خبرنامه شماره ۱۷مقابله با فساد و فقر : فساد و رشد اقتصاد
محمد ملکی
فساد و رشد اقتصاد
با وجود آنکه میزان و سطح فساد در کشورهای فقیر و کمتر توسعهیافته بسیار بالاتر و وسیعتر از کشورهای توسعهیافته است، اما اصولاً فساد منحصر به کشورهای با ویژگیهای سیاسی، اقتصادی یا جغرافیایی خاصی نیست. آنچه وضعیت کشورها را از لحاظ شاخصهای فساد متفاوت میکند، علاوه بر ابعاد و گستردگیِ ماهیت فساد و علل و عوامل آن است. از همین رو در آثار و عواقب، فسادِ رخ داده در کشورها نیز تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند. بااینوجود مطالعات صندوق بینالمللی پول درباره رابطه بین فساد اقتصادی، سرمایهگذاری و رشد اقتصادی نشان میدهد که سطوح بالاتر فساد در کشورها میتواند از طریق کاهش تمایل بخش خصوصی مولد به سرمایهگذاری، کاهش سطح سرمایهگذاری دولت در بخش عمومی و منابع انسانی و کاهش کیفیت خدمات بخش عمومی بر میزان رشد و توسعه اقتصادی اثر منفی بگذارد.
شواهد نظری و تجربی نشان میدهند که فساد از طریق تأثیر بر سرمایهگذاری فیزیکی میتواند رشد اقتصادی را تحت تأثیر قرار دهد. فساد با اضافه کردن عدم اطمینان به بازده فعالیتهای سرمایهگذاری، سرمایهگذاری را بهشدت کاهش میدهد. بهعلاوه کارآفرینان مجبور هستند که بخشی از درآمد حاصل از سرمایهگذاری خود را بهمنظور به دست آوردن دسترسی به بازار هدف یا صدور مجوزهای لازم به مقامات فاسد واگذار کنند؛ بنابراین فساد از یکسو با کاهش انگیزه افراد برای سرمایهگذاری و از سوی دیگر از طریق فعالیتهای غیرقانونی و پنهانکاری مفسدانه، هرگونه اطمینان و اعتماد برای سرمایهگذاری را زایل میکند. بر این اساس فساد، عدم قطعیت بازده فعالیتهای سرمایهگذاری را افزایش و در نهایت، انگیزه افراد برای سرمایهگذاری را کاهش میدهد. کاهش سرمایهگذاری فیزیکی نیز رشد اقتصادی را ناممکن میسازد.
فساد، نظام مالیاتی را تضعیف کرده و موجب فرار مالیاتی و همچنین معافیتهای مالیاتی برای حامی پروری میشود. کاهش درآمد مالیاتی موجب میشود تا منابع لازم برای بخش عمومی بهمنظور ارائه خدمات آموزشی، بهداشتی و رفاه عمومی کمتر شود. فساد، هزینههای جاری دولت را افزایش داده و در نتیجه موجب کاهش منابع در دسترس برای تقویت سرمایه انسانی میگردد. حتی گزارشها نشان میدهد احتمال دارد مقامات فاسد با دریافت رشوه نسبت به تخصیص غیر بهینه منابع دولت اقدام کنند. برخی اخبار حکایت از وجود فساد جدی در تخصیص ارز برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی دارد و همانطور که بسیاری صاحبنظران پیشبینی کرده بودند، تزریق منابع هنگفت به نظام سلامت بدون اصلاح ساختار آن در طرح تحول نظام سلامت موجب هدر رفتن بخش زیادی از این منابع شده است. بر این اساس فساد موجب افت نیروی انسانی شده و در نهایت منابع انسانی لازم را برای رشد و توسعه تخریب میکند. فساد میتواند مشوقی در جهت افزایش تخصیص ناکارآمد منابع دولتی به سمتی باشد که مقامات فاسد در پی به حداکثر رساندن رانتخواری خود هستند. مقامات فاسد میتوانند با ادعای خصوصیسازی یا مشارکت مردم، میزان هزینههای مصرف عمومی را محدود کنند تا رانتهای خود را افزایش دهند.
هزار و یک دلیل انسانی، قانونی، اخلاقی و دینی برای مبارزه با فساد ساختاری وجود دارد؛ اما همین یک دلیل بس که فساد، مانع جدی رشد و توسعه جوامع است.
***
در هفته ای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه میکند:
به گزارش شرق، کدخدایی برای حل موضوع نظارت بر انتخابات شوراها، پیشنهاد کرد که «یک نهاد ملی» برای نظارت بر انتخابات شوراها تشکیل شود و این نهاد میتواند دائمی باشد.
مدیر مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صمت از اجرایی شدن رتبهبندی اعتباری صرافان به خواست بانک مرکزی خبر داد.
مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و اقتصاد مسکن ضمن واکاوی دلایل اجرایی نشدن قانون مالیات بر خانههای خالی، از راهاندازی سامانه املاک و اسکان کشور تا پایان سال جاری خبر داد و بر راهاندازی هرچه سریعترِ سامانه با همکاری پنج دستگاه تأکید کرد.
رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصاد از دریافت آنی مالیات نقل و انتقال املاک از نیمه اول مردادماه خبر داد.
مدیریت سامانه تدارکات الکترونیکی دولت از راهاندازی سامانه تدارکات الکترونیکی دولت(ستاد) خبر داد و گفت: این سامانه بزرگترین سامانه معاملاتی دولت است که مبتنی بر مفاد، مواد و محتواهای قانونی متفاوت و استوار شکل گرفته است.
با اجرایی شدن طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان، بیش از ۱۵۰ کودک کار در مرکز «یاسر» پشت دیوارهای بلند و درهای بسته در محله شوش تهران گرفتار آمدهاند؛ آن هم در محلی که برای ۳۵ نفر ظرفیت دارد.
به گزارش اقتصادآنلاین، معافیتهای گمرکی برای کولبران، بهطور میانگین سالانه چیزی حدود هزار و۳۰۰ میلیارد تومان عایدی بههمراه داشته است که این عدد بهجای کولبران، به آمرانی رسید که صاحبان اصلی کالا و اجیرکننده کولبران هستند.
اکبر رنجبرزاده نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، گفت: در راستای پاسخ به مطالبه آحاد مردم و طرح عدالتمحوری و کاهش فاصله طبقاتی و رفع موانع شفافسازی و مبارزه با فقر و فساد و تبعیض، فراکسیونی تحت عنوان فراکسیون عدالت خواهی تشکیل میگردد.
برخی اخبار و گزارشها نشان میدهد مراجعهکنندگان به بخش خصوصی باید برای دریافت خدمات درمانی به ناچار هزینهها را بهصورت آزاد پرداخت کنند. آنها میگویند اخیراً بیمارستانهای خصوصی از قبول بیمههای مکمل طفره میروند و دیگر به بیماران تحت پوششِ تعدادی از این بیمههای مکمل خدماتی را ارائه نمیکنند.
تازهترین گزارش مشترک فائو و دیگر نهادهای سازمان ملل درباره وضعیت امنیت غذایی و تغذیه در جهان نشان میدهد که به طور تقریبی۸۲۰ میلیون نفر از مردمان کره خاکی طی سال ۲۰۱۸ میلادی غذای کافی برای خوردن نداشتهاند.
رئیس بیمه مرکزی گفت: استراتژی اصلی ما در بیمه مرکزی تکیه بر اصل شفافسازی است. شفافیت عملکرد میتواند به کاهش تقلبات و تخلفات منتهی شود. سلیمانی با بیان اینکه اگر حتی یک شرکت بیمهای در ورود اطلاعات به سامانه سنهاب کوتاهی کند یا اطلاعات به شکل ناقصی تجمیع شود، گفت: در آینده نزدیک، «کد یکتا» به عنوان سند محکم اصالت بیمه نامههای صادر شده توسط شرکتهای بیمهای نه تنها میزان تقلبات و تخلفات را به پایینترین حد ممکن کاهش خواهد داد؛ بلکه با افزایش ضریب اعتماد عمومی، تحول اساسی را در صنعت بیمه رقم خواهد زد.
علی رهبری، مدیر مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صمت
مدیر مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صمت از اجرایی شدن رتبهبندی اعتباری صرافان به خواست بانک مرکزی خبر داد و گفت: میزان دسترسی صرافان به منابع ارزی و همچنین مجوزهای فعالیت آنها به رتبه اعتباری آنها در سامانه رتبهبندی منوط میشود. به گزارش اقتصادآنلاین، علی رهبری با اشاره به درخواست بانک مرکزی برای رتبهبندی صرافان کشور اظهار کرد: با توجه به اینکه صرافان در نظام ارزی کشور ذیل نظارت بانک مرکزی دارای تعهداتی هستند، بانک مرکزی از ما خواسته تا ساز و کاری برای رتبهبندی و اعتبارسنجی صرافان طراحی کنیم.
دسته بندی: شفافیت در حوزه نهادهای عمومی و غیر دولتی
خبرگزاری فارس- ۲۳ تیرماهِ ۱۳۹۸
حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه
رئیس سازمان اوقاف ضمن تأکید بر لزوم شفافیت در سازمان متبوعش عنوان کرد که اختیارات مدیرانِ سازمان باید محدودتر شود و نظارتها به صورت مستقیم صورت پذیرد. نمایندگان مجلس در جلسهای با حضور حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی بر این نکته تأکید داشتند که هویت موقوفات باید حفظ شود و نباید تغییر کند و دیگر اینکه خواستار شفافیت در حسابرسی و برگزاری مزایده در زمان فروش شدند و آقای خاموشی هم عنوان کرد که در مدیریت جدید همه موضوعات مطروحه مدنظر قرار خواهد گرفت.
عباس فرهادیه، مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و اقتصاد مسکن
عباس فرهادیه ضمن واکاوی دلایل اجرایی نشدن قانون مالیات بر خانههای خالی، از راهاندازی سامانه املاک و اسکان کشور تا پایان سال جاری خبر داد و بر راهاندازی هرچه سریعترِ سامانه با همکاری پنج دستگاه تأکید کرد. به گفته فرهادیه، برای راه اندازی این سامانه، پنج دستگاه که شامل سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، ثبت احوال، دستگاههای خدماترسان مثل آب، برق، گاز و تلفن، اپراتورهای همراه اول و در نهایت شرکت پست برای اخذ اطلاعات پستی هستند، باید اطلاعات راهاندازی این سامانه را در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار دهند.
به گزارش خبرنگار مهر؛ مراسم رونمایی «سامانه شفافیت مالی اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور» روز سهشنبه ۲۵ تیرماه، با حضور حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور و مجتبی عظیم پور معاون اداری و مالی این اتحادیه برگزار شد. در همین رابطه، مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور گفت: از این پس، اعتبارات دریافتی و هزینهکردهای مالی اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور همراه با اسناد و مدارک مربوطه آن به صورت آنلاین در سامانه شفافیت منتشر میشود.
