خبرنامه شماره ۱۵ مقابله با فساد و فقر : ادراک فساد و احساس عدالت


ادراک فساد و احساس عدالت

برای مقابله با فساد تنها وجود شواهد مبنی بر  فساد درون ساختارها کافی نیست، شناخت اینکه فساد در کدام بخش‌ها شایع‌تر است، یا اینکه فساد در کدام بخش‌ها اثرات مخرب‌تری دارد و نیز اینکه ارزیابی شهروندان از میزان فساد چه میزان است،  اهمیتی دوچندان دارد. شاخص ادراک فساد نشان می‌دهد که شهروندان چه ارزیابی­ای از وضعیت فساد دارند. این ادراک از فساد رابطه بسیار نزدیکی با احساس عدالت دارد.

مطالعات فسادسنجی عموماً در پی آن هستند تا تصویری حتی‌الامکان جامع‌تر از فساد ارائه دهند. ادراک فساد عبارت است از تصور افراد جامعه از وضعیت فساد و مصادیق آن در جامعه. عموماً برای سنجش ادراک فساد سؤالاتی درباره رشوه‌گیری مقامات دولتی، کلاه‌برداری در خریدهای دولتی، اختلاس و میزان قوت و تداوم سیاست‌های ضد فساد پرسیده می‌شود. در گزارش سازمان شفافیت بین‌المللی در سال ۲۰۱۴، ایران بر حسب شاخص ادراک فساد رتبه ۱۳۷ را در میان ۱۷۵ کشور کسب کرد. اگرچه مطابق این گزارش کشورهایی مثل لبنان، سوریه، یمن، عراق و سودان، وضعیتی به‌مراتب بدتر از ایران دارند، اما در همان حال بسیاری از کشورهای منطقه نیز وضعیتی بسیار بهتر از ایران داشته‌اند.

در مقابل ادراک فساد می‌توان از احساس عدالت سخن گفت. احساس عدالت برآیندی از ذهنیت و عینیت عدالت در جامعه است. احساس عدالت را می‌توان بر حسب دو نوع عدالت توزیعی و رویه‌ای مورد بررسی قرار داد. احساس عدالت توزیعی نشان‌دهنده احساس مردم نسبت به موفقیت دولت در انجام تکالیفی مثل توزیع مناسب دسترسی به مشاغل، مناصب و اموال عمومی است. احساس عدالت رویه‌ای نیز نشان می‌دهد رویه‌های جاری در جامعه و سازمان‌ها تا چه حد از نظر مردم عادلانه است.

شواهد هم در سطح ملی و هم در سطح محلی و سازمانی نشان می‌دهد سطح ادراک از فساد بالا است. در بسیاری نظرسنجی‌ها درباره مسائل و مشکلات جامعه ایران، پاسخ‌دهندگان فساد اداری را یکی از مهم‌ترین مسائل و مشکلات جامعه ایران به شمار آورده‌اند. فساد خود یکی از نمودهای نبود عدالت اجتماعی است. در واقع باور شهروندان به وجود فساد به معنای آن است که آنان معتقدند ساختارهای موجود فاقد شایسته‌سالاری بوده و در ضمن از توزیع عادلانه اقتصادی نیز بی‌بهره‌اند. ادراک شهروندان از فساد حاصل تجربه عینی و روزمره‌شان از زندگی اجتماعی است . به همین دلیل هرچه تجربه فساد در یک بخش، سازمان یا مؤسسه در مقایسه با بخش دیگر بیشتر باشد به همان میزان بر کاهش احساس عدالت در میان شهروندان نیز اثرگذار است. از همین رو سازمان‌ها و مؤسساتی که مردم ناچارند در زندگی روزمره بیشتر با آن‌ها سروکار داشته باشند، در اولویت مبارزه با فساد قرار دارند. به‌عبارت‌دیگر، جهت مبارزه برای کاهش فساد باید متوجه سازمان‌ها و دستگاه‌هایی شود که بیشترین ادراک از فساد را تولید می‌کنند.

رابطه ادراک فساد و احساس عدالت، متقابل و همبسته منفی است. در واقع  کاهش احساس عدالت به تقویت ادراک فساد منجر می‌شود و در مقابل، ادراک فساد بیشتر به کاهش احساس عدالت خواهد انجامید. برای مثال وقتی افراد نوعی از بی‌عدالتی را در جامعه، سازمان یا هر محیط دیگری ادراک کنند، در معرض آسیب‌دیدگی قرار می‌گیرند و در پی تأمین نیازهای خود از طرق غیرمعمول اقدام می‌کنند. این فرایند عموماً به فساد اداری ختم می‌شود. به‌عبارت‌دیگر، احساس بی‌عدالتی به کاهش وفاداری، تعهد و احساس مسئولیت اجتماعی و سازمانی منجر می‌شود. بر این اساس  انتظار می‌رود هرچه جوامع نابرابرتر شوند، فساد در آن‌ها شایع‌تر شده و در نتیجه ادراک فساد نیز افزایش یابد. متقابلاً با افزایش فساد و ادراک آن توسط شهروندان، احساس عدالت اجتماعی آنان کاهش می‌یابد. آیا راهی برای خروج از این چرخه سیاه وجود دارد؟

***

در هفته ­ای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه می­کند:

  • علی مویدی، رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز از شناسایی ۶ میلیون شماره حساب بانکی فعال در پول­ شویی و قاچاق خبر داد و گفت: از این تعداد، حدود ۵ میلیون شماره حساب مسدود شد.
  • رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: ٣۴ هزار خودرو غیرقانونی در سال‌های ٩۶ و ٩٧ ثبت سفارش شده است و همچنین چهار خانواده با استفاده از رانت و تشکیل باندهای فساد اقتصادی، ١٢۵ هزار خودرو خارجی را به کشور وارد کردند.
  • مدیرکل دفتر توسعه و نظارت بر مراکز و مؤسسات غیردولتی سازمان بهزیستی کشور گفت: خیریه­­ها و سمن­ها براساس شاخص­ های تعیین شده­ای، رتبه­بندی می­شوند.
  • مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران از انتشار سالنامه‌های آماری شهرداری از سال ۱۳۶۳ تا تا ۱۳۹۶ در سامانه «داده نمای تهران» خبر داد.
  • حاصل قانون­گریزی مؤسسان و طمع سپرده­گذاران، ۳۶ هزار میلیارد تومان جبران خسارت برای سه میلیون و ۴۰۰ هزار فردی شدکه به هشدارها بی­توجهی کردند و سود پول خواستند. در یک حساب سرانگشتی این رقم به ازای هر ایرانی چیزی در حدود ۴۵۰ هزار تومان است.
  • در ادامه روند شفاف­سازی در صندوق بازنشستگی کشوری، مدارک تحصیلی ۱۱۷ نفر از مدیران عامل و اعضای هیئت­مدیره شرکت‌های تابعه این صندوق منتشر شد.
  • «فیلیپ آلستون»، گزارشگر ویژه فقر و حقوق بشر سازمان ملل در جدیدترین گزارش خود هشدار داده است: «اگر فکری برای تغییرات جوی نشود، این تغییرات باعث می‎شود روند توسعه، بهداشت جهانی و فقرزدایی ۵۰ سال به عقب بازگردد و تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۱۲۰ میلیون نفر بر جمعیت فقرای جهان افزوه شود.
  • گزارشی حیرت­انگیز از بازار خرید­وفروش مو به دلیل تنگناهای معیشتی: بررسی‌ها نشان می‌دهد که نیاز مالی دلیل اصلی فروش مو خصوصاً موهای کودکان است.
  • با توجه به آماری که مرکز آمار ایران منتشر کرده است، در ایران نزدیک به ۵/۲ تا ۳ میلیون افغان زندگی می‌کنند و پیش‌بینی می‌شود که این تعداد تا اواخر امسال به نصف برسد.
  • اعداد و ارقام رسمی نشان می‌دهد بیمه‌شدگان تأمین اجتماعی حداقل ۴ میلیون تومان عقب‌ماندگی مزدی دارند. در این میان، کارگران ۴ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان و بازنشستگان ۴ میلیون و ۷۸۰ هزار تومان عقب­ماندگی مزدی دارند.
  • مسکن اجتماعی، وتو شد. این سرنوشت طرح تولید مسکنی است که در نخستین روزهای آغاز به کار دولت یازدهم با هدف تأمین مسکن اقشار کم‌درآمد ارائه شده بود اما به دلیل کمبود بودجه، هیچ‌گاه به بار ننشست.
  • در آخرین روز اردیبهشت امسال دیوان عالی کشور سرانجام رأی وحدت رویه‌ای را صادر کرد که براساس آن، صندوق تأمین خسارت‌های بدنی بیمه مرکزی موظف شده تا مابه‌التفاوت دیه بانوان اعم از دیه نفس یا اعضا را پرداخت کند. این اتفاق در واقع گامی بسیار بلند و مثبت در راستای کاهش تبعیض بین حقوق زنان با مردان محسوب می‌شود.
  • سازمان بین‌المللی کار در گزارش اخیر خویش(۲۰۱۸) با عنوان «بازگشت از خصوصی سازی: بازسازی نظام بازنشستگی عمومی در اروپای شرقی و امریکای‌لاتین» به بررسی وضعیت روند خصوصی‌سازی و بازگشت آن در نظام بازنشستگی پرداخته است. بنا به گزارش مذکور، در کشورهای مورد اشاره(شیلی، آرژانتین و …)، نرخ پوشش راکد شده یا کاهش یافته است، مزایای بازنشستگی وضعیتی بدتر از گذشته یافته، نابرابری جنسیتی و درآمدی دوچندان شده و خصوصی کردن از مقبولیت افتاده است.

لینک دانلود خبرنامه

بخش اول : «شفافیت و مقابله با فساد»

فصل اول: اخبار برگزیده هفته

رأی به بی‌نفعی مردم در اموال عمومی

دسته بندی: شفافیت در حوزه مدیریت شهری

روزنامه شرق-۶ تیرماهِ ۱۳۹۸

حسن خلیل‌خلیلی، وکیل پایه‌یک دادگستری

اخیراً دیوان عدالت اداری در جایگاه سکان‌دار دفاع از حقوق ملت در مقابل دولت، با صدور رأیی قدم در راهی گذاشته و شهروندان را نسبت به اداره و نظارت بر اموال عمومی و شهرداری‌ها، ذی‌نفع نمی‌داند. لازم به ذکر است که دیوان عدالت اداری در پرونده‌ای مرتبط با دفاع از حقوق اموال عمومی، با استناد به بند ب ماده ۵۳ قانون تشکیلات و آیین دادرسی خویش، با این استدلال که «شاکی در دعوای مطروحه دارای سمت و صاحب نفع محسوب نمی‌شود»، اقدام به صدور قرار رد شکایت کرده است.

چرا حقوق‌ها در سامانه حقوق و مزایا ثبت نمی‌شود؟

دسته بندی: شفافیت در حوزه اطلاعات و فضای مجازی

تابناک-۶ تیرماهِ ۱۳۹۸

سامانه ثبت حقوق و مزایا اهمیت بسیار زیادی در ایجاد عدالت اداری یا حتی همسان‌سازی حقوق‌ها می‌تواند داشته باشد. اما اخیراً این سامانه از نهادی به نهاد دیگر منتقل شده که با این جابجایی‌ها به حاشیه رفته است. چراکه بر اساس قانون برنامه ششم توسعه، دولت مسئول راه‌اندازی سامانه ثبت حقوق و مزایا است و نسبت به جمع‌آوری و شفاف‌سازی کلیه پرداخت‌های مورد نظر مکلف شده است. دولت نیز در ابتدا سازمان امور استخدامی را مسئول این کار کرد اما در ادامه و در جریان بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۹۸، مجلس تشخیص داد که این سامانه به وزارت اقتصاد منتقل شود.

خریدوفروش میلیاردی مجوز داروخانه‌ها

دسته بندی: شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

روزنامه شرق-۶ تیرماهِ ۱۳۹۸

سمیرا حسینی، روزنامه‌نگار

۸۰۰ میلیون تا ۱۱ میلیارد تومان؛ این قیمت پروانه فعال و مجوز خام داروخانه‌ها در مناطق مختلف کشور است. در کانال تلگرامی‌ای که برای فروش مجوز داروخانه‌ها وجود دارد، هر روز مشخصات داروخانه‌های مختلف با میزان فروش روزانه، بیمه و منطقه فعالیت آن برای فروش منتشر می‌شود. این در حالی است که برخی فارغ‌التحصیلان رشته داروسازی با گذشت چندسال همچنان در صف دریافت مجوز داروخانه هستند.

۳۶ هزار میلیارد تومان خسارت برای جبران پنهان‌کاری بانک‌ها

دسته بندی: شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

خبرآنلاین-۷ تیرماهِ ۱۳۹۸

زهرا علی‌اکبری، خبرنگار

بررسی ها نشان می دهد مؤسسات مالی و اعتباری غیر مجاز چیزی بیش از ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار فقره سپرده را در خود جای داده بودند. پرداخت سود به این سپرده‌ها غالبا بین ۲۰ تا ۳۸ درصد بود. در این مکانیزم برخی سپرده‌گذاران حتی سودهایی در محدوده ۸۰ درصد نیز دریافت کرده بودند. حاصل قانون‌گریزی مؤسسان و طمع سپرده‌گذاران اما ۳۶ هزار میلیارد تومان جبران خسارت شد برای سه میلیون و ۴۰۰ هزار فردی که به هشدارها بی‌توجهی کردند و سود پول خواستند. در یک حساب سرانگشتی این رقم به ازای هر ایرانی چیزی در حدود ۴۵۰ هزار تومان است.

کدام دستگاه‌ها در زمینه مبارزه با فرار مالیاتی با سازمان امور مالیاتی همکاری نکردند

دسته بندی: شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

خبرگزاری فارس-۸ تیرماهِ ۱۳۹۸

سید فرید موسوی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس

سید فرید موسوی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با انتشار توئیتی، نام ۱۲ دستگاه که همکاری لازم و کافی با سازمان امور مالیاتی را نداشتند و مانع اجرای طرح جامع مالیاتی به عنوان ابزار جلوگیری از فرار مالیاتی و ارتقا شفافیت شده‌اند را اعلام کرد. این ده دستگاه عبارت‌اند از: شرکت پست جمهوری اسلامی ایران، وزارت صنعت، معدن و تجارت، شهرداری تهران، سازمان ثبت احوال، اشخاص حقوقی ارائه دهنده خدمات به دارندگان درگاه پرداخت الکترونیک (PSP)، شرکت های مخابرات و همراه، معاونت ها و نهادهای زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مرکز آمار قوه قضائیه، نیروی انتظامی و …

انتشار اطلاعات تحصیلی ۱۱۷ نفر از مدیران صندوق بازنشستگی

دسته بندی:  شفافیت در حوزه صندوق‌های بازنشستگی

خبرگزاری مهر-۹ تیرماهِ ۱۳۹۸

سید میعاد صالحی، مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری

در ادامه روند شفاف‌سازی در صندوق بازنشستگی کشوری، مدارک تحصیلی ۱۱۷ نفر از مدیران عامل و اعضای هیئت‌مدیره شرکت‌های تابعه این صندوق منتشر شد. سید میعاد صالحی مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری در جدیدترین پست اینستاگرامی خود نوشت: در ادامه مسیر شفافیت، اطلاعات تحصیلی ۱۱۷ نفر دیگر از مدیران شرکت‌های تابعه‌ی صندوق بازنشستگی منتشر شد. صالحی در ادامه تأکید کرد: هرچند مدرک تحصیلی، مهم‌ترین معیار یک مدیر شایسته نیست، اما یکی از معیارهای مهم در شایسته‌سالاری است.

 ایران دربین ۱۹۰ کشور از نظر پرداخت مالیات ۱۴۹ است

دسته بندی: شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

خبرگزاری ایرنا-۹ تیرماهِ ۱۳۹۸

سعید زرندی، معاون طرح و برنامه وزیر صنعت، معدن و تجارت

معاون طرح و برنامه وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه رویکرد مالیات در سال رونق تولید باید حمایت از واحدهای تولیدی باشد، گفت: بر اساس ارزیابی‌های بانک جهانی، رتبه کشور در یکی از زیرشاخص‌های سهولت کسب وکار با عنوان «پرداخت مالیات»، ۱۴۹ از بین ۱۹۰ کشور جهان، که نامناسب است. «سعید زرندی» افزود: ایران در این شاخص‌ها وضعیت مناسبی نداشته و بدین ترتیب، شاهد وخیم‌تر شدن رتبه کشور در این بخش بوده‌ایم، به‌طوری‌که در سال‌های گذشته رتبه کشور در این شاخص ۵۰ رتبه تنزل داشته است.

 انتشار ۳ دهه آمارِ شهر و شهرداری تهران

دسته بندی: شفافیت در حوزه مدیریت شهری

کسب‌وکار نیوز-۹ تیرماهِ ۱۳۹۸

محمد فرجود، مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات

مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران از انتشار سالنامه‌های آماری شهرداری از سال ۱۳۶۳ تا تا ۱۳۹۶ در سامانه «داده نمای تهران» خبر داد. به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از روابط عمومی سازمان فاوای شهرداری تهران، دکتر محمد فرجود با اشاره به تهیه و انتشار آمارنامه شهر و شهرداری تهران توسط این سازمان گفت: سالنامه‌های آماری تصویری شفاف از وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهر تهران ارائه می‌دهند و سازمان فاوا به تازگی این اطلاعات آماری را به طور کامل در درگاه data.tehran.ir منتشر کرده است.

خیریه‌ها رتبه‌بندی می‌شوند

دسته بندی: سایر

خبرگزاری ایرنا- ۱۰ تیرماهِ ۱۳۹۸

جهان حیدری، مدیرکل دفتر توسعه و نظارت بر مراکز و مؤسسات غیردولتی سازمان بهزیستی کشور

مدیرکل دفتر توسعه و نظارت بر مراکز و مؤسسات غیردولتی سازمان بهزیستی کشور گفت: خیریه‌ها و سمن‌ها براساس شاخص های تعیین شده‌ای، رتبه‌بندی می‌شوند. جهان حیدری روز دوشنبه در گفت‌وگو با ایرنا افزود: شفافیت عملکرد و توانمندی آن‌ها و همکاری در طرح‌های اجتماعی از جمله شاخص‌هایی است که برای رتبه‌بندی خیریه‌ها و سمن‌ها در نظر گرفته شده است. وی اضافه کرد: رتبه‌بندی خیریه‌ها به ما امکان می‌دهد تا هر سه ماه یکبار، گزارش عملکرد از خیریه ها داشته باشیم و احتمال اقداماتی مانند پول‌شویی در خیریه‌ها به حداقل برسد.

افشاگری یک نماینده از نقش ۴ خانواده در وارد کردن ۰۰۰/۱۲۵ خودرو خارجی به کشور

دسته بندی: شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

خبرآنلاین- ۱۲ تیرماهِ ۱۳۹۸

امیر خجسته، رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی مجلس شورای اسلامی

رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: ٣۴ هزار خودرو غیرقانونی در سال‌های ٩۶ و ٩٧ ثبت سفارش شده است و همچنین چهار خانواده با استفاده از رانت و تشکیل باندهای فساد اقتصادی، ١٢۵ هزار خودرو خارجی را به کشور وارد کردند. نماینده همدان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: مجلس قوانین کافی را برای مبارزه با فساد در دست دارد و این فراکسیون در زمینه اعاده اموال نامشروع، شفافیت اموال مسئولین و پیگیری دستور هشت ماده‌ای رهبری، اقداماتی را آغاز کرده است.

حدود ۵ میلیون شماره حساب فعال در پول‌شویی و قاچاق مسدود شد

دسته بندی: شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

خبرگزاری مهر- ۱۲ تیرماهِ ۱۳۹۸

علی مویدی، رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مویدی از شناسایی ۶ میلیون شماره حساب بانکی فعال در پول‌شویی و قاچاق خبر داد و گفت: از این تعداد، حدود ۵ میلیون شماره حساب مسدود شد. وی اظهار داشت: همچنین از ۶ میلیون شماره حساب مخدوش، بیش از ۳ میلیون شماره حساب افراد حقوقی بود که از این تعداد بیش از ۲ میلیون شماره حساب مسدود و ۷۰۰ هزار شماره هم پالایش شده است. از سویی دیگر، ۵۸۲ هزار حساب بانکی فاقد شماره فراگیر اتباع بیگانه که با تخلف بانک‌ها و افراد باز شده بودند همگی مسدود شد و کمتر از ۱۰ هزار شماره حساب باقی مانده است.

فصل دوم:سایر اخبار هفته

 نسبت به فساد درون قوه‌قضاییه سخت‌گیری کنید

دسته بندی: شفافیت در حوزه قضایی

روزنامه همشهری-۶ تیرماهِ ۱۳۹۸

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی

رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با اعضای قوه قضاییه از وظایف مهم این قوه را «مبارزه سخت‌گیرانه با فساد» درون قوه و در خارج از قوه برشمردند و تأکید کردند: مبارزه با فساد در درون قوه قضاییه در اولویت است؛ زیرا حتی یک عنصر ناباب در دستگاه قضایی می‌تواند زحمات قضات شریف و پاکدامن و کارکنان امین این قوه در سراسر کشور را مخدوش کند و تأثیرات مخربی بر جای بگذارد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای گفتند: گناه فردی که مسئول مبارزه با فساد است و دچار فساد می‌شود، چند برابر و نابخشودنی است، بنابراین در این موضوع سخت‌گیری شود.

مافیای دخانیات سرمایه‌های ملی را دود می‌کند

دسته بندی: شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

روزنامه رسالت-۶ تیرماهِ ۱۳۹۸

محمدحسین قربانی، نایب‌رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی

وزارت بهداشت اعلام کرده است که مصرف دخانیات سالیانه ۱۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه به کشور تحمیل می‌کند. در همین رابطه، محمدحسین قربانی، نایب‌رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، حضور مافیایی در حوزه دخانیات را یکی از دلایل شکست در زمینه کسب مالیات دانست و گفت: وجود این مافیا در همه جا منجر شده است که نتوانیم قانون دریافت مالیات از خُرده فروش را مورد توجه قرار دهیم و امروز آنچه مورد توجه بوده، مبلغ نزدیک به۲۰ میلیارد تومان است که هزینه درمان کسانی می‌کنیم که دخانیات مصرف می‌کنند.

«کدفروشی» حبس دارد

دسته بندی: شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

خبرگزاری ایسنا-۷ تیرماهِ ۱۳۹۸

کدفروشی و صدور فاکتورهای صوری در درآمدهای مالیاتی اثری منفی دارد که باعث از بین رفتن عدالت مالیاتی می‌شود. به همین خاطر است که قانون‌گذار در اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم مجازات‌های پیشگیرانه‌ای را لحاظ کرده است. در ماده ۲۷۴ قانون مالیات‌های مستقیم، استفاده از کارت بازرگانی اشخاص دیگر به منظور فرار مالیاتی جرم محسوب شده و مرتکب یا مرتکبین به مجازات‌های درجه شش محکوم می‌شوند. ضمن اینکه در ماده ۱۶۹ این قانون نیز قانون‌گذار کسانی را که از شماره اقتصادی خود برای دیگران و یا از شماره اقتصادی دیگران برای معاملات خود استفاده می‌کنند، مشمول جریمه‌ای معادل دو درصد مبلغ مورد معامله می‌شوند.

میلیاردرهایی که نماینده به مجلس می‌فرستند/ دلال‌ها در بازی انتخابات

دسته بندی: شفافیت در حوزه مجلس و نمایندگان

خبرآنلاین-۸ تیرماهِ ۱۳۹۸

زهره ترسایی، خبرنگار

هنگامه انتخابات مجلس بازهم نزدیک است و هشدارها درباره لزوم شفافیت مالی کاندیداهای انتخابات بیش از هر زمان دیگری. هشدارهایی که به نظر می‌رسد باید شکل عملیاتی و اجرایی به خود بگیرد. حرف و حدیث پیرامون هزینه‌های انتخاباتی کاندیداها زیاد است؛ از شائبه دلال‌بازی و خریدوفروش رأی در شب انتخابات گرفته تا زدوبندهای پشت پرده با اسپانسرهای میلیاردی؛ اقداماتی که به گفته جمالی نوبندگانی، نماینده فسا در مجلس در سنوات گذشته، منجر به شکل‌گیری رقابت ناسالم اقتصادی شده و در پی آن افراد شایسته‌ای که حاضر نبودند از منابع غیرشفاف استفاده کنند،  بازنده کارزار انتخابات شدند.

چرا شفاف نمی‌گویید استراماچونی، برانکو، ویلموتس، کالدرون و بقیه چقدر می‌گیرند؟

دسته بندی: شفافیت در حوزه ورزش

خبرآنلاین-۸ تیرماهِ ۱۳۹۸

درحالی که وزارت ورزش ایران عضو سامانه شفافیت است و طبق قانون باید همه قراردادهای نهادهای وابسته‌اش شفاف‌سازی شوند، به کدام مجوز قانونی در قراردادهای این افراد نمی‌آورد که رقمش محرمانه نیست و آن‌ها افشا نمی‌شوند تا هم بحث مالیاتی‌شان مشخص باشد و هم شیوه نظارت بر آن‌ها؟

گزارش دیده‌بان شفافیت و عدالت درباره زمین‌خواری برخی مسئولان در قزوین

دسته بندی: شفافیت در حوزه املاک و مستغلات

خبرگزاری فارس-۹ تیرماهِ ۱۳۹۸

دیده‌بان شفافیت و عدالت با ارسال نامه‌ای خطاب به معاون اول قوه قضائیه، به تصرفات غیرقانونی اراضی هفت‌سنگان دشت قزوین، اعتراض و علیه برخی مسئولان اداری و قضایی استان قزوین اعلام جرم کرد. در گزارش دیده‌بان شفافیت و عدالت آمده است: ماجرا از این قرار است که تعاونی مسکن کارکنان دادگستری قزوین شامل برخی مسئولین قضایی و اداری این استان، اراضی کشاورزی هفت‌سنگان در ۵ کیلومتری شهر قزوین به مساحت ۲۴٫۵ هکتار را خریده و بعد از تغییر غیرقانونی کاربری در آن ویلاسازی کرده‌اند.

 شفافیت، حلقه مفقوده صورت‌های مالی در صنعت بیمه

دسته بندی: شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

اقتصادآنلاین-۱۰ تیرماهِ ۱۳۹۸

شفافیت اطلاعات مالی، همواره به عنوان یکی از مؤثرترین متغیرها در تعیین سیاست‌های سرمایه‌گذاری بازارهای مالی مطرح بوده که در این بین، شرکت‌های بیمه‌ای هم به عنوان یکی از ارکان مهم اقتصادی از رعایت و توجه به این اصل مهم مستثنی نیستند. باید اذعان داشت که موارد بسیاری بر حوزه مالی شرکت‌های بیمه‌ای تاثیر می‌گذارند که یکی از مهم‌ترین این چالش‌ها، رعایت نکردن حد نصاب ذخائر کافی در شرکت‌های بیمه‌ای است. هرساله و در آستانه برگزاری مجامع شرکت‌های بیمه‌ای درتیرماه، شفاف بودن یا نبودن صورت‌های مالی این شرکت‌ها به سوژه‌ای داغ مبدل می‌شود.

مجلس گزارشی درباره حقوق‌های نجومی ارائه می‌کند

دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

روزنامه اعتماد- ۱۰ تیرماهِ ۱۳۹۸

به گزارش اعتماد، گزارشی از سوی بهارستان‌نشینان تهیه شده که بیشتر گزارشی شامل بایدها و نبایدها درباره برخورد با حقوق‌های نجومی است. در بخشی از این گزارش آمده است: «مجموع بررسی‌های صورت‌گرفته توسط این کمیسیون بیانگر آن است که نظام پرداخت در کشور باید به‌طور دقیق مورد بازنگری و اصلاح قرار گیرد زیرا در وضعیت موجود، هر دستگاهی به اقتضای منابع مالی در اختیار، درآمدهای اختصاصی و توان جذب اعتبارات عمومی، با استفاده از ساز و کارهای قانونی و حتی شبه‌قانونی به مدیران و کارکنان خود حقوق و مزایا پرداخت می‌کند.»

ترکیب شورای عالی شفافیت؛ «دولت» قوه قضائیه را نیمکت‌نشین کرد

دسته بندی: شفافیت در حوزه دولت

خبرگزاری فارس- ۱۱ تیرماهِ ۱۳۹۸

در ترکیب شورای عالی شفافیت شاهد حضور رئیس‌جمهور (رئیس شورا)، رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس قوه قضاییه، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر اطلاعات، رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور، معاون حقوقی رئیس‌جمهور، رئیس سازمان بازرسی کل کشور، رئیس سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران و رئیس دیوان محاسبات کشور هستیم. با این حال و در یک نگاه کلی، متوجه می‌شویم که لایحه شفافیت بیشتر یک لایحه حقوقی است تا اجرایی؛ به همین دلیل در ترکیب اعضای شورای عالی شفافیت انتظار می‌رفت که تعداد کرسی‌های قوه قضاییه بیش از قوه مجریه باشد.

 آشنا: شفافیت قضایی برای مبارزه با فساد ضروری است

دسته بندی:  شفافیت در حوزه قضایی

  خبرگزاری ایرنا-۱۱ تیرماهِ ۱۳۹۸

حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس‌جمهور

مشاور رئیس‌جمهوری در توئیتی با تأکید براینکه شفافیت قضایی برای مبارزه با فساد ضروری است، نوشت: فرزندان طمعکار و پر توقع فقط آفت یک قوه نیستند. حسام‌الدین آشنا دوشنبه شب در حساب توئیتری خود افزود: ای‌کاش در همه جا از دانه درشت‌ها آغاز شود نه از دله دزدها! فرزندان طمعکار و پرتوقع فقط آفت یک قوه نیستند. وی تأکید کرد: شفافیت قضائی برای مبارزه با فساد ضروری است. امنیتی زدایی از دادگاه‌ها و پایبندی به آئین دادرسی از لوازم موفقیت در اصلاحات قضائی است.

 ویژگی‌های سامانه اشتغال ایرانیان

دسته بندی: سایر

خبرگزاری ایسنا-۱۱ تیرماهِ ۱۳۹۸

به گزارش ایسنا، با توجه به افزایش آمارهای اشتغال غیر رسمی در کشور، دسترسی و ارائه آمار و اطلاعات دقیق از تعداد شاغلین و بیکاران امری ضروری به شمار می‌رود. در حال حاضر یکی از چالش‌های حوزه اشتغال، نبود چنین آماری است و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای این منظور، برنامه صدور شناسنامه شغلی برای همه ایرانیان زیر ۶۵ سال را در دستور کار دارد. پیش از این، معاونت اشتغال وزارت کار از راه اندازی سامانه جامع اشتغال ایرانیان در تیرماه خبر داده بود.

کلاهبرداری «فیشینگ‌ها» از نام بانک مرکزی

دسته بندی: شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

کسب‌وکار نیوز-۱۱ تیرماهِ ۱۳۹۸

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایرنا، فیشینگ به تلاش برای به دست آوردن اطلاعاتی مانند نام کاربری، گذرواژه، اطلاعات حساب بانکی و … از طریق جعل یک وب‌سایت، آدرس ایمیل و… گفته می‌شود. اخیراً سودجویان پیامی به هموطنان با عنوان تمدید دوساله مهلت سرویس پیامک بانکی تنها با پرداخت پنج هزار تومان از طریق درگاه اینترنتی پرداخت بانک مرکزی ارسال کرده‌اند اما این بانک اعلام کرده است که کلاهبرداران با این ترفند، قصد دسترسی به اطلاعات حساب بانکی افراد به منظور فیشینگ را دارند.

مبارزه وزارت صنعت با منشأ توزیع رانت پتروشیمی در سایت بهین‌یاب آغاز شد

دسته بندی: شفافیت در حوزه نفت و پتروشیمی

روزنامه همشهری-۱۱ تیرماهِ ۱۳۹۸

سامانه بهین‌یاب که در بحبوحه اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها در وزارت صنعت، معدن و تجارت ایجاد شد، با هدف صدور الکترونیک مجوزهای تولید و مشخص کردن میزان سهمیه واحدها برای خرید مواد اولیه پتروشیمی آغاز به‌کار کرد. تأسیس این سامانه که روی کاغذ، امری قابل دفاع و منطقی بود، در همان ماه‌های ابتدایی فعالیتش با هشدار شماری از فعالان بازار محصولات پتروشیمی مبنی بر لزوم پایش مستمر اطلاعات، مواجه شد، اما با وجود تبدیل شدن اطلاعات بهین‌یاب به مرجعی برای اختصاص سهمیه مواد اولیه به واحدهای تولیدی، به‌روزرسانی داده‌ها با کندی پیش رفت تا همین موضوع به پاشنه آشیل این سامانه مبدل شود.

 برق‌دزدهای بزرگ

دسته بندی: شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

روزنامه شرق-۱۲ تیرماهِ ۱۳۹۸

لیلا مرگن، روزنامه‌نگار

بر اساس تخمین‌ها، در حال حاضر ۵۰۰ مگاوات از مصرف برق پیک، مربوط به استخراج بیت‌کوین در کشور است که تأمین این میزان برق با احداث نیروگاهی با همین ظرفیت، حدود پنج هزار میلیارد تومان هزینه برای وزارت نیرو به همراه دارد. در حالی که گروهی معدود در کنج خانه‌های متروکه، شهرک‌های صنعتی نیمه‌فعال یا گاوداری‌ها و مرغ‌داری‌ها با نصب دستگاه‌های استخراج رمز ارزها به دنبال پول‌دارشدن به مدد برق ارزان هستند و ماینرهای آن‌ها به صورت ۲۴ساعته فعال است، هیئت دولت تصمیم گرفته با تعیین تعرفه برای برق مصرف‌شده در تولید ارزهای دیجیتال، سروسامانی به این بازار آشفته دهد.

بخش دوم:«مبارزه با فقر، تبعیض و نابرابری»

فصل اول: اخبار برگزیده هفته

  تورم خردادماه استان تهران ۹/۳۸ درصد

روزنامه شرق-۶ تیرماهِ ۱۳۹۸

 در این ماه درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل ۲/۵۱ درصد شد. یعنی خانوارهای استان تهران به‌طور میانگین ۲/۵۱ درصد بیشتر از خرداد ۱۳۹۷ برای خرید یک «مجموعه کالا و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند که نسبت به ماه قبل (اردیبهشت) ۲/۱ واحد درصد افزایش یافته است. شاخص قیمت در گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» استان تهران نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳/۷۶ درصد افزایش نشان می‌دهد.

تغییرات اقلیمی می‌تواند جهان را در فقرزدایی ۵۰ سال عقب براند

روزنامه ایران-۶ تیرماهِ ۱۳۹۸

به گزارش سایت شبکه خبری «الجزیره»، «فیلیپ آلستون»، گزارشگر ویژه فقر و حقوق بشر سازمان ملل در جدیدترین گزارش خود هشدار داده است: «اگر فکری برای تغییرات جوی نشود، این تغییرات باعث می‌شود روند توسعه، بهداشت جهانی و فقرزدایی ۵۰ سال به عقب بازگردد و تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۱۲۰ میلیون نفر بر جمعیت فقرای جهان افزوه شود. تجمع این افراد نیز در کشورها و مناطق فقیرتر خواهد بود که توان مبارزه با تغییرات جوی را ندارند.» «فیلیپ آلستون» معتقد است آنچه امروز بر سر محیط زیست آمده، حاصل اقدامات مخرب ثروتمندانی است که فقرا خوشه‌چین آن شده‌اند.

افزایش فاصله تورمی دهک‌ها

روزنامه مردم‌سالاری-۶ تیرماهِ ۱۳۹۸

فاصله تورمی در گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» نسبت به ماه قبل ۶/۰ واحد درصد و در گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» نسبت به ماه قبل ۹/۰ واحد درصد افزایش نشان می‌دهد. شاخص قیمت مصرف کننده کل کشور بر اساس دهک‌های هزینه‌ای خرداد ١٣٩٨ از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد که بر اساس آن، نرخ تورم کل کشور در خرداد ماه ١٣٩٨ برابر ۶/۳۷ درصد است که در دهک‌های مختلف هزینه‌ای در بازه ۱/۳۷ درصد برای دهک اول تا ۲/۴۰ درصد برای دهک دهم نوسان دارد.

گزارشی از بازار خریدوفروش مو به دلیل تنگناهای معیشتی

خبرآنلاین-۷ تیرماهِ ۱۳۹۸

بررسی‌ها نشان می‌دهد که نیاز مالی دلیل اصلی فروش مو خصوصاً موهای کودکان است. موهای کودکان به دلیل سالم بودن بازار فروش بهتری دارد. «خانم ولدخانی» مؤسسه خرید و فروش مو دارد و به گفته خودش در حال حاضر هر کیلو ۳ میلیون تومان می‌خرد. به گفته ولدخانی در ماه‌های اخیر فروش مو خیلی زیاد شده است. ولدخانی درباره مشتریانی که برای فروش مو می‌آیند می‌گوید: «۹۰ درصد کسانی که موهایشان را می‌فروشند نیاز مالی دارند.

کوچ نیمی از کارگران افغانستانی از ایران

عصر ایران-۹ تیرماهِ ۱۳۹۸

افغان‌ها از سال ۱۹۷۰ با تهاجم شوروی به افغانستان شروع به مهاجرت به ایران کردند و تاکنون نیز این مهاجرت برای پیدا کردن کار ادامه داشته تا بلکه بتوانند خانواده‌های خودشان را در افغانستان حمایت کنند. با توجه به آماری که مرکز آمار ایران منتشر کرده است، در ایران نزدیک به ۵/۲ تا ۳ میلیون افغان زندگی می‌کنند و پیش‌بینی می‌شود که این تعداد تا اواخر امسال به نصف برسد. با توجه به اطلاعات سازمان مهاجرت بین الملل تاکنون ۰۰۰/۷۷۰ افغان از ایران مهاجرت کردند و ۰۰۰/۵۷۰ نفر دیگر نیز در حال انجام کارهای خود برای بازگشت به کشورشان هستند.

کارگران ۴ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان و بازنشستگان ۴ میلیون و ۷۸۰ هزار تومان عقب‌ماندگی مزدی دارند

خبرگزاری ایلنا-۱۰ تیرماهِ ۱۳۹۸

اعداد و ارقام رسمی نشان می‌دهد بیمه‌شدگان تأمین اجتماعی حداقل ۴ میلیون تومان عقب‌ماندگی مزدی دارند. با این وجود، رقمی که برای سبد معیشت در اردیبهشت ماه سال جاری محاسبه شده، با دریافتی گروه‌های مزدبگیر ایرانی – چه کارگران شاغل و چه کارگران بازنشسته- تفاوت آشکار دارد. سبد معاش برای هر دو گروه یکسان است کما اینکه با توجه به بزرگتر بودن خانواده بازنشستگان و افزایش هزینه‌های درمانی به علت بیماری‌های ناشی از کهولت سن، هزینه سبد معاش خانوارهای بازنشسته بایستی قاعدتاً نسبت به شاغلان، بیشتر باشد.

افزایش احساس نابرابری با جداسازی مسکن دهک‌ها

اقتصادآنلاین-۱۰ تیرماهِ ۱۳۹۸

مسکن اجتماعی، وتو شد. این سرنوشت طرح تولید مسکنی است که در نخستین روزهای آغاز به کار دولت یازدهم با هدف تأمین مسکن اقشار کم‌درآمد ارائه شده بود اما به دلیل کمبود بودجه، هیچ‌گاه به بار ننشست. به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، به تازگی وزیر راه‌وشهرسازی اعلام کرده است این طرح به دلیل عدم تناسب با کرامت و فرهنگ ایرانی به کلی از دستور کار این وزارتخانه خارج شده است. شاید مهم‌ترین دلیل مخالفت وزیر با این طرح، عدم توجه طراحان به ترکیب جمعیتی بوده است که می‌توانست در صورت اجرایی شدن، آن‌ها را به مناطقی نشان‌دار تبدیل کند.

 برابریِ دیه: گامی به سوی برابری

روزنامه همشهری-۱۲ تیرماهِ ۱۳۹۸

مهدیه تقوی‌راد، خبرنگار

برابری زنان و مردان در قرآن کریم

در آخرین روز اردیبهشت امسال هیئت عمومی دیوان عالی کشور با حضور مستشاران، رؤسا و اعضای معاون همه شعبِ دیوان عالی، جلسه‌ای را برگزار و بعد از بررسی چندین رأی مختلف که برای پرونده‌های مشمول دیه زنان صادر شده بود سرانجام رأی وحدت رویه‌ای را صادر کرد که براساس آن، صندوق تأمین خسارت‌های بدنی بیمه مرکزی موظف شده تا مابه‌التفاوت دیه بانوان اعم از دیه نفس یا اعضا را پرداخت کند. این اتفاق در واقع گامی بسیار بلند و مثبت در راستای کاهش تبعیض بین حقوق زنان با مردان محسوب می‌شود.

 نگاهی به آخرین گزارش سازمان بین‌المللی کار (۲۰۱۸)؛ دوربرگردان خصوصی‌سازی در نظام بازنشستگی

روزنامه اعتماد-۱۲ تیرماهِ ۱۳۹۸

یاسر باقری، پژوهشگر

سازمان بین‌المللی کار در گزارش اخیر خویش با عنوان «بازگشت از خصوصی سازی: بازسازی نظام بازنشستگی عمومی در اروپای شرقی و امریکای‌لاتین» به بررسی وضعیت روند خصوصی‌سازی و بازگشت آن در نظام بازنشستگی پرداخته است. بنا به گزارش مذکور، در کشورهای مورد اشاره(شیلی، آرژانتین و …)، نرخ پوشش راکد شده یا کاهش یافته است، مزایای بازنشستگی وضعیتی بدتر از گذشته یافته، نابرابری جنسیتی و درآمدی دوچندان شده و خصوصی کردن از مقبولیت افتاده است. همچنین مخاطره ناشی از نوسانات بازار مالی به افراد انتقال یافته است و هزینه‌های اجرایی همزمان با کاهش میزان مستمری افزایش یافته است.

فصل دوم: سایر اخبار هفته

دزدی به خاطر تأمین معیشت خانواده

روزنامه ایران-۶ تیرماهِ ۱۳۹۸

دو سارق که سوار بر موتورسیکلت در خیابان‌های تهران دست به سرقت تلفن‌های رهگذران می‌زدند به خاطر ۲۰ فقره سرقت گوشی تلفن همراه صبح دیروز در شعبه دوازدهم دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی تولیت پای میز محاکمه ایستادند. مادر یکی از متهمان که در جلسه دادگاه حضور داشت گفت: پسرم تنها نان آور خانه است او جوانی کرده و برای اینکه هزینه زندگی من و فرزندانم را در بیاورد دست به این کار زده است من هرگز نمی‌دانستم که پسرم دزدی می‌کند وحالا از مالباخته‌ها وقضات می‌خواهم که شرایط فقیرانه زندگی من را ببینند و پسرم را ببخشند.

کوچ مستأجران به مناطق پایین

کسب‌وکار نیوز-۶ تیرماهِ ۱۳۹۸

معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در خردادماه سال ۱۳۹۸، به ۶ هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۸/۵۹ درصد کاهش را نشان می‌دهد. همچنین اجاره‌بها در پایتخت ۲۰ تا ۵۰ درصد نسبت به تیرماه سال گذشته افزایش یافته، البته آمار بانک مرکزی افزایش میانگین ۲۳ درصد را نشان می‌دهد. این در حالی است که طبق آمار وزارت راه و شهرسازی قیمت مسکن شهر تهران در خردادماه نسبت به خرداد پارسال ۱۰۴ درصد رشد نشان می‌دهد.

 ۸۳ درصد زنان سرپرست خانوار البرز بیکار هستند

خبرگزاری ایرنا -۶ تیرماهِ ۱۳۹۸

مدیرکل بهزیستی استان البرز گفت: ۸۳ درصد زنان سرپرست خانوار در این استان بیکار هستند که باید تدابیر جدی برای وضعیت بهتر معیشتی آنان اندیشید. به گزارش ایرنا، اسدالله حیدری روز پنجشنبه در نشست شورای برنامه‌ریزی و توسعه البرز افزود: ۱۲ درصد از جمعیت دو میلیون و ۷۱۲ هزار نفری البرز زنان سرپرست خانوار هستند. وی ادامه داد: ۳۸ درصد زنان سرپرست خانوار البرز توان کارندارند و باید فکر اساسی برای آنان داشت. همچنین ۱۰ درصد جمعیت البرز سالمندان هستند که هفت درصد آنان در فقر به سرمی برند.

 ضرورت تبیین نقش مهم مشارکت مردم در فقرزدایی

خبرگزاری مهر-۹ تیرماهِ ۱۳۹۸

سید منصور برقعی، قائم مقام کمیته امداد امام خمینی(ره)

قائم مقام کمیته امداد امام خمینی(ره) کشور برضرورت تبیین و نهادینه کردن نقش مهم مشارکت مردم در فقرزدایی تأکید کرد. به گزارش خبرنگار مهر، سید منصور برقعی ظهر یکشنبه در آئین تکریم و معارفه مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) کرمانشاه اظهار داشت: کمیته امداد می‌تواند در زمینه تبیین و نهادینه کردن نقش برجسته و مؤثر مشارکت مردم در فقرزدایی تمام همت و تلاش خود را به کار بگیرد.

۳۰ هزار طرح اشتغال‌زایی در دستورکار بنیاد برکت قرار دارد

خبرگزاری ایرنا-۹ تیرماهِ ۱۳۹۸

سعید جعفری، مدیرعامل بنیاد برکت

مدیرعامل بنیاد برکت از اجرا و پیگیری ۳۰ هزار طرح و برنامه اشتغال‌زایی در ۲۵ استان، ۱۵۵ شهرستان و ۶ هزار روستا با بهره گیری از توان ۲۱۰ مجری و تسهیل‌گر جوان متخصص و آموزش‌دیده در دومین دوره آموزش تسهیل‌گران اقتصادی- اجتماعی در کشور خبر داد. سعید جعفری به ورود پنج میلیون نفر تحصیل کرده به بازار کار کشور اشاره کرد و گفت: هدف از طرح های اشتغال‌زایی بنیاد برکت، فعال کردن توانایی‌های روستاییان و قابلیت‌های این مناطق است.

مشکلات اقتصادی و اجتماعی عامل افزایش پرونده‌های قضایی است

 خبرگزاری مهر-۱۰ تیرماهِ ۱۳۹۸

آیت‌الله سیدمحمدکاظم نورمفیدی، نماینده ولی فقیه در گلستان

نماینده ولی فقیه در استان گلستان گفت: مشکلات اقتصادی و اجتماعی عامل افزایش پرونده‌های قضایی است و همه باید تلاش کنند تا ورودی پرونده‌ها به دستگاه قضا کاهش یابد. آیت‌الله سیدمحمدکاظم اظهار کرد: در کثرت پرونده‌های ورودی به دستگاه قضایی، قوه قضائیه نقشی ندارد بلکه بخش عمده کثرت پرونده‌ها به مشکلات اقتصادی و اجتماعی در جامعه باز می گردد. وی با اشاره به اینکه فقر ریشه بسیاری از مفاسد در جامعه است، اضافه کرد: فقر و بیکاری در جامعه مشکلات عدیده‌ای به همراه دارد که همه مسئولان باید تلاش کنند این مباحث از جامعه ریشه‌کن شود.

 فقر، زنگ خطری برای جامعه

روزنامه صبح امروز-۱۰ تیرماهِ ۱۳۹۸

فقر و انحرافات اجتماعی از جمله پدیده‌هایی هستند که به نظر بسیاری از صاحب‌نظران با هم مرتبط می‌باشند. تحقیقات و پژوهش‌ها در عین حال که مؤید وجود رابطه‌ی مستقیم میان فقر و انحرافات نیست، اما وجود همبستگی میان آن دو را تأیید می‌نماید. بر این اساس، فقر به عنوان یکی از مسائل اجتماعی، در وقوع انحرافات و افزایش میزان آن به ویژه در زمینه جرائم زنان، اعتیاد و سرقت تأثیرگذار است. توزیع نابرابر ثروت و درآمد نه تنها باعث عمیق‌ترشدن شکاف طبقاتی می‌شود بلکه این پدیده می‌تواند آسیب‌های جدی را متوجه جامعه کند.

 خلأ آمار اشتغال غیررسمی در بازار کار/جای خالی سیاست‌های حمایتی

 خبرگزاری مهر-۱۰ تیرماهِ ۱۳۹۸

«اشتغال غیررسمی» یا اشتغال پنهان به عنوان بخشی از بازار کار کشور، بدلیل خلأ آماری از فقدان سیاست‌های حمایتی رنج می‌برد. بر اساس آمار رسمی در سال گذشته، ۴۶۴ هزار فرصت شغلی در کشور ایجاد شد اما بخشی از این فرصت‌های شغلی، اشتغال کم کیفیت و غیررسمی هستند. اشتغال غیر رسمی تمام شاغلانی را در بر می‌گیرد که از حمایت‌های اجتماعی از جمله پوشش بیمه‌ای محرومند اما فارغ از اینکه چه میزان در روز، هفته و ماه در بازار کار فعالیت دارند، در آمارهای اشتغال رسمی کشور قرار می‌گیرند.

هزینه خانوار شهری اصفهان در شاخص خط فقر ۳۵ میلیون ریال است

  خبرگزاری ایرنا-۱۱ تیرماهِ ۱۳۹۸

احمد فروزنده، رئیس دبیرخانه شورای برنامه‌ریزی و توسعه اصفهان.

رئیس دبیرخانه شورای برنامه‌ریزی و توسعه اصفهان گفت: میزان هزینه یک خانوار شهری در شاخص خط فقر نسبی در این استان به طور متوسط سالانه ۴۱۳ میلیون و ماهانه ۳۵ میلیون ریال است. فروزنده ادامه داد: بر این اساس حدود ۴۲ درصد خانوارهای شهری و ۴۸ درصد خانوارهای روستایی در استان اصفهان زیر خط فقر نسبی هستند. وی با بیان اینکه شاخص فقر نسبی در استان اصفهان افزایش یافته، گفت: این شاخص در مناطق شهری در سال ۸۹ حدود ۱۱۸ میلیون ریال بود که در سال ۹۷ به ۴۱۳ میلیون ریال رسید و ۲۵۰ درصد افزایش یافت.

 کاهش ۴۹ درصدی معامله مسکن

روزنامه مردم‌سالاری-۱۱ تیرماهِ ۱۳۹۸

بازار مسکن در بهار امسال به دلیل رشد لجام‌گسیخته قیمت طی یک سال گذشته، خزان‌ترین بهار برای مستأجران و زوج‌های جوان بود. شاخص‌های اقتصادی بخش مسکن در بهار امسال نشان می‌دهد که علی‌رغم آن‌که تنها ۲۱ هزار و ۹۳۷ واحد مسکونی معامله شد، اما ارزش ریالی معاملات مسکن نسبت به بهار سال قبل رشد ۱۳ درصدی داشته است. بهار امسال ۲۱ هزار و ۹۳۷ واحد مسکونی خرید و فروش شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (بهار ۹۷) که ۳۹ هزار و ۹۸۶ واحد مورد معامله قرار گرفت،۱/۴۵ درصد کاهش داشته است.

کمک ۲۷ میلیارد تومانی مردم به مراکز نیکوکاری تهران

 خبرگزاری ایسنا- ۱۲ تیرماهِ ۱۳۹۸

حمیدرضا شیران، مدیرکل کمیته امداد استان تهران

مدیرکل کمیته امداد استان تهران از کمک ۲۷ میلیارد و ۴۰ میلیون تومانی مردم به مراکز نیکوکاری خبر داد و گفت: مبلغ ذکر شده در بهار ۹۸ برای امور نیازمندان دریافت شده است. به گزارش ایسنا، حمیدرضا شیران با اشاره به اینکه هم اکنون ۱۰۶ مرکز نیکوکاری در استان تهران مجوز فعالیت دارند، بیان کرد: مردم نیک اندیش استان در سه ماه نخست امسال ۲۷ میلیارد و ۴۰ میلیون تومان به صورت نقدی، غیر نقدی و تخفیفات برای امور نیازمندان به مراکز نیکوکاری کمک کرده‌اند که ۱۳ هزار و ۴۶۱ نیازمند از این کمک بهره مند شدند.

۲۶۰ هزار نفر بیمه بیکاری می‌گیرند

امتدادنیوز-۱۲ تیرماهِ ۱۳۹۸

کریم یاوری، مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی

به گزارش پایگاه خبری امتداد، کریم یاوری مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس، در مورد مقرری بیکاری افزود: مقرری بیمه بیکاری به بیمه شدگانی که بدون میل و اراده از کار بیکار شده و آماده کار هستند، پرداخت می‌شود و این یک حمایت اجتماعی است. تمام مشمولان قانون کار و کار کشاورزی که مشمول قانون تأمین اجتماعی هستند، مشمول قانون بیمه بیکاری هستند. یاوری گفت: هم اکنون حدود ۲۶۰ هزار نفر از مقرری بیمه بیکاری استفاده می‌نمایند.

  بودجه‌ای برای بازگرداندن کودکان بازمانده از تحصیل به مدرسه نداریم

 روزنامه آرمان-۱۲ تیرماهِ ۱۳۹۸

رضوان حکیم‌زاده، معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش.

معاون وزیر آموزش‌وپرورش در خصوص افزایش جذب کودکان بازمانده از تحصیل گفت: خوشبختانه در سال گذشته ۹/۴ درصد افزایش جذب کودکان بازمانده از تحصیل را داشتیم و از رقم ۳۱ هزار نفر در سال ۹۶-۹۷ به رقم ۳۴۴۸۰ در سال ۹۷-۹۸ رسید. رضوان حکیم‌زاده در گفتگو با روزنامه آرمان اذعان داشت: متأسفانه اعتباری برای بازگرداندن کودکان بازمانده از تحصیل به مدرسه برای وزارت آموزش‌وپرورش تعریف نشده است. اگر بودجه‌های سرگردانی که به سایر سازمان‌ها داده می‌شود، در اختیار آموزش‌وپرورش قرار گرفته و از موازی‌کاری پرهیز شود، به نظرم می‌توانیم توفیقات بیشتری داشته باشیم.

 جزئیات برنامه افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن اعلام شد

روزنامه اطلاعات-۱۲ تیرماهِ ۱۳۹۸

محمد اسلامی، وزیر راه‌وشهرسازی

وزیر راه‌وشهرسازی جزئیات برنامه افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن به شرط افزایش پرداخت سقف اقساط را اعلام کرد. محمد اسلامی با اشاره به ضرورت افزایش سقف وام خرید مسکن اظهار داشت: مطالبه مردم، افزایش سقف وام خرید مسکن بود که این موضوع هم در مصوبه شورای پول و اعتبار به تصویب رسید و سقف تسهیلات نسبت به آنچه در گذشته بود حدود ۶۰ درصد افزایش پیدا کرد. یعنی وام ۱۰۰ میلیون تومان برای تهران به ۱۶۰ میلیون تومان، وام ۸۰ میلیون تومان شهرهای بزرگ به ۱۲۰ میلیون و ۶۰ میلیون تومان سایر شهرها به ۱۰۰ میلیون تومان افزایش یافت.

 افزایش سرقت در پایتخت به دلیل مشکلات اقتصادی

 جوان‌آنلاین-۱۲ تیرماهِ ۱۳۹۸

حجت‌الاسلام محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور

دادستان کل کشور گفت: متأسفانه با توجه به گزارش‌هایی که از سراسر کشور به دستمان رسیده، شاهد افزایش سرقت‌های خرد در استان تهران هستیم. منتظری افزود: قطعاً یکی از مولفه‌های موثر در افزایش سرقت، مشکلات اقتصادی عده‌ای است که ممکن است تحت فشارهایی اقدام به سرقت کنند. وی همچنین بر ایجاد اقدامات پیشگیرانه تأکید کرد و گفت: دولت باید زمینه اقداماتی را که طی آن اقشار آسیب‌پذیر به دلایلی از جمله فقر دست به سرقت می‌زنند، برطرف کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *