نماد سایت مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه

نظام تدبیر و مسئله خوزستان

مسئله خوزستان- مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه

تابستان ۱۳۷۹ تازه نماینده مردم آبادان شده بودم که به دلیل شور شدن شبکه آب شهری مردم به خیابان ریختند. در آن اعتراض سه نفر کشته شدند. اولین خون‌هایی که برای مشکلات محیط‌زیست در ایران به زمین ریخته شد. آب دریا وارد شبکه آب آشامیدنی شهری شده بود و سه روز آب قابل آشامیدن در شهر نبود؛ شهری که در محاصره دو رودخانه آب شیرین بود حالا با پیشروی کامل آب دریا در رودخانه‌های بهمن‌شیر و اروند در محاصره آب شور قرار گرفته بود.

در سال ۲۰۰۱ میلادی (۱۳۸۰) برنامه محیط زیست سازمان ملل (UNEP) گزارشی تحت عنوان «تالاب‌های بین‌النهرین: اضمحلال یک اکوسیستم» The Mesopotamian Marshlands: Demise of an Ecosystem را منتشر کرد. گزارش را یک عراقی ایرانی‌الاصل به نام حسین پرتو نوشته بود. با او در ژنو تماس گرفتم. پیش‌بینی او وحشتناک بود:

بحران بزرگ زیست‌محیطی در جنوب ایران و عراق به علت سد بزرگ آتاتورک ترکیه، انحراف آب در جنوب عراق برای فشار بر شیعیان و ساخت سدهای بزرگ ایران در شرف وقوع است. گزارش را به خانم ابتکار رئیس وقت سازمان محیط‌زیست نشان دادم، ایشان نیز تأیید کردند. از وزیر نیرو سؤال کردم. سدسازی در دنیا زیر سؤال رفته بود، اما وزارت نیرو احتمال رخداد بحران زیست‌محیطی ناشی از سدسازی را انکار می‌کرد و حتی خنده‌دار می‌دانست. در آن گزارش، تالاب‌ها به کبد زمین تشبیه شده بود، درحالی‌که وزارت نیرو آن‌ها را بیابان می‌دانست.

در سال ۱۳۸۹ نمایندگان استان خوزستان از مرکز پژوهش‌های مجلس درخواست کردند در مورد مشکلات خوزستان گزارشی تهیه کند. این کار به من واگذار شد. در پاسخ به این درخواست، گزارش «مسئله خوزستان: نظام تدبیر» را تهیه کردم (لینک دانلود گزارش در انتهای مطلب است). منظور از نظام تدبیر، رابطه میان نیروهای اجتماعی و حکومت است. از محیط‌زیست گرفته تا فقر و ثروت همگی حاصل ارتباط نیروهای اجتماعی با حکومت یا همان نظام تدبیر است. اکنون پس از گذشت ۱۰ سال، هنوز بر این باورم که مشکل و مسئله خوزستان، نظام تدبیر در سطح استان و در سطح کشور است.

نظام تدبیر در خوزستان با چند مشکل اساسی روبرو است که تا اصلاح نشود، نه‌تنها بحران خوزستان حل نخواهد شد، بلکه سایر بحران‌ها نیز قابل‌مهار نخواهد بود. اهم مشکلات نظام تدبیر در خوزستان و ایران و راهبرد اصلاح آن را این‌گونه می‌توان برشمرد:

در بخشی از گزارش «مسئله خوزستان: نظام تدبیر»، به ارزیابی بانک جهانی از پروژه ساخت سد دز[۱] استناد شده است. کارشناسان بانک جهانی از زمان ساخت سد دز در این پروژه مشارکت داشتند. گزارش در سال ۱۹۸۰ نوشته شده است، اما ازآنجاکه نقد نظام تصمیم‌گیری و دولتمردان ایران است، در سال ۲۰۰۸ حدود ۳۰ سال پس از تدوین منتشر گردید.

مطالعه این سند نشان می‌دهد که راه توسعه صنعتی، کشاورزی و تولید برق در ایران از ابتدا غلط طراحی شده است. پس از انقلاب، متأسفانه آن شیوه‌های غلط نه‌تنها اصلاح نشد، بلکه تقویت گشت. اصلاح وضعیت کشور نیازمند ۱- مهار جاه‌طلبی‌های سیاست‌مدارانی است که به دنبال طراحی پروژه‌های نمایشی هستند؛ ۲- پایبند ساختن کارشناسان به اصول اخلاق حرفه‌ای؛ و ۳- حل منازعه در درون سازمان‌های دولتی و نخبگان اداری و سیاسی است.

درهرحال، امید را نباید از دست داد. در سال ۱۹۶۹ رودخانه Cuyahoga River در آمریکا به علت آلودگی‌های نفتی ۱۳ بار آتش گرفت. عکس‌ها و فیلم‌های آلودگی این رودخانه وحشتناک است. اما همان حماقت در آلوده سازی، منجر به تغییر مقررات و ساختار اداری و اجرای قانون آب سالم در آمریکا شد. سال ۲۰۱۹ در آمریکا پنجاهمین سالگرد خاموش کردن این رودخانه جشن گرفته شد.

فیلم آتش‌سوزی این رودخانه را ببینید تا بدانیم تخریب محیط‌زیست مختص ما ایرانی‌ها نیست، اما باید مانند سایر کشورها درس بگیریم. در پایان قرن نوزدهم، رودخانه تایمز لندن رودخانه مرگ نام‌گذاری شد، زیرا فاضلاب‌های صنعتی و شهری این رودخانه را به منبع انواع بیماری‌ها تبدیل کرده بود. آن‌ها در نظام تدبیر خود بازنگری کردند و اجازه ندادند هم‌وطنانشان برای تولید و درآمد بیشتر زندگی خود را از دست بدهند.

اگر می‌خواهیم در حوادث پرآب چشم خوزستان مدبرانه عمل کنیم، باید در پی اصلاح نظام تدبیر در خوزستان و کشور باشیم. در پی راه‌حل‌هایی مانند برداشت آب از دل کوه برای احیا دریاچه ارومیه نباشید. اگر مردم خوزستان و سرزمین مادری را دوست داریم، بیاید نظام تدبیر را اصلاح کنیم به‌طور مشخص‌تر:

 

** برای مطالعه متن کامل گزارش «مسئله خوزستان: نظام تدبیر» کلیک کنید.

 

پانوشت: