کتاب دارای شش فصل است. فصل اول، ارائه مروری بر مسائل مربوط به فساد، وضعیت فعلی تعهدات ضد فساد و بازیگران مبارزه با فساد و تعریفی از فساد مطرح است.
فصل دوم تحت عنوان اقتصاد فساد است که در آن چارچوبی نظری از اقتصادهای فساد را با اشاره به سه مسئله ارائه داده است: نخست، فساد به صورت پدیدهای اقتصادی در حال ظهور به عنوان محصول تصمیمات آگاهانه فردی در درون محیط نهادی معین مطرح شده است. دوم، چالشهای روش شناختی مربوط به سنجش فساد و همچنین منابع اندازه گیری موجود مورد بررسی قرار گرفته است. سوم، وضعیت کنونی دانش مربوط به هزینههای فساد مرور شده است.
فصل سوم درباره الگوهای منطقهای فساد در سراسر جهان است. در این فصل به تفاوتهای منطقه ای در میزان فساد و ماهیت فساد در کشورهای صحرای آفریقا، آمریکای لاتین و کارائیب، اروپای غربی، اروپای شرقی و آسیای مرکزی، جنوب آسیا، شرق آسیا و اقیانوسیه، خاورمیانه و شمال آفریقا و آمریکا شمالی میپردازد.
فصل چهارم درباره ابعاد مالی فساد است که ناشی از سیاست مالی ضعیف و اقدامات مدیریت مالی است و تحلیل آن متمرکز بر سه حوزه مالی، هزینهها، درآمدها و بخش شبه مالی است. همچنین با تمایز بین عوامل موثر بر انگیزه و عوامل موثر بر فرصتهای فساد، عوامل تعیین کننده فساد را تحلیل میکند.
فصل پنجم تحت عنوان پاسخ مالی به کاهش فساد است که در آن به راههای کاهش فساد در سه بعد، جمع آوری درآمدهای عمومی، فساد در هزینهکرد بودجه و فساد شبه مالی پرداخته شده است و نویسندگان معتقدند که اقدامات بودجهای «بد» با میزان بالاتری از فساد همراه است و محدود نمودن اقدامات و نهادهایی که با سطوح بالاتری از فساد همراهاند، ضروری است.
فصل ششم به مطالعه موردی عمیق فساد و ضد فساد در تانزانیا پرداخته است و در انتهای فصل نویسندگان پیشنهاد میکنند که دولت تانزانیا باید راهبرد ضدفساد خود را از دو جهت گسترش دهد؛ اول، افزایش تلاش برای کاهش میزان تقاضای فساد از سوی مالیات دهندگان از طریق اصلاحات مالیاتی و دوم، تداوم اجرای راهبردهایی که هدف کاهش فساد در جنبه مصرف بودجه را تعقیب میکنند.
فصل هفتم خلاصهای از درسهای سیاستی درباره فساد مالی، درک ماهیت فساد و همچنین راهنمای عملی برای تدوین رویکرد و استراتژی های مبارزه با فساد است. در این فصل در هر یک حوزه های جمع آوری درآمدها، فرآیندهای هزینهکرد و عملیاتهای شبه مالی پاسخهای سیاستی در مبارزه با فساد سازماندهی شده است.
منبع:
- مارتینزوازکوئر، جورج؛ دلگرانادو، خاویر؛ بوتکس جامسون(۱۳۹۳) مبارزه با فساد در بخش عمومی، مترجم شعبان نجفپور، تهران: نشر علوم اجتماعی