علی فیروزی، رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصاد
رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصاد گفت: تمام سعی ما این است که در نیمه اول مرداد، دریافت آنی مالیات نقل و انتقال املاک عملیاتی و آغاز شود. علی فیروزی در گفتگو با مهر در مورد تسهیل در اخذ مالیات نقل و انتقال املاک و اجرا در یک هزار دفترخانه، اظهار داشت: عملیات مربوط به دریافت آنی مالیات نقل و انتقال املاک از سوی دو سازمان امور مالیاتی و ثبت اسناد و املاک انجام میشود و مجری پروژه این دو دستگاه هستند.
سید امیر اصغری، مدیریت سامانه تدارکات الکترونیکی دولت
دکتر سید امیر اصغری، مدیریت سامانه تدارکات الکترونیکی دولت اشاره کردند که سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد) (www.setadiran.ir)، بزرگترین سامانه معاملاتی دولت است که مبتنی بر مفاد، مواد و محتواهای قانونی متفاوت و استوار شکل گرفته است. در این بازار الکترونیکی دولتی، وزارتخانهها، دستگاههای اجرایی مشمول قانون برگزاری مناقصات و سایر قوانین مالی و معاملاتی بخش عمومی بایستی با رعایت قانون تجارت الکترونیکی، معاملات خود را در این بستر انجام دهند. در سوی دیگر، تأمینکنندگان کالا و خدمات کل کشور هستند که میتوانند با حضور در این سامانه از منافع مالی معاملات انجام شده در سامانه ستاد منتفع گردند.
رقمی معادل ۱۸۴۰۰ میلیارد تومان از محل شناسایی فرارهای مالیاتی در سال گذشته تشخیص و مطالبه شده که از این رقم ۱۴۷۰۰ میلیارد تومان مربوط به بررسی تراکنشهای سنگین و مشکوک بانکی، ۱۱۰۰ میلیارد تومان مربوط به اعمال ماده ۱۸۱ قانون مالیاتهای مستقیم و ۲۵۶۰ میلیارد تومان هم مربوط به شناسایی فرارهای مالیاتی مربوط به سوء استفاده از معافیتهای صادرات و مناطق ویژه و آزاد تجاری و صنعتی درخصوص محصولات پتروشیمی بوده است.
دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمانهای تابعه
شفاف-۲۰ تیرماهِ ۱۳۹۸
سردار پرویز یعقوبی، معاون عملیات پلیس پایتخت
معاون عملیات پلیس پایتخت با اشاره به برقراری سه میلیون و ۲۱۵ هزار تماس با پلیس پایتخت در سه ماهه نخست سال ۹۸، گفت: زمان حضور مأموران در اغلب مأموریتهای ۱۱۰، به طور میانگین ۱۰ دقیقه صورت گرفته است. به گزارش شفاف، سردار پرویز یعقوبی با بیان اینکه به طور متوسط روزانه حدود ۳۳ هزار تماس با این مرکز برقرار میشود، تصریح کرد: ۵۰ درصد تماسهای ورودی به این سامانه، عملیاتی میشود که به بیان دقیقتر میتوان گفت هر سه ثانیه یک تماس برقرار شده و هر هفت ثانیه یک تماس عملیاتی میشود.
مقاومت بانکها برای ارائه اطلاعات حسابهای مشکوک به پولشویی در سالهای قبل، سبب شد در بودجه امسال بندی اضافه شود که تأکید میکند بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری در صورت عدم رعایت تکالیف فوق و سایر تکالیف مقرر در ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم و آییننامه اجرائی آن علاوه بر جریمههای مزبور در قانون مالیاتهای مستقیم، مشمول جریمهای معادل دو درصد حجم سپردههای اشخاص نزد بانک و مؤسسه مالی و اعتباری در هر سال میشوند.
اندیشکده شفافیت برای ایران اعلام کرد: بیش از ۸۰ درصد مواد پیشنویس اول در مصوبه دولت از «لایحه شفافیت» حذف شده است. به گزارش این اندیشکده، حذف بیش از ۸۰ درصد مواد لایحه پیشنویس اول منجر به حذف برخی از موضوعات مهم از لایحه نهایی شده است. این موارد عبارتاند از: سیاستهای مرتبط با شفافیت تماسها، شفافیت سفرهای خارجی، شفافیت دسترسی به اطلاعات خاص، حمایت از افشاگران فساد، شفافیت سلامت و شفافیت محیط زیست.
در پرونده پتروشیمی گیت از ۱۴ متهم نام برده میشود که اتهام مشترک آنها، اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور به میزان شش میلیارد و ۶۵۶ میلیون یورو ارز حاصل از فروش محصولات پتروشیمی است. به گزارش شرق نام برخی از این متهمان عبارتاند از: رضا حمزهلو، مدیرعامل سابق شرکت بازرگانی پتروشیمی، مرجان شیخالاسلامی آلآقا، مدیرعامل شرکت بازرگانی دنیز و هتراتجارت، مصطفی تهرانیصفا، عضو هیئتمدیره شرکت بازرگانی پتروشیمی، سیدعلیرضا حسینی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی شانگهای، سعید خیریزاده، مدیر مالی سابق شرکت بازرگانی پتروشیمی، ابوالفضل ملکی شمس آبادی، تولیدکننده نایلون و نایلکس و …
عضو شورای شهر تهران نسبت به ثبت دیرهنگام هزینهها در شهرداری تذکر داد. بهاره آروین در یکصد و پنجاه و پنجمین جلسه شورای شهر تهران درباره گزارش ارائه شده درآمد و هزینههای شهرداری گفت: درآمد مازاد از تراکمِ تحقق پیدا کرده در این گزارش، به دلیل تهاتر تخلفات گذشته در این دوره و ثبت در اسناد خزانه است. وی در ادامه با اشاره به ثبت دیرهنگام هزینهها در شهرداری، گفت: در سه ماهه اول هیچ گزارشی از هزینهها نداریم که به دلیل تأخیر در فرایندها است. طبق گفته شهرداری ثبت نهایی اسناد یک فرآیند طولانی است.
وزیر بهداشت با اشاره به فساد سازمانیافته در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی تأکید کرد: با یک فساد سازمانیافته در دارو و تجهیزات پزشکی و حتی برخی شرکتهای وابسته به وزارت بهداشت درگیر هستیم؛ ابایی ندارم بگویم بسیاری این شرکتهای وابسته به هیئت امنای ارزی هر یک به نوعی مشکل دارند، البته در حال حسابرسی هستیم و بعد از آن هم اغلب این شرکتها هم منحل خواهند شد. یک جریان از بیرون وزارت بهداشت هدایت میشود و عدهای را تطمیع میکند که اتفاقاً من را مصممتر کرده تا با جدیت و سرعت بیشتری برخورد کنم.
عباس کشاورز صفیئی، سرپرست معاونت برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری قزوین
سرپرست معاونت برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری قزوین از پیوستن مجموعه مدیریت شهری قزوین به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات کشور خبر داد. کشاورز صفیئی افزود: از طریق این سامانه اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند درخواست کنند که اطلاعات بهخصوص یکنهاد منتشر شود؛ پسازآن اطلاعات درخواستی در این سامانه برای عموم منتشر خواهد شد، مگر آنکه آن اطلاعات، حریم خصوصی افراد را نقض کند.
عضو هیئتمدیره شرکت ملی پست گفت: براساس ابلاغیهای که به تمامی دفاتر و باجههای پستی شهری در سراسر کشور اعلام شده است، از ابتدای شهریورماه این دفاتر ملزم به دریافت هزینه خدمات پستی صرفاً از طریق کارت بانکی در باجههای پستی هستند. وی با اشاره به تجهیز تمامی دفاتر و باجههای پستی شهری کشور به دستگاه کارتخوان (pcpose)، اظهار داشت: با توجه به اجرای طرح تحول دیجیتال در شبکه پستی کشور، نظاممندتر شدن درآمد پست و همچنین شفافیت هزینه خدماتدهی به مشتریان، از اهداف این دستورالعمل اجرایی است.
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه در حال حاضر ۹۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان به حاملهای انرژی و … پرداخت میشود که عمده این یارانه ها نصیب دهکهای پردرآمد میشود، گفت: آمارها نشان میدهند که دهکهای پردرآمد بیش از ۱۷ برابر دهکهای کم درآمد از یارانهها متنفع شدهاند. شقاقی تأکید کرد: موضوع مهم رصد حسابهای مالی در ایران این است که ذینفعان بزرگ از شفافیت واهمه دارند و نمیخواهند ثروت و درآمدشان مشخص و اعلام شود.
اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی به منظور بررسی ابعاد مبارزه با پدیده فساد و رانت جلسه محرمانهای را با وزیر بهداشت تشکیل دادند تا تصمیمات تازهای در جهت مبارزه با فساد در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی اتخاذ شود. یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث در این جلسه مربوط به شفافسازی در حوزه سلامت با رویکرد واردات دارو و تجهیزات پزشکی با ارز ۴۲۰۰ تومانی است. به عبارتی دولت و مجلس درصددند بر اساس ضوابط و سازوکارهای تعیینشده بر واردات دارو و تجهیزات پزشکی نظارت دقیقتر و جدیتری داشته باشند.
ناتوانی در تحقق یک وعده دیگر در تهران، فرآیند «پیچیده» صدور پروانه ساختمانی را که قرار بود ساده و روان شود، «پیچیدهتر» کرد. نتایج یک تحقیق درباره «آشفتهبازار مجوزهای ساختمانی» در شورای شهر نشان میدهد مدت زمان انتظار برای دریافت جواز ساخت از میانگین ۳۵۰ روز در مناطق ۲۲گانه طی سال ۹۶ به ۳۷۰ روز افزایش یافته است. در این میان «۱۰۰۰ بخشنامه» و «مجوزهای شفاهی» گروهی از سازندهها را برای دور زدن خطوط قرمز ضوابط کمک میکند. در این میان اما شورا، طرح مقابله با حذف شکل جدید مجوزهای طلایی را تدوین کرده است.
بحث ورود پولهای مشکوک به سینما و شبکه نمایش خانگی وارد مرحله جدیدی شده است، بهطوریکه احمد مازنی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، روز گذشته از طرح سؤال از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر داد. واقعیت این است که در ماجرای پولهای مشکوک که با سریال پرمخاطب «شهرزاد» کلید خورد، دو ضلع از سه ضلع چرخه تولید و عرضه-تقاضا (هنرمند، مخاطب و مدیران) مورد سؤال قرار گرفتند. برخیها این پرسش را مطرح کردند که چرا «هنرمندان» با صاحبان سرمایههای مشکوک همکاری کردند؟ و دیگر اینکه چرا «مدیران سینما» اجازه ورود به سرمایههای مشکوک را دادهاند؟
دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمانهای تابعه
روزنامه همشهری- ۲۵ تیرماهِ ۱۳۹۸
اولین جلسه رسیدگی به پرونده فساد اقتصادی برخی کارکنان وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار شد. در این پرونده، ۱۱ متهم شامل ۸ نفر از کارکنان اداره صنعت و معدن استان لرستان و ۳ نفر از کارکنان وزارت صنعت، معدن و تجارت بهواسطه دسترسی به سامانه بهینیاب این وزارتخانه، مجوزهای خلاف واقعی برای تخصیص سهمیه غیرقانونی۸۰ هزار تن مواد اولیه پتروشیمی به دلالان و صاحبان شرکتهای صوری، صادر و مبالغ کلانی رشوه دریافت کردهاند.
علی رهبری، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، با اشاره به تکمیل شدن ۸۰ درصدی سامانه جامع تجارت عنوان کرد: اگرچه تبادل پایدار اطلاعات با ۳۰ دستگاه وجود دارد، اما هنوز تبادل اطلاعات ما با گمرک بهطور پایدار برقرار نیست. رهبری در مورد وضعیت همکاری سازمانها و نهادهای مختلف برای تکمیل سامانه جامع یکپارچهسازی گفت: وضعیت همکاری دستگاههای مختلف بهتر و تبادل اطلاعات سازمانها و نهادهای مختلف برای تکمیل اطلاعات بیشتر شده است. وی افزود: به عنوان مثال در فرآیند صدور مجوز واردات با ۲۳ دستگاه مجوز دهنده بهصورت الکترونیکی تبادل اطلاعات داریم و تمامی برگههای فیزیکی صدور مجوز حذف شده است.
تعقیب قضایی ۳ نفر از کارکنان سازمان غذا و دارو به اتهام دریافت رشوه، خبری بود که دیروز، هم توسط وزیر بهداشت و هم توسط سخنگوی قوه قضاییه اعلام شد. تعقیب قضایی این افراد که هنوز معلوم نیست در کدام رده مدیریتی بودهاند، اقدام دیرهنگامی است که لااقل بیش از یک دهه تاخیر دارد. در سالهای پایانی دهه ۷۰، شائبه فساد در حوزه دارو زمزمهای بود که در جمع فعالان حوزه سلامت مطرح میشد. در آن زمان، بازار دارویی «ناصرخسرو» شکل امروز را نداشت و اقسام داروهای حیاتی و غیرمجاز، توسط دلالان دارو عرضه میشد.
در حالی شاهد افزایش چشمگیر فاصله سنی میان زوجین هستیم که در بسیاری از موارد این نوع انتخابها تنها بهخاطر مسائل مادی صورت میگیرد؛ انتخابهایی که خود از پایه و اساس مشکل دارد، چراکه طبق عقیده روانشناسان فاصله سنی زیاد میان زوجین خود میتواند بسیار مسئلهساز باشد بهگونهای که ادامه زندگی سالم در کنار همدیگر بهیقین مشکلآفرین خواهد بود. این در حالی است که در بسیاری از موارد به دلیل اینکه اینگونه ازدواجها عمدتاً بهخاطر مسائل مادی و فقر صورت میگیرد به نحوی که بالا بودن سن مرد موجب طلاق عاطفی یا محبتهای ظاهری شده است.
راهرویی به طول حدود ۳۰ متر با چند اتاق در مرکز یاسر وجود دارد که محل زندگی کودکان جمعآوری شده از خیابان است. جایی که راه کودکان حاشیهنشین به آن منتهی میشود. با اجرایی شدن طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان، بیش از ۱۵۰ کودک کار در مرکز «یاسر» پشت دیوارهای بلند و درهای بسته در محله شوش تهران گرفتار آمدهاند؛ آن هم در محلی که برای ۳۵ نفر ظرفیت دارد. اغلبشان بین ۱۲ تا ۱۸ سال هستند. مرکز یاسر بیشتر به زندان میماند تا جایی برای ساماندهی و بهزیستی کودکانی که فقر مدتهاست گلوی خود و خانوادههایشان را میفشارد.
به گزارش اقتصادآنلاین، معافیتهای گمرکی برای کولبران، بهطور میانگین سالانه چیزی حدود هزار و۳۰۰ میلیارد تومان عایدی بههمراه داشته است که این عدد بهجای کولبران، به آمرانی رسید که صاحبان اصلی کالا و اجیرکننده کولبران هستند. ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز معتقد است سقف معافیتهای قانونی و رویهای برای کولبری و ملوانی رعایت نشده و در حدود ۲/۴ میلیارد دلار سوءاستفاده از این معافیتها در سال ۱۳۹۵ صورت گرفته است. در واقع بخشی از افزایش قاچاق کالا به کشور با موضوع سوءاستفاده از این معافیتها مرتبط شده است.
بر اساس آمارهای سازمان فائو(سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد) در ایران به ازای هر نفر ۳۷۵ کیلوگرم مواد غذایی در سال هدر میرود. آمارها نیز این امر را تأیید میکند و معادل غذای ۱۵ میلیون نفر هر سال در کیسه زباله خانههای ما دور ریخته میشود. طبیعتاً لایههای اجتماعی از نظر اقتصادی پایینتر بسیار کمتر از لایههای اجتماعی از نظر اقتصادی متمولتر دورریز غذا دارند، چراکه اساساً به چنین حجمی از مواد غذایی دسترسی ندارند. بر اساس برخی آمارها سهم مواد غذایی در ضایعات خانوار چنین است: ۳۰ درصد مربوط به نان، ۳۰ تا ۵۰ درصد میوهها و ۱۰ درصد برنج.
اکبر رنجبرزاده نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، گفت: در راستای پاسخ به مطالبه آحاد مردم و تهیه طومار برای جهتگیری عملیاتی مجلس در موضوع برنامه و طرح عدالتمحوری و کاهش فاصله طبقاتی و رفع موانع شفافسازی و مبارزه با فقر و فساد و تبعیض، فراکسیونی تحت عنوان فراکسیون عدالت خواهی تشکیل میگردد. وی افزود: جمعی از نمایندگان با امضای نامهای آمادگی خود برای عضویت در این فراکسیون را اعلام کردند.
برخی اخبار و گزارشها نشان میدهد مراجعهکنندگان به بخش خصوصی باید برای دریافت خدمات درمانی به ناچار هزینهها را بهصورت آزاد پرداخت کنند. آنها میگویند اخیراً بیمارستانهای خصوصی از قبول بیمههای مکمل طفره میروند و دیگر به بیماران تحت پوششِ تعدادی از این بیمههای مکمل خدماتی را ارائه نمیکنند. گفتوگوی ما با مدیران بیمهها در رابطه با مشکلات گردش مالی بیمههای مکمل با مراکز درمان بخش خصوصی حکایت از آن دارد که بیمارستانهای خصوصی کدهای مربوط به «کا» جراحی(حقالعمل جراحی) را دست کاری میکنند و با سندسازی حق بیمه مضاعفی را از بیمههای تکمیلی طرف قرار داد میگیرند.
شاید بتوان موضوع پسانداز را یکی از اصلیترین شاخصهای معیشتی دانست؛ پساندازی که با گذشت زمان کمرنگ و کمرنگتر شده است. اگر در دهه ۷۰ و یا ابتدای دهه گذشته، خانوادههای ایرانی میتوانستند مبلغی را برای پسانداز در نظر بگیرند، امروز دیگر آن مبلغ به قدری ناچیز شده است که پساندازی شکل نمیگیرد که خانوادهها بتوانند روی آن حساب کنند. به گفته مهدی پازوکی اقتصاددان و استاد دانشگاه، قدرت خرید فردی که سال گذشته ۱۰۰ میلیون تومان پسانداز داشتهاست، امروز ۷۵ درصد کاهش پیدا کرده است. پازوکی بیانضباطی اقتصادی و محدودبودن تعامل با جهان را از عوامل شکلگیری این بحران میداند.
دولتها هرگز استراتژی مبارزه با فقر نداشتند. دولتها تنها استراتژی محرومداری داشتند و دارند؛ به این معنی که اگر کسی محروم شود تحت پوشش کمیته امداد و… قرار میگیرد تا حداقل برای زنده ماندن چیزی داشته باشد. در عمل اما سیاستهای فقرزدایی به شکست انجامیدهاند؛ شاهدش هم حجم فقر است. از طرفی فقر به آسیبهای دیگر مانند اعتیاد و حاشیهنشینی میانجامد. در کوتاه مدت میتوان به توزیع مناسب پرداختها اقدام کرد؛ اما ابتدا باید گامی دیگر برداشت و آن این است که رویکرد اجتماعی بر سیاستهای دولت سوار شود و دولت با عینک اجتماعی به مسائل نگاه کند. آن وقت تخصیص بودجه متناسب با اهداف اجتماعی نظم مییابد.
بهگزارش همشهری، از ابتدای امسال انتشار اخباری مبنی بر کمبود و افزایش نرخ آرد و حذف نانواییهای آزادپز از چرخه تولید و رشد هزینههای جانبی زمینه را برای ارائه چندباره درخواست اصلاح قیمت نان به ستاد تنظیم بازار فراهم کرده است. با وجود این درخواستها سهم بالای نان در سبد غذایی خانوارهای کمدرآمد موجب شده تا ستاد تنظیم بازار و دولت بررسی این درخواستها و اصلاح قیمت نان را به تأخیر اندازند. با این حال، احتمال افزایش ۲۵درصدی قیمت نان مورد توافق است و در آینده نزدیک این طرح برای تأیید به هیئتدولت ارائه خواهد شد.
تمام ۱۰ کشوری که فقیرترین کشورهای جهان هستند در آفریقا قرار دارند. سرانه تولید ناخالص داخلی برای سنجش میزان فقر یا ثروتمندان یک کشور در مقایسه با کشور دیگری همواره مورد بررسی قرار میگیرد. برای جبران تفاوتها در هزینههای زندگی و نرخ تورم، (PPP) قدرت خرید یک فرد در یک کشور خاص را ارزیابی میکند و میانگین کنونی این شاخص در ۱۰ کشور فقیر ۲۷۵/۱ دلار است. این ده کشور عبارتاند از: ماداگاسکار، کوموروس (مجمعالجزایر قمر)،سودانِ جنوبی، لیبریا، موزامبیک، نیجر، مالاوی، جمهوری دموکرات کنگو، جمهوری آفریقای مرکزی و بوروندی.
تازهترین گزارش مشترک فائو و دیگر نهادهای سازمان ملل درباره وضعیت امنیت غذایی و تغذیه در جهان نشان میدهد که به طور تقریبی۸۲۰ میلیون نفر از مردمان کره خاکی طی سال ۲۰۱۸ میلادی غذای کافی برای خوردن نداشتهاند. این عدد نسبت به سال پیش از آن که ۸۱۱ میلیون نفر برآورد شده بود، افزایش داشته است. این سومین سال متوالی است که شمار گرسنگان جهان در حال افزایش است. در این گزارش همچنین آمده است در بسیاری از کشورهایی که رشد اقتصادی کندی دارند، به خصوص کشورهای با درآمد متوسط و آنها که اتکای بسیاری به تجارت بینالمللی کالاهای اولیه دارند، گرسنگی در حال افزایش است.
مدیرکل بهزیستی لرستان با اشاره به شناسایی ۵۰۰ کودک کار در این استان و با تأکید بر اینکه در سال ۹۶ اولین مرکز توانمندسازی کودک و خانواده در شهرستان خرم آباد راه اندازی شد، گفت: در سال ۹۷ باتوجه به اینکه بحث کودکان کار شیوع پیدا کرده بود، از طریق تشکلهای غیردولتی اقدام به شناسایی کودکان کردیم. فاطمه زهرا توکلی برگزاری کلاسهای تقویتی، برقراری مستمری کمک هزینه معیشتی برای ۲۶۲ کودک کار و … را از اقدامات صورت گرفته توسط این نهاد برشمرد و افزود: امسال هم برای بقیه کودکان کار این مستمری را برقرار میکنیم.
ژان لوک ناهل، هماهنگ کننده فعالیتهای بینالملی انجمن رؤسای دانشگاههای فرانسه
تروریسم فرزند نظام اجتماعی و سیاسی است. این بدان مفهوم نیست که اگر آن را به رسمیت بشناسیم مسائلش برای ما حل میشود. تروریسم ساختار پیچیدهای دارد و گاهی برای شناخت این پدیده زمان زیادی باید صرف کرد. اما قدر مسلم مواردی مانند فقر، بی عدالتی یا بیکاری، بهانه و نقشهای جعلی برای برخی ملتها جهت نفوذ و تحمیل سلطه و برهم زدن امنیت و آسایش سایر کشورها است، و این درحالی است که همین عوامل تروریستی برهم زننده امنیت و آسایش ملتها، خود در رفاه بوده و به تجارت اسلحه و نفت میپردازند.
سازمان ملل متحد در راستای برنامه توسعه خود در سال ۲۰۱۹، کشورهای مختلف جهان را با استفاده از شاخص فقر چند بعدی مورد بررسی قرار داده است. نکته قابل ذکر در فقر چندبعدی این مسئله است که تنها به فقر مالی اشاره نمیکند؛ بلکه عوامل دیگری همچون فقر بهداشتی/ سوء تغذیه، فقدان دسترسی به آب پاکیزه/ برق و فقر آموزشی را مورد بررسی قرار میدهد. این گزارش نشان میدهد که ۳/۱ میلیارد نفر از ۱۰۱ کشور سراسر جهان (۲۳ درصد از کل جمعیت جهان)، در فقر چندبعدی زندگی میکنند. بر اساس لیست ارائه شده، نیجر و سودان به ترتیب با ۸/۷۴ و ۳/۷۴ درصد، در صدر قرار گرفتند. چاد با سهم ۶۶ درصدی، در جایگاه سوم قرار گرفت.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه میزان بودجه مستمری خانوارهای تحت پوشش این سازمان امسال بیش از یک هزار میلیارد تومان افزایش یافته است، گفت: این رقم امسال از ۱۷۰۰ میلیارد تومان به ۲۷۶۰ میلیارد تومان رسیده است و امیدواریم سرانه دریافتی مددجویان نیز به زودی افزایش پیدا کند. وی افزود: بدین ترتیب نه تنها ۲۰۰ هزار خانوار از تعداد افراد تحت پوشش این سازمان خارج نشدند، بلکه ۱۷۸ هزار معلول سرپرست خانوار از این پس براساس بعد خانوار مستمری دریافت میکنند.
نویسنده این کتاب «وصیه جهانیان بهنمیری» است و داستانهای کتاب را هم از زندگی رئال و واقعی یک زن مازندرانی الگو گرفته است. هر چند اسامی در این کتاب واقعی نیستند و بنا به همان شرایط حاکم در اجتماع در خصوص زنان، این نامها تغییر پیدا کردهاند اما «رعنای» داستانِ بلندِ «غمگین مباش خدا هست»، نمونهای از سه و نیم میلیون زن سرپرست خانوار کشور است که در تلاش برای حفظ زندگی خود و ۲ دختر و مادر شوهرش تمام ناملایمات را پشت سر گذاشت تا اینکه پنجرهای به سمت روزهای شیرین زندگی به روی او و خانوادهاش گشوده شد.
درصورتیکه یارانه همه خانوارهای موجود در ۳ دهک بالایی جامعه حذف شود، حدود ۱۰ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان از منابع دولت آزاد میشود. البته توجه به اصلاح کل یارانهها ازجمله یارانههای پنهان، اثرات رفاهی به مراتب مثبتتری به همراه خواهد داشت. در مجموع حدود ۱۹ میلیون نفر در مقطع فعلی در سه دهک بالا هستند که یارانه دریافت میکنند. بسته به اینکه در نهایت و بعد از اعتراضهای خانوارها، چند درصد از این خانوارها از دریافت یارانه منع شوند، منابع مختلفی برای دولت آزاد خواهد شد که احتمالاً در محدوده یاد شده است.
فرحناز میناییپور، مدیر کل دفتر امور زنان وزارت آموزش و پرورش
مدیر کل دفتر امور زنان وزارت آموزش و پرورش گفت: علت بازماندگی دختران از تحصیل سابقه دیرینهای دارد و حتی از ابتدای انقلاب تا به الان روی این موضوع کار شده است. نرخ پوشش تحصیلی در سال ۵۷، ۴۷ تا ۴۸ درصد بود، اما ما اکنون از این نرخ به ۹۸ درصد در ابتدایی، ۹۸ درصد در متوسطه اول و ۸۰ درصد در متوسطه دوم رسیدیم. این امر علل بسیار متعددی دارد از جمله عوامل اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی متنهی عوامل اقتصادی خودش به دهها عامل ریزتر تقسیم میشود، که فقر و نیاز به کار کودک جهت چرخاندن معیشت خانواده از آن جمله است.
مدیرکل بهزیستی استان فارس با تصریح این که بیش از ۶٠ درصد معلولان فارس که اکثر آنها دارای تحصیلات دانشگاهی بوده و بیکارند، گفت: بیشترین آمار تحصیلات دانشگاهی بین معلولان استان را نابینایان ما تشکیل میدهند. موسوی در بخشی دیگر از سخنانش با اشاره به وجود ۱۸ هزار و ۷۰۰ معلول مستمری بگیر تحت پوشش بهزیستی استان فارس، خاطرنشان کرد: سال گذشته ۴۴ هزار نفر در صف انتظار قرار گرفتن در جمع مستمری بگیران بودند که به مجموع آنها با دریافت ماهانه ۱۴۷ هزار تومان اضافه شدند.
جدیدترین گزارش بانک جهانی نشان میدهد میزان کمک این بانک به کشورها برای دستیابی به نتایج بهتر توسعه تا پایان سال مالی ۲۰۱۹، ۵۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار بوده است. این سرمایهگذاریها، همراه با حمایت گروه بانک جهانی، به کشورها کمک میکند تا موجبات بهبود شرایط زنان و دختران، اشتغال، سرمایه انسانی، زیرساخت و شفافیت بدهی فراهم شود، میزان فقر کاهش یابد و به کشورهای آسیبپذیر و آسیبدیده کمک شود. حمایت کشورها از بانک بینالمللی بازسازی و توسعه در سال مالی سال جاری به ۲۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار افزایش یافته است که این رقم در سال مالی گذشته ۲۳ میلیارد دلار بود.
علیاصغر بیات، رئیس کانون عالی بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین اجتماعی
رئیس کانون عالی بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین اجتماعی به گرانی مسکن و اجاره بها و فشار آن به بازنشستگان اشاره کرد و گفت: به وزیر نامهای زدیم تا مسکنهای مهر در قالب اجاره به شرط تملیک به بازنشستگان واگذار شود. یکی دیگر از موضوعات نگران کننده و دغدغههای ما، وام بازنشستگان است. سهمیه اول وام اعلام شد و از مسئول مربوطه تأمین اجتماعی میخواهیم سهمیه دوم وام را به کانونها اعلام کنند.
محسن مددی، مدیرکل آموزش فنی و حرفهای آذربایجانغربی، یکی از راهکارهای معضل بیکاری را در حرفهآموزی و ایجاد اشتغال پایدار میداند. او از گروههای آسیبپذیری نام میبرد که بیش از همه در معرض خطر هستند: «زندانیان و خانوادههای آنها، کودکان کار و معتادان بهبودیافته هم آسیب دیدهاند و هم مدام در معرض آسیب هستند. همچنین زنان سرپرست خانوار بخصوص در سکونتگاههای غیررسمی، تحت آسیبهای اجتماعی قرار دارند. مهمترین کاری که انجام دادیم و در برنامه داریم، حمایت از این افراد آسیبپذیر است. اگر این افراد را توانمند کنیم، میتوانند کارهایی را برای خودشان انجام دهند و درآمد داشته باشند.
وقتی سبد معیشت روی ۶ میلیون تومان نوسان پیدا میکند و قدرت خرید کارگری به زیر نصف میرسد، دیگر معضل معیشت معضل جامعه است نه فقط جامعه کارگری. ۵۲ درصد بیمه شدهها حقوقبگیر هستند و حقوق آنها نیز زیر سه میلیون تومان است. دولت و حاکمیت باید با انجام کارهایی که سخت هم نیست و با کمکهای غیرنقدی، سبد معیشت کارگران را تقویت کند. در حال حاضر فقر معیشتی همهگیر شده و حقوق دستمزد کفاف حتی ده روز از ماه را نمیدهد.
محمدرضا کلامی، مدیر کل دفتر برنامهریزی، تأمین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صمت
مدیر کل دفتر برنامهریزی، تأمین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: ستاد تنظیم بازار سقف قیمت مرغ برای مصرفکنندگان را ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان مشخص کرد. محمدرضا کلامی با اعلام این مطلب، افزود: در پی ارائه پیشنهادی از سوی وزارت جهاد کشاورزی و پس از بررسیهای انجام گرفته توسط سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان، ستاد تنظیم بازار سقف قیمت مصرف کننده مرغ را ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین کرد. وی تصریح کرد: این اقدام در راستای حمایت از تولید حداکثری مرغ و همچنین حقوق مصرفکنندگان این کالا انجام گرفته است.
کاهش نرخ دلار و ورود به کانال یازده هزار تومان که نقطه امیدی برای تک نرخی شدن نرخ ارز ایجاد کرده؛ زمینهساز کاهش قیمتها در بازار سکه، طلا، خودرو شده و حالا فعالان بازار مسکن، در انتظار ریزش قمیتها در بازار مسکن هستند. بازاری که گرفتار رکود تورمی است و افزایش قیمت آن چالش زیادی برای مردم ایجاد کرده است. کاهش ۶۰ تا ۷۰ درصدی معاملات در بازار مسکن، این مسئله را نشان میدهد. اما کارشناسان عقیده دارند بازار مسکن دیر یا زود تسلیم ریزش قیمتها شده و برای خروج از رکود، چارهای جز عرضه مسکن با قیمتهای منطقی نیست.