نماد سایت مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه

سیاست‌گذاری بدون نظر ذینفعان

یکی از فاکتورهای ضروری در سیاست‌گذاری موفق جلب نظر و اعتماد ذینفعان مختلف است که می‌تواند مسیر رسیدن به نتایج مناسب را هموارتر کند. غفلت از این موضوع مشکلی است که در بسیاری از سیاست‌های کشور به چشم می‌خورد به‌طوری‌که در بسیاری از آن‌ها اساساً نظر ذینفعان دخالت داده نمی‌شود. نتیجه این امر نیز آن است که واکنش بسیاری از مردم به چنین سیاست‌هایی منفی و یا حداقل با شک و تردید است و با کوچک‌ترین رخدادی احساس خطر می‌کنند. چنانچه این هفته این مسئله را می‌توان در نگرش مردم به سیاست‌های اصلاح اقتصادی، واکسن و… مشاهده کرد. به همین دلیل است که در هر سیاستی کاربران احساس می‌کنند پای تعارض منافع عده‌ای در میان است.

آیا اصلاحات بدون رفع تعارض منافع نتیجه‌بخش است؟

در دو هفته اخیر با گران شد آرد و نان فانتزی، خبرهای ضدونقیضی نیز در مورد نان‌های سنتی منتشر شد که برخی از آن‌ها حکایت از گران شدن آن داشت و در برخی دیگر مسئولان آن را شایعه می‌دانستند. این‌همه در حالی بود که بین صحبت‌های مسئولین نیز تناقضاتی وجود دارد؛ درحالی‌که برخی از عملی شدن کارت یارانه نان سخن می‌گویند، برخی دیگر آن را همچنان در حد حرف می‌دانند. در این وضعیت درحالی‌که مسئولان موافق این سیاست‌ها بوده و از لزوم اصلاح اقتصادی صحبت می‌کنند، کاربران به نقد آن‌ها پرداخته‌اند. چنانچه برخی از کاربران معتقدند که مسائل جدی‌تر و ریشه‌ای‌تری مانند تعارض منافع وجود دارند که بر زمین مانده‌اند و پیش از هرگونه اصلاحی باید به آن‌ها رسیدگی شود:

عده دیگری از کاربران نیز اساساً پیگیری سیاست‌هایی این‌چنینی و رسیدگی نکردن به سایر مشکلات را ناشی از تعارض منافع دانسته بودند:

تا چه حد نگرانی از وضعیت خودروسازان واقعی است؟

همان‌طور که در هفته‌های گذشته مشاهده شد، انتقادات بسیاری به تعارض منافع خودروسازان و موانع موجود بر سر راه واردات خودرو چه از سوی مردم و چه از سوی برخی مسئولان وجود داشته است. در همین رابطه روز دوشنبه هفته گذشته مقام معظم رهبری در دیدار با کارگران، درحالی‌که بار دیگر به موضوع قاچاق و واردات بی‌رویه پرداخت و اینکه چگونه این مسئله به روند تولید در کشور آسیب زده است، به انتقادی تلویحی از وضعیت خودروسازان نیز پرداخت و افزود: «البته خودروسازها از این حرف سوءاستفاده نکنند، زیرا وضع آن‌ها تعریفی ندارد و مقصود آن جاهایی است که تولید خوب و باکیفیت دارند».

در ادامه این سخنان برخی دیگر از مسئولان نیز به انحاء مختلف به بیان انتقادات خود از وضعیت صنعت خودرو پرداختند. چنانچه سید محسن دهنوی؛ عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی در توییتی با اشاره به تعارض منافع موجود در این بخش نوشت:

اما دراین‌بین کاربران که خود نیز به این وضعیت اعتراض داشتند، سخنان برخی مسئولان را غیرواقعی دانستند چراکه در عمل هیچ‌گونه پیگیری‌ای در مورد این قضیه ندارند:

افزایش ظرفیت؛ این بار درگرو تعارض پرستاران

همواره در بحث از تعارض منافع در نظام بهداشت ایران پزشکان در رأس انتقادات قرار داشته‌اند و در مقابل این جامعه پرستاری بوده است که خود را به‌عنوان یکی از گروه‌های آسیب‌خورده از تعارض منافع پزشکان نشان داده است. یکی از موضوعات موردانتقاد هم همواره در مورد تعیین ظرفیت پزشکی بوده است که پزشکان را در مظان اتهام تعارض منافع قرار داده است. حال در هفته گذشته همین مسئله در مورد پرستاران نیز رخ داده است چراکه مدیریت امور دانشجویی سازمان نظام پرستاری در بیانیه­ای که حدود دو هفته پیش منتشر کرده بود، به‌صراحت مخالفت خود را با افزایش ظرفیت دانشجویان پرستاری در دانشگاه آزاد اعلام کرده بود. همین بیانیه باعث شد که در این هفته تعدادی از کاربران و به‌خصوص کاربرانی از جامعه پزشکی نسبت به آن واکنش نشان داده و سازمان نظام پرستاری را به تعارض منافع متهم کنند:

ابهام در مورد لزوم تزریق دز چهارم واکسن

چند هفته پیش بود که خبرهایی از رسوب تعداد زیادی واکسن تولید داخل منتشر شد به‌طوری‌که بنا به این خبرها شرکت سیناژن شش میلیون، پاستور سه میلیون، رازی چهار میلیون، نورا دو و نیم میلیون و اکتوورکو سه میلیون دُز واکسن روی دستشان مانده است که تاریخ‌مصرف آن‌ها نیز در حال انقضا است. در همین ارتباط بهرام عین­اللهی؛ وزیر بهداشت در سخنانی گفت که «توصیه ما این است که مردم امسال حتماً یک دز دیگر واکسن کرونا تزریق کنند». همین سخنان باعث شد که عده‌ای از کاربران این احتمال را بدهند که توصیه به تزریق دز چهارم نه برای محافظت در برابر کرونا که برای مصرف این واکسن‌های اضافه بوده است: