دانشنامههای باز و آزاد مبتنی بر الگوی ویکی، به بخش جداییناپذیری از ذخیره دانش عمومی بشری بدل شدهاند. باز بودن، تولید جمعی، پالایش و پایش همگانی و سیالیت و روزآمدی از مهمترین ویژگیهای این دانشنامههای مبتنی بر الگوی ویکی است که سبب میشود بستری برای همافزایی و اشتراکگذاری محتوای عمومی و تخصصی برای مخاطبان خود باشند.
تعارض منافع یکی از ریشههای وقوع فساد در نظامهای حکمرانی است. ازاینرو آشنایی با ادبیات تعارض منافع و شناسایی انواع آن برای ایجاد نظام حکمرانی خوب، از بین بردن تضاد و نابرابری اجتماعی و ایجاد شفافیت حائز اهمیت است.
مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه جهاد دانشگاهی در راستای ایجاد بستری سیال و روزآمد برای مطالعه و ترویج ابعاد مختلف تعارض منافع در ایران اقدام به راهاندازی ویکی تعارض منافع (دانشنامه مجازی مدیریت تعارض منافع) کرده است. این دانشنامه مانند دانشنامههای مجازی رایج باز و آزاد بوده و افزودن مدخل و اصلاح مداخل موجود توسط دیگر پژوهشگران و کاربران در آن امکانپذیر است.
این دانشنامه به معرفی انواع و موقعیتهای تعارض منافع، مصادیق و نمونههای این موقعیتها در بخشهای مختلف حکومت و جامعه، قوانین و دستورالعملهای مرتبط با تعارض منافع، انجمنها و نهادهای فعال در زمینه مدیریت تعارض منافع، مقالات و پژوهشها و کتابهای مرتبط با موضوع تعارض منافع، رخدادها و رویدادهای شاخص در این زمینه و… در قالب مداخل پژوهشی باز میپردازد. ویکی تعارض منافع با روندی گام به گام، محلی برای به اشتراکگذاری ادبیات نظری و دانش مربوط به حوزه تعارض منافع ایجاد کرده و با امکان ایجاد مدخل و اصلاح مداخل موجود فضایی برای انتشار و تبادل اطلاعات همه افراد را میدهد و متون را از حالت انحصاری خارج میکند.
ویکی تعارض منافع میتواند محلی برای تقاطع افکار، ایدهها و تلاشهای پژوهشگران، کارشناسان، خبرنگاران و عموم افرادی باشد که مسئله تعارض منافع را مسئلهای جدی برای نظام اجتماعی و اداری کشور دانسته و برای مدیریت و حل آن قائل به همکاری و همافزایی هستند.
در ویکی تعارض منافع تجارب، دانش و آگاهیهای فردی نویسندگان به اشتراک گذاشتهشده و فرصتی برای تصحیح و پالایش متقابل و جمعی تحلیلها و دیدگاههای نویسندگان فراهم میشود. منطق ویکی تعارض منافع، استفاده از همافزایی و خرد جمعی برای تقویت ذخیره دانش مدیریت تعارض منافع است.
در دانشنامه مجازی مدیریت تعارض منافع، اجزای مختلف نظیر آخرین مقالات منتشرشده، فهرست تمام مقالات بر اساس ردههای موضوعی، مقالهی تصادفی و تغییرات اخیر گنجاندهشده است. به سبک تمام دانشنامههای باز از نوع ویکی، امکان مشاهده تغییرات، بحث و تبادلنظر و ویرایش هر مقاله برای کاربرانی که وارد ویکی شوند وجود دارد. ثبتنام در ویکی نیز آزاد و بدون محدودیت است.
تاکنون به همت همکاران مرکز توانمندسازی بیش از ۵۰۰ مدخل در این دانشنامه ایجادشده و در قالب ردهبندیهای موضوعی مدون شدهاند. این مداخل امکان بازبینی و تغییر و افزودن توسط پژوهشگران و فعالان دیگر مؤسسات تحقیقات، اندیشکدهها و کلیه علاقهمندان به این حوزه مطالعاتی را دارد.
نام پژوهشگران و همکاران طرح: پریسا زارع (پژوهشگر تولید محتوا)، افروز آزادی (طراح)، سمانه سهرابی، زهره سروشفر، راضیه شیخرضایی، فاطمه نصیری، افسانه شرکت، علیرضا خداوردی، زهره نجفی (همکاران تولید محتوا)
دیدگاهتان را بنویسید