خبرنامه شماره ۱۸ مقابله با فساد و فقر : زنده باد فساد
محمد ملکی
زنده باد فساد
تجربه برخی کشورهای با فساد بالا در کسب رشد اقتصادیِ قابل توجه موجب شده تا برخی صاحب نظران بر تأثیر مثبت فساد بر رشد و توسعه مهر تأیید زنند. در این موارد فساد بالا از جمله رشوهدهی، روشی برای دور زدن کنترلهای نادرست دولتی و موانع بوروکراتیک بوده وعملاً موجب مقررات زدایی غیر رسمی شده و چرخ فعالیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری را سریعتر به گردش در آورده است. در این کشورها فساد روشی برای غلبه بر ناکارآمدی قوانین و مقررات محسوب شده که چرخهای زنگ زده تولید و تجارت را روغن کاری میکند. در مقابل این ادعا گفته شده اگرچه در کوتاه مدت فساد فرآیند سرمایهگذاری را تسهیل میکند، اما در همان حال آثار منفی درازمدتی بر اقتصاد و اجتماع دارد. بخش مهمی از این فرآیند با سرمایهگذاری خارجی مرتبط است. برخی اقتصادهای در حال گذار برخوردار ازسطوح بالای فساد، موفق به جذب سرمایهگذاری خارجی شدهاند. در این موارد شرکتهای خارجی سرمایهگذار با پرداخت رشوه کار خود را تسهیل کردهاند. به این ترتیب فساد تسهیلکنندهی فرآیند سرمایهگذاری شده و علاوه بر افزایش رشد اقتصادی کشورِ میزبان، به افزایش درآمد سرمایهگذار نیز منجر شده است.
این فرآیند اصولاً در رژیمهای با کیفیت حکمرانی پایین جریان پیدا میکند. در این نظامهای سیاسی میزان احتیاط و درجه مسئولیت پذیری کارمندان و مقامات دولتی، پایین و در نتیجه تمایل به فساد آنان، بالا ارزیابی شده است. مطالعات نشان میدهد فساد به رغم اینکه در کوتاهمدت تأثیر مثبتی بر برخی شاخصهای رشد از جمله سرمایهگذاری خارجی دارد اما در همان حال حرکت به سمت توسعه را کند میکند. برخی شواهد تأیید میکند که سطوح بالای فساد، با رشد کمتر و در آمد سرانه پایینتر مرتبط است.
فساد حاصل حکمرانی ضعیف است. حکمرانی خوب به مراتب بیش از فساد برای سرمایهگذاران خارجی جذاب است. وجود فساد ناقض حکمرانی خوب است. فساد موجب کاهش انگیزه سرمایهگذاران و بالا رفتن هزینههای سرمایهگذاری و افزایش ریسک میشود. فساد عامل مهمی برای سیاستگذاریهای نادرست به سود گروههای صاحب قدرت و ذی نفوذ است؛ همچنین به تخصیص نامتناسب منابع منجر شده، نافی حاکمیت قانون و حقوق مالکیت است.
کارکرد فساد همیشه پیشبینی پذیر نیست. گاه پولی پرداخت میشود و پرداختکننده مطمئن است به خواست خود میرسد (پیشبینی پذیری). اما گاه نیز به رغم پرداخت پولِ توافق شده(رشوه) تضمینی برای دریافت خدمت مورد نظر نیست(فرصت طلبی). بانک جهانی در مطالعهای نشان داده تنها در کشورهایی که فساد از قابلیت پیشبینیپذیریِ بیشتر و فرصتطلبیِ کمتر برخوردار بوده، نرخ سرمایهگذاری بیشتر شده است.
با در نظر گرفتن تجربهی تاریخی ایران، فساد به ویژه در میان دولتمردان و نخبگان سیاسی، کمترین مشوقی برای افزایش سرمایهگذاری مولد خارجی نبوده، بلکه اغلب منجر به سرمایهگذاریهای زود بازده و تجارت شده است. به علاوه، همین میزان از تأثیرات هم همواره مانعی برای سرمایهگذاری مولد داخلی شده و منابع داخلی را نیز به سمت رانت و غارتگری هدایت کرده و بنیانهای تولید را منکوب و سرکوب کرده است.
***
در هفته ای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه میکند:
رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای اسلامی شهر تهران اعلام کرد: با ارتقا اطلاعات قراردادهای منتشر شده در وبسایت شفافیت، اطلاعات قراردادهای کلان درآمدی (مزایدات) و قراردادهای سرمایهگذاری نیز در این وبسایت منتشر شد.
بر اساس طرح «دریافت شناسه کالا» و با هدف جلوگیری از قاچاق و کنترل اصالت کالاها، محصولات سلامتمحور از جمله «دارو»، «مواد غذایی»، «لوازم آرایشی و بهداشتی» و … جز اولین گروههایی هستند که باید «شناسه کالا» دریافت کنند.
داوود محمدی رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: بر اساس مذاکرات صورت گرفته مقرر شد همه دریافتیهای یک مدیر دولتی در یک فیش قید شود.
رئیس جمهور قانون اصلاح بند (۵) ماده (۶) و ماده (۲۱) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی در خصوص شفافیت شرکتها و بنگاههای اقتصادی را برای اجرا به وزارت امور اقتصادی و دارایی ابلاغ کرد.
رئیس کمیسیون حمایت از تولید ملی و نظارت بر اصل ۴۴ قانون اساسی از تأیید طرح شفافسازی مالی صندوقهای بازنشستگی، سازمان تأمین اجتماعی، بنیاد مستضعفان و ستاد اجرایی فرمان امام(ره) خبر داد.
به گزارش اقتصادآنلاین، بیش از ۳ هزار صندوق قرضالحسنه که تاکنون از دایره نظارت بانک مرکزی مستثنی بودند، به برنامه ساماندهی مؤسسات مالی و اعتباری افزوده میشود.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، عادل آذر، رئیس دیوان محاسبات که در یک گفتوگوی تلویزیونی حاضر شده بود، عنوان کرد که محاسبات او نشان میدهد حدود ۱۴ میلیون ایرانی زیر خط فقر نسبی قرار دارند.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با انتقاد از افزایش نامتناسب بودجه تأمین وسایل کمک توانبخشی برای معلولان نسبت به افزایش قیمت این محصولات گفت: برخی از اقلام وسایل کمک توانبخشی تا ۴ برابر افزایش قیمت داشتهاند.
معاون امور مشارکتهای مردمی سازمان بهزیستی گفت: تسهیلات مناسبی برای مسکن خانوارهای دارای ۲ معلول اختصاص یافته که تا سه سال آینده هیچ یک از خانوادهها با داشتن ۲ معلول در کشور بدون مسکن نباشند.
رئیس گروه اقتصاد بیمه و برنامهریزی سازمان تأمین اجتماعی گفت: ۶۰ درصد نیروی کار شاغل در جامعه ذیل چتر سازمان تأمین اجتماعی بوده و از تعهدات کوتاهمدت و بلندمدت بهرهمند میشوند.
اگر متوسط افزایش اجاره بهای مسکن در سال جاری را در کلانشهرها ۴۰ درصد و سال گذشته – سال ۹۷ – را ۳۰ درصد در نظر بگیریم، میتوان اذعان داشت که از ابتدای سال گذشته تا به امروز، افزایش کرایه خانه به تنهایی، ۱۴ درصد از افزایش دستمزد جلو زده است!
بررسی ترکیب جمعیت فقیر کشور نتایج تکاندهندهای دارد و نشان میدهد که براساس آمارهای رسمی، ۵۹ درصد فقرا شاغل هستند، ۵ درصد بیکار، ۳۰ درصد بازنشسته یا دارای درآمد بدون کار، ۲ درصد خانهدار و ۳ درصد را خانوارهای ناتوان تشکیل میدهند.
معاون روابط کار وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه آییننامه امنیت شغلی کارگران مشاغل پروژهای به زودی در دولت تعیین تکلیف میشود، از راه اندازی سامانه ثبت قراردادهای کار در آینده نزدیک خبر داد.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی استاندار سمنان بابیان اینکه فقر آموزش و فرهنگ مهمترین معضل مناطق محروم است، گفت: برای رفع این مشکلات، راهاندازی خیریه یا سمنهای مهارت در دستور کار است.
بهاره آروین، رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای اسلامی شهر تهران
رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای اسلامی شهر تهران اعلام کرد: با ارتقا اطلاعات قراردادهای منتشر شده در وبسایت شفافیت، اطلاعات قراردادهای کلان درآمدی (مزایدات) و قراردادهای سرمایهگذاری و مشارکت نیز در این وبسایت منتشر شد. وی ادامه داد: پیشازاین اطلاعات تمام قراردادهای کلان هزینهای (مناقصات) شهرداری تهران در دسترس عموم قرار گرفته بود. آروین خاطرنشان کرد: تلاش میکنم تا پایان تابستان ۹۸، اطلاعات یکی دیگر از مهمترین انواع قراردادها، یعنی قراردادهای ملکی شهرداری تهران اعم از خرید، فروش، اجاره و تهاتر املاک نیز روی وبسایت شفافیت منتشر شود.
طبق ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، طرح «دریافت شناسه کالا» با هدف جلوگیری از قاچاق و کنترل اصالت کالاها الزامآور شد و بر همین اساس بود که این طرح از خردادماه ۹۶ کلید خورد؛ در همین راستا، محصولات سلامتمحور از جمله «دارو»، «مواد غذایی»، «مکملها»، «لوازم آرایشی و بهداشتی» و «تجهیزات پزشکی» جز اولین گروههایی هستند که در این طرح باید «شناسه کالا» دریافت کنند. اما تغییرات مکرر مدیریتی از سال ۹۲ تاکنون موجب شده تا فرآیند تکمیل «سامانه TTAC» با کندی مواجه شود؛ موضوعی که میتواند افزایش قاچاق کالاهای سلامتمحور را به دنبال داشته باشد.
دسته بندی: شفافیت در حوزه نظام بازرگانی و امور مالیاتی
خبرگزاری دانشجو-۲۹ تیرماهِ ۱۳۹۸
علیرضا ملکی، مدیرعامل مرکز شمارهگذاری کالا و خدمات ایران.
مدیرعامل مرکز شمارهگذاری کالا و خدمات ایران با تأکید بر لزوم دریافت کد کالا و شناسه جهانی تأکید کرد و گفت: مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران با ایجاد یکزبان مشترک میان تمامی ذینفعان و فعالان حوزه کسبوکار، سهولت، کارآیی، اطمینان، شفافیت و یکپارچگی را در زنجیرههای تأمین مختلف تضمین میکند؛ از سویی دیگر این سازمان با توانمندسازی شرکتها در امر شناسایی، ثبت، رهگیری و ردیابی کالاها در سراسر زنجیره تأمین، ابزاری قدرتمند برای موفقیت واحدهای کسبوکاری در دنیای رقابتی و بدون مرز، مهیا کرده است.
دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک
خبرگزاری فارس-۲۹ تیرماهِ ۱۳۹۸
داوود محمدی، نماینده مجلس شورای اسلامی
داوود محمدی رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: بررسی هایی که ما انجام دادیم متکی بر یک کار کارشناسی بسیار دقیق بود و بر مبنای آن مصوب کردیم که همه کسانی که دریافتهای غیرقانونی داشتند و یا سوء استفاده مالی کردند، به دستگاه قضایی معرفی شوند. وی همچنین خاطرنشان کرد: همچنین بر اساس مذاکرات صورت گرفته مقرر شد همه دریافتیهای یک مدیر دولتی در یک فیش قید شود، به عنوان مثال بنده که نماینده مجلس هستم در عین حال اگر در دانشگاه هم تدریس میکنم همه دریافتیهای من باید در یک فیش بیاید تا قابل کنترل باشد.
رئیس جمهور قانون اصلاح بند (۵) ماده (۶) و ماده (۲۱) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی در خصوص شفافیت شرکتها و بنگاههای اقتصادی را برای اجرا به وزارت امور اقتصادی و دارایی ابلاغ کرد. بر اساس بند (۵) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، اشخاص حقوقی مشخص در این قانون مکلفاند به صورت سالانه فهرست کامل کلیه شرکتها اعم از تعاونی، سهامی خاص، سهامی عام، و مسئولیت محدود و بنگاههای اقتصادی و موسسات متعلق به خود را به سازمان بورس اوراق بهادار اعلام کنند.
سامانه طرحها و لوایح شورای شهر تهران ذیل سامانه جامع مصوبات شورای شهر تهران به آدرس laws.tehran.ir رونمایی شد. حجت نظری روز دوشنبه در جریان رونمایی از سامانه یادشده، این سامانه را موجب آگاهی مردم از مصوبات شورا دانست و اظهار داشت: یکی از اتفاقاتی که موجب شفافیت در فضاهای شهری میشود، این است که مردم از جزئیات تصمیمگیری در مدیریت شهری آگاه باشند. وی افزود: از طریق سامانه طرحها و لوایح همه آنچه در مدیریت شهری به تصویب میرسد، در معرض دید شهروندان قرار میگیرد.
رئیس کمیسیون حمایت از تولید ملی و نظارت بر اصل ۴۴ قانون اساسی از تأیید طرح شفافسازی مالی صندوقهای بازنشستگی، سازمان تأمین اجتماعی، بنیاد مستضعفان و ستاد اجرایی فرمان امام(ره) خبر داد. حمیدرضا فولادگر با بیان اینکه چندی پیش طرح اصلاح بند ۵ ماده ۶ قانون اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گرفت، گفت: این طرح مربوط به شفافسازی مالی شرکتهای وابسته به مؤسسات عمومی غیردولتی شامل صندوقهای بازنشستگی، صندوقهای سرمایهگذاری، صندوقهای مربوط به بانکها، مؤسسات وابسته به شهرداریها و سازمان تأمین اجتماعی و نیروهای نظامی و انتظامی بود.
بیش از ۳ هزار صندوق قرضالحسنه که تاکنون از دایره نظارت بانک مرکزی مستثنی بودند، به برنامه ساماندهی مؤسسات مالی و اعتباری افزوده میشود. به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، درحالی که در سایت بانک مرکزی تنها نام ۳۹ صندوق قرضالحسنه مجاز ثبت شده است، برآوردها نشان میدهد که بیش از ۳ هزار صندوق قرضالحسنه در کشور فعال است که از این تعداد حدود ۹۴۰ صندوق زیرنظر سازمان اقتصاد اسلامی است.
اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، گفت: حدود ۶۴ دستگاه دولتی همچنان اسناد خود را به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران انتقال ندادهاند که نام تمام آنها را برای معاون اول رئیسجمهوری ارسال کردهایم تا این معاونت شخصاً پیگیر موضوع باشد. بروجردی با اشاره به تذکرات پیشین این سازمان مبنی بر انتقال اسناد دستگاههای دولتی تصریح کرد: بارها کارشناسان این سازمان به دستگاههای مختلف اعزام شدند و از مسئولان مربوطه درخواست شد اسناد را به این سازمان منتقل کنند که در این میان برخی از دستگاهها همواره ممانعت کردند و اسناد خود را به آرشیو ملی ایران منتقل نکردند.
در جریان تحقیقات سرویس فرهنگی «تابناک» برای مشخص شدن گرههای کنونی سینمای ایران در عرصه بینالملل، مشخص شد بسیاری از سینماگران از حداقل حقوق و مزایای حضور آثارشان در رویدادهای سینمایی نه تنها محروم هستند بلکه در یک گام پیشتر، اساساً نسبت به برخورداری از چنین حقوقی کماطلاع یا بیاطلاع هستند. «تابناک» در روند بررسیهای خود مشخصاً به برخی دلالهای پخش بینالمللی فیلم برخورد که با تکنیکهایی هم از جیب فیلمسازان و هم از جیب دولت مبالغ هنگفتی برمیداشتند و در نهایت درآمدهای واقعی حاصل از نمایش فیلمها در رویدادهای بینالمللی را نیز از تهیهکنندهها و کارگردانها پنهان میکردند.
هر سال درست در روزهای بررسی بودجه در مجلس، همه نگاهها به سوی بهارستان است؛ از بررسی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق تا رسیدن آن به صحن؛ جایی که بودجه با پیشنهادهای بیشمار نمایندگان مواجه میشود. در گیرودار بررسی بودجه اما به یک موضوع کمتر توجه شده است؛ بودجه در اختیار نمایندگان. بودجه در اختیار، ۱۰ میلیارد تومان است که از ابتدای مجلس در اختیار هر نماینده قرار میدهند. نماینده میتواند به تشخیص خود این رقم را به اعتبارهای پروژههای غالباً عمرانی اضافه کند. مجلس دهم ۲۹۰ نماینده دارد و بهاینترتیب دو هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان رقم بودجه در اختیار نمایندههاست.
بتول گندمی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر مشهد
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر مشهد گفت: طبق آخرین مصوبه شورای شهر مشهد باید اطلاعات سفرهای خارجی کارکنان و مدیران شهرداری و اعضای شورای شهر با اطلاعات کامل برای آگاهی مردم از سال ۸۰ تا کنون روی سامانه فاش شهرداری بارگذاری شود که این بارگذاری به صورت نمایش اولیه انجام شده و کار رو به اتمام است. بتول گندمی افزود: برای تکمیل این روند و برای اینکه تمام جزئیات سفرها به طور کامل در اختیار شهروندان باشد اصلاحی پیشنهاد شد و تا ۱۰ روز آینده این بارگذاری به صورت کامل انجام خواهد شد.
سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو
رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو، سامانه ثبت معاملات را یکی از فوریترین نیازهای این اتحادیه برشمرد که مانع از فساد در معاملات و قیمتسازی در سایتها و فضای مجازی میشود. سعید موتمنی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: هرچند ثبت چنین سامانهای نخستینبار در سال ۸۷ کلید خورد، اما در ادامه در سال ۹۲ مسکوت ماند. وی بیان داشت: مقرر بود وزارت صنعت، معدن و تجارت این سامانه را با هدف شفافیت بیشتر معاملات خودرو، کاهش فساد در معاملات و نیاز کمتر به نیروهای نظارتی و در نتیجه کاهش هزینهها راهاندازی کند، اما به دلایلی انجام نشد.
رحیم سرهنگی، مدیرکل دفتر توسعه کارآفرینی و بهرهوری نیروی کار
مدیرکل دفتر توسعه کارآفرینی و بهرهوری نیروی کار گفت: به نظر میرسد قدم اول شفافیت این است که مشخص شود چه کسانی از چه مزایایی استفاده میکنند. چرا که گویی شاخص سهولت راهاندازی کسبوکار در فضای رانتی و غیر سالم خیلی بهتر از فضای عمومی است، به این معنی که یک نفر میتواند از راه ناسالم در عرض ۲ روز کسبوکار خود را راهاندازی کند ولی متوسط راهاندازی کسبوکار در کشور حدود ۵/۷۲ روز است. پس باید ساختارهای مزاحم را حذف کرد و شفافیت اولین قدم است.
محمود واعظی، رئیس دفتر و سرپرست نهاد ریاستجمهوری، در نامهای خطاب به چهار وزیر، از آنها خواسته در مورد «تعهدات ارزی ایفانشده دریافتکنندگان ارز واردات دارو و کالاهای اساسی»، توضیحاتی ارائه دهند. در پیوست این نامه به دو جدول در دو حوزه دارو و کالاهای اساسی اشاره شده است که در این گزارش نیز به آنها اشاره میشود. بر اساس این نامه، ۱۰ شرکت حوزه دارو و ۱۰ شرکت در امور کالاهای اساسی، از جمله شرکتهایی هستند که با وجود آنکه متعهد شدهاند کالا را بر اساس ارز تخصیص دادهشده وارد کشور کنند اما بخشی از آنها را وارد کشور نکردهاند.
در چند روز اخیر، اِعمال نظام بودجهریزی مبتنی بر عملکرد که از چند سال قبل برای همه ادارهها و دستگاههای کشور اجرا میشود، موجب نگرانی مدیران صدا و سیما شده است. در حالی که این شیوه تخصیص بودجه، باعث شفافیت و کارآیی بیشتر میشود، معلوم نیست چرا بهجای حرکت بر اساس آن، به بحثهای حاشیهای دامن زده شده است. آیا سازمان صدا و سیما، به پیروی نکردن از قانون، معتاد شده است؟
علی فلاح حقیقی، دبیرکل کانون کشوری دفاتر پیشخوان دولت
دبیرکل کانون کشوری دفاتر پیشخوان دولت از رونمایی «سامانه ارائه خدمات حوزه سلامت» در شبکه دفاتر پیشخوان دولت خبر داد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، علی فلاح حقیقی گفت: با توجه به ضرورت توسعه پرونده سلامت در کشور، کاربران حوزههای تخصصی بهداشت باید از امضای دیجیتال استفاده کنند که شبکه دفاتر پیشخوان دولت با همکاری وزارت بهداشت امروز با حضور انصاری معاون رئیس جمهوری این سامانه را رونمایی کرد. این سامانه از هفته آینده در ۷ استان عملیاتی میشود و در مدت کوتاه در کل کشور این خدمات در حوزه سلامت ارائه خواهد شد.
سخنگوی شورای شهر تهران با اشاره به تصویب طرح الزام شهرداری به ارائه لایحه فرآیند صدور پروانه عملیات ساختمانی و گواهی پایان کار ساختمانی گفت: شهرداری موظف شد که در مدت ۲ ماه، این لایحه را ارائه کند. علی اعطا اظهار کرد: الزام شهرداری تهران به ارائه لایحه فرآیند صدور پروانه یکی از مصوبات امروز شورای شهر بود که کلیات آن به تصویب اعضا رسید. اعطا با تأکید بر اهمیت این لایحه افزود: صدور این لایحه موجب شفاف شدن فرآیند اقدام عملیاتی در مدیریت شهری میشود و اگر در مناطقی وحدت رویه وجود ندارد، این مشکل اصلاح خواهد شد.
عبدالرضا گلپایگانی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران گفت: از اول مرداد صدور پروانههای ساختمانی به صورت سیستمی انجام میشود و نیروی انسانی حذف خواهد شد. عبدالرضا گلپایگانی اظهار داشت: الزام صدور پروانه برای همه ساختمانها قانونی است و همه مالکین در شهر و حریم شهر باید از طریق مرجع صدور پروانه نسبت به دریافت پروانه اقدام کنند. وی افزود: شهرداری هم از این قانون مستثنی نیست؛ البته در سنوات گذشته علیرغم اینکه شهرداری خودش مجری ارائه پروانه بوده، بعضاً ضوابط را رعایت نکرده است و ما سال گذشته بخشنامهای ابلاغ کردیم که حتماً این دسته از املاک نیز باید پروانه داشته باشند.
اخیراً با برداشتن دروازه ورودی شهرکی در منطقه لواسان نزدیک تهران، ویلاهای چند ده میلیاردی این منطقه در معرض دید افکار عمومی قرار گرفت. شهرکی که به آن «باستی هیلز» میگویند و به اعلام رسانهها و براساس برآوردها، قیمت برخی ویلاهای آن بالای ۵۰۰ میلیارد تومان است.تا پیش از دستور مراجع قضایی جهت برداشتن دروازههای ورودی، گویا این شهرک توسط گیتهایی از محیط اطراف جدا شده بود و تنها افراد خاصی اجازه ورود به آن را داشتهاند. آنچه روشن آن است که باستی هیلزها واقعیت اقتصاد غیرشفاف، رانتی، زیرزمینی و دلال و سوداگر پرور کشور است.
نزدیک به بیست درصد از رقمهایی که در فوتبالِ دنیا رد و بدل میشود، متعلق به واسطهها و مدیربرنامههای بازیکنان فوتبال است. طبق سندی که فیفا تحت عنوان «واسطهها در نقل و انتقالات بین المللی ۲۰۱۸» منتشر کرده است، در پنج سال اخیر، بیش از ۲ میلیارد دلار به عنوان کمیسیون به واسطههایی که نقل و انتقالات فوتبالی را جوش دادهاند، پرداخت شده است. این در حالی است که این مقدار در سال ۲۰۱۴، نزدیک به ۲۴۱ میلیون یورو بوده و این رقم در سال ۲۰۱۸ به نزدیک ۵۴۸ میلیون یورو رسیده است؛ یعنی تقریباً دو برابر افزایش یافته است.
۸ ماه پس از اجرای قانون جدید صدور چک، حالا اثرات این دستورالعمل تازه بانک مرکزی در آمار ارائه شده درباره میزان چک برگشتی دیده میشود. مطابق آمار ارائه شده از سوی بانک مرکزی، در خردادماه سال جاری، نزدیک به ۵/۶ میلیون فقره چک بانکی «مبادله» شده که بیش از ۹ درصد نسبت به اردیبهشتماه کاهش داشته است. با اینکه بانک مرکزی اعلام کرده که این آمار فقط مربوط به چکهایی است که در شبکه بانکی «مبادله» شده و شامل چکهای «درون بانکی» نمیشود، اما اعداد ارائه شده نشان از تأثیر محسوس قانونگذاری در بازار بوده است.
طبق اطلاعاتی که وجود دارد درآمد سایتهایی شبیه به ۹۰ و با مختصات آن در یکماه بهطور متوسط، حدود ۲۰۰ میلیون تومان است. با توجه به اینکه راهاندازی سایت در سالهای اخیر انجام شده، بازه زمانی پنج سال را برای آن درنظر میگیریم. پنج سال میشود ۶۰ ماه و با ضرب در متوسط ۲۰۰ میلیون تومان، عدد ۱۲ میلیارد تومان بهدست میآید. بازهم مخاطبان سؤال ما سازمان و عادل هستند. آیا سازمان از چنین رقمی با خبر بوده است؟ آیا بهخاطر درآمدهایی که خودش از تبلیغات ۹۰ داشته، حاضر به واگذاری تمامی زیرمجموعههای ۹۰ با درآمدهایش بوده است؟
با وجود ایجاد حاشیههایی در ارائه ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات کالا، همچنان نهادهای مسئول، فهرست کالاهای واردشده با این ارز را منتشر نمیکنند. به گزارش ایسنا، بانک مرکزی فهرست شرکتهای دریافتکننده ارز دولتی را تقریباً هرماه اعلام میکند که طبق این فهرست، از ابتدای امسال تا ششم تیرماه، به بیش از ۱۱هزار و ۲۰۰ شرکت ارز دولتی اختصاصیافته تا کالاهای اساسی وارد کنند. بانک مرکزی فقط اسم شرکتها، کد ملی افراد و میزان ارز ارائهشده به آنها را اعلام کرده و اطلاعاتی از کالاهای واردشده با این ارز را در اختیار قرار نمیدهد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی شائبه ایجاد شده درباره پرداخت یارانه به تعدادی از نشریات به مدیرکل دفتر مدیریت عملکرد این وزارتخانه دستور داد این موضوع را با دقت بررسی و گزارش کند. وزیر در این نامه تصریح کرده است:
۱-آیا نشریات مرتبط به افراد و شرکتهایی که بیش از ۱۰ نشریه داشته و یارانه گرفتهاند، منتشر شده است؟
۲-آیا یارانه و کاغذ اختصاصی به آن نشریات، مطابق با ضوابط پرداخت یارانه بوده است؟
۳-میزان اختصاص یارانه به این نشریات با نشریات منتشر مشابه، چگونه بوده است؟ آیا رعایت ضوابط صورت گرفته است؟
درحالحاضر واقعاً دولت نمیداند به افراد تحت پوشش نظام حمایتی چه خدماتی اعم از مستمری و خدمات حرفهای ارائه میشود. بررسیهای میدانی نیز نشان میدهد مثلاً در استانهای مختلف چهبسا مستمریای که به مددجویان دارای شرایط یکسان پرداخت میشود، متفاوت است و وزارت رفاه و سازمان برنامه عملاً تصویر شفافی از این وضعیت ندارند. اگر فهرست و شناسنامه خدمات دستگاههای حوزه حمایتی را که از بودجه عمومی دولت تأمین مالی میشوند بخواهید، هیچ مستندات درخور اعتنایی نمییابید؛ اینکه چه خدماتی را از چه سالی، به چه کسانی، با چه معیارهایی و چه میزانی از مزایا در چه دوره زمانی اختصاص دادهاند.
قانون بودجه سال ۱۳۹۸ پیشبینی کرده که بانکهای متخلفی که از ارائه اطلاعات حسابهای مشتریان خود خودداری میکنند باید به میزان دو درصد از حجم سپردهها جریمه شوند. اما آیا این قانون قدرت بازدارندگی دارد؟ موسویلارگانی، نایبرئیس کمیسیون اقتصادی معتقد است این قانون هم قابلیت دورزدن دارد. ممکن است تبانی بین بانک و این افراد صورت گیرد؛ به این صورت که بانک به آنان میگوید اگر اطلاعات حساب آنان را ندهد، دو درصد جریمه میشود پس میتواند این اطلاعات را گزارش نکند در صورتی که مبالغی را خود فرد تقبل کند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سازمان امور سینمایی و سمعی بصری، در راستای سیاست شفافسازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در چارچوب قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، جزئیات گزارش عملکرد مالی خانه سینما در دوازده ماهه سال ۹۷ منتشر شد. اطلاعات گزارش عملکرد مالی خانه سینما بر اساس کمک به مؤسسات، مراکز، انجمنها، کانونها و تشکلهای صنفی و سینمایی و مراکز استانها تنظیم شده است. جزئیات این گزارش عملکرد در طی دوازده ماهه سال ۹۷ در لینک زیر قابل مشاهده است.
وزیر بهداشت گفت: یک هیئت که شامل چهار کارگروه میشود، موضوع سوءاستفاده از ارزهای دولتی تخصیص یافته به واردات تجهیزات پزشکی در سال ۹۷ را بررسی میکنند و نتایج بررسی آنها به زودی اطلاعرسانی میشود. وی افزود: در رابطه با ارز دارو و تجهیزات پزشکی عدم شفافیت وجود داشت. وضعیت حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو ارز تجهیزات پزشکی که در سال ۹۷ تخصیص یافته بود، شفاف نبود و ما برای شفافسازی این موضوع، هیئتی را تعیین کردیم.
دریافت شناسنامه فنی- ملکی البته یک الزام قانونی است. اما آن چیزی که تاکنون اجرا شده آنهم در موارد محدود، بهصورت صوری و فرمالیته بوده است. «سازمان نظام مهندسی هزینههای مربوط به آن را میگیرد، اما در قبالش خدماتی به مردم ارائه نمیدهد.» این را محمد سالاری، یکی از اعضای شورای شهر تهران میگوید. خریداران هم عمدتاً از وجود چنین شناسنامهای بیخبرند. به گفته سازندگان، تنها نکته مهم خرید این روزهای ملک، قیمت و البته ظاهر بزک کرده است! علی هاشمی که سالها است در حوزه ساختوساز فعالیت میکند، با صراحت میگوید که در چند سال اخیر حتی برای یک ملک هم شناسنامه فنی نگرفته است.
بیش از شش سال از آخرین حسابرسی شرکتها، سازمانها و مناطق شهرداری از سوی شورای شهر تهران میگذرد و شورای پنجم بالاخره به حسابرسی سال ۹۳ شهرداری تهران نوبت بررسی داد؛ در همین رابطه، بهرام همتی، حسابرس منتخب شورا، بندهایی از این گزارش را بهعنوان نمونه و البته بدون پاسخهای شهرداری تهران قرائت کرد. بندهایی که از موضوعاتی همچون طلب شهرداری از بانک شهر به مبلغ ۲۵۰ میلیارد ریال تا طلب ۲۲۹۷ میلیاردریالی بابت تعاونیهای قوه قضائیه و طلب ۱۸ هزار میلیارد و ۶۲۰ ریالی بنیاد تعاون سپاه را در بر میگرفت.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، عادل آذر، رئیس دیوان محاسبات که در یک گفتوگوی تلویزیونی حاضر شده بود، عنوان کرد که محاسبات او نشان میدهد حدود ۱۴ میلیون ایرانی زیر خط فقر نسبی قرار دارند. در حالی رئیس دیوان محاسبات این اظهارات را مطرح میکند که پیش از او حسین راغفر، اقتصاددان نامآشنا اعلام کرده بود که بر اساس محاسبات صورت گرفته در سالهای اخیر، ۳۳ درصد جمعیت کشور دچار فقر مطلق هستند.
محمد نفریه، معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با انتقاد از افزایش نامتناسب بودجه تأمین وسایل کمک توانبخشی برای معلولان نسبت به افزایش قیمت این محصولات گفت: بودجه این حوزه نسبت به سال گذشته تنها ۲ میلیارد تومان افزایش داشته این درحالی است که برخی از اقلام وسایل کمک توانبخشی تا ۴ برابر افزایش قیمت داشتهاند. محمد نفریه در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه تجهیزات توانبخشی و کمک توانبخشی بسیار گران شدهاند افزود: افزایش قیمت به گونهای است که با این بودجه جوابگوی هزینههای آن نیستیم.
ذوالفقار یزدانمهر، معاون امور مشارکتهای مردمی سازمان بهزیستی
معاون امور مشارکتهای مردمی سازمان بهزیستی گفت: تسهیلات مناسبی برای مسکن خانوارهای دارای ۲ معلول اختصاص یافته که تا سه سال آینده هیچ یک از خانوادهها با داشتن ۲ معلول در کشور بدون مسکن نباشند. ذوالفقار یزدانمهر ادامه داد: ۶ هزار و ۵۸۸ واحد مسکونی متعلق به خانوادههای دارای ۲ معلول در کشور وجود دارد که برای ساخت این واحدها کمکهای بلاعوض ۳۰۰ میلیون ریالی در شهر و ۱۸۰ میلیون ریالی در روستا وجود داشت و با توجه به تشکیل مجامع خیران استانی و کمکهای آنها ۱۲۰ میلیون ریال دیگر به این مبالغ اضافه شد.
کیوان مرتضوی، رئیس گروه اقتصاد بیمه و برنامهریزی سازمان تأمین اجتماعی
رئیس گروه اقتصاد بیمه و برنامهریزی سازمان تأمین اجتماعی گفت: ۶۰ درصد نیروی کار شاغل در جامعه ذیل چتر سازمان تأمین اجتماعی بوده و از تعهدات کوتاهمدت و بلندمدت بهرهمند میشوند. به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، کیوان مرتضوی با اشاره به شاخص ضریب پوشش بیمهای تأمین اجتماعی گفت: این شاخص در سال ۱۳۹۰ حدود ۴۶ درصد بوده و در پایان سال ۱۳۹۷ به ۵۳ درصد رسیده که بیانگر ظهور زمینههای توسعه پایدار و توزیع عدالت اجتماعی بین اقشار جامعه است.
اگر متوسط افزایش اجاره بهای مسکن در سال جاری را در کلانشهرها ۴۰ درصد و سال گذشته – سال ۹۷- را ۳۰ درصد در نظر بگیریم، تا پایان سال به طور متوسط ۷۰ درصد افزایش در اجاره بهای مسکن خواهیم داشت؛ این درحالی است که حداقل دستمزد کارگران در این بازه زمانی، ۵/۱۹ درصد در سال ۹۷ و ۵/۳۶ درصد در سال ۹۸ افزایش یافته که در مجموع میشود ۵۶ درصد! بنابراین از ابتدای سال گذشته تا امروز، افزایش کرایه خانه به تنهایی، ۱۴ درصد از افزایش دستمزد جلو زده است!
به گزارش خبرنگار ایلنا، بازنشستگان تأمین اجتماعی در نامهای خطاب به کمیسیون اجتماعی مجلس، مطالبات خود را بیان کردند؛ این نامه که در قالب یک کمپین در فضای مجازی به امضای تعداد زیادی از بازنشستگان رسیده، مهمترین خواستههای مستمری بگیران را بیان کرده است. در بخشی از این نامه آمده است: «مستمری ۷۵ درصد بازنشستگان که حداقلبگیر هستند، حدود ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است که ارزش آن به یکپنجم ارزشِ حقوق دریافتی سال ۱۳۵۸ رسیده است. با توجه به اینکه خط فقر حدود ۷ میلیون تومان است، ۹۵ درصد بازنشستگان زیر خط فقر هستند.»
علیرضا حاتم زاده ، معاون آموزشی سازمان فنی و حرفهای
معاون آموزشی سازمان فنی و حرفهای با اشاره به سهم۶/۱ درصدی بودجه «آموزش مهارتی» ازکل بودجه آموزشی کشور گفت: این سازمان با تمام دار وندار خود فقط میتواند به هر فرد شاغل سالانه یک ساعت آموزش دهد. علیرضا حاتم زاده با بیان اینکه بسیاری از دانشجویان استانداردهای آموزشی لازم برای ورود به بازار کار را ندارند و فقر مهارتی در بین فارغ التحصیلان به شدت دیده میشود، گفت: قطعاً ریشه این مشکل، ضعف در نظام آموزش عالی و تدوین برنامههای درسی است.
بررسی ترکیب جمعیت فقیر کشور نتایج تکاندهندهای دارد و نشان میدهد که بخش عمده فقرای تهران را شاغلانی تشکیل میدهند که قادر به تأمین هزینههای معیشت نیستند. براساس آمارهای رسمی ۵۹ درصد فقرا شاغل هستند، ۵ درصد بیکار، ۳۰ درصد بازنشسته یا دارای درآمد بدون کار، ۲ درصد خانهدار و ۳ درصد را خانوارهای ناتوان تشکیل میدهند. براساس آخرین بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس از وضعیت خط فقر در ایران، در سال۹۸ بهطور میانگین درآمد کمتر از ۲ میلیون و ۲۵۵ هزار تومان برای یک خانوار ۴ نفره، بهمعنای ورود این خانوار به زیر خط فقر است و در تهران این رقم به ۴ میلیون و ۵۹۲ هزار تومان برای یک خانوار ۴ نفره میرسد.
حاتم شاکرمی، معاون روابط کار وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی
معاون روابط کار وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه آییننامه امنیت شغلی کارگران مشاغل پروژهای به زودی در دولت تعیین تکلیف میشود، از راه اندازی سامانه ثبت قراردادهای کار در آینده نزدیک خبر داد. حاتم شاکرمی، با اشاره به آخرین وضعیت تصویب آییننامه تبصره یک ماده ۷ قانون کار در هیئتدولت با موضوع «ساماندهی قراردادهای کار در مشاغل غیرمستمر» که توسط وزیر سابق کار به هیئتدولت رفته بود، گفت: پیگیریهای لازم برای تعیین تکلیف این آییننامه ادامه دارد و در کمیته تخصصی کمیسیون اقتصادی دولت در حال بررسی است.
امیر بینایی، مدیرکل دفتر امور اجتماعی استاندار سمنان
مدیرکل دفتر امور اجتماعی استاندار سمنان بابیان اینکه فقر آموزش و فرهنگ مهمترین معضل مناطق محروم است، گفت: برای رفع این مشکلات، راهاندازی خیریه یا سمنهای مهارت در دستور کار است. امیر بینایی در ادامه تصریح کرد: باید مهارت و اشتغال را ایجاد کرد که به این منظور افزایش مشارکتهای اجتماعی و تشکیل نهادهای مردمی رسالت ما است، لذا میتوان خیریههایی در قالب مهارتآموزی و اشتغال ایجاد کرد که به همت دستگاههای مرتبط نخستین انجمن در این زمینه راهاندازی شده است.
برای نخستینبار در ۵ سال گذشته تورم سالانه ایران از مرز ۴۰ درصد گذشت. به گزارش همشهری، تازهترین گزارش مرکز آمار ایران برای تیرماه امسال نشان میدهد با وجود کاهش تورم نقطه به نقطه، تورم سالانه ایران بعد از ۵ سال دوباره به سطح ۴۰ درصد رسیده است. پیش از این در مهر۱۳۹۲ مقدار تورم سالانه ایران در این سطح قرار داشت. تورم ۴۰ درصدی بهمعنای آن است که هزینههای مردم برای تأمین مایحتاجشان در یک سال گذشته، ۴۰ درصد افزایش یافته است.
فاطمه قاسم زاده، رئیس هیئتمدیره شبکه یاری کودکان کار
در خرداد ماه، «طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان» بازهم در دستور کار قرار گرفت؛ طرحی که در آن، کودکان دستفروش و شاغلِ سطح خیابانها به گفته خودشان «جمعآوری» و به مراکز قرنطینه بهزیستی منتقل میشوند. اما در ارتباط با این طرح سؤالات و نگرانیهای بسیاری مطرح است؛ سؤالاتی در مورد چرایی تکرار یک طرح انتقادبرانگیز و نگرانیهایی بابت سرنوشت کودکان در قرنطینهها. در همین راستا، فاطمه قاسم زاده، رئیس هیئتمدیره شبکه یاری کودکان کار بر ضرورت اصلاحات قانونی و تغییر نگاه غالب در پدیده کودکان کار، تأکید دارد؛ وی معتقد است دستگیری راهحل نیست و باید به دنبال چاره دیگری بود.
نتایج بررسیهای بانک مرکزی نشان میدهد پرداخت یارانه نقدی به خانوارهای ایرانی از سال ۸۹ تاکنون، فقط در ۲ سال نخست باعث کاهش فقر و بهبود ضریب جینی شده ولی در ادامه، اثرگذاری این سیاست بهسرعت کاهش یافته بهطوری که سهم یارانه نقدی از سبد هزینهای خانوارهای کمدرآمد بهشدت کاهش یافته و نهتنها اثرات مثبت هدفمندی بر کاهش ضریب فقر در جامعه ناپدید شده، بلکه بدون احتساب یارانه نقدی، وضعیت فقر در سال ۹۵ نسبت به آغاز اجرای طرح هدفمندی بدتر نیز شده است.
معاون امور بانوان کانون صنفی اساتید دانشگاهها، گفت: واقعیت این است که جامعه امروز ایران از فقر زنان بد سرپرست و بی سرپرست در برخی از خانواده ها رنج میبرد. این فعال حوزه زنان و خانواده اذعان داشت: بهترین راهکار برای مقابله با این مشکل که البته ممکن است آسیب های اجتماعی مختلفی را گریبان گیر کشور کند، توانمند سازی بانوان است؛ به این معنی که در کنار کمکهای مستقیم مادی به ایشان که البته خوب هم هست، باید شغل و حرفهای مناسب را به آنان آموزش داد تا خودشان با کار و تلاش، بتوانند بر مشکلاتشان غلبه کنند.
به گزارش ایسنا، روزنامه اعتماد نوشت: با افزایش جنگها و بحرانهای نظامی، بیکاری و فقر و … تجارت کودکان نیز روندی رو به افزایش مییابد. کودکان به عنوان کارگران ارزان قیمت و هم برای «فحشا» مورد سوءاستفاده شبکههای پیچیده اقتصادی و مافیایی قرار میگیرند. تجارت کودکان مسئلهای جهانی است اما شدت و حدت آن در کشورهایی مانند مصر و پاکستان، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و کشورهایی نظیر امریکا و حتی برخی از کشورهای اروپایی بیشتر است. بر اساس آمار رسمی دولت آمریکا بیش از ۹۱ درصد دخترانی که در لسآنجلس برای ارتکاب فحشا دستگیر میشوند، کودکان سیاهپوست هستند.
حمید فراهانی جامعهشناس و فعال حقوق کودک در پاسخ به این سؤال که راهکار غیرتهاجمی برای مقابله با کار کودک چیست، گفت: «موضوع از این قرار است که گفتارهایی که ذیل کارآمدی خودشان را تعریف میکنند، مبتنی بر بازار آزاد هستند و همهچیز بر پایه مبادلات است. وقتی تمام روندهای سیاسی و اقتصادی ما خصوصیسازی و تعدیل و فرودستسازی است، این اقدامات خردهکاری است. وقتی گفته میشود ساماندهی کودکان کار، یعنی مسئله دولت کودکان کار است. هیچکس نمیپرسد این کودکان را چه ساختاری بیسامان کرده است؟ و روز به روز با فقر بیشتر مواجهیم.
علی عباسی، مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر استان زنجان
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر استان زنجان گفت: از ابتدای شروع فعالیت این صندوق تا پایان سال ۹۷ در استان، تا کنون ۴۴ هزار و ۸۱۱ خانوار از روستاییان و کشاورزان در آن عضو شدهاند و از این تعداد سه هزار و ۷۱ خانوار هم اکنون از مستمری بازنشستگی، کارفتادگی و یا مستمری بازماندگان برخوردار هستند. عباسی اظهار داشت: در سال گذشته ۱۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان مستمری به بیمهشدگان صندوق در استان زنجان پرداخت شد. همچنین سال گذشته حدود ۱۴ میلیارد تومان حق بیمه از بیمهشدگان صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در استان دریافت شد.
وزیر صمت گفت: در ماههای آینده قیمت کالاهایی که به واردات بستگی دارند به دلیل کاهش نرخ ارز کاهش چشمگیری خواهند داشت. وی با بیان اینکه قیمت کالاها از جمله ۱۰۰ قلم کالای اساسی پر مصرف را هر روز رصد میکنیم، گفت: بخش قابل توجهی از کالاهای اساسی قیمت کاهشی دارند. دلیل افزایش قیمت لبنیات در روزهای اخیر نیز افزایش قیمت شیر است و در لوازم خانگی نیز به جز یک نوع یخچال کاهش قیمت داریم.
فاطمه اشرفی، مدیر انجمن حمایت از کودکان و زنان پناهنده(حامی)
فاطمه اشرفی میگوید: قاچاق کودکان به ایران برای کار چند سالی است که اتفاق میافتد و تمام فعالان مدنی حوزه کودک روی این مسئله اتفاق نظر دارند، اما هیچوقت به این شدت شاهد آن نبودهایم. به نظر میرسد یک لاینی برای کار کودکان خارجی در ایران راه افتاده که باید آن را مورد نظر قرار داد. سال ۹۷ به دلیل برخی مسائل اقتصادی یک دوره توقف قاچاق از افغانستان به ایران اتفاق افتاد، ولی دقیقاً از شش ماه گذشته این موج بهشدت افزایش پیدا کرده و ما در همین جامعه آماری که شناسایی کردیم متوجه شدیم ۳۵ درصد این کودکان بدون خانوادهاند.
جمعی از انجمنهای صنفی کارگران ساختمان در بیانیهای ضمن اعتراض به شرایط دشوار اقتصادی از کارگران هفتتپه اعلام حمایت کردند. به گزارش خبرنگار ایلنا، در این بیانیه که توسط انجمنهای صنفی مریوان، کامیاران، سقز، بانه و دیواندره امضا شده، آمده است: این کارگران به زندگی زیر خط فقر و شرایط سخت معیشتی و از دست رفتن اموالشان تحت عنوان خصوصیسازی دست به اعتراض زدند. بحران اقتصادی موجود گلوی زندگی کارگران و خانوادههایشان را روز به روز بیشتر میفشارد و کارگران را با انواع تهدیدات از جمله اخراج، دستمزدهای معوقه، دستمزد پایینتر از خط فقر و بیکاری مواجه میکند.
محسن مددی، مدیرکل آموزش فنی حرفهای آذربایجان غربی
محسن مددی با تشریح دلایل پیچیدگی مشکل اشتغال در آذربایجان غربی اظهار داشت: در حالی که ۷۰ درصد از بیکاران آموزشهای مهارتی ندارند و فقر مهارتی در بازار اشتغال به یک مسئله بزرگ تبدیل شده، این حجم از بیتوجهی به نقش سازمان آموزش فنی و حرفهای در کاهش تبعات بیکاری قابل توجیه نیست. مددی تصریح کرد: هم اکنون از ۲۵۰۰ واحد تولیدی استان فقط ۹۰۰ واحد مشغول به کارند که دلیل این حجم از رکود و تعطیلی در واحدهای تولیدی را باید در عاملی به نام نیروی انسانی و فقدان مهارت در نیروهای کار جستجو کرد.
رئیس اداره بهزیستی خوی گفت: برای ۱۲۴ کودک کار این شهرستان پس از مرحله شناسایی، پرونده حمایتی تشکیل شد و چهار نفر دیگر نیز به مراکز حمایتی کودکان انتقال یافتند. سجاد منصوری با اشاره به فعالیت سه مرکز نگهداری کودکان بیسرپرست و بدسرپرست در خوی اظهار کرد: این تعداد شامل ۲ مرکز نگهداری برای دختران ۶ تا ۱۲ سال و ۱۲ تا ۱۸ سال و یک مرکز برای کودکان پسر ۶ تا ۱۲ سال است که در مجموع ۲۸ دختر و هشت پسر در آنها نگهداری میشوند.
احمد میدری، معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره سرانجام لایحه «اعطای تابعیت از مادر ایرانی به فرزندان دارای پدر خارجی» و صدور اوراق هویتی برای کودکان بدون شناسنامه گفت: به نظر میرسد خواسته شورای نگهبان تأمین شده باشد و منتظریم تا تأییدیه نهایی را دریافت کنیم. میدری درباره شمار افراد مشمول اظهار کرد: کسانی که به ما درخواست داده و ثبت نام کردند ۴۹ هزار کودک هستند. با وزارت کشور مراحلی را برای اعطای کارت اقامت به این افراد طی کردهایم و موفق شدیم برای تعدادی از آنها اوراق هویتی بگیریم.
مجموعه مستند «در کنار متن» به کارگردانی مریم مؤمنزاده در خصوص حاشیهنشینی در استانهای کشور و در ۱۳ قسمت ۵۰ دقیقهای تولید شبکه مستند روی آنتن این شبکه رفته است. مؤمنزاده در گفتوگو با خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس درباره انتخاب نام این مجموعه مستند گفت: علت انتخاب «در کنار متن» این بود که موضوع ما بیشتر با حاشیهنشینی ارتباط مستقیم دارد. مؤمنزاده در خصوص علت پرداختن به موضوع حاشیهنشینی توضیح داد: اینیکی از چهار موضوع اصلی است که جامعه با آن روبهروست و حاشیه شهرهای بزرگ خاستگاه انواع آسیبهای اجتماعی است.
علی شیرکانی، سرپرست صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر.
دبیرکل سازمان ملل متحد درسال ۲۰۱۵ در گزارش اهداف توسعه هزاره اعلام کرد که جهان همچنان از شکاف عمیق میان مناطق شهری و روستایی رنج میبرد؛ چنانچه سیاستهای مبتنی بر کاهش تبعیض را چه در برنامههای فقرزدایی و چه در سیاستگذاری رفاهی دنبال کنیم، با سازوکارهای مشابهی مواجه میشویم که بیمههای اجتماعی یکی از متداولترین آنها است. در همین راستا گزارشهای ILO نشان میدهد که هماکنون ۱۶۰ نظام بیمهای تنها در آسیا و ۷۰۰ سازمان بیمهای در آفریقا با هدف ارائه خدمات بیمه اجتماعی به روستاییان و کشاورزان مشغول فعالیت هستند.