خبرنامه شماره ۵۰ مقابله با فساد و فقر: آوار کرونا بر سر فرودستان
محمد ملکی
به تدریج نقشه اپیدمی ویروس کرونا در کشور، کامل و کاملتر میشود. هنوز سخن گفتن درباره پیک بیماری و شیوع آن زود است. آمار رسمی و غیر رسمی منتشر شده نشان از پیشروی بیماری دارد و هر روز بر تعداد افراد مبتلا و جان باختگان افزوده میشود. تقریباً همه استانها درگیر کرونا شدهاند و اگرچه با تأخیر، دولت تحرکات جدیدی را برای مهار بیماری آغاز کرده است. در علم مدیریت گفته میشود خطا، تنها اتخاذ تصمیمات نادرست و غلط نیست بلکه خطای دیگرِ مدیریت، تصمیمات درست و صحیح نگرفتن در وقت مقتضی است. امید داریم دیر یا زود کشور از این بحران رهایی یابد و البته انتظار میرود بلافاصله و در زمان مناسب، نظام سلامت کشور فارغ از هرگونه پردهپوشی و تعارفات رسمی، جمعبندی از عملکرد خود و مدیریت بحران ارائه دهد تا گذشته چراغ راه آینده شود.
اما در کوران اخبار عمومی درباره شیوع کرونا و هشدارهای صاحبنظران و پزشکان در این زمینه، صدای ضعیفی از قعر محلات فقیر و حاشیه شهرها ما را به شنیدن ضعیفترین صداها و دیدن نادیدهشدهترین انسانها فرا میخواند.
واقعیت آن است که اگرچه کرونا فقیر و غنی نمیشناسد، اما فقرا بیشتر از اغنیا در دسترس کرونا هستند. فقرا نمیتوانند حتی یک روز و یک ساعت کار و زندگی را تعطیل کنند، آنان گنجشک روزیاند؛ اگر روزانه درآمدی کسب نکنند، شب در سفره چیزی ندارند تا شرمنده خانوادهشان نشوند. محل کار فقرا عموماً آلودهتر است، آنان یا ناچارند برای طلب روزی در خیابانها بیخیال کرونا بچرخند یا در زبالهها بهدنبال لقمه نانی باشند یا بیپروا از دعوت به انجام هر کار سخت در هر شرایطی استقبال کنند.
کرونا فقیر و غنی نمیشناسد اما فقرا به دلیل سوء تغذیه، محیط نامناسب و دهها علت دیگر، بدنی نحیف و ضعیف دارند، سیستم ایمنی آنها تاب مقاومت در برابر ویروس را بسیار کمتر از اغنیا دارد، فقرا امکان آن را ندارند تا با خوردن ویتامینها و مکملها از خود در برابر بیماری دفاع کنند. از این گذشته، فقرا تا حد ممکن از مراجعه به مراکز درمانی خودداری میکنند تا هزینههای خود را به حداقل برسانند.
کرونا فقیر و غنی نمیشناسد. ویروس با رعایت مسائل بهداشتی، ضدعفونی و گند زدایی امکان حیات ندارد اما برای فقرا بر خلاف اغنیا، دسترسی به مواد ضدعفونی کننده، ماسک یا دستکش ناممکن است. در این بازار و در پی رونق قیمت کالاهای بهداشتی برای فقرا، خرید هرکالایی به غیر از آنچه خوراک و سرپناه او را تأمین کند، لوکس و اشرافی است.
کرونا فقیر و غنی نمیشناسد اما ویروس در محلات فقیر بر خلاف محلات بالای شهرها، به راحتی جابجا میشود و محیط مستعدی برای بقا و حیات دارد. به علاوه، برخلاف مناطق مرکزی و شمال شهرها که در هر خیابان حداقل یک داروخانه و دهها مطب پزشک مستقر است، فقرا در صورت بیماری پیش از هزینه درمان، باید به فکر هزینه نقل و انتقال تا مرکز درمانی باشند.
کرونا فقیر و غنی نمیشناسد اما نظام رفاهی نمیتواند نهادی بیطرف در جدال فقرا و اغنیا با کرونا باشد.کرونا فقیر و غنی نمیشناسد اما …
***
در هفتهای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه میکند:
به گزارش همشهری آنلاین، در این بحبوبحهی کرونا و ارائهی مدامِ راههای درمان و پیشگیری، هیچکس به فکر زنان دستفروش مثل نیست و آمار مشخصی از تعداد آنان در متروی تهران وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، با توجه به هشدارهای سازمان بهداشت جهانی درباره ابتلای کودکان به کرونا، باید به طور حتم گفت که کودکان کار و خیابان در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
بنابر گزارش شماره ۱۶۳۸۸ مرکز پژوهشهای مجلس، علیرغم وجود بیش از سی قانون در حوزه اجباری و رایگان کردن آموزش و سوادآموزی، همچنان با پدیده بازماندگی از تحصیل مواجه هستیم.
سخنگوی کمیسیون تلفیق با اشاره به مصوبه این کمیسیون در مورد هدفمندی یارانهها، گفت: در این زمینه، پیشنهاد دولت در مورد تفکیک یارانه معیشتی و یارانه نقدی به تصویب رسید.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، ویروس کرونا برای حاشیهنشینها و ساکنان مناطق آسیبپذیر اجتماعی، تهدیدی جدی و اساسی به شمار میرود؛ بنابراین، باید هرچه سریعتر از شیوع آن در چنین نقاطی جلوگیری کرد.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان گفت: در صورت عدم تأمین اعتبار قطعهسازان، این احتمال وجود دارد که۱۳۰ هزار کارگری که قطعهسازان آنها را با وعده تخصیص اعتبار دوباره به محل کارشان بازگردانده بودند، بیکار شوند.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: نابرابری جنسیتی، بیعدالتی بزرگ زمانه ما و بزرگترین چالش حقوق بشری است که با آن روبهرو هستیم.
گروهی از سازمانهای مردم نهاد از جمله اعضای جمعیت طلوع بینشانها با همکاری هلالاحمر و برای مقابله و کنترل ویروس کرونا، اقدام به پخش بستهها و آموزش نکات بهداشتی در منطقه دروازه غار کردند.
بانک مرکزی در بخشنامهای اعلام کرد: بانک مرکزی موظف است برای شفافیت در تراکنشهای بانکی، حد آستانهای را تعیین نماید و انتقال وجه با مبلغ بالاتر از حد آستانه را، مشروط به درج بابت و در صورت نیاز به ارائه اسناد مثبته کند.
وزیر بهداشت در نامهای خطاب به رئیس جمهور اذعان داشته که مشکل اصلی کمبود ماسک یا مواد ضدعفونیکننده نیست، بلکه آنچه شهروندان را از دسترسی به این اقلام حیاتی باز میدارد، سوداگریهای قاچاقچیان و واسطهگران است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، منتقدان، بیتوجهی به نظارت مردمی را مهمترین خلاء طرح شفافیت و نظارت بر تأمین مالی فعالیتهای انتخاباتی میدانند. گفته میشود در متن این مصوبات، از مفهوم نظارت مردمی غفلت شده است.
رئیس مرکز دفتر بازرسی وزارت اقتصاد از سازوکار اجرائی سامانهای با عنوان «اعلان گزارشهای مردمی مبارزه با فساد حوزه وزارت امور اقتصادی و دارایی» که در پورتال این وزارتخانه به ثبت رسیده، خبر داد.
در این بحبوبحهی کرونا و ارائهی مدامِ راههای درمان و پیشگیری، هیچکس به فکر زنان دستفروش مثل نیست و آمار مشخصی از تعداد آنان در متروی تهران وجود ندارد؛ این زنها و دغدغههایشان، در همهی حرفها، گزارشها و مصاحبهها غایب هستند و هیچ نهاد یا فرد مسئولی نمیگوید چه بکنیم که زنان دستفروش مترو آلوده نشوند؛ یا چگونه یک سالن یا محوطهی خاصی با رعایت همهی نکات ایمنی و بهداشتی در مکانی متعلق به شهرداری تهران برپا کنیم تا این زنان بتوانند حداقل تا زمان رفع بحران کرونا، در آنجا اجناسشان را بفروشند و خرج خانوادههایشان را دربیاورند.
با توجه به هشدارهای سازمان بهداشت جهانی درباره ابتلای کودکان به کرونا، باید به طور حتم گفت که کودکان کار و خیابان در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. کودکان کار و خیابان، از دستفروشان گرفته تا متکدیان و زبالهگردان، به دلیل حضور طولانیمدت در خیابانها و تغذیه نامطلوب، همچنین به دلیل نداشتن سرپرست مناسب، ممکن است بیش از دیگر کودکان به کرونا مبتلا شوند؛ از سوی دیگر، کودکان کار میتوانند بهعنوان ناقل، سایر اعضای خانواده را نیز مبتلا کنند و در درجه بعدی، نگرانیها از حضور بیمحافظ آنها در جامعه برای دیگر افراد نیز خطرآفرین است.
بازماندگی از تحصیل، همچنان به دلایل مختلف یکی از مسائل اساسی کشور به شمار میرود و نیازمند توجه جدی است. بنابر گزارش شماره ۱۶۳۸۸(مورخ۲۰ فروردینماه ۱۳۹۸) مرکز پژوهشهای مجلس، علیرغم وجود بیش از سی قانون در حوزه اجباری و رایگان کردن آموزش و سوادآموزی و وجود سه برنامه راهبردی در راستای ریشهکنی بیسوادی و اجرای برنامههای متعدد، همچنان با پدیده بازماندگی از تحصیل مواجه هستیم. بنابر همین گزارش، تاکنون آمار دقیقی از تعداد دانشآموزان بازمانده از تحصیل در کشور به دست نیامده است.
سخنگوی کمیسیون تلفیق با اشاره به مصوبه این کمیسیون در مورد هدفمندی یارانهها، گفت: در این زمینه، پیشنهاد دولت در مورد تفکیک یارانه معیشتی و یارانه نقدی به تصویب رسید. براین اساس، در سال ۹۹ به ۷۸ میلیون نفر یارانه نقدی ۴۵ هزار و۵۰۰ تومانی پرداخت میشود و یارانه معیشتی که رقم کلی آن ۳۱ هزار میلیارد تومان است نیز به۶۰ میلیون نفر پرداخت خواهد شد. همچنین مقرر شد وزارت رفاه در بانکهای اطلاعاتی خود، اصلاحاتی را اعمال کند تا کسانی که نیازمند کمک معیشتی هستند، از حمایت معیشتی برخوردار شوند.
ویروس کرونا برای حاشیهنشینها و ساکنان مناطق آسیبپذیر اجتماعی، تهدیدی جدی و اساسی به شمار میرود؛ بنابراین، باید هرچه سریعتر از شیوع آن در چنین نقاطی جلوگیری کرد. در همین رابطه، استاد علوم تربیتی و رفتاری دانشگاه آزاد اصفهان میگوید: همزمان با شیوع ویروس کرونا و ایجاد نگرانی برای اقشار مختلف، آشنایی بیشتر و آگاهسازی حاشیهنشینها به این بیماری باید در اولویت باشد؛ زیرا ساخت و ساز نامناسب، فقر فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و عدم دسترسی به امکانات و مراکز بهداشتی و آموزش، از جمله نکات منفی چنین نقاطی به شمار میرود که باید در کمترین زمان ممکن بهبود یابد.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان، در گفتوگو با «شرق» با اشاره به اینکه دولت قرار بود پنج هزار میلیارد تومان اعتبار در اختیار قطعهسازان قرار دهد، از تخصیص فقط ۱۵ درصد از این اعتبارات خبر میدهد. او میگوید: در صورت عدم تأمین این اعتبار، این احتمال وجود دارد که۱۳۰ هزار کارگری که قطعهسازان آنها را با وعده تخصیص اعتبار دوباره به محل کارشان بازگردانده بودند، بیکار شوند. محبینژاد میافزاید: جلوگیری از خطر توقف کامل تولید و نجات صنعت خودرو در سال جدید، یک سیاستگذاری منسجم و عزم جزم و جدی لازم دارد.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: نابرابری جنسیتی، بیعدالتی بزرگ زمانه ما و بزرگترین چالش حقوق بشری است که با آن روبهرو هستیم. در مقابل، برابری جنسیتی، راهکارهایی برای برخی از دشوارترین مسائل دوران ما ارائه میدهد. گوترش افزود: در عین حال که در برخی کشورها حمایتهای قانونی در برابر تجاوز و آزار و اذیت خانگی بسیار ضعیفی وجود دارد، در سایر کشورها سیاستهایی که زنان را مشمول مجازات میکنند، از پیشگیری از بارداری گرفته تا بارداری اجباری، در حال مطرح شدن است. از این رو، حقوق جنسی و باروری زنان، از همه سو در معرض تهدید است.
گروهی از سازمانهای مردم نهاد با همکاری هلالاحمر و برای مقابله و کنترل ویروس کرونا اقدام به پخش بستهها و آموزش نکات بهداشتی در منطقه دروازه غار کردند. در این میان، اعضای جمعیت طلوع بینشانها بستههایی را توزیع کردهاند. بستههایی شامل ژل ضدعفونی کننده، صابون، ماسک و دستکش، ساندیس و پاستیل و… . ۲۵ هزار بسته قرار است توسط ۱۰ تیم از داوطلبان سازمانهای مردم نهاد در محله دروازه پخش شود اما به گفته اکبر رجبی، مدیرعامل جمعیت طلوع بینشانها، هدف اصلی از این کار، آموزش به ساکنان منطقه و جلوگیری از شیوع ویروس کرونا است.
انجمن یاری کودکان در معرض خطر پیرامون شیوع ویروس کرونا طی بیانیهای خواهان توزیع منابع و بودجهها براساس اولویتهای حمایتی بهداشتی و درمانی در اختیار همه مردم و توجه به اقشار کمدرآمد شد. در بخشی از این بیانیه میخوانیم: «هنوز هم از پستوهای امنِ این شهر، صدایی بلند نمیشود که نگران مردمی باشند که استخوانهایشان زیر بار فقر و بیحمایتی و بیماری خردتر خواهد شد. مردمان فراموش شدهای که حتی قدرت خرید ماسک معمولی در بازار مکارهی همیشه احتکار شده را هم ندارند و کمبود وحشتناک امکانات بهداشتی و درمانی، نگرانیهای بیشتری را در آنان ایجاد کرده و به هر دری میزنند پیدا نمیکنند.»
منصور سیفی، معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد استان اردبیل
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد استان اردبیل، گفت: ۲ هزار و۵۰۰ نفر مددجوی تحت حمایت این نهاد در استان در ۱۱ ماه امسال با دریافت تسهیلات اشتغالزایی صاحب شغل شدند. منصور سیفی افزود: این افراد پس از شرکت در کارگاههای آموزشی فنی و تخصصی و دریافت تسهیلات اشتغال و خودکفایی، طرحهای خود را به مرحله اجرا درآوردند. وی با بیان اینکه امسال تاکنون۷۵۰ میلیارد ریال تسهیلات اشتغالزایی به مددجویان تحت حمایت کمیته امداد در استان پرداخت شده، اظهار داشت: همکاری و تعامل بانکهای عامل موجب اشتغال مناسب و پایدار مددجویان شده است.
جوان ۱۶ ساله ایلامی با حلق آویز کردن خود به زندگیاش پایان داد. به گزارش خبرنگار ایلنا، جوان ۱۶ ساله اهل شهرستان چرداول واقع در استان ایلام با حلق آویز کردن خود به زندگیاش پایان داد. طبق شنیدهها، علت خودکشی این جوان فقر مالی اعلام شده است. استان ایلام به لحاظ رتبه خودکشی در صدر کشور قرار دارد.
شهین جوانی، معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزشوپرورش استان اصفهان
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزشوپرورش استان اصفهان، گفت: هفت هزار و ۵۳۷ نفر دانشآموز بازمانده و ترک تحصیل ازسوی وزارت آموزشوپرورش به استان اصفهان معرفی شدند که از این تعداد، چهار هزار و۴۰۰ نفر برابر با ۸۳/۷۱ درصد آنان جذب شدند. شهین جوانی با اشاره به ایجاد سامانه پیامکی ۳۰۰۰۷۰۰۲۲۲۸۸۱۱ بهمنظور معرفی دانشآموزان ترک و بازمانده از تحصیل، اظهار کرد: علاوه بر این، ارتباط با گروههای مردمنهاد در خصوص شناسایی و جذب کودکان، بهسازی و توانمندسازی همکاران جهت کار با کودکان با نیاز ویژه و نظارت بر مدارس حاشیهای و کمتر توسعهیافته را نیز انجام دادهایم.
عضوکمیسیون بودجه و محاسبات، از تصمیمات کمیسیون تلفیق در مورد حقوق و دستمزد کارکنان و بازنشستگان در سال ۹۹ خبر داد. حاجی بابایی در تبیین تصمیمات دیروز کمیسیون تلفیق در مورد حقوق و دستمزد، گفت: مقرر شد کف حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری و شاغلان، دو میلیون و۸۰۰ هزار تومان شود که در واقع افزایش برای حقوقهای زیر دو میلیون و۸۰۰ هزار تومان حدود ۱۵ تا۵۰ درصدی باشد. همچنین، افزایش حقوقهای زیر شش میلیون تومان کشوری و لشکری شاغل و بازنشسته بالای ۱۵درصد خواهد بود؛ در واقع، درصدی تعیین خواهد شد که به علاوه ۱۵درصد اعمال میشود.
شیوع کرونا و مثبت شدن آزمایش ۱۴ نفر به این ویروس در استان سیستان و بلوچستان، تردد مسافران و کمبود شدید امکانات و پایین بودن سطح رفاه و شیوه زندگی در مناطق حاشیهنشین و سکونتگاههای غیر رسمی چابهار، جان بیش از۷۰ هزار حاشیهنشین این بندر اقیانوسی را بیشتر در خطر ابتلا به کرونا قرار داده و در این زمینه نگرانیهای جدی وجود دارد. مهمترین نیاز حاشیهنشینان چابهار، آموزش در زمینه پیشگیری از کرونا و ضدعفونی و گندزدایی تمامی محدوده زندگی آنان است که متأسفانه در این زمینه بشدت ضعف وجود دارد و خطر گسترش این ویروس را بیش از پیش کرده است.
سرپرست فرماندار بوکان بر لزوم توانمندسازی افراد تحت پوشش ساکن در مناطق حاشیه شهر تأکید کرد. لقمان خسروپور در نشست تودیع و معارفه رئیس کمیته امداد این شهرستان، با بیان اینکه مسئولیت در بوکان سنگینتر از دیگر شهرها است، گفت: بوکان مدیران پشت میز نشین نمیخواهد. او وضعیت بیکاری، حاشیهنشینی و فقر در این شهرستان را حادتر عنوان کرد و افزود: مدیران در بوکان نباید شب و روز بشناسند. وی تجدید نظر در برخی قوانین کمیته امداد را ضروری برشمرد و تصریح کرد: توانمندسازی افراد تحت پوشش ساکن در مناطق حاشیه شهر خصوصاً زنان، نیازی ضروری و مبرم است.
در حال حاضر ۳۶۶/۱ هزار واحد کمبود مسکن در کشور وجود دارد. صاحبخانه شدن خانوارهای چهار دهک پایین جامعه نیز ۹۶ سال طول میکشد. همچنین بر اساس بررسیهای وزارت راه و شهرسازی از سال ۱۳۹۳ تا سال ۱۴۰۵ (در طی ۱۲ سال) میزان مسکن مورد نیاز در کل کشور ۱۲ میلیون و ۳۰۳ هزار واحد مسکونی برآورد شده است. از این تعداد، ۵ میلیون و ۸۲۸ هزار واحد برای خانوارهایی پیشبینی شده است که تازه تشکیل میشوند. لازم است تعداد ۱ میلیون و ۱۶۲ هزار واحد مسکونی برای جبران کمبود کنونی ساخته شود.
بانک مرکزی در بخشنامهای اعلام کرد: در اجرای تکالیف مقرر در جز۳ بند ح تبصره ۱۶ قانون بودجه سال ۹۸ بهمنظور افزایش شفافیت تراکنشهای بانکی، مبارزه با پولشویی و جلوگیری از فرار مالیاتی، بانک مرکزی موظف است با تصویب شورای پول و اعتبار برای شفافیت در تراکنشهای بانکی بهصورت یکسان یا متناسب با سطح فعالیت اشخاص حقیقی از نظر عملکرد مالی، حد آستانهای را تعیین نماید و انتقال وجه با مبلغ بالاتر از حد آستانه را برای اشخاص حقیقی از طریق کلیه تراکنشهای بانکی و سایر ابزارهای پرداخت، مشروط به درج بابت و در صورت نیاز به ارائه اسناد مثبته کند.
وزیر بهداشت در نامهای خطاب به رئیس جمهور اذعان داشته که همکارانش در نقش واسطه و دلال از قاچاقچیان، کالاهای بهداشتی را خریداری میکنند. اظهاراتی که نشان میدهد مشکل اصلی کمبود ماسک یا مواد ضدعفونیکننده نیست، بلکه آنچه شهروندان را از دسترسی به این اقلام حیاتی باز میدارد، سوداگریهای قاچاقچیان و واسطهگران است. در بخشی از این نامه آمده است: «این شبکه فرصتطلبِ بیانصاف از کجا خاطر جمعی دارد که اینگونه جسورانه روبهروی مردم و مسئولان میایستد و به راحتی اعلام میکند که۲۰۰ میلیون ماسک را میتواند ۲۴ ساعته با فلان قیمت در فلان جا عرضه کند؟»
منتقدان، بیتوجهی به نظارت مردمی را مهمترین خلاء طرح شفافیت و نظارت بر تأمین مالی فعالیتهای انتخاباتی میدانند. گفته میشود در متن این مصوبات، از مفهوم نظارت مردمی غفلت شده است. این موضوع در حالی است که مدل نظارت بر این هزینهها و نحوه تأمین منابع آنها در قانون، بسیار ناکارآمد است چراکه با توجه به تعداد زیاد کاندیداها و تعداد زیاد ستادها یا محلهای مصرف این هزینهها، چند نهاد نظارتی با تعداد محدودی نیروی انسانی به هیچ وجه توانایی رسیدگی به این گستره و اعتبارسنجی اطلاعات ثبتشده توسط کاندیداها را ندارند.
دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمانهای تابعه
اقتصادآنلاین-۱۳ اسفندماهِ ۱۳۹۸
هادی عبدالهی، رئیس مرکز دفتر بازرسی وزارت اقتصاد و امور دارایی
رئیس مرکز دفتر بازرسی وزارت اقتصاد از سازوکار اجرائی این سامانه که با عنوان «اعلان گزارشهای مردمی مبارزه با فساد حوزه وزارت امور اقتصادی و دارایی» در پورتال این وزارتخانه به ثبت رسیده، میگوید. عبدالهی خبر میدهد که اکنون از ۳۵ گزارشی که در این سامانه مربوط به حوزه وزارت اقتصاد و امور دارایی به ثبت رسیده، ۲۳ مورد تخلف بوده و ۱۲ مورد مربوط به فساد است که به تازگی نیز یکی از موارد افشاشده در حوزه فرار مالیاتی به تأیید سازمان امور مالیاتی رسیده و ذیل ماده ۱۸۱ قانون مالیات، تمامی دفاتر و حسابهای مؤدی مورد نظر، پلمب شده است.
سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس از دادستانی کل کشور درخواست کرد تا در برخورد با محتکران ماسک و دستکش و موادضدعفونی، رأساً ورود کند. نوروزی درباره مجازاتهایی که برای محتکرین ماسک و موادضدعفونی کننده در روزهای جاری باید در نظر گرفته شود، با اشاره به بندهایی از قانون گفت: برای سودجویان و محتکرین انواع کالاها در جامعه سه قانون درنظر گرفته شده است؛ اولی قانون تشدید مجازات محتکران مصوب اردیبهشت ماه سال ۶۷، دوم قانون تعزیرات حکومتی مصوب مجمعع تشخیص مصلحت نظام در اسفندماه سال ۶۷ و سوم قانون مجازات اخلالگران که در آذرماه سال ۶۹ به تصویب رسیده است.
براساس مصوبه مجلس، مرکز وکلای قوه قضائیه در زمره مؤسسات خصوصی حرفهای عهدهدار خدمات عمومی تلقی شد. پیش از این و از زمان تشکیل مرکز وکلای قوه قضاییه، وکلای کانون وکلا که وجود این نهاد را مغایر با منافع شخصی خودشان میدیدند، اعتراضات مختلفی به این نهاد داشتند؛ آنان مدعی بودند تشکیل یک نهاد حاکمیتی توسط قوه قضائیه با کارکردی مشابه کانون وکلای دادگستری، مغایر با استقلال وکیل است و جذب و تربیت وکیل از سوی قوه قضاییه سبب خواهد شد وکلای دادگستری در مقام دفاع، استقلال نداشته باشند و سبب تضییع حقوق موکل شود.
یکی از مهمترین برنامههای مجلس یازدهم، پیگیری لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم است. در همین رابطه، حیدر مستخدمین حسینی، کارشناس اقتصادی میگوید: در حال حاضر نزدیک به۲۰ هزار هزار میلیارد ریال نقدینگی در جامعه وجود دارد که ۹۰ درصد این رقم تنها در اختیار۱۰ درصد جامعه است؛ به همین دلیل است که هر زمان اراده میکنند در بازار ارز، سکه، اتومبیل، لوازم خانگی و غیره حضور مییابند و مردم را تحت فشار و تنگنا قرار میدهند. وی تأکید میکند: اگر هدف دولت از اخذ مالیات بر عایدی سرمایه صرفاً کسب درآمد و تهیه منابع باشد، نباید انتظاری جز فساد داشت.
بهروز بنیادی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه درباره ویروس کرونا پنهانکاری صورت نمیگیرد، گفت: «آمار وزارت بهداشت درباره مبتلایان به کرونا بر اساس موارد بستری شده در بیمارستانهاست؛ حال اینکه احتمالاً برخی از مبتلایان با علائم خفیف در سطح جامعه پراکنده هستند که طبیعتاً در آمار وزارت بهداشت قرار نمیگیرند. لذا درباره آمار مبتلایان، پنهانکاری وجود ندارد اما وزارت بهداشت باید بر اساس کار علمی اعلام کند که احتمالاً چند ناقل در سطح کشور وجود دارد.»
رئیس سازمان برنامهوبودجه در ابلاغیهای به تمام دستگاههای اجرایی بر لزوم اخذ مجوز کتبی این سازمان در اقدامات دارای بار مالی تأکید کرد. در این ابلاغیه آمده است: تمامی تصویبنامهها، بخشنامهها، دستورالعملها، تغییرات ضریب، جداول حقوقی و طبقهبندی مشاغل و افزایش مبنای حقوقی، اعطای مجوز هر نوع استخدام و به کارگیری نیرو، مصوبات هیئت امنا و نظایر آن که دارای بار مالی هستند، در صورتی قابل اجرا است که فرایند مندرج در بند(چ) ماده هفت قانون برنامه ششم توسعه کشور را طی کرده و مجوز سازمان برنامهوبودجه بهصورت مکتوب مبنی بر بلامانع بودن اجرای آن، صادر شده باشد.
رئیس سازمان صنعت استان تهران از ۶ فقره تخلف طی یک هفته اخیر در استان خبر داد و گفت: مجموعاً بیش از ١۵٣ هزار ماسک و ۲۲۵۰ لیتر مواد ضدعفونیکننده بهداشتی احتکار شده کشف شده است. یدالله صادقی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم درخصوص میزان تخلفات صورتگرفته از ابتدای شیوع ویروس کرونا در کشور تاکنون، اظهار کرد: با توجه به گشتهای ویژه مشترکی که با تعزیرات، وزارت اطلاعات، پلیس امنیت اقتصادی و کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی انجام شده، ۴ فقره تخلف از ۴ اسفند تا امروز کشف و ضبط شده است.
به گزارش خبرنگار رسانه خبرگزاری فارس، کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در راستای ارتقای سلامت عمومی جامعه و با تأکید بر اهمیت اصالت اطلاعات در شرایط شیوع گسترده ویروس کرونا در کشور، در اقدامی پیشدستانه و بیسابقه با همکاری دستگاهها و سازمانهای مرتبط، کلیه آییننامهها، دستورالعملها، آمارها، بخشنامهها و مصوبات مرتبط با مقابله عمومی با شیوع این بیماری فراگیر را بهصورت متمرکز در سامانه foia.iran.gov.ir خود منتشر میکند.
سامانه شناسایی تأمینکنندگان شرکت دخانیات ایران به منظور شفافسازی، حذف واسطهها و مستندسازی، رونمایی و راهاندازی شد. به گزارش روابطعمومی شرکت دخانیات ایران، مدیرعامل شرکت دخانیات ایران در رونمایی از سامانه شناسایی تأمینکنندگان، گفت: با استفاده از این سامانه، تأمینکنندگان میتوانند بدون واسطه و بهصورت مستقیم، تواناییها و پتانسیلهای خود را معرفی کرده و شرکت دخانیات ایران اقلام مورد نیاز خود را از تولیدکننده یا تأمینکننده آن بهصورت مستقیم، تهیه و در نتیجه موجب کاهش قیمت تمام شده محصولات و ایجاد ارزش افزوده برای دخانیات و خریداران فراهم شود.