوادآموزی منتشر کرده که بر اساس آن، آمارهای رسمی سرشماری سال ۱۳۹۵، حاکی از وجود ۸ میلیون و ۷۹۵ هزار و ۵۵۲ نفر بی‌سواد در بین ۱۰ تا۴۰ سال سن در کشور است.
  • به نقل از روزنامه اطلاعات، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی از امکان حضور زنان آسیب‌دیده در خانه‌های امن به همراه فرزندانشان خبر داد.
  • طبق اعلام بانک جهانی، ۱۵ کشور از جمله تانزانیا، تاجیکستان، قرقیزستان، چین، هند، چاد، مولداوی، بورکینافاسو، اندونزی، ویتنام، اتیوپی، پاکستان، گینه، نامبیا و کنگو بهترین عملکرد را در مبارزه با فقر داشته‌اند.
  • به گزارش خبرگزاری ایرنا، مرکز پژوهش‌های مجلس به موضوع حذف بیمه زنان سرپرست خانوار و بدسرپرست از مصارف جدول هدفمندی یارانه‌ها از تبصره «۱۴» بند «۲۵» در لایحه بودجه ۹۹ پرداخته و خواستار احیای آن شده است.
  • معاون امور جوانان وزارت ورزش، ضمن تشریح میزان پرداخت وام ازدواج به تفکیک سنین مختلف در سال‌های اخیر، به افزایش۱۰ برابری تقاضای سالمندان متقاضی وام ازدواج اشاره کرد.
  • به گزارش خبرگزاری تسنیم، مجلس شورای اسلامی با تأسیس ۱۱۱ منطقه ویژه و آزاد موافقت کرد؛ این در حالی است که مساحت فعلی این مناطق در ایران ۱۲ برابر میانگین جهانی است.
  • دادستان عمومی و انقلاب شهرستان دماوند از ورود مدعی‌العموم به موضوع نابسامانی دفاتر و اتحادیه املاک خبر داد و گفت: تا زمانی که اتحادیه املاک و دفاتر مشاوران املاک ساماندهی نشود، تخلفات در این زمینه به قوت خود باقی خواهد بود.
  • سخنگوی سازمان تعزیرات از تشکیل۲۰ پرونده در سراسر کشور مرتبط با فساد کاغذ دولتی خبر داد. از میان این۲۰ پرونده، برای هفت پرونده محکومیت صادر شده، سه پرونده حکم برائت گرفته و دو پرونده نیز به مراجع ذی‌صلاح ارسال شده است.
  • رفع معافیت مالیاتی مؤسسات آموزشی و کنکوری ۶ هزار میلیارد تومان درآمد برای کشور به همراه دارد و می‌تواند در تحقق عدالت آموزشی و مالیاتی، شفافیت و جبران کسری بودجه کمک‌کار دولت باشد.
  • رئیس شورای اسلامی شهد مشهد گفت: درحالی‌که۸۰ درصد بودجه شهرداری‌ها از محل تخلفات ساختمانی تأمین می‌شود، می‌بایست راهکاری به‌منظور جلب حضور و مشارکت مردم در این حوزه پیدا کرد.
  • مدیرکل فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق گفت: پس از اجرای طرح شناسه کالا در گروه لوازم خانگی، مصرف‌کننده می‌تواند از طریق این شناسه و سامانه جامع گارانتی، خدمات پس از فروش دریافت کند.
  • به گفته معاون تدوین، تنقیح و انتشار قوانین و مقررات معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری، تاکنون ۱۲۲ هزار قانون، مقرره، رأی و نظر در سطح کشور، دسته‌بندی موضوعی و وارد سامانه ملی قوانین و مقررات شده است.
  • سخنگوی قوه قضائیه گفت: تا امروز جای گلایه دارد که حدود ۲۰ شهردار، ۵۰ عضو شورای شهر و ۱۰۰ کارمند در تعدادی از استان‌ها و شهرستان‌ها تحت تعقیب قرار گرفتند، بازداشت شدند و برخی نیز محکوم شدند. این اعداد، حدودی است.
  • به گزارش روزنامه همشهری، با فعال شدن زیرسامانه‌های سامانه جامع روابط کار، از هفته آینده امکان بروز تخلفاتی مانند امضای قراردادهای سفیدامضا به حداقل می‌رسد.

لینک دانلود خبرنامه

بخش اول: «مبارزه با فقر، تبعیض و نابرابری»

فصل اول: اخبار برگزیده هفته

تفاهم‌نامه وزارت کار و راه برای مسکن کارگران

خبرگزاری تسنیم-۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، وزارت کار و تعاون در هفته‌ای که گذشت، با  اخبار متعددی همراه بود. یکی از مهمترین خبرها برای جامعه کارگری که تا حدودی می‌تواند امیدبخش باشد، اصلاح آیین‌نامه ساخت مسکن کارگران بود، چراکه می‌تواند گامی در جهت خانه‌دار شدن کارگران باشد. این آیین‌نامه در دویست و هشتاد و ششمین نشست شورای عالی کار با حضور شرکای اجتماعی تصویب شد. محمد شریعتمداری، وزیرکار در این نشست، گفت: موضوع تأمین مسکن مناسب برای کارگران فاقد مسکن باید با اقدامات متمرکز پیگیری شود.

کرمان، دومین استان فقیر کشور پس از سیستان‌وبلوچستان

خبرگزاری ایسنا-۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سیدمهدی طبیب‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان

رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان مدعی شد: کرمان دومین استان کشور بعد از سیستان‌وبلوچستان از نظر فقر است و درآمد سالانه و شاخص‌های توسعه پایدار آن، از متوسط کشور پایین‌تر است. سیدمهدی طبیب‌زاده با اشاره به اینکه فضای کسب‌وکار استان کرمان نیز نامناسب است، اظهار کرد: متأسفانه سازمان تأمین اجتماعی و به‌ویژه سازمان امور مالیاتی، کمبود منابع خود را از طریق سخت‌گیری بر بخش تولید جبران می‌کنند که در شرایط فعلی کشور این مسائل مشکلات بیشتری را از تحریم‌های خارجی برای بخش خصوصی ایجاد کرده است.

رودست شورای پول و اعتبار به خانه‌اولی‌ها

روزنامه همشهری-۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

دولت از سال۹۳ با راه‌اندازی صندوق پس‌انداز مسکن یکم، ضمن تشویق خرید مسکن با ابزارهای پس‌انداز محور، تقریباً ارائه همه امتیازات یارانه‌ای حوزه مسکن را نیز به این صندوق اختصاص داد تا راه را برای خانه‌دار شدن خانه‌اولی‌های طبقه متوسط هموار کند؛ حالا اما، پس از ۳ سال از ارائه درخواست وزارت راه‌وشهرسازی برای افزایش سقف وام مسکن، شورای پول و اعتبار فقط با افزایش وام دریافتی با اوراق حق تقدم تسهیلات مسکن موافقت کرده و وام مسکن خانه‌اولی‌ها را تغییر نداده است.

اختصاص سهمیه بنزین به٣٠‌ هزار خودرو ویژه معلولان

روزنامه شهروند-۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

محمد نفریه، معاون توان‌بخشی سازمان بهزیستی کشور

موافقت وزارت کشور با سهمیه بنزین ویژه معلولان و درخواست اعضای کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت از رئیس سازمان برنامه‌وبودجه برای پرداخت مبالغ بودجه قانون حمایت از حقوق معلولان و سازمان بهزیستی. این دو خبری است که روز پنجشنبه درباره معلولان منتشر شد و یکی از آن‌ها خبری خوش بود. بعد از درخواست تعدادی از فعالان حقوق معلولان درباره اختصاص‌نیافتن سهمیه بنزین به جامعه معلولان، حالا معاون توان‌بخشی سازمان بهزیستی کشور از تصویب اختصاص سهمیه بنزین ویژه معلولان در وزارت کشور، برای نزدیک به ۳۰‌ هزار پلاک خودرو ویژه معلولان خبر می‌دهد.

حاشیه‌نشینی در قزوین و زایش آسیب‌های اجتماعی

همشهری‌آنلاین-۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

مریم بیدخام، مدیرکل دفتر امور فرهنگی و اجتماعی استانداری قزوین

مدیرکل دفتر امور فرهنگی و اجتماعی استانداری قزوین، گفت: قزوین در دهه‌های اخیر به‌شدت تحت تأثیر پدیده حاشیه‌نشینی قرارگرفته است. بیدخام افزود: قرار گرفتن قزوین در مجاورت تهران این استان را برای مهاجرت جذاب کرده است و وجود مراکز صنعتی و کشاورزی موجب شده تا جمعیت حاشیه‌نشین را در نقاطی از قزوین به‌وفور شاهد باشیم. بیدخام ادامه داد: جریان مهاجرتی یادشده به دلیل فقدان تخصص و مهارت، بدون قدرت رقابت‌پذیری در بخش رسمی اقتصادی استان بوده بنابراین منجر به پیدایش و گسترش نوعی دیگر از الگوی سکونتگاهی تحت نام سکونتگاه‌های غیررسمی و مناطق حاشیه‌نشین شده است.

برخورد بدون اغماض با مقصران مشکلات احتمالی گرمخانه زنان

خبرگزاری ایسنا-۷ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سید مالک حسینی، سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی.

سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی با اشاره به گلایه‌های زنان کارتن‌خواب از رفتار نامناسب مدیریت گرمخانه منطقه ۱۲ تهران، گفت: در حال بررسی دقیق موضوع هستیم و اگر محرز شود که قصورهایی صورت گرفته، در راستای حفظ حقوق مددجویان اقدام لازم را بدون اغماض انجام خواهیم داد. حسینی افزود: بعضاً در بازدید از مراکز ویژه نگهداری زنان، بارها با گلایه‌های مبنی بر رفتار بد با این افراد در گرمخانه منطقه ۱۲ روبرو شدیم که این مسئله سبب شد از حراست و بازرسی سازمان درخواست کنم که نسبت به بررسی این موضوع  ورود کنند.

روایت خبرنگار ماهشهری: اعتراض به بنزین نبود به یک عمر محرومیت بود 

خبرگزاری مهر-۷ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

منصور قنواتی، مدیرمسئول روزنامه کارون

فعال مطبوعاتی خوزستان می‌گوید: موضوع بنزین و اعتراض به گرانی آن تنها ظاهر و برونداد مسئله‌ای بود که در سطح کلان خوزستان و ماهشهر رخ داد. عمق ماجرا ریشه در فقر و محرومیت حاکم در این منطقه و کل خوزستان دارد. آنچه تا به حال درباره این منطقه و حوادثش گفتند، یک روایت سطحی بوده و سعی شده به ماجرای بنزین و گرانی آن ربطش دهند. قنواتی افزود: آحاد مختلف مردم از عرب و فارس گرفته تا بختیاری و بهبهانی می‌گویند استانی که باید گل‌سرسبد رفاه در کشور باشد چرا باید از نظر فقر و محرومیت در بین استان‌های محروم قرار داشته باشد؟

