نماد سایت مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه

تعارض منافع در کارکنان نهادهای مدنی بین‌المللی

نهادهای مدنی بین‌المللی

«تعارض منافع در کارکنان نهادهای مدنی بین‌المللی» نام مقاله‌ای است که آگوست گانگا مالونگا آن را در کتاب «تعارض منافع در حکمرانی جهانی، دولتی و شرکتی» آورده است. وی مشاور حقوقی سازمان توسعه و همکاری اقتصادی است. پرسش اصلی نویسنده این است که تعارض منافع نهادهای بین‌المللی چگونه باید در نظر گرفته شده و حل‌وفصل شود و آیا اصلاً بحث تعارض منافع در این سازمان‌ها جایی دارد یا خیر. پرداختن به موضوع تعارض منافع در این سازمان‌ها از جهت کسب مشروعیت و اعتماد عمومی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. از آنجایی که این سازمان‌ها بین وفاداری ملی و وفاداری به سازمان قرار دارند، دچار خطر تعارض منافع بنیادی هستند. همچنین این سازمان‌ها امروزه صرفاً در سطح دولت‌ها فعال نبوده و با سازمان‌های خصوصی و غیرانتفاعی نیز در ارتباط هستند و ازاین‌جهت نیز خطرات مربوط به تعارض منافع آن‌ها را تهدید می‌نماید. نویسنده در این مقاله به توضیح این موضوع می‌پردازد که سازمان‌های بین‌المللی چه موازین رفتاری‌ای را از کارکنان خود توقع دارند؛ با چه موقعیت­های تعارض منافعی مرتبط هستند و راهکارهای مدیریت تعارض منافع در این سازمان‌ها چیست.

سازمان‌های بین‌المللی برای تعریف تعارض منافع برای کارکنانشان و تعیین موازین اخلاقی و رفتاری مرتبط با آن دچار دشواری‌هایی هستند زیرا برخی از آن‌ها به‌سختی می‌توانند منابعی را که موجب تعارض منافع می‌شوند شناسایی کنند. دوم اینکه کارکنان این سازمان‌ها از ملیت‌های مختلف و با پس‌زمینه‌های فرهنگی گوناگون هستند و عامل سوم حضور پایگاه‌های برخی از آن‌ها در کشورهای گوناگون است که سبب درک و تفاسیر مختلفی از تعارض منافع در این کشورها می‌شود.

مصادیق تعارض منافعی که در این سازمان‌ها وجود دارد عبارت‌اند از:

در خصوص مدیریت و رفع تعارض منافع در سازمان‌های بین‌المللی نویسنده از ابهامات مربوط به تعارض منافع سخن می‌گوید که کار را برای این سازمان‌ها جهت وضع موازین رفتاری مشخص و نیز رویه‌های انضباطی در قبال عدم عمل به آن‌ها دشوار کرده است. ازنظر او به‌هرحال آنچه مهم است وجهه و اعتبار سازمان است و در نتیجه خود سازمان‌ها باید مشخص کنند که آیا تعارض منافعی در کار بوده یا خیر و اگر بوده از چه نوعی بوده است. نویسنده همچنین پیش‌گیری از وقوع تعارض منافع را کار مهمی می‌داند که سازمان‌های بین‌المللی باید برای آن موازین اخلاقی و رفتاری وضع کنند. این موازین با آیین‌نامه‌های رفتاری و اخلاقی پشتیبانی می‌شوند. در نهایت او تحلیل دائم خطر، آگاهی بخشی در خصوص خطر به کارکنان و مردم را راه‌هایی برای پیش‌گیری از تعارض منافع می‌داند.

این مطلب معرفی مقاله‌ای از کتاب «تعارض منافع در حکمرانی جهانی، دولتی و شرکتی» است که توسط مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه ترجمه‌شده و به‌زودی منتشر می‌شود.

 

منبع: