نماد سایت مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه

کشور قربانی فساد

ف‍راه‍ان‍ی در این کتاب فساد را از ابعاد متفاوتی در ایران بررسی کرده است و سپس رشته پیامدهای فساد را در سطح خرد و کلان همچون از بین رفتن عدالت اجتماعی، افزایش فاصله طبقاتی، سلب اعتماد عمومی از نظام و … بررسی کرده است.

این کتاب در سه فصل تنظیم شده است. فصل اول درباره نگاه موردی به مقوله فساد در ایران که در چهار بخش به مقوله و مفاهیم و تعاریف فساد سیاسی، فساد اقتصادی و فساد اجتماعی و تاریخچه مبارزه با آنان پرداخته شده است. در این فصل به این مسئله اشاره شده است که در ایران بعد از انقلاب اسلامی، بیشترین تکیه بر مباحث فسادی در عرصه اجتماعی و اخلاقیات بوده است، لکن با مشکل دیگری بنام فساد اقتصادی هم روبروییم که فساد اقتصادی ناشی از نظام دیوان‌سالارانه متکی بر تعدد قیمت‌ها است. در کشور ما، عدم شفافیت نظام اقتصادی منشا فساد اقتصادی است. این عدم شفافیت ناشی از این است که ما از یک سیستم انحصاری بسته برخورداریم که در آن رقابت وجود نداشته و به دلیل دولتی بودن صنایع و عدم گسترش بخش خصوصی، اطلاعات به صورت آزاد در دسترس عموم نیست.

فصل دوم درباره امنیت ملی و تعریف آن است. فصل سوم درباره پیامدهای فساد و آسیب‌های اجتماعی بر امنیت ملی ایران و به طور جزئی بررسی پیامدهای سیاسی، پیامدهای اقتصادی و پیامدهای اجتماعی است.

در انتها نویسنده بیان می‌کند که فساد اقتصادی باعث ایجاد اختلال در نظام اقتصادی کشور در سطح کلان شده و موجب از بین رفتن عدالت اجتماعی و افزایش فاصله طبقاتی و سلب اعتماد عمومی از نظام و افزایش فاصله طبقاتی و افزایش محرومیت و فقر توده کثیری از مردم در اثر تکثر ثروت عده قلیلی می‌شود که به جهت برخوردار بودن از امکانات نامشروع اقتصادی و بعضا قدرت سیاسی به این درجه رسیده اند. امروز بحرانهای بیکاری، اشتغال و وجود انواع فساد و آسیب‌های اجتماعی و عدم توازن توسعه منطقه ای تهدیدی برای جامعه ما است که تلاش بی دریغ مسوولان نظام در جهت مبارزه با این پدیده را لازم و ضروری می‌داند.

منبع: