نماد سایت مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه

خبرنامه شماره ۱۰ مقابله با فساد و فقر

به نظر جامع‌ترین تعریف درباره فساد، توسط خانم سوزان اکرمن ارائه شده است. اکرمن یکی از مطرح‌ترین افراد در زمینه آگاهی‌های عمیق و منحصر به فردی است که درباره فساد، منشأ و پیامدهایش سخن گفته است. ایشان در کتاب فساد و دولت می‌گوید زمانی که فساد گسترش می‌یابد، نشان‌دهنده‌ی ناتوانی فراگیر نظام تصمیم‌گیری و تخصیص منابع برای بهره‌برداری از نفع شخصی در جهت مقاصد تولیدی است. نکته مهم آنجاست که ما تولید را به عنوان یک فعالیت انتزاعی در یک ساختمان در نظر گرفته‌ایم. درحالی‌که اگر تولید به‌مثابه یک نظامِ حیات جمعی در نظر گرفته شود، در آن صورت معنای تولید ناظر بر مفهوم کلی‌تر خلاقیت است و این خلاقیت، جنبه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی به خود خواهد گرفت. از طرف دیگر، اگر تولید به‌مثابه یک نظام حیات جمعی در نظر گرفته شود، تولید و تصمیم‌گیری برای تولید یک تصمیم‌گیری بسیار خطیر و بلندمدت خواهد بود و هنگامی‌که این تصمیم‌گیری به‌کل نظام حیات جمعی مربوط شود، بدین معنا خواهد بود که تصمیم‌گیری برای تولید تابعی است از وضعیت امنیت حقوق مالکیت در جامعه. بنابراین تولید مستقیماً با طرز عمل ساخت سیاسی ارتباط می‌یابد و اگر حکومتی به تعریف تضمین و اجرای حقوق مالکیت اهتمام بایسته نداشته باشد، آن جامعه اسیر فساد و تولیدگریزی می‌گردد. از نظر اجتماعی، فساد آنجایی بیشتر ریشه می‌دواند که خلاقیت و تولید در حاشیه باشد و اگر بحث را به تولید اقتصادی محدود نماییم، در جامعه‌ای که هزینه فرصت تولید کالا بالا بوده و فرصت فعالیت‌های مولد اندک باشد، در آن جامعه فساد اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.[۱]

⃰  ⃰  ⃰

در هفته‌ای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه می‌کند:

منبع:

لینک دانلود خبرنامه

فصل اول:اخبار برگزیده هفته

 نمایندگان با فوریت لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی موافقت کردند

دسته بندی: شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

خبرگزاری دولت-۲ خردادماهِ ۱۳۹۸

لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیس‌جمهور

نمایندگان مجلس شورای اسلامی با یک فوریت لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۶ قانون مبارزه با پولشویی موافقت کردند که در صورت تصویب نهایی این لایحه، دستگاه‌های اجرایی موظف‌اند در صورت شناسایی جرم درباره پولشویی، نسبت به برخورد و اعلام به مراجع قضایی و غیرقضایی اقدام کنند. در همین راستا، معاون حقوقی رئیس‌جمهوری گفت: ایجاد نهاد نظارتی برای اجرای قوانین مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم در کشور ضرورت دارد.

نمی‌گوییم چقدر حقوق می‌گیریم

دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

روزنامه شرق-۲ خردادماهِ ۱۳۹۸

محمد مساعد، روزنامه‌نگار

«شرق» تصمیم گرفت از ۱۰ دستگاه مختلف کشور درخواست کند مطابق قانون، اطلاعات دستمزد دریافتی مدیران خود را ارائه دهند؛ اما هیچ‌یک از این دستگاه‌ها حاضر نشدند این اطلاعات را منتشر کنند و بعضی از آن‌ها به بهانه‌هایی غیرقابل‌قبول و برخی دیگر در سکوت محض، این درخواست‌ها را رد کردند. این ۱۰ دستگاه عبارت‌اند از: وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، وزارت امور خارجه، وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت راه و شهرسازی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان برنامه و بودجه.

 صدور حواله‌های بانکی ادارات کردستان الکترونیکی شد

دسته بندی: شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

خبرگزاری ایرنا-۲ خردادماهِ ۱۳۹۸

پیمان خلیلی، مدیر فناوری اطلاعات و شبکه دولت استانداری کردستان

مدیر فناوری اطلاعات و شبکه دولت استانداری کردستان گفت: دسترسی به سامانه صدور حواله الکترونیک، از اول خرداد ۹۸ برای دستگاه‌های اجرایی این استان برقرار شده است. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی استانداری کردستان، پیمان خلیلی روز پنجشنبه در تشریح عملکرد این سامانه اظهار داشت: سامانه صدور حواله الکترونیک، جایگزین چک شده و به‌گونه‌ای طراحی شده که حواله صادره به صورت الکترونیک میان دستگاه‌های اجرایی و عوامل ذینفع در فرآیند انتقال وجه، جابجا می‌شود.

 ادامه اعتراض پرستاران به عدم شفافیت سیستم قاصدک

دسته بندی: شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

خبرگزاری ایلنا-۲ خردادماهِ ۱۳۹۸

جمعی از پرستاران بیمارستان امام رضا مشهد که اخیراً کارانه بهمن‌ماه ۹۶ خود را دریافت کرده‌اند، از پایین بودن میزان کارانه‌های خود انتقاد کرده و خواستار شفافیت در سیستم پرداخت کارانه شدند. طبق اظهارات این پرستاران، سیستم قاصدک کارانه پرستاران را بر اساس درآمدِ هر بخش حساب می‌کند و همین امر سبب می‌شود تا کارانه پرستار یک بخش پُردرآمد مثل جراحی بیشتر از کارانه بخش کم درآمدی مثل داخلی باشد. این پرستاران می‌گویند: ما خواهان این هستیم که کارانه‌ها کاملاً شفاف و بر اساس کارِ پرستار یعنی شیفت، تعداد بیمار و اقدامات صورت گرفته برای بیمار باشد.

ثبت تمام رویدادهای سلامت با استقرار پرونده الکترونیک تا پایان خردادماه

دسته بندی: شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

خبرگزاری ایسنا-۴ خردادماهِ ۱۳۹۸

سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

پنجمین جلسه شورای سیاست‌گذاری نظام سلامت الکترونیک برگزار شد. در این جلسه، وزیر بهداشت با الهام از چالمرز جانسون، یکی از نظریه‌پردازان برجسته مبحث توسعه گفت: اولین راز موفقیت کشورهای جنوب شرق آسیا در ایجاد توسعه این است که به سمت شفاف‌سازی پیش رفتند، یعنی در این کشورها، داده‌ها به‌صورت شفاف ثبت و داشبوردهای مشخص و به‌روزی برای مدیران تصمیم‌گیرنده ایجاد شد. در همین راستا وی افزود: با استقرار پرونده الکترونیک سلامت از خردادماه سال جاری، تمامی رویدادهای حوزه سلامت کشور ثبت خواهد شد.

رجیستری موبایل برای قاچاقچیان بازگشایی نمی‌شود

دسته بندی: شفافیت در حوزه دولت الکترونیک

تابناک-۵ خردادماهِ ۱۳۹۸

حمیدرضا دهقانی نیا، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز.

طی چند روز گذشته با اتصال سامانه رجیستری تلفن همراه مسافری به سامانه گمرک و سامانه نیروی انتظامی، از ابتدای خردادماه برخلاف قبل، فقط آن دسته از کسانی که واقعاً سفر خارجی داشته و به همراه خود یک دستگاه گوشی تلفن همراه وارد کشور کرده باشند، می‌توانند آن را در سامانه رجیستر و فعال کنند. تا قبل از این، به دلیل عدم اتصال سامانه رجیستری به سامانه گمرک و نیروی انتظامی، عده‌ای گوشی‌های قاچاق وارداتی را به اسم گوشی مسافری رجیستر و فعال می‌کردند.

غایبان لیست شفافیت

دسته بندی:  شفافیت در حوزه دولت الکترونیک

روزنامه شرق-۵ خردادماهِ ۱۳۹۸

محمد مساعد، روزنامه‌نگار.

در میان دستگاه‌های زیر نظر قوه مجریه که از قضا بیشترین حضور و پاسخ‌گویی را در سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات داشته‌اند، ۱۴ دستگاه غایب هستند که ۱۲ دستگاه آن زیر نظر مستقیم نهاد ریاست‌جمهوری فعالیت می‌کنند. در میان ۱۱ دستگاه زیرمجموعه قوه قضائیه نیز فقط یک دستگاه، یعنی روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران به این سامانه پیوسته است. در میان بیش از ۴۲۵ دستگاه عمومی و انقلابی کشور نیز نام‌های بزرگی دیده می‌شوند که عضو سامانه مذکور نشده‌اند.

نظام‌نامه بازرسی وزارت صنعت ابلاغ شد

دسته بندی:  شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمان‌های تابعه

اقتصادآنلاین-۶ خردادماهِ ۱۳۹۸

رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در ابلاغی به معاونان و مدیران کل ستادی وزارتخانه، مدیران عامل و رؤسای سازمان‌ها، شرکت‌ها، صندوق‌ها و مؤسسه‌های وابسته و رؤسای سازمان‌های صنعت استان‌ها، نظام‌نامه بازرسی این وزارتخانه را ابلاغ کرد. این نظام‌نامه به‌منظور تقویت و ارتقای فرهنگ نظارت و بازرسی و همچنین توسعه و استقرار شفافیت عملکرد در سطح وزارتخانه و اهمیت و نقش آن در ارتقای سلامت اداری و سازمانی و حصول اطمینان از اجرای صحیح قوانین و مقررات، آیین‌نامه‌ها و بخشنامه‌های جاری و تعامل مثبت و سازنده با نهادها و مراجع نظارتی و بازرسی برون‌سازمانی ابلاغ شده است.

انتشار حسابرسی مناطق در سایت شفافیت

دسته بندی:  شفافیت در حوزه مدیریت شهری

خبرگزاری مهر-۷خردادماهِ ۱۳۹۸

مجید فراهانی، رئیس کمیته بودجه شورای اسلامی شهر تهران.

با انتخاب حسابرسان منتخب شورا، در آینده‌ای نزدیک اطلاعات حسابرسی مناطق در سایت شفافیت منتشر خواهد شد. به گزارش خبرنگار مهر، در یکصد چهل و چهارمین جلسه شورا، بررسی تعیین حسابرسان منتخب شورا جهت انجام عملیات حسابرسی سال ۹۷ و ۹۸ شورای اسلامی شهر تهران، شهرداری تهران و سازمان‌ها و شرکت‌های وابسته در دستور قرار گرفت. مجید فراهانی در تشریح این طرح گفت: حسابرسان منتخب که می‌بایست دارای سه شرط می‌بودند، انتخاب شدند. این سه شرط عبارت‌اند از: احراز رتبه الف و ممتاز بر اساس تأیید جامعه حساب‌رسان، مورد اعتماد بودن بورس و سوابق خوب در نظام مدیریت شهری.

تکمیل سامانه خزانه‌داری الکترونیک در انتظار همراهی همه دستگاه‌ها

دسته بندی:  شفافیت در حوزه دولت الکترونیک

خبرگزاری ایرنا-۸ خردادماهِ ۱۳۹۸

سیده حمیده زرآبادی، نماینده مجلس شورای اسلامی

عضو کمیته ارتباطات کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: وزارت اقتصاد برای اجرای خزانه‌داری الکترونیک، اقدامات چشمگیری انجام داده اما تکمیل این روند، نیازمند همکاری و هماهنگی با سایر دستگاه‌ها و بانک مرکزی است. زرآبادی اظهار داشت: یکی از راه‌های تحقق شفافیت و مبارزه با فساد، تحقق دولت الکترونیک و الکترونیکی شدن فرآیندها است. وی درباره نقش وزارت اقتصادی در تحقق دولت الکترونیک، اظهار داشت: عملکرد وزارت اقتصاد در زمینه تحقق دولت الکترونیک، به‌ویژه در خصوص خزانه‌داری الکترونیک، قابل قبول است، اما به همکاری و تعامل بیشتر دیگر دستگاه‌های اجرایی نیاز دارد.

خریداران نفتی به دنبال شفافیت نیستند

دسته بندی:  شفافیت در حوزه نفت و پتروشیمی

روزنامه اعتماد-۲ خردادماهِ ۱۳۹۸

محمد ارغوان، روزنامه‌نگار

دهمین عرضه نفت خام در بورس انرژی به دلیل عدم وجود مشتری ناکام ماند و نفتی فروش نرفت. در این باره محمد کفاش، مدیرعامل کارگزاری خبرگان با اشاره به ضرورت شفافیت در بازار نفت می‌گوید: در سال ۹۱ و ۹۲ فروش نفت خام به افراد و شرکت‌های کوچک به دلیل نبود شفافیت موجب فسادهایی گردید که پرونده «بابک زنجانی» مصداقی از آن است. فعالان این حوزه افرادی هستند که علاقه‌ای به شفافیت مالی نداشته و سعی می‌کنند با صرف هزینه‌های بیشتر، معاملات‌شان را از طریق مجاری دیگر معاملاتی انجام دهند.

 شفافیت در دستگاه قضایی چطور ایجاد می‌شود؟

دسته بندی: شفافیت در حوزه قضایی

خبرآنلاین-۲ خردادماهِ ۱۳۹۸

آیت‌الله رئیسی، ریاست قوه قضاییه

رئیس قوه قضاییه درباره ایجاد شفافیت در عملکرد این قوه توضیح داد. حجت‌الاسلام‌والمسلمین رئیسی، رئیس قوه قضائیه، در نشستی با حضور مسئولان و اصحاب رسانه اظهار داشت: هدف ما آن است که آراء محاکم در منظر و نگاه صاحب‌نظران و نخبگان و پژوهشگران قرار گیرد و انجام این کار در جهت ایجاد شفافیت در دستور کار ما قرار دارد.

 اراده دولت مبارزه با فساد است

دسته بندی:  شفافیت در حوزه دولت الکترونیک

روزنامه ایران-۲ خردادماهِ ۱۳۹۸

محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهور

رئیس دفتر رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه پیاده‌سازی دولت الکترونیک در سال جاری با سرعت بیشتری دنبال خواهد شد، گفت: اراده‌ای که دولت دارد این است که با فساد حتماً مبارزه شود و تحت هیچ شرایطی نباید درباره کسی که فساد کرده در هر جایی که باشد و به هر جا که وصل باشد، ملاحظه‌ای شود. به گزارش «ایران»، محمود واعظی در حاشیه نشست هیئت‌وزیران، شفافیت را زمینه‌ساز کمتر شدن رانت، تبعیض و فساد دانست و از تأثیر فضای مجازی و دولت الکترونیک در این زمینه سخن گفت.

 پاک‌سازی معدن آلبلاغ از دلالان

دسته بندی: سایر

روزنامه شرق-۲ خردادماهِ ۱۳۹۸

به دنبال درج گزارشی درباره وضعیت معدن آلبلاغ و بهره‌برداری غیرمجاز و فاقد استاندارد از این معدن، اداره روابط‌عمومی تشریفات و امور بین‌الملل استانداردی خراسان شمالی جوابیه‌ای را برای «شرق» ارسال کرده است. در این جوابیه اعلام شد که با دستور استاندار خراسان شمالی، معدن آلبلاغ از حضور دلالان و سودجویان به‌طور کامل پاک‌سازی شده و پرونده این معدن تا زمان ثبت قانونی توسط یک شرکت قانونی بسته شده است.

 ضرورت اولویت‌بندی مؤلفه‌های شفافیت

دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

خبرگزاری ایرنا-۲ خردادماهِ ۱۳۹۸

فرهاد آگاهی، نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران

روزنامه آرمان در یادداشتی به قلم فرهاد آگاهی، نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران نوشته است: هرچند که اقتصاد کشور گرفتار تنگناهای متعددی از جانب تحریم‌هاست، ولی این موضوع نباید بهانه‌ای برای تحمیل فضای غیرشفاف و خاکستری به تولید و تجارت کشور باشد. در شرایطی که یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها، بحث رانت و امضاهای طلایی و فساد اداری است، اغلب کارشناسان اقتصادی تأکید می‌کنند که این پدیده‌ی شوم و خانمان‌سوز، زمانی فرصتی برای شکل گرفتن پیدا می‌کند که درجه شفافیت اقتصاد کاهش پیدا کرده و تصمیمات در اتاق‌های بسته و به دور از مشارکت ذی‌نفعان انجام شود.

  شفافیت پولی؛ هدف از تدوین شیوه‌نامه عرضه نفت در بورس

دسته بندی:  شفافیت در حوزه نفت و پتروشیمی

 اقتصادآنلاین-۴ خردادماهِ ۱۳۹۸

بیژن زنگنه، وزیر نفت

بیژن زنگنه در خصوص شیوه‌نامه نحوه عرضه نفت و میعانات گازی در بورس انرژی که به تازگی ابلاغ شده است، گفت: تاکنون عرضه نفت و میعانات گازی در بورس انرژی دارای شیوه‌نامه نبوده است و صرفاً با اجازه شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه در این حوزه فعالیت داشتیم اما با توجه به اینکه فروش نفت و میعانات گازی در بورس انرژی در قانون سال جاری ذکر شد، شیوه‌نامه صریحی با در نظر گرفتن تمامی فعل‌وانفعالات فروش توسط وزارت نفت تدوین شد.

 فساد در تجارت کود

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

روزنامه شرق-۴ خردادماهِ ۱۳۹۸

بخشی از کودهای شیمیایی که دولت هرساله برای حمایت از کشاورزان با ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی وارد می‌کند، به‌دست افرادی سودجو از برخی گمرکات کشور خارج می‌شود. اسناد رسیده نشان می‌دهند بخشی از این کودهای شیمیایی، از سوی برخی افراد سودجو با عناوین دیگر از کشور خارج و با ارز آزاد صادر می‌شود و این فساد باعث شده که سود زیادی نصیب این متخلفان شود.

 ۷۰۰۰ انبار شهرستان سمنان در سامانه جامع انبارهای کشور ثبت شدند

دسته بندی: شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

خبرگزاری مهر-۴ خردادماهِ ۱۳۹۸

سید عباس دانایی، فرماندار سمنان

به گزارش خبرنگار مهر، سید عباس دانایی ظهر شنبه در کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان سمنان به میزبانی استانداری، ضمن بیان اینکه از ۱۵ هزار انبار ثبت شده در سامانه جامع انبارها، هفت هزار انبار متعلق به شهرستان سمنان بوده است، ابراز کرد: ثبت انبارها در راستای کاهش قاچاق کالا و شفافیت در سطح استان صورت می‌گیرد. فرماندار سمنان افزود: کار ساماندهی و صحت‌سنجی پنج هزار و ۲۳۵ انبار شهرستان سمنان با مشارکت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان انجام‌شده و مابقی نیز در دست انجام است.

 «شیوه‌نامه شفافیت» در دستور کار شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان

دسته بندی:  سایر

خبرگزاری ایلنا-۴ خردادماهِ ۱۳۹۸

به گزارش ایلنا، در جلسه کارگروه پایش و ارزیابی شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان به ریاست محمود صادقی، شیوه‌نامه شفافیت شورای عالی به تصویب رسید. این شیوه‌نامه برای تأیید نهایی به تأیید شورای عالی نیاز دارد. در این جلسه بر ضرورت بهبود اعتماد افکار عمومی به اصلاح‌طلبان و شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان و بهبود شفافیت سیاست‌ها و اطلاعاتی شورای عالی تأکید شد. همچنین ایجاد شفافیت در زمینه تصمیمات اتخاذ شده توسط شورای عالی به همراه ارتقاء پاسخگویی رئیس، هیئت‌رئیسه و سایر اعضای شورای عالی به افکار عمومی مورد بررسی قرار گرفت.

 اعلام گزارش عملکرد مالی انجمن سینمای جوانان ایران

دسته بندی:  شفافیت در حوزه رسانه، فرهنگ و هنر

خبرآنلاین-۵ خردادماهِ ۱۳۹۸

در راستای سیاست شفاف‌سازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در چارچوب قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، جزئیات گزارش عملکرد مالی انجمن سینمای جوانان ایران از مؤسسات تابعه سازمان سینمایی در دوازده ماه سال ۹۷ منتشر شد.

 پیش‌نویس طرح «نظارت مردم بر دولت» منتشر شد

دسته بندی:  شفافیت در حوزه دولت

 خبرگزاری ایلنا-۵ خردادماهِ ۱۳۹۸

مصطفی سالاری، استاندار گیلان

به گزارش ایلنا از رشت، این طرح در راستای نظارت مردم بر دولت از طریق تسهیل و تسریع در امور عمومی، پاسخگویی شفاف، به‌موقع و شایسته به دیدگاه‌های شهروندان، پاسداشت حقوق شهروندی و بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت سازمان‌های مردم‌نهاد در نظارت عمومی و مردمی بر همه اقدامات، تصمیمات و عملکرد دستگاه‌های اجرایی، نهادها، مراجع و مؤسسات عمومی و دولتی به‌عنوان گامی جهت تحقق بیشتر حقوق شهروندی، پیشبرد سیاست اصلاح رفتارهای اداری و نظارت مردم بر دولت، پیش‌بینی و تدوین شده است.

 ایجاد ۳پایه مالیاتی و بازنگری در معافیت‌ها

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

اقتصادآنلاین-۵ خردادماهِ ۱۳۹۸

محمدقاسم پناهی، سرپرست سازمان امور مالیاتی.

یکی از روش‌های افزایش سهم مالیات در تأمین مالی دولت، معرفی پایه‌های مالیاتی جدید در راستای ایجاد شفافیت، جلوگیری از فرار مالیاتی و اخذ مالیات از بخش‌های غیرمولد اقتصاد است. بر همین اساس، سازمان امور مالیاتی کشور طبق سیاست‌های دولت به انجام مطالعات کارشناسی در خصوص امکان‌سنجی و برآورد آثار اقتصادی و اجتماعی اجرای سیستم مالیات بر جمع درآمد، معرفی پایه مالیات بر عایدی سرمایه و ساماندهی معافیت‌ها و مشوق‌های مالیاتی اقدام کرده است. شایان ذکر است فرآیند تدوین پیش‌نویس لوایح قانونی نیز با توجه به نتایج مطالعات آغازشده و امید است ظرف ماه‌های آتی تقدیم دولت و مجلس شود.

 لزوم همت جمعی برای مقابله با فساد در کشور/شفافیت نیاز جدی است

دسته بندی:  شفافیت در حوزه دولت

خبرگزاری مهر-۵ خردادماهِ ۱۳۹۸

احمد توکلی، رئیس هیئت‌مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت.

احمد توکلی طی مراسمی در دانشگاه کردستان اظهار کرد: دیده‌بان شفافیت و عدالت از تمامی ظرفیت‌های خود برای برخورد با پدیده فساد استفاده می‌کند و همه شما دانشجویان عزیز به‌ویژه نسل جوان می‌توانید در این مسیر همراه ما باشید. رئیس هیئت‌مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت با تأکید بر لزوم شفافیت در عملکرد مسئولان و فعالیت‌های جاری در کشور، گفت: نیاز است که همه با هم در مسیر شفاف کردن فعالیت‌ها و عملکردهای مسئولان تلاش کنیم؛ عملی کردن این مهم، باعث می‌شود تا بخش زیادی از مشکلات پیش روی ما از میان برداشته شود.

رونمایی از نسخه جدید سامانه ۱۳۷ / امکان ثبت عکس در سامانه

دسته بندی:  شفافیت در حوزه مدیریت شهری

خبرگزاری ایسنا- ۶ خردادماهِ ۱۳۹۸

بهاره آروین، رئیس کمیته شفافیت شورای شهر تهران.

رئیس کمیته شفافیت شورای شهر تهران از ارتقای سیستم نظارت همگانی ۱۳۷، برای ثبت تصویر، صدا و لوکیشن تا پایان تابستان خبر داد. آروین با بیان اینکه از دو سال قبل پیگیر ارتقای این سامانه بودیم اما طراحی ضعیف اولیه این سامانه، ارتقا آن را دچار مشکل کرده بود،  گفت: از ابتدای دوره مدیریت شهری جدید، سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری و شورای شهر به دنبال ایجاد «درگاه واحد شهروندی» بودند به‌گونه‌ای که همه تعاملات و ارتباطات شهروندان با شهرداری از یک درگاه واحد صورت گیرد.

بررسی مزایای ورود زعفران به بورس کالا: بازگشت شفافیت

دسته بندی: شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

روزنامه جهان صنعت-۶ خردادماهِ ۱۳۹۸

غلامحسین ساربان، معاون فنی اجرایی سازمان تعاون روستایی استان خراسان رضوی

غلامحسین ساربان با بیان اینکه در خراسان رضوی، زعفران بعد از بازار پسته، دومین محصول با ارزش استان محسوب می‌شود، گفت: در خصوص محصول پسته، قیمت‌ها همیشه با تغییرات قیمت دلار نوسان می‌کند و قیمت پسته متأثر از نرخ برابری دلار و ریال است حال آنکه در بازار زعفران، این تأثیرپذیری قیمت از بهای ارز اتفاق نمی‌افتد چراکه قیمت زعفران در بازار سنتی زوایای پنهانی زیادی داشت که این زوایا به‌تدریج طی یک سال گذشته در بورس شفاف‌سازی و مشخص شد که این امر را می‌توان نخستین مزیت عرضه زعفران در بورس کالا عنوان کرد.

 نادیده گرفتن حقوق خانواده‌ها؛ کیفیت مدارس از مردم پنهان است

دسته بندی:  شفافیت در حوزه وزاتخانه و سازمان‌های تابعه

خبرگزاری تسنیم-۷ خردادماهِ ۱۳۹۸

ذکریا حسینی، پژوهشگر حوزه سیاست‌گذاری آموزش

به گزارش خبرگزاری تسنیم، ذکریا حسینی پژوهشگر حوزه سیاست‌گذاری آموزش، در یادداشتی به بررسی مسئله کیفیت مدارس پرداخته است. او در بخشی از این یادداشت اشاره می‌کند: پنهان بودن کیفیت عملکرد مدارس و عدم شفافیت آن از یک‌سو باعث فریب حاکمیت شده و اتلاف بودجه‌ی وزارت آموزش‌وپرورش را رقم می‌زند، از سوی دیگر نیز با محروم کردن مردم از حق طبیعی خود یعنی دسترسی به اطلاعات، منجر به فریب خانواده‌هایی خواهد شد که فرزندان خود را در مدارس غیردولتی ثبت‌نام می‌کنند.

شفافیت در کشف قیمت

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

روزنامه اعتماد-۷ خردادماهِ ۱۳۹۸

محمد ارغوان، روزنامه‌نگار

شفافیت در بورس و بورس کالا به این معنی است که وقتی فردی تصمیم به خرید یا فروش سهام یک شرکت می‌گیرد، می‌تواند به همه اطلاعات مربوط به آن شرکت دسترسی داشته باشد و بعد از بررسی کامل این اطلاعات، درباره خرید یا فروش سهام آن شرکت تصمیم‌گیری کند. از طرفی در حوزه رصد کالا و اینکه کالا توسط چه کسی خریداری شده و آیا آن هدفی که برای آن کالا مشخص کرده‌اند، برآورده می‌شود یا خیر نیز تأثیر زیادی دارد. حداقل در مرحله اولیه که کالاها به فروش می‌رسند، آن دسته از خریداران آن کالا مورد رصد قرار می‌گیرند.

ساختار لایحه جامع شفافیت، نظارت مستقیم مردم بر حاکمیت است

دسته بندی: شفافیت در حوزه دولت

 خبرگزاری ایرنا-۸ خردادماهِ ۱۳۹۸

فریدون نهرینی، معاون امور حقوقی دولت

به گزارش معاونت حقوقی نهاد ریاست جمهوری، فریدون نهرینی روز چهارشنبه افزود: تأمین و تضمین اصل حق دسترسی افراد به اطلاعات، افزایش اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی، شفافیت سازمانی، اداری و اطلاعاتی در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، ارتقای پاسخگویی دستگاه‌ها، مقامات، مدیران و کارکنان، از بین بردن زمینه‌های فساد و ارتقای سلامت نظام اداری، تقویت نظارت مستقیم و سازمان‌یافته مردمی بر نظام تقنینی، قضائی و اجرایی و شفاف‌سازی ارتباطات و تعاملات در جهت کاهش روابط و مناسبات غیرقانونی از جمله مهم‌ترین اهداف لایحه شفافیت است.

 نامه جامعه اسلامی دانشجویان ۶ دانشگاه آذربایجان شرقی درباره آلایندگی «کاوه سودا»

دسته بندی: سایر

خبرگزاری تسنیم-۸ خردادماهِ ۱۳۹۸

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، جامعه اسلامی دانشجویان ۶ دانشگاه آذربایجان شرقی در مورد خطرات زیست‌محیطی کارخانه «کاوه سودا»ی مراغه و عدم شفاف‌سازی متولیان محیط زیست به استاندار آذربایجان شرقی نامه نوشتند. در این نامه با تأکید بر اینکه شائبه‌هایی جدی در مورد تطابق فعالیت این مجموعه صنعتی با ضوابط محیط زیستی وجود دارد، نوشته شده: مراجع رسمی از پاسخگویی مستند به امر آلایندگی این کارخانه شانه خالی می‌کنند که این نکته قابل تأمل است.

 ورود مجلس به جعبه سیاه اقتصاد/سرنوشت ۳.۵ میلیارد ارز دولتی مبهم است

دسته بندی:  شفافیت در حوزه دولت

امتداد نیوز-۸ خردادماهِ ۱۳۹۸

محمدرضا پور ابراهیمی، نماینده مجلس شورای اسلامی

محمدرضا پور ابراهیمی، بررسی ابهامات در خصوص تخصیص ارز در نیمه اول سال ۹۷ را ورود به جعبه سیاه اقتصاد ایران خواند و گفت: مشخص نیست این ارز به چه افرادی داده شده است. وی ادامه داد: تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی ناشی از سیاست غلط دولت در سال ۹۷ بود، این تخصیص برای کالاهای اساسی و کالاهای غیر اساسی در نظر گرفته شده بود و حجم زیادی از واردات به کشور و حجم زیادی از تقاضای انباشته شده را در نیمه اول سال ۹۷ رقم زد. به همین دلیل تعداد زیادی از همکاران ما پیشنهاد تحقیق و تفحص از منابع و مصارف ارزی در ارتباط با سیاست‌های ارزی سال ۹۷ دولت را کلید زدند.

 شفاف‌سازی مالی اردیبهشت‌ماه ۹۸ بانک تجارت

دسته بندی:  شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

 امتداد نیوز-۸ خردادماهِ ۱۳۹۸

بانک تجارت در اطلاعیه شفاف‌سازی گزارش فعالیت ماهانه دوره یک ماهه منتهی به ۳۱ اردیبهشت‌ماه ۹۸ اعلام کرد که مبلغ ۲ هزار میلیارد ریال بابت شناسایی سود طبقات جاری و سررسید گذشته و عقود مشارکتی به روش تعهدی مربوط به ماه فروردین است. همچنین در بخش توضیحی مربوط اطلاعات تجمعی بانک تجارت از ابتدای سال تا پایان ۳۱ اردیبهشت‌ماه ۹۸ آمده است که مطابق با دستورالعمل بانک مرکزی، درآمد شناسایی‌شده بابت تسهیلات معوق و مشکوک الوصول به روش نقدی بوده و برای طبقات جاری و سر رسید گذشته به روش تعهدی عمل شده است.

 کلاف سردرگم شفافیت

دسته بندی: سایر

روزنامه شرق-۸ خردادماهِ ۱۳۹۸

زهره آشتیانی، دبیر شورای راهبردی ارتباطات دفتر رئیس‌جمهور

در کشور ما کلیدواژه «شفافیت» در طول سال‌هایی تأمل‌برانگیز، صرفاً در گفتار و نوشتار خلاصه شده و با وجود قوانین متعدد در این زمینه که به مراتب از تجارب موفق سایر کشورها بیشتر است، اراده کافی برای بالفعل کردن فرضیات و نظریه‌ها وجود ندارد. به بیان دیگر، نداشتن اراده سیاسی قوی برای تحقق شفافیت موجب شده تا قوانین مهمی نیز که برای تحقق برخی از ابعاد شفافیت تصویب شده‌اند، یا اجرا نشوند یا به نحو ناکارآمد اجرا شوند.

قطعاً حذف دائمی قیمت‌ها، به نفع دلالان و واسطه‌گران است

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

عصر ایران-۸ خردادماهِ ۱۳۹۸

آلبرت بغزیان، عضو هیئت تجدیدنظر شورای رقابت

عضو هیئت تجدیدنظر شورای رقابت گفت: قطعاً حذف دائمی قیمت‌ها از اپلیکیشن‌ها و سایت‌های آگهی و فروش کالا، به نفع دلالان و واسطه گران است. آلبرت بغزیان اظهار کرد: زمانی که قیمت کالا مشخص نباشد و نتوان کشف قیمت و مقایسه انجام داد، از یک‌سو فروشنده متضرر می‌شود، چراکه دلالان آن کالا را ارزان‌تر از او خریداری می‌کنند و از سوی دیگر، خریداران زیان می‌بینند، زیرا واسطه‌ها آن کالا را به‌مراتب بیشتر از قیمت واقعی به خریدار می‌فروشند، ازاین‌رو حذف دائمی قیمت‌ها از اپلیکیشن‌های فروش کالا به نفع دلالان و واسطه‌گران است.

 نسخه جدید اپلیکیشن درگاه الکترونیکی سهامداران، راهی برای ارتقا شفافیت در بازار سهام

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

اقتصادآنلاین-۸ خردادماهِ ۱۳۹۸

حسین فهیمی، مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه

مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) گفت: با راه‌اندازی نسخه جدید اپلیکیشن دارا(اپلیکیشن درگاه الکترونیکی سهامداران)، علاوه بر اینکه خدمات شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در اقصی نقاط کشور گسترش خواهد یافت، سهامداران قادر خواهند بود به‌صورت الکترونیک در مجامع عمومی شرکت‌ها حضور یابند و این امر شفافیت را در بازار سرمایه ارتقا، هزینه برگزاری مجامع را کاهش و کارایی مجامع را افزایش خواهد داد.

 سینما و شفافیتی که به سود همه است

دسته بندی:  شفافیت در حوزه رسانه، فرهنگ و هنر

خبرگزاری ایرنا-۸ خردادماهِ ۱۳۹۸

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که به‌نوعی خود به‌عنوان متولی سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات از ابتدا در حوزه شفافیت مالی و دسترسی آزاد به اطلاعات فعالیت کرده، امروز بخش‌های مختلف را ملزم به انتشار گزارش عملکرد مالی کرده است. به‌واقع سینما به‌نوعی یکی از بخش‌های مهم وزارت ارشاد است که مدیریت آن چند ماهی است به حسین انتظامی داده شده است و این رئیس جدید سازمان سینمایی نیز در نخستین نشست رسانه‌ای خود بر شفافیت در تمام شئون سینما تأکید کرده است.