خبرنامه شماره ۳۷ مقابله با فساد و فقر: حاشیهنشینی و فقر
محمد ملکی
حاشیهنشینی و فقر
این روزها بار معنایی حاشیهنشینی و حاشیهنشینان دچار تغییرات اساسی شده است. تا پیش از اعتراضات آبان اغلب تصور میشد حاشیهنشینان مردمی فقیر و منفعل هستند که شایسته لطف و عنایت دولت و مردم نیکوکار میباشند. اما امروز همه باور دارند که حاشیهنشینان نیروی اجتماعی بالقوهای محسوب میشوند که میتوانند در هر بزنگاه کل معادلات جامعه ایران را درهم ریزند. با این تغییر نگرش، شناخت ماهیت مناطق اسکان غیررسمی و گروههای حاشیهنشین و نابرخوردار از اهمیت بسیار برخوردار است.
در مناطق حاشیهنشین چهره فقر شدیداً نمایان است و میزان زادوولد و مرگومیر کودکان و نوزادان، ناهنجاریها و مرگومیر عمومی بالاست. در مطالعات شهری میتوان ویژگیهای مناطق اسکان غیررسمی را به این شرح بیان نمود:
واحدهای مسکونی رو به ویران، فرسوده با تجهیزات ناقص؛
تسلط فرهنگ فقر و انعکاس آن در رفتارهای اجتماعی مردم؛
فقر اقتصادی مردم؛
ایجاد مرزهای پردوام در اطراف محله و منزوی شدن مردم از سایر طبقات شهری؛
گوشهگیری مردم از همه جریانات شهری؛
عدم توجه و بیاعتنایی سازمانهای مسئول به احتیاجات محله؛
سهم بالای مهاجرین روستایی؛
محصور و محدود در مکان جغرافیایی مشخصی؛
پیوند ساکنین حول منافع مشترک؛
برخورداری از الگوهای مشترک در روابط اجتماعی و اقتصادی؛
تجانس گروهی و همبستگی نسبتاً بالایی بهخصوص در مواجهه با مسائل مشترک و افراد خارج از اجتماع خود؛
ایجاد نهادهای خاص خود؛
کنترل قابلتوجه یکدیگر؛
دارای ترکیب جمعیتی جوان؛
برخورداری از روحیهای بسیار قوی جهت همکاری در ساختن محیط مسکونی خود و در برابر عملیات تخریب محله؛
بیاعتمادی به افراد غیر ساکن در منطقه؛
گذران اغلب اوقـات خـود خـارج از چارچوب مسکونی به دلیل عدم وجود فضای کافی؛
برخورداری از هنجارهای اجتماعی و شیوع مسائل و مشکلات اجتماعی بیش از متـن اصلی شهر (پیران، ۱۳۶۶).
گاهی حاشیهنشینی معادل زاغهنشینی و حلبیآبادها محسوب میشود.زاغهها و حلبیآبادها، تأسفبارترین شکل حاشیهنشینی و حاصل توسعهٔ آشفته و بیقوارهٔ شهرها است. چارلز آبرامز، کارشناس معروف مسکن از مفهوم زاغهها و مناطق زاغهنشین تعبیری به این شرح ارائه میدهد:«ساختمان و یا بخشی از شهر که در آن ویرانی، نارسایی عرضه خدمات درمانی، تراکم زیاد در واحدهای مسکونی، فقدان آسایش لازم و خطرات ناشی از عوامل طبیعی نظیر سیل دیده میشود و میتواند بهعنوان زاغه و یا مناطق زاغهنشین معرفی گردد»(شکویی، ۱۳۵۵). بنابراین تعریف میتوان محلههای فاقد تجهیزات شهری (آب، برق، مدرسه، درمانگاه، وسایل مناسب حملونقل عمومی) را در ردیف زاغهنشین طبقهبندی کرد. البته بسیاری از این ویژگیهای را در مناطق حاشیهنشین نیز میتوان یافت.
در تحلیل شکلگیری اسکان غیررسمی یا حاشیهنشینی تا کنون نظریههای مختلفی ارائه شده و پژوهشگران بر اساس دیدگاههای مختلفی این پدیده را تبیین نمودهاند و به دلایل مختلفی از جمله: مهاجرت، فقر، بیکاری، کمبود مسکن و روابط مرکز-پیرامون اشاره کردهاند.
حاشیهنشینی شهری یا اسکان غیررسمی، یکی از مسائل مرکب شهری و اجتماعی در اغلب کشورهای جهان محسوب میشود. پدیده حاشیهنشینی شهری در بعضی جوامع معلول کشش طبیعی قطبهای صنعتی، شغلی، رفاهی و اداری و در بعضی اجتماعات، مولود مهاجرت روستائیان و جاذبه زندگی شهری و در بعضی دیگر حاصل افزایش سرسامآور جمعیت در ارتباط با اوضاع اقتصادی و گاهی نیز ناشی از مجموعهای از این عوامل است. در یک ارزیابی کلی علل و عوامل شکلگیری مناطق اسکان غیررسمی در ایران را میتوان به ترتیب زیر فهرست کرد:
عوامل ساختاری شامل فرایندهای کلان اقتصادی که به تولید فقر و نابرابری در ساختار ناکارآمد منجر میشود؛
علل سازمانی شامل فقدان نظام یکپارچه مدیریت توسعه شهری و ناکارآمد بودن سیستم اداری جامعه است؛
فقدان سیستمهای حمایتی و مشارکتی که اشاره دارد به ناکارآمدی نظامهای حمایتی و ناتوانی در بهکارگیری توانمندیهای محلی؛
فساد و زمینخواری که از طریق عدم کنترل و نظارت بر مصرف درست زمین و دلالی به رشد بادکنکی قیمت زمین و مسکن منجر میشود؛
ناکارآمدی سیاستهای مسکن در زمینه اسکان غیررسمی از جمله استفاده از قوه قهریه بهمنظور تخریب مناطق اسکان غیررسمی.
***
در هفتهای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه میکند:
به گزارش خبرگزاری ایسنا، مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان زنجان گفت: چالشهای اقتصادی، مراجعات به این نهاد را افزایش داده است.
جهش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت برخی از کالاها و خدمات در بازار بعد از گرانی بنزین و همچنین آثار تورمی یارانه پرداختی دولت، خیلیها را نسبت به آینده بازار بدبین کرده است.
رئیس سازمان برنامهوبودجه با اشاره به افزایش ۱۵ درصدی دریافتی همه شاغلان و بازنشستگان در سال آینده، گفت: البته یک رقمی هم با عنوان همترازی به بازنشستگان و شاغلان پرداخت میشود.
گزارش مرکز آمار از تورم آبانماه نشان میدهد محدوده تغییرات تورم ۱۲ ماهه در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات بین ۶/۵۳ درصد برای دهک اول تا ۵/۶۱ درصد برای دهک دهم است.
نرخ Neet درحالی در کشورهای توسعهیافته حدود ۲ تا ۱۰ درصد بوده که این میزان طی سال ۹۷ در ایران، نزدیک به ۳۰ درصد (جمیعتی برابر ۱/۳ میلیون نفر جوان ۱۵ تا ۲۴ ساله) بوده است.
مدیرعامل جمعیت امام علی گفت: فرودستان جایی در سیاستگذاری دولتها ندارند. طبقه فرودست بهویژه در حاشیه شهرها مدتهاست که فراموش شدهاند. مهمترین نداشته آنها کورسوی امید است.
دبیرکل سازمان ملل متحد در پیامی برای مبارزه با فقر، اظهار کرد: آینده پایدار دست نیافتنی است، مگر اینکه جهانیسازی به نفع کودکان، خانوادهها و جوامع باشد. وی افزود: بیش از ۷۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان، درآمد روزانه کمتر از ۹۰/۱ دلار دارند.
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: برنامه توسعه صنعتی، معدنی و تجاری ۱۲ استان کمتر برخوردار، نهایی و ابلاغ شد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، نماینده مردم سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی گفت: ساماندهی وضعیت کولبران در گرو فعال شدن واردات در مرز سیرانبند است.
نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: شفافیت امری لازم و ضروری است و ثبت اموال مسئولان در سامانه مربوطه نیز در راستای تحقق شفافیت است که نمایندگان نیز از این موضوع استقبال کردهاند.
معاون سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: ۸۰ درصد عرصه کشور را اراضی ملی تشکیل میدهد که اگر در سامانه کاداستر جانمایی شود، دیگر دلال و زمینخوار باقی نخواهد ماند.
کواکبیان در توضیح اظهارات اخیرش در مورد وجود پرونده ۹۴۷ میلیون دلاری صداوسیما که گم شده، گفت: این موضوع را در دیدار با آقای رئیسی نیز گفتم و تأکید داشتم قوه قضائیه باید به همه پروندهها بدون هیچگونه جانبداری رسیدگی کند.
سامانه اموال مازاد بانکها، با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی رونمایی شد. در این سامانه اطلاعات مربوط به اموال مازاد ۱۸ بانک دولتی و خصوصی وجود دارد و مهمترین هدف ایجاد آن، شفافیت و تعیین دقیق مشخصات املاک در اختیار بانکها است.
مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد گفت: موسیقی از فقدان «سند جامع» رنج میبرد. مراجعی که کار صدور مجوز را در ارشاد و جاهای دیگر انجام میدهند، مراجع چندگانهای هستند.
نماینده مجلس گفت: امروز اگر از اطلاعرسانی رسمی درباره تعداد کشتهشدگان و افرادی که در ناآرامیهای اخیر دستگیر شده اند، امتناع کنیم، رسانههای معاند اطلاعات غلط در اختیار مردم قرار می دهند.
امید علی پارسا رئیس سازمان امور مالیاتی در پنجمین اجلاس هفتمین دوره هیئت نمایندگان اتاق اصناف ایران، اظهار کرد: درآمد مالیاتی کشور ماهیانه ۱۰ تا ۱۰ و نیم هزار میلیارد تومان است.
مدیرکل دفتر ارزیابی عملکرد، بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت بهداشت گفت: دانشجویان متخلف در زمینه صندلی فروشی دانشگاههای علوم پزشکی از تحصیل محروم میشوند و حوزه قضایی نیز به تخلف افراد رسیدگی میکند.
رئیس دیوان محاسبات در همایش روز حسابدار، گفت: تا کنون اسناد و صورتهای مالی ۱۰ درصد از دستگاهها را آنهم به صورت نیمهآنلاین میتوانیم ببینیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بهمناسبت فرا رسیدن دوازدهم آذرماه روز جهانی معلولان، در پیامی گفت: دسترسی عادلانه همهٔ شهروندان به رفاه، بدون مبارزه با فساد امکان پذیر نیست.
هدایت صفری، مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان زنجان
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان زنجان گفت: چالشهای اقتصادی، مراجعات به این نهاد را افزایش داده است. هدایت صفری اظهار کرد: کمیته امداد به تنهایی قادر به از بین بردن فقر نبوده و همراهی و همکاری نهادها و دستگاههای مختلف موجب ارتقای کارکردها و اثربخشی خدمات این نهاد در حوزه فقرزدایی و محرومیتزدایی میشود. وی افزود: بر اساس آمارهای موجود، در شش ماهه نخست امسال قریب به بیش از ۳۱ هزار مراجعه و درخواست مردمی از طریق دفاتر این نهاد در استان زنجان رسیدگی و پاسخ داده شده است.
جهش۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت برخی از کالاها و خدمات در بازار بعد از گرانی بنزین و همچنین آثار تورمی یارانه پرداختی دولت، خیلیها را نسبت به آینده بازار بدبین کرده است. در حال حاضر قیمتها در برخی از بازارها رو به افزایش گذاشته است. قیمت هر متر مسکن در برخی مناطق افزایش پیدا کرده، قیمت خودرو در بازار چند میلیون افزایش داشته و سکه در ۶ روز اخیر ۱۸۰ هزار تومان افزایش قیمت داشته است. تأثیر این گرانی در بالا رفتن برخی از اقلام خوراکی نیز ملموس است. به گفته وزیر صمت نیز ۵۰ درصد از کالاهای پرمصرف افزایش قیمت داشتهاند.
رئیس سازمان برنامهوبودجه با تأکید بر اینکه یارانه معیشت به هر فرد و خانواری که بر اساس شاخص تعاون و رفاه، شایسته دریافت است تعلق میگیرد، گفت: همچنین از همه شاغلان، بازنشستگان و مستمریبگیران کمیته امداد حمایت ویژه خواهد شد. نوبخت در ادامه به افزایش ۱۵ درصدی دریافتی همه شاغلان و بازنشستگان در سال آینده اشاره کرد و افزود: البته یک رقمی هم با عنوان همترازی به بازنشستگان و شاغلان پرداخت میشود. از محل مولدسازی داراییهای بزرگی که دراختیار دولت است، تلاش میکنیم تبعیض نسبت پرداختی به قراردادیها و استخدامیها را همسانسازی کنیم.
گزارش مرکز آمار از تورم آبانماه نشان میدهد محدوده تغییرات تورم ١٢ماهه در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات بین ۶/۵۳ درصد برای دهک اول تا ۵/۶۱ درصد برای دهک دهم است. براساس این گزارش، میزان تورم کل کشور در آبانماه ١٣٩٨ برابر ۱/۴۱ درصد است که در دهکهای مختلف هزینهای در بازه ۷/۴۰ درصد برای دهک اول تا ۷/۴۲ درصد برای دهک دهم نوسان دارد. فاصله تورمی در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» نسبت به ماه قبل ۲/۰ واحد درصد افزایش و در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» نسبت به ماه قبل، ۱/۱ واحددرصد کاهش نشان میدهد.
شاخص Neet روایتگر وضعیت جوانان در سن ۱۵ تا ۲۴ سالهای است که نه در حال تحصیلاند(ترک تحصیل کردهاند)، نه مشغول مهارتآموزی و نه در جایی مشغول بهکار هستند. نرخ Neet درحالی در کشورهای توسعهیافته حدود ۲ تا ۱۰ درصد بوده که این میزان طی سال ۹۷ در ایران، نزدیک به ۳۰ درصد (جمیعتی برابر ۱/۳ میلیون نفر جوان ۱۵ تا ۲۴ ساله) بوده است. همچنین طبق دادههای آماری سرشماری سال ۱۳۹۵(آخرین آمار استانها)، استان سیستانوبلوچستان با نرخ Neet حدود ۲/۴۸ درصدی در رتبه اول، گلستان با نرخ ۴۴ درصدی در رتبه دوم و هرمزگان با نرخ ۸/۴۳ درصدی در رتبه سوم کشور قرار دارند.
مدیرعامل جمعیت امام علی گفت: طبقه فرودست بهویژه در حاشیه شهرها مدتهاست که فراموش شدهاند. مهمترین نداشته آنها کورسوی امید است. آنقدر ناامیدند که اغلب سعی میکنند با رویآوردن به مواد مخدر زندگی را به فراموشخانه، تبدیل و اصلا ًحضور خود را فراموش کنند. سیاستهای غلط این سالها و بهخصوص نوع کمکرسانی برخی نهادهایی که مأموریتشان فقرزدایی است، باعث نهادینهشدن انفعال بیشتر در این افراد شده، تا آنجا که بیشتر آنها از درگیرشدن در فعالیتهای تولیدی مؤثر و فرصتهای شغلی مناسب ناامید شده و به افراد اعانهبگیری تبدیل میشوند که خود نیز در بسیاری موارد از این اتفاق راضی نیستند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در پیامی برای مبارزه با فقر، اظهار کرد: آینده پایدار دست نیافتنی است، مگر اینکه جهانیسازی به نفع کودکان، خانوادهها و جوامع باشد. بیش از ۷۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان، درآمد روزانه کمتر از ۹۰/۱ دلار دارند. پایان دادن به فقر شدید در قالب تلاشهای جهانی برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار و ایجاد آیندهای پایدار برای همه لازم است. گوترش افزود: تمرکز بر همکاری مشترک در توانمندسازی کودکان، خانوادهها و جوامع، مهمترین عامل در پایاندادن به موضوع فقر است.
سعید زرندی، معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: برنامه توسعه صنعتی، معدنی و تجاری ۱۲ استان کمتر برخوردار، نهایی و ابلاغ شد. سعید زرندی افزود: ایجاد توازن، کاهش نابرابری، توسعه یکپارچه منطقهای، اشتغالزایی و توسعه صنعتی و اقتصادی مهمترین ضرورت تدوین سند مناطق محروم و کمتر برخوردار است. وی تأکید کرد: در این ۱۲ استان محروم و کمتر برخوردار، مزیتهایی همچون منابع معدنی و طبیعی، هممرزی با کشورهای همسایه، کمیِ آلودگیهای محیطزیست و وجود زمینهای مناسب برای انجام فعالیتهای اقتصادی وجود دارد که در تدوین سند لحاظ شده است.
نماینده مردم سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی گفت: ساماندهی وضعیت کولبران در گرو فعال شدن واردات در مرز سیرانبند است. بیگلری افزود: دو بند از تفاهمنامه منعقدشده با استاندار سلیمانیه در راستای بررسی امور بازارچه سیف سقز و سیرانبند بانه صورت گرفت و مقرر شد که طی دو هفته با دولت مرکزی عراق هماهنگیهای لازم صورت گیرد و نتیجه نهایی اعلام شود. وی گفت: یکی از مصوبات سفری که رئیسجمهور در اواخر سال ۹۷ به عراق داشت، مربوط به بازارچه سیرانبند بانه و سیف سقز بوده است که ما را به ساماندهی این دو مرز خوشبین کرده است.
مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق کودکان گفت: اگر قرار باشد با فقر روبهرو شویم، مهمترین کاری که میتواند در این مسئله تأثیر بگذارد این است که فقر کودکان را از بین ببریم. بنابراین پیماننامه جهانی حقوق کودک، بسیاری از خلاهای توسعهای ما را پوشش میدهد. یزدانی افزود: لایحه حمایت از حقوق کودک و نوجوان حدود ۱۲ سال در دولت و مجلس معطل مانده است و از سوی دیگر کاندیدهای انتخابات، برنامهای برای کودکان ندارند که این موارد نشاندهنده پتانسیل ضعیف سیاسی در اجرای پیماننامه جهانی حقوق کودک است.
اکبر شوکت، رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی کشور
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی کشور گفت: رؤسای۴۵۰ انجمن صنفی کارگران ساختمانی کشور از چند روز پیش دائم در حال پاسخ دادن به تماسهای کارگران کمدرآمد این صنف درباره واریز نشدن بستههای معیشتی هستند. وی افزود: میخواهم بگویم که قشری از کارگران ساختمانی، آنچه تحت عنوان یارانه پنهان سوخت داشتهاند را از کف دادهاند و حالا نه کمک معیشتی شامل حالشان شده و نه اینکه سیستم کنترل قیمتها به کارشان میآید. به جای این کارها باید برای آنها شغل ایجاد کرد و باید مزد عادلانه به آنها پرداخت کرد. اینگونه میتوان از گسترش فقر و حاشیهنشینی جلوگیری کرد.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف با تأکید بر اینکه دانشگاههای کشور در فقر مالی به سر می برند، گفت: معیشت اعضای هیئت علمی و کمبود بودجه آزمایشگاهها یکی از مسائلی است که دانشگاهها با آن درگیر هستند. دکتر فتوحی افزود: نکته قابل توجهی که امروزه دانشگاههای ما با آن مواجه هستند، وضع نامناسب معیشتی اعضای هیئتعلمی بهویژه اعضای هیئتعلمی جوان است، چراکه حقوق این افراد بهخصوص در شهرهای بزرگ کفاف تأمین زندگی و مسکن آنها را نمیدهد. بنابراین یکی از اقداماتی که باید بسیار سریع در اولویت برنامهریزی مسئولان صورت گیرد، رسیدگی به وضعیت معیشتی آنها است.
اسلامآباد محدودهای است که پیشتر جزئی از محله دهونک محسوب میشده و علیرغم برخورداری از تاریخ و هویت مختص به خود، تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته و به علت پذیرش جمعیت مهاجرین و شکلگیری بدون برنامه توسعه، متأسفانه تبدیل به کلونی خاص شده که قسمتهای شمالی و جنوبی آن تفاوت قابل ملاحظهای دارد. معضلات و مشکلات این محله از جنس سکونتگاههای حاشیهنشین نیست زیرا اساساً شکلگیری این محدوده در بستر شهر رخ داده و لذا باید استراتژی متناسب برای آن تعریف شود. بهعبارت دیگر اسلامآباد جزئی جداییناپذیر از شهر است و تعیین هرگونه استراتژی برای این محدوده باید بر همین اساس صورت پذیرد.
شهین جوانی، معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزشوپرورش استان اصفهان
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزشوپرورش استان اصفهان در گفت وگو با ایسنا، از شناسایی ۴ هزار و ۸۰۴ دانشآموز بازمانده از تحصیل در استان خبر داد و گفت: از این تعداد، ۲ هزار و ۱۴۱ نفر دختر و ۲ هزار و ۶۶۳ نفر پسر هستند که با تلاشها و اقدامات انجامشده، از این تعداد هزار و۷۹۰ دانشآموز، شناسایی و ۵۵۵ نفر جذب شدهاند. شهین جوانی آمار شناسایی دانشآموزان تا آبانماه را ۳۷ درصد اعلام کرد و گفت: این عدد در مقایسه با سال گذشته، ۱۷ درصد افزایش نشان میدهد.
داوود میرزایی مقدم، رئیس اداره پیشگیری از اعتیاد ستاد مبارزه با مواد مخدر
رئیس اداره پیشگیری از اعتیاد ستاد مبارزه با مواد مخدر، گفت: حاشیهنشینی تبدیل به کلونیهای ایجاد آسیبهای اجتماعی شده و با توجه به شواهدی که وجود دارد، افراد ساکن در مناطق حاشیهنشین بهدلیل عدم توجه، کنترل و نظارت، برای انجام انواع و اقسام بزهها آماده هستند. میرزایی مقدم از افزایش اعتیاد در میان حاشیهنشینها گفت و اظهار کرد: اغلب مصرف کنندگان و توزیع کنندگان مواد در این نقاط قرار دارند. دلیل این مسئله فقر زیاد، درآمد پایین و نابرابری اجتماعی است که سبب شده افراد به مرور از مرکز شهرها به حاشیهها سوق داده شوند.
به آمار شهرها و شهرستانهای اقماری اطراف تهران که بیشتر آنها طی۱۰ تا ۱۵سال گذشته شکل گرفته، بهخوبی نشان میدهد که حدود ۵ میلیون نفر(طبق آمار سال ۹۵ که حتماً افزایش پیدا کرده) ساکن حاشیههای پایتخت شدهاند. دور تا دور شهر تهران را هماکنون ۱۲ شهر و شهرستان اقماری فراگرفته که جمعیت تمامی آنها بیش از۱۰۰ هزار نفر است؛ اسلامشهر، ۱۲۹/۴۴۸ نفر؛ شهریار، ۶۰۷/۳۰۹ نفر؛ شهر قدس، ۶۰۵/۳۰۹ نفر؛ ملارد، ۰۲۷/۲۸۱ نفر؛ بهارستان، ۵۵۹/۲۳۹ نفر؛ پاکدشت، ۳۱۹/۲۳۶ نفر؛ قرچک، ۰۷۵/۲۳۱ نفر؛ شهریار، ۰۶۲/۱۱۶ نفر و … .
برخی فروشندگان لوازم مورد نیاز معلولان میگویند اوضاع بد دلار معلولان را به سمت خرید لوازم دست دوم کشانده است. واردات لوازم معلولان با دلار آزاد انجام میشود و چون واردات با این قیمتها صرفه ندارد، مغازهدارها یا اجناس تلنبارشده در انبارشان را میفروشند یا لوازم دست دوم در حد نو را از معلولان میخرند تا با تعمیر و تمیزکاری و ٣٠-٢٠ درصد سود به مشتریها بفروشند. با وجود خدماتی که جمعیت هلال احمر و سازمان بهزیستی به نیازمندان ارائه میکند، هنوز تعداد زیادی از خانواده معلولان از شهرستانهای دیگر به تهران سفر میکنند تا بتوانند لوازم مورد نیازشان را پیدا و خریداری کنند.
اطهاری اعتراض دستهجمعی اخیر در واکنش به گرانی بنزین را که در اغلب شهرهای کشور رخ داد، با فیلم پرندگان هیچکاک قیاس میکند و میگوید: «اینجاست که یاد فیلم پرندگان هیچکاک میافتم که پرندگان سیاه و سفید بالاخره بیرون میریزند و به یک دنیای رنگی حمله میکنند». او این تعبیر را بهصورت روشن در قالب یک تحلیل اقتصادی سیاسی، تشریح کرده و تأکید میکند: «اگر این تحلیل صورت بگیرد، گمان نمیکنم به هیچیک از کسانی که دست به اَعمال خشونتآمیز زدند، بتوان اغتشاشگر گفت؛ آنها فقط واکنش نشان دادند و خواستند «تله فضایی فقر»ی را که گرفتار آن شدهاند، بشکنند».
دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران با اشاره به مشکلات معیشتی کارگران گفت: امنیت با اجرای کامل قانون کار عملیاتی می شود؛ معیشت هم با حمایت دولت و واقعی شدن دستمزد کارگران محقق میشود. ابوی درباره رقم سبد معیشت خانوارهای کارگری چهار نفره گفت: با گزارشهایی که از وضع معیشت کارگران گرفتهایم، خارج از مسائل رفاهی و پس انداز و مسافرت، حداقلهای زندگی یک خانوار کارگری اعم از خوراک، درمان، ایاب و ذهاب، اجارهبها و تحصیل فرزندان به رقم ۶ میلیون تومان در ماه رسیده است.
مریم بیدخام، مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین از شناسایی۸۰ کودک کار خیابانی در سطح این استان طی سال جاری خبر داد. بیدخام با بیان اینکه طی سالهای اخیر،۴۰۰ کودک خیابانی در سطح استان شناسایی شدهاند، اظهار داشت : هم اکنون تعداد زیادی از این کودکان از چرخه خدمات حمایتی خارج شدهاند. وی یادآور شد: بیشتر این کودکان در سنین زیر ۱۸ سال و دارای خانوادههای بدسرپرست بوده و اغلب با آسیبهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و غیره مواجه هستند و والدینشان این کودکان را به کار مجبور میکنند.
توانمندسازی بهعنوان اصلیترین جهتگیری دولت در مبارزه با فقر، به راهی جز ایجاد اشتغال منتهی نخواهد شد. درعینحال ماهیت فقر ایجاب میکند اشتغال هدفدار در این زمینه زودبازده بوده و بهسادگی قابل حصول باشد. بنابراین آموزش افراد جویای کار و شناسایی زمینههای ایجاد مشاغل زودبازده در بخشهای کشاورزی، دامداری، صیادی، صنایع دستی و… برای واگذاری به افراد جویای کار، از اقدامات لازم در راستای توانمندسازی فقراست. بنابراین، روش توانمندسازی باید بر نقاط قوت مردم فقیر، دانش، مهارتها، ارزشها، نوآوریها و انگیزههای آنان برای حل مشکلات و مدیریت منابع بهمنظور خروج از گردونه فقر بنا گذاشته شود.
دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک
خبرگزاری تسنیم-۷ آذرماهِ ۱۳۹۸
حسین نیازآذری، نماینده مجلس شورای اسلامی
نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: شفافیت امری لازم و ضروری است و ثبت اموال مسئولان در سامانه مربوطه نیز در راستای تحقق شفافیت است که نمایندگان نیز از این موضوع استقبال کردهاند. نیازآذری با بیان اینکه مقابله با فساد نیز امری ضروری و لازم است، افزود: بر اساس این قانون اموال مسئولان در سامانه ثبت میشود تا اگر مسئولان ذیربط در بررسیها به این نتیجه رسیدند که مسئولی از طریق نامشروع اموالی را کسب کرده، طبق قانون با مسئول متخلف برخورد میشود و این اقدام میتواند نقطه امیدی در راستای مقابله با فساد باشد.
سیدصادق سعادتیان، معاون سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
معاون سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت:۸۰ درصد عرصه کشور را اراضی ملی تشکیل میدهد که اگر در سامانه کاداستر جانمایی شود، دیگر دلال و زمینخوار باقی نخواهد ماند. سیدصادق سعادتیان در تعریف طرح کاداستر تصریح کرد: این طرح به معنی مدیریت بر زمین و شفافیت در عرصهها است. وی افزود: با اجرای طرح کاداستر، مشخصات هر نوع عرصهای در کشور مشخص میشود و اگر همه عرصههای کشور شامل اراضی جنگلی، کشاورزی، رودخانهها، حریمها و دریاها را در سامانه کاداستر پیاده و بر اساس ابعاد آن سند مالکیت صادر کنیم، بنابراین کاداستر را اجرا کردهایم.
مصطفی کواکبیان در توضیح اظهارات اخیرش در مورد وجود پرونده ۹۴۷ میلیون دلاری صداوسیما که گم شده و معلوم نیست با آن چه کردهاند، گفت: آنچه در جمع دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد از پرونده ۹۴۷ میلیون دلاری صداوسیما گفتم، حرف جدیدی نیست. این موضوع را در دیدار با آقای رئیسی نیز گفتم و تأکید داشتم قوه قضائیه باید به همه پروندهها بدون هیچگونه جانبداری رسیدگی کند که این شامل پرونده ۹۴۷ میلیون دلاری صداوسیما در دوره آقای ضرغامی نیز میشود. وی افزود: این موضوع را قبلاً آقای رئیسجمهور در جمع مردم یزد نیز بیان کرده بود.
سامانه اموال مازاد بانکها، با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی رونمایی شد. در این سامانه اطلاعات مربوط به اموال مازاد ۱۸ بانک دولتی و خصوصی وجود دارد و مهمترین هدف ایجاد آن، شفافیت و تعیین دقیق مشخصات املاک در اختیار بانکها برای اطلاعرسانی به سرمایهگذاران و مردم است. ضمن اینکه در این سامانه امکان عرضه و فروش املاک در شرایط برابر و به صورت شفاف وجود دارد. معاون بانکی وزیر اقتصاد در همین رابطه گفت: راهاندازی این سامانه در راستای اصلاح نظام بانکی صورت میگیرد که یکی از عوامل ناترازی بانکها، مطالبات غیر جاری و اموال مازاد بانکهاست.
محمد الهیاری فومنی، مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد
مراجعی که کار صدور مجوز را در ارشاد و جاهای دیگر انجام میدهند، مراجع چندگانهای هستند. به طور مثال در حوزه شعر، دو یا سه کارشناس باید شعر را ببینند؛ دو یا سه کارشناس فنی از شعرا که غریبه هستند و رابطه کاری با ارشاد ندارند. دو سه کارمند وزارتخانه هم باید فرآیندهای اداری را داخل سامانه انجام دهند. پس اینکه فردی بتواند به صورت سامانیافته و سازمانی هم سه کارشناس شعر و هم سه کارمند دفتر موسیقی را با هم تطمیع کند یا با روابطی که دارد، بخواهد نظر پنج، شش نفر را جلب کند، تقریباً نزدیک به صفر است.
رئیس فراکسیون پاسخگوی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد که نباید این فرصت را به دست بیگانگان داد تا با دادن اطلاعات غلط از طریق رسانههای معاند به مردم، اعتماد مردم را نسبت به مسئولان و نظام سلب کنند. علی بختیار با اشاره به ضرورت داشتن رفتار صادقانه با مردم بیان کرد: تمام مسئولان باید بدانند که مردم نامحرم نیستند. امروز اگر از اطلاعرسانی رسمی درباره تعداد کشتهشدگان و افرادی که در ناآرامیهای اخیر دستگیر شدهاند، امتناع کنیم، رسانههای معاند اطلاعات غلط در اختیار مردم قرار می دهند.
به گزارش خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، امید علی پارسا رئیس سازمان امور مالیاتی در پنجمین اجلاس هفتمین دوره هیئت نمایندگان اتاق اصناف ایران، اظهار کرد: درآمد مالیاتی کشور ماهیانه ۱۰ تا ۱۰ و نیم هزار میلیارد تومان است. وی گفت: اداره کشور مثل تمامی کشورهای دنیا باید براساس چارچوبهای اساسی صورت گیرد و ما هم مانند دیگر کشورها مشکلاتی برای تأمین منابع مورد نیاز داریم. وی تصریح کرد: تمام کشورهای دنیا ٨۵ تا٩٠ درصد درآمد اداره کشور را از مالیات کسب میکنند و اگر درآمد دیگری هم داشتند، بازهم باید از مالیات استفاده کنند.
دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمانهای تابعه
خبرگزاری ایرنا-۱۱ آذرماهِ ۱۳۹۸
محمدحسین حیدری، مدیرکل دفتر ارزیابی عملکرد، بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت بهداشت
مدیرکل دفتر ارزیابی عملکرد، بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت بهداشت گفت: با هیچکس در بروز تخلف تعارف نداریم؛ دانشجویان متخلف در زمینه صندلی فروشی دانشگاههای علوم پزشکی از تحصیل محروم میشوند و حوزه قضایی نیز به تخلف افراد دستاندرکار در این زمینه رسیدگی میکند. حیدری درباره ماجرای صندلی فروشی در دانشگاههای علوم پزشکی توضیح داد: موضوع صندلی فروشی در دانشگاههای علوم پزشکی از طریق حوزه معاونت آموزشی وزارت بهداشت، پیگیری و به بازرسی نیز گزارش شده است. بر این اساس، فهرستی تهیه و برای برخی از متخلفان پرونده قضایی تشکیل شده است.
دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک
پایگاه خبری تحلیلی ایرانخبر-۱۲ آذرماهِ ۱۳۹۸
عادل آذر، رئیس دیوان محاسبات
رئیس دیوان محاسبات در همایش روز حسابدار اظهار داشت: باور ما این است که اگر درون دستگاهها نظام کنترل داخلی و رصد آن وجود داشته و حسابدار ما نیز اخلاق حرفهای داشته باشد، شاهد انضباط مالی، شفافیت و پاسخگویی خواهیم بود. وی افزود: در حال حاضر سامانههای زیادی در خزانه، دیوان محاسبات، سازمان حسابرسی، بورس و … مستقر شده است، اما به دلیل نحوه عملکرد دستگاهها در بارگذاری اسناد و صورتهای مالی، هنوز دیوان محاسبات با کاغذ و سیدی کار را جلو میبرد. آذر همچنین گفت: تا کنون اسناد و صورتهای مالی ۱۰ درصد از دستگاهها را آنهم بهصورت نیمهآنلاین میتوانیم ببینیم.
دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمانهای تابعه
باشگاه خبرنگاران جوان-۱۳ آذرماهِ ۱۳۹۸
محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی
به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بهمناسبت فرا رسیدن دوازدهم آذرماه روز جهانی معلولان، در پیامی گفت: دسترسی عادلانه همهی شهروندان به رفاه، بدون مبارزه با فساد امکان پذیر نیست؛ زیرا یکی از آثار فساد، توزیع نامتناسب منابع در یک جامعه است. بههمین مناسبت، در سازمان متولی امر بهزیستی و در همه اجزای امور رفاهی و حمایتی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، استقرار شفافیت بهعنوان یک اقدام مهم و مؤثر در مبارزه با فساد، مورد توجه بوده است.
زهرا یوسفی، رئیس کمیسیون خدمات شهری پارلمان محلی قزوین
رئیس کمیسیون خدمات شهری پارلمان محلی قزوین گفت: با توجه به محدودیت منابع آبی در قزوین، تأمین آب پشت سد لاستیکی از جمله مباحث مهمی است که باید شفافسازی شود. یوسفی در جلسه علنی شورا که به بررسی احداث سد لاستیکی اختصاص داشت، گفت: نمایندگان مردم در شورای شهر با توجه به محدودیت منابع آبی، ایجاد آبنماها را در شهر به حداقل رساندهاند و حالا در این شرایط، ایجاد این سد چگونه خواهد بود؟ به گفته یوسفی، بهدلیل اینکه برای اجرای این طرح اعتبار هزینه میشود، باید منابع تأمین آب آن پیش از اجرا مشخص شود.
هادی ژیان، مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق
هادی ژیان، مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق، گفت: اولاً باید مجلس شورای اسلامی دولت را موظف به شفافسازی در خصوص درآمد و محل هزینهکرد منابع حاصل از سهمیهبندی بنزین و افزایش نرخ آن کرده و آن را از قالب یک بستهی حمایتی خارج کرده و صورت قانونی دهد. ثانیاً دولت را طبق وعدهای که داده است، ملزم به صرف درآمد عایدی از این طرح به نفع مردم نماید؛ چراکه هیچ تضمینی وجود ندارد که دولت از تعهدی که داده است سرباز نزند.
دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک
میزانآنلاین-۸ آذرماهِ ۱۳۹۸
حجت الاسلام والمسلمین سید احمد مرتضوی مقدم، رئیس دیوان عالی کشور
رئیس دیوان عالی کشور با بیان اینکه به دو امر مهم در کشور نیاز داریم تا بتوانیم عدالت را اجرا و به وظیفه خودمان عمل کنیم، اذعان کرد: این دو امر، امنیت در کشور و سلامت تشکیلات اداری است و باید محیط سالم باشد. حجتالاسلام والمسلمین سید احمد مرتضوی مقدم با بیان اینکه رابطهبازیهای برخی افراد زیبنده نظام جمهوری اسلامی نیست، گفت: امروز دستگاه قضایی جلودار مقابله با فساد اداری در بدنه این دستگاه شده است. وی افزود: اگر مسئولان و کارکنان ادارات وظیفههای خود را به-صورت شرعی و قانونی انجام دهند، سلامت اداری مردم را امیدوار میکند.
دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک
خبرگزاری ایرنا-۹ آذرماهِ ۱۳۹۸
فرهاد شهبازوار، حقوقدان و عضو کانون وکلای دادگستری مرکز
حقوقدان و عضو کانون وکلای دادگستری مرکز گفت: تصویب لایحه مدیریت تعارض منافع موجب شفافیت، ارتقای سلامت اداری و افزایش پاسخگویی مقامات، مسئولان و کارمندان در برابر مردم میشود. شهبازوار ادامه داد: هدف از تصویب این لایحه، ضمن حمایت از اعتماد عمومی به مقامات، مسئولان و کارمندان و اداره کشور، پیشگیری از تأثیر منافع شخصی مسئولان و کارمندان دولت بر نحوه انجام وظایف و اختیارات قانونی آنها، ارتقای شفافیت در امور عمومی جامعه و تقویت پاسخگویی مقامات در برابر مردم، ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد و نیز حمایت از عدالت رویهای و ارتقای کارآمدی نظام است.
دسته بندی: شفافیت در حوزه اطلاعات و فضای مجازی
کسبوکار نیوز-۹ آذرماهِ ۱۳۹۸
محمد محمودی شاهنشین، نماینده مجلس شورای اسلامی
نماینده مجلس شورای اسلامی در رابطه با اجرای طرح رجیستری میگوید: متأسفانه طرح رجیستری که برای کنترل بازار و جلوگیری از قاچاق اجرایی شد، در حال تبدیل شدن به فرصت رانتخواری است و صدور مجوز واردات و سیاستگذاری برای چند شرکت محدود قطعاً فسادزا خواهد بود. شاهنشین افزود: تصویب حقوق گمرکی نامتعارف و سایر ضوابط نیز بازار این بخش از خدمات را به ورشکستگی میکشاند. حمایت از ساخت و پشتیبانی خدمات پس از فروش و ارتقای مراکز تولید داخل و تسهیل در واردات و توزیع این محصولات، امری ضروری است و باید در سبد کالای اساسی و ضروری قرار گیرد.
شهردار تبریز شفافیت را ویژگی اصلی تعرفه عوارض محلی سال ۹۹ عنوان کرد. به گزارش شهریار، ایرج شهینباهر در جلسه شورای شهر تبریز اعلام کرد: این تعرفه با رویکرد شفافیت، سادگی و غیرقابل تغییر بودن توسط شهرداری آماده شده است. او افزود: سعی کردهایم این تعرفه ضمن تسهیل در امور شهروندان، بین مناطق شهرداری وحدت رویه ایجاد کند. وی همچنین با بیان اینکه در تعرفه عوارض محلی تلاش شده خدمات کمی و کیفی شهرداری افزایش یابد، یادآور شد: برای تدوین این تعرفه از تجارب سالهای گذشته و نظرات عوامل و مجریان استفاده کردیم.
تا پایان سال۹۶، حدود ۶ هزار شرکت با یک آدرس و کدپستی مشترک(صوری) در مناطق آزاد به ثبت رسیده تا جاییکه اخیراً برخی مراکز در تهران، اقدام به نشر تبلیغات مبنیبر ثبت شرکت در مناطق آزاد در کوچه و خیابان میکنند. جذابیت معافیت از مالیات بر عملکرد و مالیات بر ارزشافزوده، پیامدهای مخربی به دنبال داشته است؛ از جمله: فاکتورفروشی به دلیل پتانسیل ایجاد شده در مناطق آزاد برای سوءاستفاده از مقررات سرزمین اصلی؛ ثبت ۶ هزار شرکت صوری؛ تخریب شفافیت زنجیره کالا و خدمات بهعنوان یکی از اهداف اصلی قانون مالیات VAT؛ ثبت شرکتهای خدماتی سرزمین اصلی در مناطق آزاد برای دور زدن عواید دولتی.
فراخوان مسابقه «تهران به روایت شفاف» با هدف جلب مشارکت شهروندان در حل مسائل شهری و کمک به تکمیل چرخه شفافیت برگزار میشود و علاقهمندان تا ۳۰ آذرماه سال جاری برای ارسال آثار خود فرصت دارند. این فراخوان با عنوان برگزاری مسابقه تحلیل دادههای شفاف، سامانه شفافیت شهرداری تهران در موضوعهای ارائه راهکارهای علمی برای بهبود سیاست گذاری، تشخیص رویههای ناکارآمد و فسادآور، ارائه روایتی قابل فهم از دادههای طویل و پیچیده و هرگونه تحلیل دادهمحور در حوزه مدیریت شهری، منتشرشده و اطلاعات آن روی وب سایت شفاف و وبسایت دادهنما قابل دریافت است.
معاون بانک مرکزی اظهار کرد: تاکنون شاید حدود۳۰ هزار اموال قابل واگذاری بانکها شناسایی شده است اما عملکرد بانکها در این زمینه انتظارات ما را برآورده نکرده است. از آغاز پروژه هدایت بانکها برای خروج از بنگاهداری و واگذاری اموال مازاد آنها چند سالی میگذرد. این اقدام بهطور جدی از سال ۹۴ کلید خورد اما تا به امروز، روند واگذاریها چندان مطلوب و قابل توجه نبوده است و با وجود تأکید مقامات دولتی و حاکمیتی بر واگذاری اموال و داراییهای مازاد بانکها، هنوز بانک مرکزی و وزارت اقتصاد نتوانستهاند فهرستی از اموال واگذارشده به مقامات بالادستی ارائه کنند.
اقتصاد رفاقتی فرصت بزرگی را برای خصولتیها ایجاد کرده تا با دسترسی به امکانات بانکی، ره صدساله دیگران را یکشبه طی کنند. خصولتیها که بخش قابل توجهی از سهام بانکها را در دست دارند، قادرند منابع بانکی را به اشکال مختلف در خدمت منافعشان قرار دهند؛ حتی اگر این منافع در تعارض با منافع عموم باشد. آنها قادرند با نفوذشان بانکها را تحت فشار گذاشته و بهآسانی اعتبارات بانکی با نرخهای ترجیحی بگیرند که اکثر مواقع هم بهعلت نبود نظارت، اعتبارات در جای دیگری مصرف میشود و خصولتیها را به ابربدهکاران بانکی تبدیل میکند.
بند ل ماده ۱۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم بهنوعی سلبریتیها را از پرداخت مالیات معاف کرده است. بر اساس این بند، فعالیتهای انتشاراتی، مطبوعاتی، قرآنی، فرهنگی و هنری که بهموجب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام میشوند، از پرداخت مالیات معاف هستند. بااینحال، به گفته معاون حقوقی وزیر ارشاد، موضع وزیر این است که بازیگران و خوانندگان با درآمد بالا از معافیت بهرهمند نشوند. وی تأکید کرده ما بهعنوان دستگاه فرهنگی معتقدیم هنرپیشه، خواننده، مؤسسه یا هرجایی که درآمد بالایی داشته باشد، باید مالیات بدهد. پس نمیشود با یک جو رسانهای، موضوعی را لغو کنیم.
دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک
خبرگزاری ایرنا-۱۳ آذرماهِ ۱۳۹۸
اکبر صادقی، مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت
مشاور وزیر و مدیرکل دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: طرح «شفافسازی و ارتقای سلامت اداری» بهعنوان یکی از برنامههای محوری فعالیتهای این وزارتخانه در دستور کار بوده و همه ارکان وزارتخانه و سازمانهای استانی موظف به اجرای مفاد آن هستند.صادقی افزود: این طرح در وزارت صنعت، معدن وتجارت بهمنظور اجرای بند ۱۸ مرتبط با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و در راستای شفافسازی اقتصاد، سالمسازی آن و جلوگیری از اقدامات، فعالیتها و زمینههای فسادزا درحوزههای پولی، تجاری و ارزی، تهیه و تدوین شده است.