نماد سایت مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه

خبرنامه شماره ۴۸ مقابله با فساد و فقر: کرونای فقرا و اغنیا

کرونای فقرا و اغنیا

ویروس کرونا بالاخره از راه رسید و اولین مرگ‌ومیر ناشی از آن گزارش شد. طبیعی است که مسئولان ذی‌ربط تلاش‌هایی را به‌منظور کنترل شیوع ویروس انجام خواهند داد، اما آیا این خدمات به میزان مساوی در دسترس فقرا و اغنیا قرار خواهد گرفت؟ علاوه بر این، آیا فقرا و اغنیا به یک میزان در معرض ابتلا به بیماری خواهند بود؟

رابطه‌ی بین نابرابری و سلامت، یکی از موضوعاتی است که مورد توجه بسیاری از پژوهشگران حوزه‌ی سلامت و رفاه قرار گرفته است. نابرابری، هزینه‌های زیادی بر جامعه تحمیل می‌کند و از آنجا که سلامت، یکی از مهم‌ترین شاخص‌های سرمایه‌ی انسانی است، بیشترین هزینه را بر سلامت وارد می‌کند. در سطح فردی با افزایش درآمد، افراد از امکانات مناسب و کافی بهداشتی و در نتیجه، سلامت بالاتری برخوردارند ولی این نظر در سطح اجتماعی تأیید نمی‌شود؛ زیرا برخی کشورها با درآمد پایین‌تر نسبت به کشورهای با درآمد بالا از سلامت بالاتری برخوردارند؛ چون نابرابری درآمدی کمتری دارند.

در مورد نحوه تأثیرگذاری نابرابری درآمد بر سلامت، سه فرضیه وجود دارد:

اول- فرضیه درآمد مطلق: بر مبنای این فرضیه، سلامت افراد فقط تابعی از درآمد آن‌ها است و توزیع درآمدها تأثیری بر سلامت ندارد. بر اساس این فرضیه، در هر شرایطی وضعیت سلامت فقرا نامطلوب است.

دوم- فرضیه درآمد نسبی: بر این مبنا، سلامتی افراد تحت تأثیر توزیع درآمدی قرار دارد؛ به این معنی که افراد درآمد خود را با دیگران مقایسه می‌کنند و زمانی که اختلاف زیادی بین درآمد خود و دیگران مشاهده کنند، فشارهای روانی و تنش‌های ذهنی بر آن‌ها افزایش می‌یابد و در نتیجه سلامت آن‌ها به‌طور جدی تهدید می‌شود. بر این اساس، فقرا با احساس محرومیت نسبی در معرض تنش‌های بیشتر قرار می‌گیرند و بر عکس، افراد فقیر در جامعه‌ای با توزیع عادلانه‌تر منابع از سلامت بیشتری برخوردار خواهند بود.

سوم- اثرات اجتماعی نابرابری درآمدی: بر این اساس، نابرابری و بی‌عدالتی درآمدی بر سلامت افراد تأثیر می‌گذارد. این فرضیه به دو شکل بیان‌شده است؛ اول اینکه در شکل حاد، نابرابری در توزیع درآمد بر سلامتی همه اعضای جامعه- صرف‌نظر از توزیع درآمد- تأثیر می‌گذارد و دوم اینکه در شکل ساده‌تر آن، نابرابری بر سلامتی فقیرترین افراد تأثیرگذار است.

شواهد بسیار محکمی وجود دارد که تقریباً در تمامی کشورهای جهان، بین موقعیت‌های اجتماعی- اقتصادی خانوارها و سلامتی اعضای خانوار، ارتباط قوی وجود دارد. در بسیاری از کشورهای نوظهور و توسعه‌یافته، عوارض اقتصادی و اجتماعی ناشی از نابرابری، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های این جوامع محسوب می‌شود. در این جوامع، سلامت اجتماعی ناشی از نابرابری مورد توجه بیشتر واقع شده است.

اگر طبقات فرادست امکان آن را دارند تا فارغ از هرگونه نگرانی معیشتی، روزها و هفته‌ها کار و کسب درآمد را رها کنند و به گوشه‌ای امن از ویروس پناه برند، اما فقرایی که قرار گرفتن نان شب در سفره‌شان موکول به تلاش روزانه است و پس‌اندازی ندارند تا به آن دل خوش کنند، ناچارند دل به دریا زنند و برای لقمه نانی در مراکز عمومی تردد کنند. بنابراین، سهم فقرا از کرونا بسیار بیشتر از اغنیا خواهد بود.

***

در هفته‌ای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه می‌کند:

لینک دانلود خبرنامه

بخش اول: «مبارزه با فقر، تبعیض و نابرابری»

فصل اول: اخبار برگزیده هفته

 هزینه‌های سبد معیشت کارگران حداقل ۶ میلیون تومان است

خبرگزاری تسنیم- ۲۵ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

هادی ابوی، دبیرکل کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران.

دبیرکل کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران درباره توجه به سبد معیشت کارگران برای بررسی دستمزد سال ۹۹، گفت: نمایندگان کارگران از مفاد قانونی موضوع بیشتری نمی‌خواهند. در ماده ۴۱ قانون کار به اینکه دستمزد کارگران بر اساس چه مواردی تعیین شود، اشاره شده است. نمایندگان کارگران به دنبال این هستند که دستمزد به‌گونه‌ای تعیین شود که سبد معیشت زندگی کارگران تأمین شود. اگر فقط بخواهیم هزینه‌های تأمین معیشت کارگران را بگوییم، حدود ۶ میلیون تومان با بحث مسکن و بهداشت برای یک زندگی ۴ نفره نیاز است.

 کشورهای فقیر رکورددار تلفات کودکان سرطانی

  خبرگزاری ایرنا-۲۶ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

بنابر آمار ارائه شده در مجله Science، سالانه ۴۲۹ هزار کودک و نوجوان در جهان به بیماری سرطان مبتلا می‌شوند که در این میان سرطان‌های لوسمی، لنفوم و مغز شایع‌ترین آن‌ها هستند. به گفته کارشناسان بهداشت، در صورت دسترسی به امکانات و مراقبت‌های مناسب و باکیفیت، بیش از۸۰ درصد از این مبتلایان می‌توانند زنده بمانند و زندگی سالم و موفقی داشته باشند. فقر، هزینه‌های گزاف درمانی، تشخیص دیرهنگام و عدم دسترسی به داروهای ضروری، موجب شده است تا کشورهای فقیر جهان ۸۰ تا ۹۰ درصد از مرگ و میرهای ناشی از سرطان را به خود اختصاص دهند.

وجود ۵۰۰ کودک بازمانده از تحصیل در چهارمحال و بختیاری

کسب‌وکار نیوز-۲۷ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

محمد محمدی، معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش‌وپرورش چهارمحال‌وبختیاری.

معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری از وجود حدود ۵۰۰ کودک بازمانده از تحصیل در رده سنی ۶ تا ۱۱ سال در این استان خبر داد. محمد محمدی با اعلام این خبر، اظهار کرد: تعداد زیادی از افراد بازمانده از تحصیل قابل شناسایی نیستند زیرا که تعداد قابل توجهی از آنان به بیماری‌های شدید مبتلا شده و امکان حضور حتی در مدارس استثنایی برای آن‌ها مقدور نیست و تعدادی قابل توجهی از آنان نیز به دلیل مهاجرت و کوچ دائمی برخی خانواده‌های عشایری، قابل شناسایی نیستند.

درخواست تشکل‌های کارگری برای ابطال دادنامه ۱۷۹ دیوان عدالت

خبرگزاری ایلنا-۲۷ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

تشکل‌های عالی کارگری متفق‌القول‌اند که دادنامه‌ی ۱۷۹ دیوان عدالت، باید ابطال شود. در این دادنامه به صراحت گفته شده که مستفاد از مفهوم مخالف تبصره دو ماده هفت قانون کار مصوب سال ۱۳۶۹، در صورت ذکر مدت در قرارداد کار، قرارداد تنظیمی موقت و غیردائمی خواهد بود. به گزارش خبرنگار ایلنا، در روزهای گذشته، کمیته حقوقی کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران، در نامه‌ای خطاب به رئیس قوه قضاییه، خواستار ابطال دادنامه ۱۷۹ دیوان عدالت شد؛ در عین حال و در همین روزها، بعد از سی سال غفلت، آیین‌نامه تبصره یک ماده هفت قانون کار، در هیئت دولت به تصویب رسید.

اختصاص۵۰ درصد اعتبار قانون جامع معلولان

روزنامه اطلاعات-۲۷ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

علی همت محمودنژاد، مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق معلولان

مدیر عامل انجمن حمایت از حقوق معلولان، گفت: از۱۱۰۰میلیارد تومان اعتبار امسال اجرای قانون جامع حمایت از حقوق معلولان تا کنون فقط۵۵۰ میلیارد تومان اختصاص داده شده است. علی همت محمودنژاد افزود: این گروه از افراد جامعه دارای مشکلات عدیده‌ای هستند و تخصیص ندادن اعتبار واقعی برای اجرای قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، آن‌ها را با مشکلات بیشتری مواجه کرده است. دولت در سال قبل۱۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای قانون تخصیص داده بود که متأسفانه از این اعتبار تاکنون فقط بخش اندکی پرداخت شده است.

شناسایی و آغاز آموزش بیش از ۳۶ هزار کودک بازمانده از تحصیل

روزنامه اعتماد-۲۸ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

مردادماه امسال بود که معاونت ابتدایی وزارت آموزش‌وپرورش از وجود ۱۴۱ هزار کودک بازمانده از تحصیل خبر داد. روز گذشته این وزارتخانه با انتشار آماری اعلام کرد که بیش از ۳۶ هزار کودک در سال تحصیلی ۹۹-۹۸ جذب کلاس‌های درس شده‌اند. «معاونت آموزش ابتدایی از جذب و آموزش ۳۶ هزار و ۴۴۴ نفر از کودکان بازمانده از تحصیل و توسعه و گسترش روش‌های نوین ارزشیابی تحصیلی- تربیتی به عنوان مهم‌ترین فعالیت‌های سال ۹۸ نام برد.» این خبری است که توسط مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش‌وپرورش اعلام شد.

ایجاد شناسه اشتغال برای تمامی کارکنان کشور

روزنامه شرق-۳۰ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور

معاون اول رئیس‌جمهور ایجاد شناسه اشتغال برای تمامی کارکنان کشور را طرحی مهم و پراهمیت برشمرد و از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواست اجرای این برنامه را پیگیری کند؛ چراکه با استفاده از آن می‌توان برنامه‌ریزی‌های متعددی انجام داد. جهانگیری همچنین افزود: ایجاد یک میلیون و۷۰۰ هزار شغل در بخش تعاونی، موضوع ساده‌ای نیست و لازم است که اتاق تعاون، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نیز دولت برای حل مشکلات اشتغال، تلاش دوچندان داشته باشند.

کردستان باز هم عزادار شد؛ مرگ ۲ کولبر جوان در ارتفاعات نوسود

عصر ایران-۳۰ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

به گزارش عصر ایران، شاهد اداک و احمد صحرایی، جوانانی ۲۴ و ۲۰ ساله، ۲۷ بهمن‌ماه همراه با دیگرانی راهی ارتفاعات نوسود می‌شوند تا به رسم سال‌های اخیر زندگی خود، با کولبری نان خانه را درآورند. اما این ۲ نفر دیگر هیچ‌وقت به خانه برنمی‌گردند. همچنین جبار محمدی، اهل تازه‌آباد ثلاث باباجانی؛ ذاهد نوری، جلال نوری، طه سلمانی اهل روستای کلاش از توابع شهرستان جوانرود؛ و عظیم امین‌زاده اهل روستای نروی از توابع شهرستان پاوه، پنج نفری هستند که در یکی از بیمارستان‌ها مستقر شده‌اند و به گفته همراهان‌شان، وضعیت جسمی ۲ نفر از آن‌ها بسیار وخیم است.

 برنامه شهرداری برای حذف کودکان از چرخه زباله‌گردی

همشهری آنلاین-۳۰ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

سید مالک حسینی، مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران

مدیرعامل مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران، اولین موضوع مهم در دستور کار این سازمان در سال ۹۹ را حذف کودکان از چرخه زباله‌گردی اعلام کرد. حسینی با اعلام اینکه در حال حاضر نزدیک به ۴ هزار کودک کار در مراکز پرتو شهرداری تهران تحت پوشش هستند، افزود: همچنین ایجاد ۵ مرکز سیار تجهیزشده با امکانات پزشکی و … جهت خدمات‌رسانی به کودکان کار و خیابان، آموزش کارکنان حوزه اجتماعی و در نهایت بحث توانمندسازی از موضوعات بسیار جدی در دستور کار است.

فصل دوم: سایر اخبار هفته

 حاشیه‌های شهر خاش کانون بحرانی

خبرگزاری ایرنا-۲۴ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

حاشیه‌های شهر خاش سیستان‌وبلوچستان به‌عنوان کانون‌های بحرانی سلب‌کننده آرامش و امنیت جامعه و محل وقوع جرم و معضلات زیست‌محیطی و بهداشتی هستند. محله‌های جلال‌آباد، هواشناسی، قلندرزهی، ولی‌آباد، حیدرآباد، اسلام‌آباد، براهویی، ریگ‌آباد، محمدآباد و غیره از حاشیه‌های شهر خاش محسوب می‌شوند که به‌شدت نیازمند ساماندهی و کمک هستند.  با وقوع خشکسالی‌های چند دهه و مهاجرت گسترده روستائیان به شهر و نبود امکانات مناسب در روستاها برای سکونت، پدیده حاشیه‌نشینی در خاش شکل گرفته و سکونتگاه‌های غیررسمی مانند نصرت‌آباد و الله‌آباد و غیره نیز به‌وجود آمده‌اند.

 تنزل یافتن قدرت خرید اقشار کم‌برخوردار

خبرگزاری ایلنا-۲۶ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراها

رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراها گفت: بنابر آخرین گزارش دستگاه‌های آماری، براساس محاسبه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق کشوری ایران تا دی ۱۳۹۸ در مقایسه با دوره مشابه سال قبل، تورم دست‌کم ۶/۳۸ درصد بیشتر شده که عملاً به معنی سقوط قدرت خرید اقشار آسیب‌پذیر و آنانی است که دارایی غیرریالی ندارند. فرامرز توفیقی افزود: رشد لجام‌گسیخته بهای کالاهای اساسی به‌ویژه خوراکی و آشامیدنی‌ها(نرخ تورم خوارکی و آشامیدنی‌ها در دی‌ماه ۱/۵۲ درصد است) به‌خصوص در استان‌های کم برخوردارتر، معضلاتی جدی در سبد خانوارهای ایرانی فراهم آورده است.

تاخت‌وتاز گرانی در بازار اجاره مسکن ادامه دارد

خبرآنلاین-۲۶ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

اگرچه بانک مرکزی در گزارش خود از وضعیت بازار مسکن تهران در ماه گذشته از افزایش حدوداً ۵ درصدی اجاره‌بها نسبت به ماه قبل از آن (آذر ۹۸) خبر داده است، اما واسطه‌های ملکی بازار مسکن در تهران از افزایش بیش از۲۰ درصدی متوسط اجاره‌بها در پایتخت طی روزهای گذشته خبر می‌دهند. در همین رابطه، یک مشاور املاک در منطقه تهرانسر به خبرنگار مهر گفت: بازار اجاره مسکن به دلیل بالا بودن قیمت‌ها در بخش خرید و فروش با استقبال مستأجران روبه‌رو شده اما موجران نیز رفتاری تلافی‌جویانه در پیش گرفته و کرایه‌ها را افزایش داده‌اند.

صف جهیزیه در کمیته امداد به صفر می‌رسد

روزنامه اطلاعات-۲۷ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

حسین خدرویسی، معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد

معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد از ارائه ۴۰ هزار خدمت جهیزیه و کمک هزینه ازدواج به زوج‌های جوان تحت حمایت و خانواده‌های نیازمند خبر داد و گفت: با تخصیص اعتبار لازم، صف جهیزیه در کمیته امداد تا پایان سال صفر خواهد شد. به گزارش سایت خبری کمیته امداد، حسین خدرویسی با اعلام جزئیات۴۰ هزار خدمت این نهاد به زوج‌های جوان، افزود: از این میزان ۲۴ هزار مورد جهیزیه به نوعروسان خانواده‌های تحت حمایت و ۴۰۰۰ مورد جهیزیه به دختران خانواده‌های نیازمند غیر تحت پوشش کمیته امداد ارائه شده است.

مدرسه‌سازی؛ وظیفه دولت یا خیرین؟

روزنامه همشهری-۲۷ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

فهیمه طباطبایی، روزنامه‌نگار

استاندار تهران می‌گوید: «استان تهران با کمبود ۱۲ هزار کلاس درس مواجه است؛ بنابراین بایستی با درنظر گرفتن مسئولیت اجتماعی وارد عرصه ارتقای فضاهای آموزشی شد.» ۲۲دی‌ماه امسال، وزیر آموزش‌وپرورش نیز گفت: «۳۰ درصد مدارس کشور نیاز به مقاوم‌سازی و بازسازی دارند و ما شرایطی را فراهم کرده‌ایم که خیرین مدرسه‌ساز بتوانند مدارس را بازسازی کنند.» این صحبت‌های مسئولان، ۲پرسش اساسی را ایجاد کرده است. اول اینکه آیا طبق قانون، تأمین فضای آموزشی بر عهده سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس نیست؟ پس چرا وزارت آموزش‌وپرورش در حال واگذاری تمام وظایف خود به بخش خصوصی ازجمله خیرین مدرسه‌ساز است؟

 فارغ‌التحصیلان بیکار، یک اپیدمی جهانی

روزنامه فرهیختگان-۲۷ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

در مطالعه‌ای که مجله forbes انجام داده، نشان می‌دهد که بالاترین میزان بیکاری در جوامع امروزی به دانشجویان ۲۲ تا ۲۷ ساله‌ای مربوط می‌شود که به‌تازگی از دانشگاه فارغ‌التحصیل شده‌اند. این آمار برای اولین‌بار طی۳۰ سال گذشته به‌دست آمده و این روند در فارغ‌التحصیلان رشد صعودی دارد. این در حالی است که آمار بیکاری در دیگر کارکنان و کارگران غیردانشجو و فارغ‌التحصیل به‌سرعت در حال کاهش است. طبق این تحقیقات، هرچه افراد در تحصیلات دانشگاهی موفق‌تر می‌شوند، شانس اشتغال آن‌ها کاهش می‌یابد.

بی‌ثبات‌کاری؛ معضل همیشگی دستفروشان

روزنامه اعتماد-۲۹ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

فرشاد اسماعیلی، کارشناس روابط کار

در ایام نزدیک به نوروز، سیاست نهادهای کنترلی به‌ویژه شهرداری در مورد دستفروشان تشدید می‌شود که نگرانی در خصوص وضعیت آنان را بیشتر می‌کند. دستفروشان با توجه به اینکه از بیمه و ایمنی قانون کار برخوردار نیستند، شکلی از بی‌ثبات‌کاری دارند. اینجاست که مباحث ایمنی و بهداشت کار مطرح می‌شود و عمده حوادثی برای آنان پیش می‌آید که از جنس برخورد مأموران شهرداری با آنان است؛ تا جایی که به مصادره اموال‌شان هم می‌رسد و همه اینها باعث بی‌ثبات‌تر شدن وضعیت دستفروشان می‌شود.

 قهرمانان روستاهای کارون ۳

روزنامه همشهری-۲۹ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

فاطمه عباسی، خبرنگار

با هر اتفاقی راه معلم‌هایی که برای تدریس به روستاهای پشت سد کارون ۳ می‌روند، سخت‌تر می‌شود؛ روستاهایی که با وجود نزدیکی به کارون، از امکانات اولیه مانند آب و برق محروم‌اند. از ۱۵ سال پیش و پس از احداث سد کارون ۳ راه ارتباطی روستاهای شهرستان ایذه، شهری در مرز سردسیر کوهستان‌های سربه‌فلک‌کشیده بختیاری و جلگه گرمسیر خوزستان، محدود شد و مردمان این منطقه در محاصره آب قرار گرفتند. از همان سال‌ها معلم‌هایی که از شهر برای درس دادن به بچه‌های روستا می‌آیند، باید ساعت‌ها در راه‌های صعب‌العبور پیاده‌روی کنند و از عرض رودخانه‌ای که پل ندارد بگذرند تا به مقصد برسند.

به نام ازدواج به کام طلاق

روزنامه جام‌جم-۲۹ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

میثم اسماعیلی، روزنامه‌نگار

تازه‌ترین آمارهای ارائه شده از میزان طلاق، حکایت از این دارد که از هر پنج ازدواج در ایران دو پیوند به جدایی می‌انجامد. بدتر این‌که اغلب طلاق‌های ثبت شده(یعنی حدود ۷۰ درصد آن‌ها) در سه سال اول زندگی مشترک اتفاق می‌افتد. آمار دیگری نشان می‌دهد میزان مکالمه زوجین در طول یک شبانه‌روز به کمتر از ۲۰ دقیقه رسیده است. می‌توان اطلاعات دیگری را هم پیوست این موارد کرد؛ مانند بالا رفتن معنادار سن ازدواج که در پسران به بالای ۳۵ سال و در دختران به بالای۳۰ سال رسیده است؛ یا این‌که سن نخستین زایمان در زنان به بیش از۳۰ سال رسیده است.

انتظارات برآورده نشده مردم سالخورده

روزنامه شهروند-۳۰ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

پژوهشی اخیراً منتشر شده که نشان می‌دهد سالمندان و مستمری‌بگیران به خدمات درمانی بیشتری نیاز دارند و بهبود کیفیت این خدمات بر رضایت‌مندی‌شان تأثیر زیادی دارد: «جزئیات یافته‌های توصیفی درباره ابعاد مختلف این خدمات مثل دارو، دندان-پزشکی، ویزیت تخصصی، بیمه تکمیلی و … نشان‌گر طیف متنوعی از انتظارات مستمری‌بگیران از سازمان تأمین اجتماعی است که برآورده نشده است. اطلاع‌رسانی و توجیه مستمری‌بگیران در مورد خدماتی مثل بیمه تکمیلی که مستقیماً در حیطه وظایف سازمان قرار ندارد یا نحوه تناسب خدمات ارائه‌شده با حق بیمه‌های پرداخت‌شده می‌تواند تا حدودی در کاهش نگرش‌های منفی مؤثر باشد.

بازماندگان مستمری‌بگیران هم مشمول همسان‌سازی می‌شوند

خبرگزاری ایلنا-۳۰ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

علی دهقان‌کیا، رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی تهران

رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی تهران در جواب این سؤال که آیا بازماندگان مستمری‌بگیران نیز مشمول همسان‌سازی حقوق می‌شوند، به ایلنا می‌گوید: همه مستمری‌بگیران از جمله بازماندگان بیمه‌شدگان اصلی مشمول همسان‌سازی می‌شوند. علی دهقان‌کیا درباره اینکه چه تعدادی از بازمانده بیمه شده اصلی، مستمری می‌گیرند، می‌گوید: در تهران حدود ۴۰ درصد مستمری‌بگیران، بازماندگان بیمه شده اصلی هستند که مشکلات خاصی دارند و حقوق پرداختی کفاف هزینه‌های آن‌ها را نمی‌دهد.

افزایش۵۰ درصدی امتیازات شغلی کارمندان ابلاغ شد

خبرگزاری فارس-۳۰ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه کشور

رئیس سازمان برنامه‌وبودجه، بخشنامه افزایش۵۰ درصدی امتیازات فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری مربوط به امتیاز شغلی کارمندان دولت را ابلاغ کرد. در فرازی از این بخشنامه آمده است: «با عنایت به اینکه برخورداری کارکنان دستگاه‌های اجرایی از افزایش امتیازات فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری تا پنجاه درصد منوط به وجود اعتبار در بودجه‌های سنواتی است، لذا با توجه به تأکید رئیس جمهور محترم برای رفع تبعیض و رعایت عدالت در پرداخت‌ها، دستگاه‌هایی که تاکنون کارکنان آن‌ها از افزایش در امتیازات برخوردار نشده‌اند، می‌توانند از تاریخ ۱/۱۲/۱۳۹۸ نسبت به افزایش تا پنجاه درصدی امتیازات برای کارکنان خود اقدام نمایند.»

بخش دوم: «شفافیت، مقابله با فساد و تعارض منافع»

فصل اول: اخبار برگزیده هفته

چرا بندهای مغفول مانده «قانون جدید چک» اجرا نمی‌شود؟

دسته بندی: شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

خبرگزاری تسنیم-۲۵ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

با اینکه قانون جدید چک بعد از اجرای بخشی‌هایی از آن توانسته تأثیرات بسیار مثبتی در کاهش چک برگشتی و به تبع آن بهبود فضای کسب‌وکار و نیز کاهش پرونده‌های ورودی به دستگاه قضائی داشته باشد، اما هنوز این قانون با وجود گذشت بالغ بر یک سال از زمان اجرا هنوز به‌صورت کامل اجرایی نشده است. از مهمترین بندهای اجرایی‌نشده قانون جدید چک می‌توان به صدور چک الکترونیکی، نحوه محاسبه سقف اعتباری و نیز صدور چک‌های موردی به درخواست مشتریان نظام بانکی اشاره کرد.

رونمایی از سامانه نظارت همگانی بر کیفیت ارائه خدمات اینترنت

دسته بندی: شفافیت در حوزه اطلاعات و فضای مجازی

روزنامه اطلاعات-۲۶ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات

وزیر ارتباطات در توئیتر خود از رونمایی سامانه‌ای خبر داد که قرار است کیفیت اینترنت در ایران را به شیوه‌ای نوین در جهان ارتقا دهد؛ محمدجواد آذری جهرمی در لایو اینستاگرامی‌اش که پنج‌شنبه شب اجرا شد، از جزئیات این سامانه خبر داد و اعلام کرد برای اولین مرتبه است که در جهان چنین اتفاقی رخ می‌دهد. براین اساس، سامانه «نت‌سنج‌پلاس» برای ارائه کیفیت اینترنت بهتر از سوی اپراتورها راه‌اندازی شده تا کاربران بتوانند وضعیت پوشش، کیفیت اینترنت و شکایات مردم در محل زندگی خود را ببینند و پس از آن بهترین اپراتور را انتخاب کنند.

 ابلاغ شیوه‌نامه جدید انتصاب مدیران شهرداری تهران

دسته بندی:  شفافیت در حوزه مدیریت شهری

خبرگزاری مهر-۲۶ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

حامد مظاهریان، معاون شهردار تهران

معاون شهردار تهران از ابلاغ شیوه‌نامه جدید انتصاب مدیران توسط شهردار تهران خبر داد و گفت: انتصاب مدیران شفاف شده و محدودیت‌هایی برای تصدی پست‌های مدیریتی به‌صورت سرپرستی تعریف شده است. مظاهریان افزود: بر اساس مدت‌دار شدن احکام انتصاب مدیران، دوره تصدی پست‌های مشمول دستورالعمل به مدت ۳ سال و در برخی پست‌ها ۵/۲ سال محدود شده و همچنین شرایط و محدودیت‌هایی برای تمدید دوره انتصاب تعریف شده است. تمدید دوره انتصاب بر اساس اخذ حد نصاب در ارزیابی عملکرد مدیران و در صورت عدم اخذ حد نصاب با تأیید مجدد از سوی کمیسیون انتصابات خواهد بود.

تکلیف کاندیداهای بازنشسته فدراسیون فوتبال مشخص شد

دسته بندی:  شفافیت در حوزه ورزش

همشهری‌آنلاین-۲۷ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

فیاض شجاعی، دادستان دیوان محاسبات کشور

دادستان دیوان محاسبات کشور به صراحت اعلام کرد که قانون منع به کارگیری بازنشستگان شامل فدراسیون فوتبال نیز می‌شود. فیاض شجاعی تصریح کرد: از نظر دیوان محاسبات، فدراسیون‌های ورزشی و به ویژه رئیس این فدراسیون(فوتبال) مشمول این ممنوعیت است. یعنی اگر رئیسی بازنشسته شده باشد و جزو استثناهای مقرر در قانون نشده باشد، مشمول ممنوعیت است و نمی‌توان این بازنشستگان را در این موارد(ریاست) به کار گرفت.

تعارض منافع در پزشکی، علت اصلی عدم اجرای نظام ارجاع

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

  خبرگزاری تسنیم-۲۸ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

سید ابراهیم متولیان، رئیس بسیج جامعه پزشکی کشور

رئیس بسیج جامعه پزشکی کشور با بیان اینکه راهکار کاهش هزینه درمان، اجرای نظام ارجاع و پرونده الکترونیک سلامت است، گفت: تعارض منافع باعث عدم اجرای مناسب این طرح‌ها شده است. سید ابراهیم متولیان افزود: تعارض منافع باعث شده نظام ارجاع در کشور به‌خوبی اجرا نشود؛ وقتی پزشک خانواده وجود داشته باشد، هر پزشکی، بیمار خودش را ویزیت خواهد کرد و در نتیجه، بار مراجعه‌های غیرمرتبط به پزشکان مختلف، کاهش می‌یابد. یکی از اتفاقات رایج این است که بیمار وارد مطب ما می‌شود و مجبوریم به او بگوییم به تخصص دیگری مراجعه کند.

محیطبانی و مسئله تعارض منافع درآمد و وظیفه

دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

خبرگزاری ایسنا-۳۰ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

بر اساس قانون صید و شکار حق الکشف۷۰ درصدی زمانی به محیطبانان تعلق می‌گیرد که شکار و صید انجام گرفته باشد و بحث انتفاع متخلفان در میان باشد. این در حالی است که اگر محیطبان، متخلف را در زمان شروع به شکار، شناسایی و دستگیر کند، حق الکشفی به وی تعلق نخواهد گرفت. بنابراین، در صورتی که محیطبان وظیفه‌اش را که برخورد با شکار غیرمجاز است را انجام دهد، به کاهش درآمدش می‌انجامد. در این موقعیت محیط‌بان باید انتخاب کند که از وظیفه حمایتی خود از محیط زیست و حیوانات تبعیت کند یا این اجازه را به شکارچی متخلف بدهد تا صید را شکار کند.

رونمایی از سامانه ملی املاک و اسکان برای مقابله با سوداگری مسکن

دسته بندی:  شفافیت در حوزه املاک و مستغلات

روزنامه اطلاعات-۳۰ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی

سامانه ملی املاک و اسکان، ۲۹ بهمن‌ماه سال جاری در حاشیه همایش طرح اقدام ملی مسکن در سالن همایش‌های موزه دفاع مقدس با حضور وزیر راه و شهرسازی رونمایی شد. این سامانه با هدف شناسایی خانه‌های خالی طراحی شده و امکان ارزیابی مالکیت تمامی املاک را فراهم می‌کند. همچنین در این مراسم، وزیر راه و شهرسازی اذعان کرد: مسیری که در دوره قبلی برای راه اندازی سامانه طی شد، مسیر درستی نبود و به سرانجام نرسید. هدف این است که با راه‌اندازی این سامانه، سوداگردی در بخش مسکن مهار شود تا سرمایه در گردش برای تولید و عرضه مسکن صدمه نبیند.

فصل دوم:سایر اخبار هفته

سایت‌ها و کانال‌های همسریابی مجوز قانونی ندارند

دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

روزنامه اطلاعات-۲۴ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

محمدمهدی تندگویان، معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان

فعالیت سایت‌ها و کانال‌های همسریابی فاقد مجوز قانونی است، زیرا فقط باعث پیوند موقت شده و موجب استحکام خانواده‌ها هم نخواهد شد. محمدمهدی تندگویان، معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در گفتگو با ایسنا با اعلام این مطلب، نسبت به فعالیت این سایت‌ها و کانال‌های همسریابی به جوانان هشدار داد و با بیان اینکه هیچکدام از سایت‌ها، کانال‌ها یا گروه‌های همسریابی مجوز رسمی ندارند، گفت: به مردم، جوانان و اعضای این کانال‌ها هشدار می‌دهیم که افراد و گروه‌هایی که در این بسترها اقدام به همسریابی یا ترویج ازدواج موقت می‌کنند، هیچکدام مجوز رسمی از هیچ نهادی ندارند.

خرید و فروش رأی، جرم است و برابر قانون با متخلفان برخورد می‌شود

دسته بندی: شفافیت در حوزه مجلس و نمایندگان

باشگاه خبرنگاران جوان-۲۴ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

سید عیسی حسنی، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کهگیلویه‌وبویراحمد

معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کهگیلویه‌وبویراحمد، گفت: براساس تبصره ماده ۶ قانون شفافیت و نظارت بر تأمین مالی فعالیت‌های انتخاباتی در انتخابات مجلس شورای اسلامی، هرگونه پرداخت وجه یا پول و یا کمک غیرنقدی به افراد چه از سوی نامزد یا نماینده وی به مردم عادی تحت هر عنوانی، جرم و در حکم خرید و فروش رأی قلمداد می‌شود. سید عیسی حسنی افزود: به‌عنوان مثال، در این قانون هرگونه دریافت کمک از تبعه خارجی یا افراد ایرانی که دارای محکومیت کیفری در حوزه اقتصادی هستند، توسط نامزدهای انتخابات ممنوع است.

 تفحص‌های معطل‌مانده در کمیسیون صنایع و معادن مجلس

دسته بندی: شفافیت در حوزه مجلس و نمایندگان

مشرق‌نیوز-۲۵ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

از ۱۳ درخواست تحقیق و تفحصی که به کمیسیون صنایع و معادن مجلس ارجاع داده شده است، تنها به ۴ مورد آن رسیدگی شده و ۹ مورد همچنان بلاتکلیف مانده‌اند. ضعف این کمیسیون در انجام وظایف نظارتی به همین جا ختم نشده و بررسی‌ها نشان می‌دهد در سایه عدم شفافیت عملکرد و تعارض منافع در هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان، فساد به داخل این کمیسیون نیز نفوذ کرده‌است به‌طوری که دو نفر از اعضای آن در بازداشت به سر می‌برند. همچنین، از ۱۶ طرح و لایحه مطرح شده در این کمیسیون، در خصوص ۹ مورد از آن‌ها هنوز اظهارنظری صورت نگرفته است.

قاچاق پوشاک ۲۳۵ هزار شغل را از بین برد

دسته بندی: شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

کسب‌وکار نیوز-۲۶ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

محمد قدیمی، مشاور مبارزه سیستمی و کالامحور ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مشاور مبارزه سیستمی و کالامحور ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه طبق آمار ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در سال ۹۶ بالغ بر ۶/۲ میلیارد دلار قاچاق پوشاک در کشور صورت گرفته است، گفت: این آمار نشان می دهد ۹۸ درصد پوشاک خارجی موجود در کشور در قالب قاچاق وارد می‌شود و این میزان ۲۱ درصد کل قاچاق کشور را به خود اختصاص داده است. قدیمی افزود: به‌واسطه این حجم قاچاق، ۲۳۵ هزار شغل در کشور از بین رفت و از سال ۹۴ تا ۹۶ چیزی حدود ۲۵ درصد واحدهای تولیدی فعال در حوزه پوشاک نیز کاهش یافت.

 بازنشسته‌ها برای ماندن زمان می‌خرند

دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

جوان آنلاین-۲۶ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

سعید احمدیان، خبرنگار

جلسه پشت جلسه و لابی پشت لابی، تلاش‌هایی که هرچه به انتخابات ۲۵ اسفند فدراسیون فوتبال نزدیک‌تر می‌شود، سنگین‌تر و فشرده‌تر می‌شود تا صندلی ریاست را صاحب شوند. پیش‌بینی می‌شود رقابت هم بین دو گروه باشد؛ یکی بازنشسته‌های فوتبال که با چند نامزد بازنشسته با وجود زیر پا گذاشتن قانون کشور درباره منع به‌کارگیری بازنشستگان بازی‌شان را برای ماندن آغاز کرده‌اند؛ طرف مقابل هم منتقدان مدیریت فوتبال در ۱۲ سال اخیر هستند که می‌گویند با حضورشان می‌خواهند به این سوءمدیریت‌ها که جز فساد و ناکارآمدی چیزی نداشته، پایان دهند.

ماجرای انتصاب بازنشسته‌ها در شرکت‌های دولتی

دسته بندی: شفافیت در حوزه دولت

روزنامه شرق-۲۶ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

جمشید انصاری، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان امور استخدامی

نکته قابل تأمل در گفت‌وگوی معاون رئیس‌جمهور با «شرق»، اختلاف‌نظر در برخی دیدگاه‌هایی است که درباره انتصاب بازنشسته‌ها در شرکت‌های دولتی و وابسته به دولت مطرح است. به گفته جمشید انصاری، تنها جایی‌که در این زمینه می‌تواند اظهارنظر کند، سازمان امور اداری و استخدامی کشور است. وی افزود: در جایی‌که دولت سهام دارد و عضو هیئت‌مدیره معرفی می‌کند، فقط نماینده دولت نمی‌تواند بازنشسته باشد، وگرنه سهامدار بخش خصوصی می‌تواند به‌عنوان نماینده خود هر کسی را به‌عنوان عضو هیئت‌مدیره معرفی کند؛ زیرا مشمول این قانون نیستند و این حکم کلی برای همه برقرار نیست.

پویش شفافیت داوطلبانه راه‌اندازی شد

دسته بندی: شفافیت در حوزه مجلس و نمایندگان

خبرگزاری فارس-۲۶ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

به گزارش خبرگزاری فارس، پویش شفافیت داوطلبانه توسط اندیشکده شفافیت برای ایران راه‌اندازی شد. در این پویش مردم از نامزدهای حوزه‌های انتخابیه خود، ثبت وعده‌های انتخاباتی، انتشار مشاغل پیشین و فعلی نامزدها، منابع و هزینه‌های فعالیت‌های انتخاباتی و فهرست اموال و درآمدها را طلب می‌کنند. هرکدام از نامزدها می‌توانند با مراجعه به سامانه pooyesh.majlesnama.ir، جداول این پویش را دانلود کرده و با تکمیل و ارسال آن برای سامانه، در این پویش شرکت کنند.

 نقد لایحه مدیریت تعارض منافع از سوی بخش خصوصی

دسته بندی: شفافیت در حوزه دولت

روزنامه دنیای اقتصاد-۲۸ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

همزمان با نقد و بررسی لایحه «مدیریت تعارض منافع در انجام وظایف قانونی و ارائه خدمات عمومی» در جلسه کمیسیون «حمایت قضایی و مبارزه با فساد»، فعالان بخش خصوصی خواستار عدم تعمیم این لایحه به نهادهای غیردولتی شدند و در ادامه نسبت به پیامدهای تصویب این لایحه بر بخش خصوصی هشدار دادند. «نهادسازی مبهم، معلق شدن اجرای قانون به آیین‌نامه و نیز احصای مصادیق به جای تبیین چارچوب‌های کلی» از دیگر چالش‌های ماهوی است که فعالان بخش خصوصی بر این نظرند که با اجرایی شدن این لایحه با آن مواجه خواهیم شد.

 افتتاح سامانه مشاهده پاسخنامه داوطلبان مرکز وکلای قوه قضائیه

دسته بندی: شفافیت در حوزه قضایی

روزنامه آفتاب یزد-۲۸ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

گامی دیگر در راستای شفافیتِ وعده داده شده با افتتاح سامانه مشاهده پاسخ‌نامه داوطلبان مرکز وکلای قوه قضائیه برداشته شد. براساس این گزارش، روز گذشته مرکز وکلای قوه قضائیه با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد: «سامانه مشاهده پاسخنامه داوطلبان آزمون این مرکز راه‌اندازی شده و داوطلبان می‌توانند با مراجعه به این سامانه، دفترچه سوالات اختصاصی خود و پاسخ‌های خود را به هر سؤال مشاهده کنند.» ضمناً داوطلبان می‌توانند از طریق لینک http://judiciarybar.ir/protest98 وارد سامانه شوند.

 رشد پرونده‌های قصور پزشکی

دسته بندی: شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

روزنامه همشهری-۲۸ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

عباس مسجدی، رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور

رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور، گفت: در پرونده‌های قصور پزشکی، طی سال‌های اخیر شاهد رشد ناخوشایندی بوده‌ایم که در این بخش، کمیسیون‌های پزشکی قانونی می‌توانند نقش پیشگیرانه‌ای داشته باشند. به‌گزارش مهر، عباس مسجدی با اشاره به دلایل افزایش پرونده‌های قصور پزشکی افزود: عدم‌رعایت اخلاق حرفه‌ای، حجم کاری غیراستاندارد که پزشکان برای خود تعریف می‌کنند و عدم ارتباط درست پزشک با بیمار یا اطرافیان او، از مهم‌ترین دلایل افزایش پرونده‌های قصور است.

 تعارض منافع وزارتخانه‌های نفت و نیرو

دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمان‌های تابعه

خبرگزاری فارس-۳۰ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

محمد شیرجیان، تحلیل‌گر حوزه انرژی

یک کارشناس حوزه انرژی با اشاره به تعارض منافع وزارتخانه‌های نفت و نیرو، گفت: نگاه ما به بخش انرژی نگاه واحدی نیست زیرا وزارت نفت و نیرو هر کدام اولویت‌های خاص خود را در مسئله تولید، توزیع و مصرف دارند. شیرجیان افزود: یکی از مشکلاتی که ما در بخش انرژی داریم، موضوع عدم مدیریت یکپارچه است که به بحث تعارض‌های بین دستگاهی منجر می‌شود و در یک سری حوزه‌ها هم بعضاً موازی‌کاری ایجاد می‌کند. برای مثال، درحالی‌که وزارت نفت علاقمند است گاز تولیدی را صادر کند، وزارت نیرو مایل است این گاز را با قیمت کمتری از وزارت نفت دریافت کند.