فصل دوم:سایر اخبار هفته

یارانه نمی‌خواهیم؛ دستمزدمان را افزایش دهید

 روزنامه شرق-۷ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

نمایندگان کارگران مذاکرات خود را با تأکید بیشتری بر مبناقراردادن هزینه‌های خانوارها در تعیین حداقل دستمزد پیش می‌برند و معتقدند فشارهای معیشتی، نه از طریق یارانه‌های نقدی بلکه باید از طریق افزایش دستمزد پوشش داده شود. نماینده کارگران در شورای عالی کار با اشاره به بند دوم که مکمل ماده ۴۱ قانون کار است، می‌گوید: حداقل مزد، باید به اندازه‌ای باشد تا زندگی یک خانواده را که تعداد متوسط آن توسط مراجع رسمی اعلام می‌شود، تأمین کند. بر اساس داده‌های مرکز آمار، میانگین جمعیت یک خانوار ۳/۳ است. شورای عالی کار نیز همین بُعد جمعیت را برای تعیین مزد در نظر گرفته است.

 تأثیر یک رویکرد خاص بازی‌درمانی بر کودکان آسیب‌دیده جنسی

خبرگزاری ایسنا-۷ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

نتایج یک پژوهش نشان می‌دهد رویکرد بازی‌درمانی می‌تواند پرخاشگری دخترانی را که آسیب‌دیده جنسی و کودک کار به شمار می‌آیند، کاهش دهد. در این پژوهش که توسط کبری ملاحی، دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره و راهنمایی دانشگاه آزاد به انجام رسیده، بازی درمانی به درمانگر این امکان را می‌دهد تا به دنیای کودک راه پیدا کند. به این ترتیب کودکان محدود نمی‌شوند تا تنها به تشریح کلامی آنچه روی داده است، بپردازند بلکه در لحظه بازی، تجربه‌های پیشین و احساسات مرتبط با آن‌ها را بار دیگر از سر می‌گذرانند. در نتیجه درمانگر امکان می‌یابد تا به دنیای هیجانی کودک وارد شود و آن را احساس کند.

جذب ۶ هزار دانش‌آموز بازمانده از تحصیل در خوزستان

خبرگزاری ایرنا-۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان

استاندار خوزستان گفت: ۶ هزار دانش‌آموز بازمانده از تحصیل در خوزستان در مدت سه سال گذشته جذب کلاس‌های درس شده‌اند. شریعتی با اشاره به اینکه تا پایان امسال یک‌هزار کلاس درس در خوزستان به بهره برداری می‌رسد و همچنین اجرای طرح جوانه‌ها در خوزستان، ادامه داد: در این طرح دانش‌آموزان مناطق محروم بورسیه تحصیلی می‌شوند که پارسال یک هزار و ۲۰۰ دانش آموز پس از شرکت در یک آزمون، این بورسیه را دریافت کردند؛ این طرح به عنوان الگوی ملی معرفی شد.

 هزینه بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان برای محرومان و نیازمندان

روزنامه مردم‌سالاری-۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه

رئیس سازمان برنامه‌وبودجه، گفت: سال آینده ۱۵ هزار و۵۵۰ میلیارد تومان برای انواع خدمات به محرومان و افراد پشت نوبت نهادهای حمایتی هزینه خواهد شد. نوبخت افزود: سال آینده دریافتی همه افراد زیرپوشش کمیته امداد و بهزیستی مانند ۱۵ درصد افزایش حقوق کارکنان دولت، افزایش می‌یابد. همچنین، دولت تمام تعهدهایی که برای پرداخت حقوق و دستمزد شاغلین و بازنشستگان را داشته، به موقع پرداخت می‌کند و هر قدر هم تحریم طول بکشد، اما تمام تلاش ما این است که در بخش جاری همه تعهدات خود را به انجام برسانیم.

ازدواج زیر ١٣ و ١۵سال برای دختران و پسران ممنوع می‌شود

 روزنامه شهروند-۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سیزده سال برای ازدواج دختران و ١۵سال برای پسران؛ موضوع لایحه‌ای جدید برای مقابله با کودک‌همسری که بالاخره در کمیسیون لوایح دولت تصویب شد و با تصویب نهایی آن در مجلس، ازدواج زیر ١٣سال برای دختران و زیر ١۵سال برای پسران ممنوع می‌شود. خبر را دیروز زهرا جعفری، کارشناس ارشد دفتر بررسی‌های امور حقوقی معاونت رئیس‌جمهوری در امور زنان داد. جعفری دراین‌باره گفته است: معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری، با هدف حمایت از تمامی کودکان در برابر ازدواج‌های زودهنگام و اجباری، متن لایحه اولیه را اصلاح و حداقل سن ازدواج را برای دختران ۱۳ و برای پسران ۱۵سال تعیین کرد.

طبقه‌بندی مشاغل باید درباره همه کارگران اجرا شود

خبرگزاری ایلنا-۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

حاتم شاکرمی، معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی

معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: همه کارگران اعم از قرارداد موقت، دائم و فصلی شاغل در کارگاه‌های مشمول قانون کار، باید با طرح طبقه‌بندی مشاغل تطبیق یافته و مزد و مزایای آنان در چارچوب ضوابط و نظام جبران خدمات طرح طبقه‌بندی مشاغل کارگاه پرداخت شود. شاکرمی تصریح کرد: هدف از نظام جبران خدمت که یکی از موضوعات با اهمیت در رابطه با مدیریت منابع انسانی و کارآفرینی است، ارتقای انگیزش و بهره‌وری کارکنان و حفظ و صیانت از نیروی انسانی شاغل در سازمان‌هاست.

افزایش ناچیز بودجه بهزیستی در سال ۹۹

روزنامه شهروند-۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

وحید قبادی دانا، رئیس سازمان بهزیستی.

رئیس سازمان بهزیستی با انتقاد از اینکه بودجه بهزیستی در لایحه ۹۹ نسبت به سال ۹۸ تنها ۶/۶ درصد افزایش یافته است، گفت: اگر وضع بودجه‌ای کمیته امداد و بهزیستی با این وضع پیش برود، با کسری بودجه ۴‌ هزار و۳۰۰ میلیاردی برای پرداخت مستمری مددجویان مواجه خواهند شد. وی افزود: حدود ٩٣‌ درصد بودجه جاری بهزیستی از جنس مستمری، یارانه و امداد و جزو هزینه‌های اجتناب‌ناپذیر است و باید بودجه سازمان، حداکثر ١۵ تا٢٠‌ درصد افزایش پیدا می‌کرد؛ زیرا این افزایش ۶/۶ درصدی هیچ تناسبی با نرخ تورم موجود ندارد.

۴۰ سال پس از ایجاد نهضت سواد آموزی، کشور همچنان ۹ میلیون بی‌سواد دارد

روزنامه همشهری-۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

مرکز پژوهش‌های مجلس گزارشی را درباره عملکرد سازمان نهضت سوادآموزی منتشر کرده که در بخشی از آن آمده است: «جمعیت بازماندگان از تحصیل، از ۱۳۰هزار تا بیش از ۳ میلیون نفر گزارش شده است. این در حالی است که اطلاعات مربوط به تعداد کودکان معلول بازمانده از تحصیل و کودکان فاقد هویت(بی‌شناسنامه)، تفکیک نشده و در اختیار نیست. آمارهای رسمی سرشماری سال ۱۳۹۵، حاکی از وجود ۸ میلیون و ۷۹۵ هزار و ۵۵۲ نفر بی‌سواد در بین ۱۰ تا۴۰ سال سن در کشور است.»

امکان اقامت زنان آسیب‌دیده به همراه فرزندانشان در خانه‌های امن فراهم شد

روزنامه اطلاعات-۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

حبیب‌الله مسعودی فرید، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی از امکان حضور زنان آسیب‌دیده در خانه‌های امن به همراه فرزندانشان خبر داد. مسعودی فرید گفت: این خانه‌ها برای زنان در معرض خشونت در نظر گرفته شده است و افرادی که در خانه در معرض خشونت قرار دارند، می‌توانند با تلفن ۱۲۳اورژانس اجتماعی تماس بگیرند. وی با تأکید بر این که خانه‌های امن هیچ علامت و نشانه‌ای ندارند، گفت: افراد در معرض آسیب چنانچه بخواهند از این مکان‌ها استفاده کنند، بعد از تماس با ۱۲۳راهنمایی می‌شوند و اگر این افراد نتوانند خودشان به این خانه‌های امن بروند، خودروهای سیار اورژانس اجتماعی آن‌ها را به خانه‌های امن منتقل می‌کنند.

 بانک جهانی اعلام کرد: موفق‌ترین کشورها در مقابله با فقر 

فصل اقتصاد-۱۰ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

طبق اعلام بانک جهانی، اکنون تنها۱۰ درصد جمعیت جهان در فقر مطلق زندگی می‌کنند یعنی روزانه درآمدی کمتر از ۹/۱ دلار دارند. در بین سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۶ بیش از ۸۰۲ میلیون نفر در ۱۵ کشور از فقر خارج شده‌اند. در ۱۱۴ کشور جهان نیز فقر مطلق ریشه‌کن شده است. در حال حاضر ۸۵ درصد فقیران در جهان در دو منطقه صحرای آفریقا و جنوب آسیا زندگی می‌کنند. طبق اعلام بانک جهانی، ۱۵ کشور از جمله تانزانیا، تاجیکستان، قرقیزستان، چین، هند، چاد، مولداوی، بورکینافاسو، اندونزی، ویتنام، اتیوپی، پاکستان، گینه، نامبیا و کنگو بهترین عملکرد را در مبارزه با فقر داشته‌اند.

مرکز پژوهش‌های مجلس خواستار اجرای بیمه زنان سرپرست خانوار شد

خبرگزاری ایرنا-۱۰ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به موضوع حذف بیمه زنان سرپرست خانوار و بدسرپرست از مصارف جدول هدفمندی یارانه‌ها از تبصره «۱۴» بند «۲۵» در لایحه بودجه ۹۹ پرداخته است. در این گزارش آمده است: طی سنوات گذشته برای موضوع «بیمه زنان سرپرست خانوار و بدسرپرست» از محل منابع هدفمندی یارانه‌ها در کنار موضوع رفع فقر از افراد تحت پوشش سازمان‌های حمایتی، اعتبار در نظر گرفته می‌شد که این رقم در سال گذشته، سه هزار میلیارد ریال در نظر گرفته شده بود. با این حال در لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ ذیل بند «۲۵»، موضوع «بیمه زنان سرپرست خانوار و بدسرپرست» حذف شده است.

گسترش حاشیه‌نشینی در اصفهان

باشگاه خبرنگاران جوان-۱۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

کوروش محمدی، رئیس کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی شهر اصفهان

رئیس کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی شهر اصفهان از ارائه تسهیلات لازم به‌منظور کاهش مشکلات مناطق حاشیه‌نشین استان اصفهان در سال جاری خبر داد. کوروش محمدی اظهار داشت: رشد آمار حاشیه‌نشینی سال جاری در بسیاری از مناطق استان اصفهان باعث شده تا شورای اسلامی شهر اصفهان در این زمینه تسهیلاتی را در خصوص کاهش مشکلات مناطق حاشیه‌نشین استان، ارائه کند. وی افزود: این طرح‌ها شامل برطرف کردن فضاهای بی‌دفاع شهری در مناطق حاشیه‌نشین، افزایش سطح کیفیت زندگی در این مناطق و بهبود فضاهای شهری با ایجاد فضای سبز، مکان‌های آموزشی و فرهنگسراها است.

افزایش۱۰برابری سالمندان متقاضی وام ازدواج

روزنامه همشهری-۱۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

محمدمهدی تندگویان، معاون امور جوانان وزارت ورزش.

معاون امور جوانان وزارت ورزش، آخرین آمار پرداخت تسهیلات ازدواج را به تفکیک گروه‌های سنی مختلف اعلام کرد. تندگویان ضمن تشریح میزان پرداخت وام ازدواج به تفکیک سنین مختلف در سال‌های اخیر، با اشاره به افزایش تقاضای سالمندان متقاضی وام ازدواج، گفت: در سال۹۶ تعداد افراد بالای۶۰ سال که وام ازدواج دریافت کرده‌اند، ۲۲۴ نفر بوده است که این رقم در سال۹۷ به۳۵۳۰ نفر و در ۵‌ ماه نخست سال ۹۸ به ۲۲۴۴ نفر رسیده است. همچنین این موارد روی میانگین سن ازدواج در کشور هم مؤثر هستند. این موضوع نشان می‌دهد قانونگذار تاکنون به بازه سنی دریافت وام ازدواج توجهی نکرده است.

بخش دوم: «شفافیت و مقابله با فساد»

فصل اول: اخبار برگزیده هفته

 توقف فعالیت سامانه‌ای که می‌توانست مرجع تعیین قیمت مسکن باشد

دسته بندی:شفافیت در حوزه املاک و مستغلات

اقتصادآنلاین-۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

صبا نوبری، خبرنگار

سال ۱۳۹۱ بود که معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه‌وشهرسازی، سامانه اطلاعات بازار املاک(سابا) را با هدف استفاده عموم مردم و آگاهی از قیمت خریدوفروش و اجاره املاک مسکونی در نقاط مختلف شهر تهران، راه‌اندازی نمود. در این سامانه از طریق نقشه موجود شهر و یا با استفاده از ابزار کمکی طراحی شده موجود،‌ کلیه اطلاعات مربوط به مبایعه‌نامه‌ها و اجاره‌نامه‌های منعقدشده برای واحدهای مسکونی محل مورد نظر مشاهده می‌شد. درحالی‌که سامانه سابا می‌توانست به شفافیت و ایجاد نظم در بازار مسکن کمک کند، اما حدود ۶ ماه است که فعالیت آن بدون هیچ دلیل اعلام‌شده‌ای متوقف شده است.

دورهمی میلیاردی

دسته بندی:شفافیت در حوزه رسانه، فرهنگ و هنر

روزنامه فرهیختگان-۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

برنامه گفت‌وگومحور دورهمی با اجرای مهران مدیری از شب یلدا مجدداً روی آنتن می‌رود. این خبر چندوقت پیش در رسانه‌ها منتشر شد و توضیح دیگری ضمیمه آن نبود؛ اما در سطح عمومی جامعه، کنجکاوی‌های اصلی راجع به این خبر، مربوط به شرایط مالی ساخت این سری از برنامه دورهمی است؛ تنها بخش غیرشفافِ ماجرا که نه مدیران سیما و نه عوامل دورهمی علاقه‌ای به اظهارنظر درباره‌اش ندارند. گفته می‌شود مصطفی احمدی، تهیه‌کننده دورهمی ابتدا برای ساخت این سری از برنامه مبلغ یک‌میلیارد و۲۰۰ میلیون تومان برای هر قسمت را پیشنهاد داد که با موافقت مرتضی میرباقری، معاون سیما همراه بود.

تکثر قوانین دست‌وپاگیر مهمترین عامل فساد در نظام اقتصادی کشور است

دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

خبرگزاری ایرنا-۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

بابک دین‌پرست، معاون اقتصادی وزیر کشور

معاون اقتصادی وزیر کشور، تعدد و تکثر قوانین، دستورالعمل‌های اداری و مقررات دست‌وپاگیر را یکی از عوامل فسادزا در نظام اقتصادی کشور و مانع جدی در روند تسهیل‌گری سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی در بخش‌های گوناگون دانست. بابک دین‌پرست، اظهار داشت: با توجه به آسیب‌شناسی که ظرف دو سال گذشته در فرآیند و ساختار اقتصادی به‌ویژه طرح‌های تولیدی استان‌ها احصا شده، قوانین، تبصره‌ها، بندها و بوروکراسی‌های اداری دست‌وپاگیر در فرآیند صدور مجوزها و ابلاغ‌ها، مهمترین مانع در امر سرمایه‌گذاری و رونق تولید، و منفذی برای بروز فسادهای خطرناک در این حوزه شده است.

نهاد علم و ورطه فساد

دسته بندی:شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

روزنامه ایران-۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سایر محمدی، خبرنگار

تجاری‌شدن دانشگاه و رشد بی‌رویه آموزش عالی، پیامدهای مخرب گسترده‌ای داشته که یکی از آن‌ها، گسترش افسارگسیخته فساد در تعاملات کنشگران دانشگاهی و تولیدات به اصطلاح علمی است. بنابه اعلام وزارت علوم، تعداد دانشگاه‌های ایران ۲۶۴۰ دانشگاه است. این درحالی‌است که بنابر اعلام مؤسسه اسپانیاییcisc، تعداد دانشگاه‌ها در اغلب کشورهای پیشرفته جهان زیر۵۰۰ دانشگاه است. آلمان ۴۱۲، بریتانیا ۲۹۱، کانادا ۳۲۹، ایتالیا ۲۳۶ و… امریکا با ۳۲۰ میلیون جمعیت،۳۲۸۰ دانشگاه دارد که از این میان،۵۹ دانشگاه امریکا جزو۱۰۰ دانشگاه برتر جهان است اما هیچ‌یک از ۲۶۴۰ دانشگاه ایران جزو دانشگاه‌های برتر جهان نیست.

مساحت مناطق‌آزاد ایران ۱۲ برابر میانگین جهانی است

دسته بندی:شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

 خبرگزاری تسنیم-۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

مجلس شورای اسلامی با تأسیس ۱۱۱ منطقه ویژه و آزاد موافقت کرد؛ این در حالی است که مساحت فعلی این مناطق در ایران ۱۲ برابر میانگین جهانی است. لازم به توضیح است که سالانه بیش از۶۰۰ میلیون دلار کالای وارداتی در مناطق آزاد به فروش می‌رسد. همچنین، ایجاد شرکت‌های صوری در مناطق آزاد و فعالیت اصلی آن‌ها در سرزمین اصلی، یکی از شیوه‌های رایج فرار مالیاتی است که به دلیل عدم شفافیت و عدم استقرار سامانه‌های نظارتی در این مناطق اتفاق می‌افتد. به عنوان مثال، تا کنون بیش از ۲۸۰۰ شرکت با یک آدرس و یک کدپستی در منطقه آزاد کیش به ثبت رسیده است.

 سایه تردید در کارآمدی سامانه اعلام فساد

دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمان‌های تابعه

خبرگزاری ایرنا-۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

در سایت وزارت امور اقتصادی و دارایی، بخشی با عنوان «اعلان گزارش‌های مردمی مبارزه با فساد» راه‌اندازی شده که با کلیک کردن بر روی ثبت گزارش، می‌توان اطلاعات مربوط به فساد را درج کرد. ایرادی که برای ثبت اطلاعات در این سامانه وجود دارد این است که فرد گزارش‌دهنده باید حتما ایمیل و یا شماره تلفن همراه خود را ثبت کند. باید توجه داشت که بدین طریق، امنیت خاطر فرد گزارش‌دهنده از بین می‌رود زیرا نگران خواهد بود که مبادا فرد یا سازمان مفسد به اطلاعات شخصی فرد گزارش‌دهنده دسترسی پیدا کرده و بدین ترتیب امنیت جانی و شغلی وی را به خطر بیندازند.

ورود مدعی‌العموم به موضوع نابسامانی دفاتر و اتحادیه املاک

دسته بندی:شفافیت در حوزه املاک و مستغلات

میزان‌آنلاین-۷ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

حسن ابراهیمی بسابی، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان دماوند

دادستان عمومی و انقلاب شهرستان دماوند از ورود مدعی‌العموم به موضوع نابسامانی دفاتر و اتحادیه املاک خبر داد و عنوان کرد: تا زمانی که اتحادیه اصناف و املاک و دفاتر مشاوران املاک ساماندهی نشود، تخلفات در این زمینه به قوت خود باقی خواهد بود. بسابی افزود: یکی از عوامل اصلی تخلفات زمین‌خواری و صدها پرونده ورودی به مراجع قضایی، نابسامانی دفاتر و اتحادیه املاک است که سبب شده تا صدها بنگاه و دفتر مشاور املاک مجوزدار بدون ضابطه و صدها بنگاه و دفتر مشاور املاک بدون مجوز فعالیت داشته باشند که سبب بروز تخلفاتی در این زمینه شده‌اند.

۲۰ پرونده مرتبط با فساد کاغذ دولتی در سراسر کشور

دسته بندی:شفافیت در حوزه رسانه، فرهنگ و هنر

خبرگزاری تسنیم-۷ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سید یاسر رایگانی، سخنگوی سازمان تعزیرات.

سخنگوی سازمان تعزیرات از تشکیل ۲۰ پرونده در سراسر کشور مرتبط با فساد کاغذ دولتی خبر داد. از میان این ۲۰ پرونده، برای هفت پرونده محکومیت صادر شده است، سه پرونده حکم برائت گرفته و دو پرونده نیز به مراجع ذی‌صلاح ارسال شده است. رایگانی افزود:‌ متأسفانه بخشی از متولیان کاغذ خصوصاً در حوزه مطبوعات با جعل سربرگ بین ۳۰ تا ۴۰ نشریه در تهران و دریافت کاغذ این نشریات با نرخ  ارز دولتی و جعل مهر این نشریات، بخش زیادی از کاغذ دولتی را به نرخ دولتی دریافت کرده و به نرخ آزاد در بازار توزیع کرده‌اند.

توزیع بار بین کامیون‌ها در بندر شهید رجایی شفاف‌تر می‌شود

دسته بندی:شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

خبرگزاری ایسنا-۷ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

الله مراد عفیفی‌پور، مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان

مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان از همگرایی دو سازمان بنادر و دریانوردی و راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای برای تحقق مطالبات رانندگان خبر داد و گفت: با ارسال اطلاعات کامیون‌هایی که وارد بندر می‌شوند، توزیع بار به‌صورت عادلانه و شفاف‌تری انجام می‌شود. عفیفی‌پور افزود: یکی از الزامات تقسیم بار، ارتباط مستقیم و به‌روز با سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای بود؛ ضرورت داشت اطلاعات مربوط به کامیون‌هایی که حامل بار صادراتی هستند، کامیون‌هایی که حامل بار ترانزیتی هستند و یا کامیون‌هایی که وارد می‌شوند و بار ترانزیتی را از بندر خارج می‌کنند، به صورت کاملاً مکانیزه به دست ما برسد.

بررسی درخواست تحقیق و تفحص از بدهی‌های شهرداری پایتخت

دسته بندی: شفافیت در حوزه مدیریت شهری

خبرگزاری مهر-۷ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

تدوین قاعده انتصاب در شهرداری

به گزارش خبرگزاری مهر، یکصد و هشتاد و پنجمین جلسه شورا، روز یکشنبه ۸ دی‌ماه سال ۹۸ از ساعت ۸:۴۵ صبح لغایت ۱۲ در صحن علنی شورا برگزار می‌شود. در این جلسه، اعضای شورای اسلامی شهر تهران تقاضای تحقیق و تفحص از شهرداری تهران پیرامون بدهی ۶۹ هزار میلیارد تومانی را مورد بررسی قرار خواهند داد. ارائه گزارش سید حسن رسولی، خزانه‌دار شورای اسلامی شهر تهران در خصوص حساب‌های درآمد و هزینه شهرداری در آبان‌ماه سال ۹۸ نیز دستور دیگر جلسه روز یکشنبه خواهد بود.

فصل دوم:سایر اخبار هفته

معافیت مالیاتی۶۰۰۰ میلیاردی مؤسسات آموزشی و کنکوری

دسته بندی:شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

پایگاه خبری انتخاب-۷ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

یکی از مهم‌ترین معافیت‌های مالیاتی که مغفول مانده و ظرفیت بالایی دارد، معافیت مالیاتی مؤسسات آموزشی و کنکوری است. این مؤسسات به دلیل نقش مهم در عدالت آموزشی و ظرفیت مناسب برای درآمد مالیاتی برای دولت باید مورد بازنگری قرار گیرند. گردش مالی سالانه مؤسسات آموزشی و کنکوری۴۰ هزار میلیارد تومان و هزینه تبلیغات ماهانه آن‌ها در صداوسیما بیش از۵۰۰ میلیارد تومان است. رفع معافیت مالیاتی این مؤسسات ۶ هزار میلیارد تومان درآمد برای کشور به همراه دارد و می‌تواند در تحقق عدالت آموزشی و مالیاتی، شفافیت و جبران کسری بودجه کمک‌کار دولت باشد.

۸۰ درصد بودجه شهرداری‌ها از تخلفات ساختمانی تأمین می‌شود

دسته بندی:شفافیت در حوزه مدیریت شهری

خبرگزاری ایرنا-۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

محمدرضا حیدری، رئیس شورای اسلامی شهد مشهد

رئیس شورای اسلامی شهد مشهد گفت: درحالی‌که۸۰ درصد بودجه شهرداری‌ها از محل تخلفات ساختمانی تأمین می‌شود، می‌بایست راهکاری به‌منظور جلب حضور و مشارکت مردم در این حوزه پیدا کرد. حیدری افزود: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، نفت تأمین‌کننده بودجه شهرها بود. سال ۱۳۶۲ تصمیم بر این شد که شهرداری‌ها به‌صورت مستقل بودجه خود را تأمین کنند و به همین دلیل، فروش تراکم یکی از منابع درآمدی شهرداری شد. اکنون نیز تصمیم بر این شده تا لایحه درآمدهای پایدار شهری مصوب شود که شبیه دست کردن در جیب مردم است.

بازپرداخت ۳۰۰ ماهه تسهیلات نجومی‌بگیران

دسته بندی:شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

روزنامه شرق-۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

یکی از بانک‌های کشور در سال‌های ۹۱ تا ۹۸ به اعضای هیئت‌مدیره و برخی کارکنان خود رقم‌های درخور توجهی وام با نرخ سود یک، دو، هفت و۱۰ درصد داده است که زمان بازپرداخت این وام‌ها نیز عمدتاً شامل ۱۸۰ ماه، ۲۰۰ ماه، ۲۶۰ ماه و ۲۸۸ ماه و … است. در واقع مدیرانی که حدود۲۰ میلیون تومان درآمد ماهانه دارند، وام‌هایی با اقساط دو میلیون تومانی را بین ۱۵ تا ۲۴ سال پرداخت می‌کنند. ضمناً این تسهیلات گاه با عناوینی غیرشفاف دریافت می‌شود و واضح نیست دقیقاً کدام امور را شامل می‌شوند.

هدایای شرکت‌های دارویی، مشوق برخی پزشکان برای تجویز داروهای خاص

دسته بندی:شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

 خبرگزاری تسنیم-۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

پرداخت مشوق‌های نقدی، اهدای رایگان دارو به داروخانه‌ها و پزشکان و اعطای جوایز مختلف به پزشکان مانند تور سفرهای خارجی در قبال تجویز داروی یک شرکت خاص، نمونه‌هایی از اقدامات شرکت‌های تأمین‌کننده دارو است که متأسفانه در حال حاضر به‌غلط، تحت عنوان «مارکتینگ» بین پزشکان و شرکت‌های تأمین‌کننده دارو، جا افتاده و رسمیت یافته است! در همین رابطه، احمد حمزه، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، درباره تعاملات مالی بین پزشکان و شرکت‌های دارویی به تسنیم می‌گوید: «چنین اقدامی، تخلف محسوب می‌شود!»

سامانه جامع گارانتی، بازار آشفته لوازم‌خانگی را نجات می‌دهد

دسته بندی:شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

خبرگزاری مهر-۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

حمیدرضا دهقانی‌نیا، مدیرکل فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق

مدیرکل فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق گفت: پس از اجرای طرح شناسه کالا در گروه لوازم خانگی، مصرف‌کننده می‌تواند از طریق این شناسه و سامانه جامع گارانتی، خدمات پس از فروش دریافت کند. دهقانی‌نیا با تأکید بر اینکه از ۱۵ دی ماه، لوازم‌خانگی تولید داخل که فاقد شناسه کالا باشند، قاچاق محسوب می‌شود، گفت: طرح شناسه کالا از سال ۹۶ در دست اقدام است؛ پیش از این نیز وزارت صمت طی ابلاغیه‌ای در شهریور همین سال به کلیه تولیدکنندگان از جمله صنعت لوازم‌خانگی، لزوم درج این کد را گوشزد کرده است. بنابراین، این مهلت زمانی به هیچ عنوان قابل تمدید نخواهد بود.

۱۲۲ هزار قانون وارد سامانه ملی قوانین کشور شد 

دسته بندی:شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

خبرگزاری ایرنا-۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

مهدی مهدی‌زاده، معاون تنقیح قوانین ریاست جمهوری

به گفته معاون تدوین، تنقیح و انتشار قوانین و مقررات معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری، تاکنون ۱۲۲ هزار قانون، مقرره، رأی و نظر در سطح کشور، دسته‌بندی موضوعی و وارد سامانه ملی قوانین و مقررات شده است. مهدی زاده با بیان این مطلب که تاکنون ۱۰ مرجع  وضع قانون را در کشور احصاء کرده‌ایم، افزود: در عرصه مقررات، وضعیت به مراتب گسترده‌تر از وضعیتی است که در عرصه قانون‌گذاری وجود دارد.

آمار تکان‌دهنده سخنگوی قوه قضائیه از بازداشت گسترده مدیران شهری

دسته بندی:شفافیت در حوزه مدیریت شهری

خبرآنلاین-۱۰ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه

سخنگوی قوه قضائیه از بازداشت گسترده مدیران شهری در سراسر ایران خبر داد. اسماعیلی گفت: هشدار به عوامل شهرداری و شوراهای شهر می‌دهم بررسی عملکرد آن‌ها جزء وظایف ماست و در صورت تخلف و تشکیل پرونده، با قاطعیت با آن‌ها برخورد می‌شود. فقط امسال و تا امروز جای گلایه دارد که حدود ۲۰ شهردار، ۵۰ عضو شورای شهر و ۱۰۰ کارمند در تعدادی از استان‌ها و شهرستان‌ها تحت تعقیب قرار گرفتند، بازداشت شدند و برخی نیز محکوم شدند. این اعداد، حدودی است.

مقابله ناتمام نهادهای حاکمیتی با فساد

دسته بندی:شفافیت در حوزه دولت

 روزنامه شرق-۱۰ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه در گزارشی به بررسی عملکرد ۱۳ نهاد و مجموعه حاکمیتی فعال در حوزه مقابله با فساد پرداخته است. براساس این گزارش، از میان حوزه‌های مبارزه با فساد، تمرکز نهادهای فعال در ایران بر کنترل فساد مالی و اقتصادی بوده که این امر نگاه همه‌جانبه‌گرا به مسئله فساد را دچار خدشه کرده است. در این گزارش تأکید شده که نهادهای مبارزه با فساد در ایران عموماً در مرحله پیشگیرانه و سیاست‌گذارانه باقی مانده‌اند و ورود به مراحل عمده مبارزه با فساد کمتر مورد توجه قرار گرفته است. متن کامل گزارش در هفته جاری در سایت مرکز توانمندسازی به آدرس www.iran bssc.ir منتشر خواهد شد.

 نورافکن شفافیت بر روابط کار

دسته بندی:شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمان‌های تابعه

 روزنامه همشهری-۱۰ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

روزشمار آغاز به کار چند زیرسامانه دیگر از سامانه جامع روابط کار، به کار افتاده است. از هفته آینده تمام حوزه‌های معاونت روابط کار در۲۳ استان کشور، باید دادخواست‌ها را به‌ویژه در بخش بیمه بیکاری به‌صورت الکترونیک از طریق سامانه جامع روابط کار، ثبت و  پذیرش کنند. این اتفاق، یک گام روبه‌جلو برای ساماندهی روابط کار است و می‌تواند ضمن تسهیل مسائل این حوزه، بخشی از مشکلات قدیمی بازار کار را نیز برطرف کند. با فعال شدن زیرسامانه‌های سامانه جامع روابط کار، از هفته آینده امکان بروز تخلفاتی مانند امضای قراردادهای سفیدامضا به حداقل می‌رسد.

چرا وزارت صمت با دلالان ثبت‌نام خودرو برخورد نمی‌کند؟

دسته بندی:شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمان‌های تابعه

 کسب‌وکار نیوز-۱۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

شایلی قرائی، خبرنگار

به گزارش کسب‌وکار نیوز، با آغاز زمان ثبت‌نام خودرو، در کسری از ثانیه تمام ظرفیت‌ها پر می‌شود و با این ثبت‌نام‌های صوری، کسی از شهروندان عادی نمی‌تواند ثبت‌نام کند. یکی دیگر از دلایل صوری بودن این ثبت‌نام‌ها داشتن چک صیاد است؛ اما این دلال‌ها هستند که چک صیاد داشته و موفق به خرید خودرو می‌شوند و با فروش همین خودروها در حاشیه بازار، قیمت‌های نجومی ایجاد می‌کنند. از سوی دیگر، در برخی گزارش‌ها از وجود رباط‌های ثبت‌نامی نام برده شده که دلالان با به‌کارگیری آن‌ها، سهمیه تمام سایت‌ها را خریداری می‌کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *