نماد سایت مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه

خبرنامه شماره ۴۴ مقابله با فساد و فقر: نظم اجتماعی و فقر

نظم اجتماعی و فقر

رابطه نظم اجتماعی با شرایط اقتصادی همواره مورد توجه محققین بوده و از اواخر قرن ۱۹ بحث درباره زمینه‌های فردی، اجتماعی و اقتصادی نظم اجتماعی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. تغییرات و دگرگونی‌های اقتصادی- اجتماعی که عمدتاً در اثر توسعه اقتصادی و موقعیت کشورها در نظام اقتصاد و تقسیم‌کار جهانی به وقوع پیوسته، زمینه‌ساز ثبات یا بی‌ثباتی و عاملی مؤثر در وقوع انحرافات، تضادهای سیاسی و آشوب‌های اجتماعی شده است. با کاهش میزان درآمد، بیکاری فزاینده ناشی از رکود و بحران و سستی بنیان اقتصادی، خشونت، جرائم و کشمکش‌های سیاسی، اجتماعی به‌ویژه در بین جوانان افزایش می‌یابد و البته این‌ها فقط گوشه‌هایی از تبعات و آثار مشهود بحران در اقتصاد است؛ اما تبعات و آثار حجم بالای نارضایتی، خشم و احساس ناکامی و ناامیدی حاصل از بحران‌های اقتصادی فراتر از شورش‌های اجتماعی یا جرائم، درون‌ریز هم می‌شود و از همین رو ابعاد انسانی جدی مثل افزایش خودکشی، همسر آزاری، کودک‌آزاری و امثال آن خواهد داشت. به دنبال هر بحران اقتصادی و فقیرتر شدن جامعه، جمعیت بیشتری به‌ناچار به شغل‌های کاذب و رشوه‌خواری و اختلاس رو می‌آورند و فساد کوچک در زوایای روابط اجتماعی، بنیان‌های اخلاقی را نابود می‌کند.

جامعه متشکل از مجموعه‌ای از افراد است که برای رسیدن به اهداف مشترک گرد هم جمع شده‌اند. ازاین‌رو، هر جامعه‌ای دربرگیرنده آرمان‌ها و ارزش‌های خاصی است که همبستگی و انسجام آن برای رسیدن به اهداف متعالی مثل عدالت، آزادی، رفاه و توسعه، ضروری و الزامی است. فروریختن ارزش‌های اخلاقی در بحران‌های اقتصادی انسجام اجتماعی را تهدید و همبستگی اجتماعی را تضعیف می‌کند. به‌این‌ترتیب، اجماع لازم برای حفظ نظم اجتماعی از دست می‌رود و شیرازه روابط اجتماعی گسسته می‌شود. در چنین بازار آشفته‌ای بدیهی است که فرادستان به حفظ نظم موجود می‌اندیشند و فرودستان که ادامه نظم موجود حیات و بقا و رفاه آن‌ها را به سود اقلیت فرادست نابود کرده، به تغییر نظم کنونی می‌اندیشند.

اصولاً هر جامعه‌ای برای بقا و دوام و پیشرفت خود نیازمند حداقلی از نظم اجتماعی است و بدون آن جامعه دچار اختلال گردیده و تا مرز فروپاشی پیش می‌رود. دست‌یابی جوامع پیشرفته به توسعه اقتصادی به‌نحوی‌که شهروندان این جوامع از مرز نیازهای اولیه زندگی عبور کرده و به دنبال ارتقاء سطح کیفی زندگی خود و تعالی بخشیدن به آن شده‌اند حاصل نوعی اعتماد جمعی حاصل از نظم مستقر است. این اعتماد موجب پیوند گسترده و عمیق بین آحاد جامعه شده و آن‌ها را در دستیابی به اهداف برتر یاری می‌رساند؛ اما در جوامع کمتر توسعه‌یافته دلایل مختلفی برای بی‌اعتمادی به دیگران وجود دارد که باعث تضعیف حس اعتماد به دیگران می‌شود. حاصل چنین شرایطی نوعی فردگرایی خودخواهانه است که درنهایت امکان تداوم نظم اجتماعی را منتفی می‌کند.

در بحث درباره نظم اجتماعی، تأکید عمده‌ای بر نقش عوامل اقتصادی می‌شود. موضوعاتی مانند فقر و نابرابری‌های اقتصادی مهم‌ترین عامل اختلال در نظم اجتماعی است.

***

در هفته‌ای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه می‌کند:

لینک دانلود خبرنامه

بخش اول: «مبارزه با فقر، تبعیض و نابرابری»

فصل اول: اخبار برگزیده هفته

نمی‌توانیم اموال بیمه‌شدگان را به بخش خصوصی واگذار کنیم

خبرگزاری ایلنا-۲۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

حسن صادقی، رئیس کمیته بیمه و درمان خانه کارگر

رئیس کمیته بیمه و درمان خانه کارگر با اشاره به طرح خودگرانی بیمارستان‌های تأمین اجتماعی که به اسم «بودجه عملکردی بیمارستان‌های تأمین اجتماعی» به میان آمده است، گفت: اگر بودجه عملکردی بخواهد موجب خصوصی‌شدن درمان در سازمان تأمین اجتماعی شود، ما آن را نمی‌پسندیم؛ چراکه طبقه کارگر از خصوصی‌سازی ضربه خورده است. من امیدوارم که مدافعان طرح، تذاکرات را تضعیف خود قلمداد نکنند؛ بلکه به عنوان آغازی برای حصول اجماع و رعایت سه‌جانبه‌گرایی در اداره حوزه درمان، در نظر گیرند؛ حوزه‌ای که به شدت از کالایی‌سازی و تهاجم مؤلفه‌های قانون‌زدایی و ضدحمایتی ضربه خورده است.

 عدم توانمندی ۳۶ درصد دانش‌آموزان ایرانی در مهارت خواندن

معلم ایرانی-۲۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

علی زرافشان، معاون اسبق آموزش متوسطه وزارت آموزش‌وپرورش

به گزارش ایسنا، معاون اسبق آموزش متوسطه وزارت آموزش‌وپرورش در پنل مبارزه با فقر آموزشی همایش فقر پژوهی که در مرکز همایش های صداوسیما برگزار شد، با اشاره به دغدغه‌های جهانی برای مهارت خواندن، اظهار کرد: طبق تحقیقات انجام شده، ۳۶ درصد ایرانی‌ها پس از پایان دوره ابتدایی در خواندن یک متن به‌طور کامل توانمند نیستند. البته یک درصد دانش آموزان در این سن بیرون از مدرسه و بازمانده‌اند. همچنین فقر یادگیری، ۶/۲۷ درصد بالاتر از متوسط خاورمیانه است.

۶۰ درصد مردم تاکنون هیچ وامی دریافت نکردند

خبرگزاری مهر-۲۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی عصر روز پنجشنبه در مراسم اختتامیه سومین کنفرانس حکمرانی و سیاست‌گذاری عمومی، با بیان اینکه تنها ۴۰ درصد مردم ایران وام بانکی گرفته‌اند و۶۰ درصد مردم تاکنون هیچ بهره‌ای از وام‌های بانکی نبرده‌اند، گفت: از ۲۵ میلیون خانوار، تنها۱۰۰ هزار خانوار ایرانی تسهیلات بالای ۱۰۰ میلیون تومان گرفته‌اند. شریعتمداری دامنه فقر کشور را در استان‌های شرقی و دامنه زاگرس گسترده دانست و اظهار داشت: گستره بیکاری به این دو منطقه از دیرباز اختصاص داشته و تنها در این ۵ سال اخیر است که نرخ رشد اشتغال در استان‌های دامنه زاگرس و شرقی کشور رشد مثبت داشته است.

تحلیل قوانین مؤثر بر فرصت‌های اقتصادی زنان در۱۹۰ اقتصاد جهان

  اقتصادآنلاین-۲۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

بانک جهانی در گزارشی با عنوان «زنان، تجارت و قانون»، نابرابری جنسیتی در ارتباط با فرصت‌های اقتصادی را در قوانین و مقررات ۱۹۰ کشور سنجیده است. بر اساس این گزارش، نمره میانگین جهان در این شاخص ۹/۷۳ (از ۱۰۰ نمره تمام)، و نمره ایران ۳/۳۰ است. بر اساس گزارش بانک جهانی، نمره ایران در زیرشاخص‌های «رفت‌وآمد»، «محل کار» و «ازدواج» صفر است؛ بالاترین نمره ایران با ۷۵ برای کارآفرینی، بعد از آن با ۶۰، برای بچه‌داری است. نمره کشور از نظر پرداخت دستمزد و مدیریت دارایی نیز به ترتیب ۵۰ و ۴۰ است. تنها ۸ کشور نمره ۱۰۰ را در این شاخص کسب کرده‌اند.

نیمی از بیکاران، دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها هستند

روزنامه مردم‌سالاری-۲۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

بر پایه‌ی تازه‌ترین آمار مرکز آمار ایران، در پاییز ۱۳۹۸، میانگین نرخ بیکاری جمعیت فعال کل کشور برابر با ۶/۱۰ درصد بوده است که این میانگین نسبت به پاییز سال پیش (۱۳۹۷) کاهش ۲/۱ درصدی را نشان می‌دهد. در عین حال، مرکز آمار در حالی مدعی کاهش نرخ بیکاری در کشور است که شماری چشمگیر از مزدبگیران در ماه‌های گذشته کار خود را از دست داده‌اند. نکته تأسف‌بار آمارها این است که نزدیک به نیمی از جمعیت بیکاران کشور را دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها تشکیل می‌دهند و در این میان سهم زنان نسبت به مردان، بیشتر هم هست.

۳۲ مدرسه در سیستان‌وبلوچستان دیگر قابل استفاده نیستند

روزنامه شرق-۲۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

حمیدرضا رخشانی، مدیرکل آموزش و پرورش استان سیستان‌وبلوچستان

مدیرکل آموزش و پرورش استان سیستان‌وبلوچستان درباره وضعیت مدارس سیل‌زده این استان گفت: طبق بازدیدهای میدانی به‌عمل‌آمده درحال‌حاضر ۳۲ واحد آموزشی در استان سیستان‌وبلوچستان غیرقابل استفاده هستند. همچنین سرویس بهداشتی، تأسیسات لوله‌کشی و برق ۳۱۲ واحد آموزشی تخریب شده‌اند. او درباره آسیب‌هایی که به تجهیزات مدارس وارد شده است، اضافه کرد: تخریب عایق سقف ۵۶ واحد آموزشی، خسارت ۳۴۴ واحد آموزشی به شکل کلی و جزئی، تخریب هزار و۳۹۰ دستگاه میز و نیمکت و تخریب دو هزار و۳۸۰ صندلی دسته‌دار، از جمله خسارت‌های واردشده است.

برقراری بیمه بیکاری برای بیکارشدگان سیل‌زده

روزنامه همشهری-۲۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سازمان تأمین اجتماعی با صدور اطلاعیه‌ای از برقراری بیمه بیکاری برای بیمه‌شدگان سیستان‌وبلوچستان که بر اثر سیل بیکار شده‌اند، خبر داد. در این اطلاعیه آمده است: مراکز بیمه‌ای و درمانی تأمین اجتماعی سیستان‌وبلوچستان و استان‌های همجوار برای ارائه خدمات لازم در اسرع وقت به هموطنان آسیب‌دیده تحت پوشش این سازمان در این حادثه، در آماده‌باش کامل قرار دارند. همچنین اداره‌کل تأمین اجتماعی سیستان‌وبلوچستان نیز موظف شد تا در خصوص برقراری سریع بیمه بیکاری برای بیمه‌شدگان بیکار شده در اثر این حادثه و سایر تعهدات بیمه‌ای این سازمان، تمهیدات لازم را پیش‌بینی و اجرا کند.

در سه ماه ۴۲۱ نفر در حوادث شغلی جان خود را از دست دادند

خبرگزاری ایلنا-۳۰ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

طی آماری که پزشکی قانونی کشور اعلام کرده است، طی سه ماهه بهار سال جاری، ۴۲۱ نفر در حوادث ناشی از کار جان خود را از دست داده‌اند که ۴۱۷ نفر از این افراد، مرد و ۴ نفر زن بوده‌اند. بر اساس ادعای انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی، بیش از ۵۰ درصد حوادث ناشی از کار در خصوص کارگران ساختمانی اتفاق می‌افتد که بیش از ۲۵۰ مرگ در بهار امسال را نشان می‌دهد. در عین حال با توجه به اینکه مرگ ناشی از کار در معادن، رتبه دوم حوادث ناشی از کار را تشکیل می‌دهد، اما ارقام واقعی هیچ‌گاه به دست ما نمی‌رسند.

۲۶ هزار کودک تحت حمایت بهزیستی

خبرگزاری فارس-۱ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

وحید قبادی دانا، رئیس سازمان بهزیستی

رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به حمایت و نگهداری از کودکان فاقد سرپرست و دارای سرپرست غیر مؤثر در خانواده‌های جایگزین گفت: مبلغ یارانه امداد بسیار ناچیز است و در آینده‌ای نزدیک به مبلغ یارانه معلولان در حوزه توانبخشی می‌رسد. قبادی دانا خاطرنشان کرد: با همت و تلاش همکاران بهزیستی، آمار کودکانی که در شیرخوارگاه‌ها و مراکز نگهداری می‌شوند، در طی این سال‌ها ثابت نگه داشته شده است و از ۲۶ هزار کودک فاقد سرپرست و دارای سرپرست غیر مؤثر تحت پوشش بهزیستی، ۱۶ هزار کودک در خانواده جایگزین و ۱۰ هزار کودک در مراکز نگهداری می‌شوند.

 قبح رنج فرو ریخت؛ ۱۷۰ هزار کولبر در غرب و شمال‌غرب ایران

روزنامه اعتماد-۱ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

آمارهای غیررسمی از تردد۱۷۰ هزار کولبر در نوار مرزی غرب و شمال غرب ایران خبر می‌دهند. کولبرها ساکنان استان‌های ایلام، کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی هستند؛ بنابر نتایج سرشماری سال ۹۵، میانگین میزان بیکاری در این استان‌ها بالای ۱۰ درصد بوده و هرچه از مرکز استان به سمت شهرستان‌های دوردست می‌رویم، نرخ بیکاری به دلیل آب رفتن امکانات و توجهات، افزایش می‌یابد تا جایی که مرزنشینان، معمولاً در فقر مطلق به سر می‌برند. به گزارش «همشهری استان»، امسال ۴۷ کولبر در اثر کولاک و سقوط بهمن کشته شده‌اند.

فصل دوم: سایر اخبار هفته

 ۵ میلیون تومان؛ هزینه واقعی خانوار

اقتصادآنلاین-۲۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

بنا بر آخرین گزارش دستگاه‌های آماری، براساس محاسبه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران تا آبان ۱۳۹۸ در مقایسه با دوره مشابه سال قبل دست‌کم ۴۵ درصد بیشتر شده که عملاً به معنی سقوط قدرت خرید اقشار آسیب‌پذیر و آنانی که ‌ دارایی غیرریالی ندارند، است. چنانچه قرار شود هزینه واقعی یک خانوار چهارنفره براساس شاخص هزینه خانوار و اعمال تعدیل نرخ تورم سال ۱۳۹۹ که بنا بر اعلام بانک جهانی کمتر از ۳۵ درصد نخواهد بود، میزان حداقل مزد را دریابیم، بدون شک بیش از مبلغ ۵۸ میلیون ریال خواهد شد.

فقر و بی‌پولی، نقطه اشتراک ساکنان خانه‌های مجردی

خبرگزاری ایلنا-۲۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

نویسنده گزارش، نجمه رحمتی

خوابگاه‌ها یا همان خانه‌های مجردی در خیابان‌های اطراف میدان امام حسین به وفور دیده می‌شوند. خانه‌هایی که اگرچه در گذشته محلات قدیمی و پرسابقه شهر تهران را رقم می‌زدند، اما امروز به خوابگاهی برای افراد بی‌خانمان تبدیل شده که می‌توانند گاهی اوقات با هزینه اندک تختی را برای گذران یک شب سرد زمستانی پیدا کنند؛ اما آنچه که این خانه‌ها را مشهور کرده، هزینه اندک اجاره تخت در آن نیست، بلکه حضور معتادان، سارقان و مال‌خرانی است که بعضاً در این خانه‌ها فضای ناامنی را برای ساکنان محله‌های اطراف میدان امام حسین مانند خیابان صفا، شهرستانی و … ایجاد کرده‌اند.

خطر بازگشت رکود بزرگ، اقتصاد جهان را تهدید می‌کند

روزنامه همشهری-۲۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

کریستالینا جورجیوا، رئیس صندوق بین‌المللی پول

رئیس صندوق بین‌المللی پول در سخنرانی خود در مؤسسه اقتصاد بین‌الملل پترسن در واشنگتن با اشاره به پژوهش تازه صندوق گفت: «آنچه امروز در دنیا می‌گذرد، شباهتی بی‌نظیر به دهه پرتنش ۱۹۲۰ دارد که سرانجام به سقوط بزرگ بازار وال استریت در ۱۹۲۹ انجامید. هشدار می‌دهم که آن روند یک قرن پیش از مدتی پیش در دوران ما آغاز شده است.» کریستالینا جورجیوا با مقایسه امروز جهان با دهه پردردسر ۱۹۲۰ و انتقاد از فاصله فقیر و پولدار در برخی کشورها، نسبت به بازگشت دوران رکورد بزرگ به دلیل نابرابری‌های اقتصادی و بی‌ثباتی در نظام‌های مالی هشدار داد.

تا سال۲۰۲۰ میزان حضور زنان در بخش‌های اقتصادی به۴۰ درصد می‌رسد

کسب‌وکار نیوز-۲۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

فاطمه رستم‌خانی، دستیار معاونت توسعه اشتغال و کارآفرینی وزارت کار

دستیار معاونت توسعه اشتغال و کارآفرینی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه در گذشته نقش زنان در اقتصاد پنج تا۱۰ درصد بود، گفت: تحقیقات نشان می‌دهد تا سال۲۰۲۰، میزان حضور زنان در بخش‌های اقتصادی به۴۰ درصد خواهد رسید. رستم‌خوانی افزود: با توجه به ارتقاء مهارت‌ها و توجه به آموزش‌های علمی در جهان و فضایی که برای بانوان در دو دهه اخیر ایجاد شد، زنان توانستند در حوزه‌های مختلف توانمند شوند؛ به بیانی دیگر، مشاغل از حوزه آموزش به ارائه خدمات فنی، پزشکی، مهندسی و تخصص‌های بی‌شمار گسترش پیدا کرد.

 مرحله نهایی تزریق تورم به سبد معیشت

روزنامه همشهری-۲۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

در جریان مذاکرات مزدی امسال، اعضای کارگری کمیته مزد خواستار تعیین رقم سبد معیشت بر اساس نرخ تورم واقعی شدند و بر همین اساس، محاسباتی را برای احصای این شاخص در دستور کار قرار دادند؛ چراکه به اعتقاد آنها نرخ تورم سبد مصرفی کارگران با نرخ تورم کل کشور متفاوت است. این در حالی بود که شرکای اجتماعی به اعمال نرخ تورم کل کشور در رقم سبد معیشت نیز روی خوشی نشان نمی‌دادند؛ اما حالا آنگونه که از اظهارات وزیر کار برمی‌آید، جبهه کارفرمایان با چرخش از مواضع قبلی خود تقریباً با اعمال نرخ تورم کل کشور به‌جای تورم خاص کارگران در سبد معیشت کنار آمده است.

 آکسفام: تعداد میلیاردرها در یک دهه دو برابر شده است

شبکه العالم-۳۰ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سازمان بین‌المللی و خیریه آکسفام روز دوشنبه اعلام کرد تعداد میلیاردرهای جهان در یک دهه اخیر دو برابر شده است و آن‌ها از ۶۰ درصد جمعیت جهان ثروت بیشتری در اختیار دارند. بنابراین گزارش که در آستانه برگزاری مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس منتشر شده است، ۲۲ مرد ثروتمند در جهان، دارایی‌هایی بیش از ثروت تمامی زنان قاره آفریقا در اختیار دارند. همچنین اگر یک درصد جمعیت جهان به مدت۱۰ سال تنها ۵/۰ درصد مالیات بیشتری بپردازند، هزینه مورد نیاز برای ایجاد ۱۱۷ میلیون شغل جدید در حوزه‌های رسیدگی به سالمندان، کودکان، آموزش و بهداشت فراهم خواهد شد.

 نتایج یک نظرسنجی: بیشتر مردم جهان منتقد نظام سرمایه‌داری هستند

خبرگزاری ایسنا-۱ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، نتایج یک نظرسنجی صورت‌گرفته توسط مؤسسه “ادلمان تراست” نشان می‌دهد که احساس نابرابری اقتصادی در سال‌های اخیر در بین مردم جهان تشدید شده است و اکنون بخش زیادی از مردم نسبت به کارایی نظام کاپیتالیسم، تردید دارند. در این نظرسنجی که با مشارکت ۳۴ هزار نفر از ۲۸ کشور جهان از فرانسه و انگلیس گرفته تا روسیه و چین و آمریکا صورت گرفته است، ۵۶ درصد پاسخ دهندگان معتقد بوده‌اند که زیان نظام سرمایه‌داری به شکل فعلی به‌مراتب بیشتر از منافع آن بوده است.

 گزارشی از وضعیت زنان کارتن‌خواب و معتاد در محله باغ زری جنوب تهران

روزنامه همشهری-۱ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

پریسا امیرقاسم خانی، خبرنگار

به سمت باغ زری حرکت می‌کنیم. پشت باغ زری جایی است که به باغ زیتون معروف است. بالای تپه‌ها آن‌ها را می‌بینید که به حدود۱۰۰ نفر و بیشتر می‌رسند. زهره می‌گوید: «در برخی از ساعات تعداد آن‌ها به ۲۰۰یا ۳۰۰ نفر و بالاتر هم می‌رسد.» جالب اینجاست کنار تپه، پروژه عمرانی در حال انجام است که نشان از حضور نهادها و سازمان‌های رسمی دارد. در میان انبوه معتادان و کارتن‌خواب‌ها، همه‌نوع آدمی پیدا می‌شود. از زن و مرد و هر سنی. عده‌ای ایستاده در حال مصرف مواد هستند. برخی چمباتمه زدند و تعدادی دیگر به گروه‌های ۲ یا چند نفری تقسیم شدند.

توقف خدمات بهداشتی دختران مناطق محروم

روزنامه ایران-۲ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

فرحناز مینایی‌پور، مدیر دفتر امور بانوان وزارت آموزش‌وپرورش

مدیر دفتر امور بانوان وزارت آموزش‌وپرورش، گفت: وزارت آموزش‌وپرورش چند سالی است که بسته‌های بهداشتی ویژه‌ای برای دختران مناطق محروم ارسال می‌کند، چراکه می‌دانست این دختران به لحاظ بهداشتی و سلامت بسیار مشکل دارند. اما سال گذشته به خاطر کمبود بودجه نتوانستیم این بسته‌ها را ارسال کنیم و از ادارات آموزش‌وپرورش خواستیم که از خیرین در این بخش کمک بگیرند. مینایی‌پور افزود: بودجه‌ای که در هر استان محروم برای این بسته‌های بهداشتی مورد نیاز است، تنها ۲۰ میلیون تومان است که در مجموع برای ۵ استان محروم، نیازمند ۱۰۰ میلیون تومان هستیم.

 اختصاص۹۰ میلیارد ریال برای حمایت از دانش‌آموزان با نیازهای ویژه

خبرگزاری ایرنا-۲ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

سید جواد حسینی، رییس سازمان آموزش‌وپرورش استثنایی کشور

رییس سازمان آموزش‌وپرورش استثنایی از ابلاغ اعتبار۹۰ میلیارد ریال به استان‌ها در بخش ایاب‌وذهاب و خدمات حمایتی برای دانش‌آموزان با نیازهای ویژه تا پایان هفته خبر داد. حسینی افزود: رایزنی‌هایی برای افزایش اعتبارات آموزش‌وپرورش استثنایی با مجلس شده است که در مجموع در طول ۱۱ سال، بودجه آموزش‌وپرورش استثنایی ۲۱/۳  درصد افزایش یافته است. وی همچنین در خصوص احیاء کانون بازنشستگان آموزش‌وپرورش استثنایی، اظهار داشت: این کانون با عنوان سفیران آفتاب جهت استفاده از تجارب ارزشمند بازنشستگان در دستور کار قرار گیرد و در برنامه‌هایی که قابل واگذاری به بخش خصوصی است، بازنشستگان در اولویت قرار گیرند.

بیکاری و فقر عامل ارتکاب جرم توسط ۷۳ درصد از زندانیان استان یزد

خبرگزاری فارس-۲ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

علی‌اصغر جهانگیر، رئیس سازمان زندان‌ها

رئیس سازمان زندان‌ها با بیان اینکه بیکاری و فقر عامل ارتکاب جرم توسط ۷۳ درصد از زندانیان استان یزد است، گفت: برای اجرای عدالت و برقراری امنیت باید به وضعیت اقتصادی مردم رسیدگی شود. جهانگیر افزود: تعداد موجودی زندانی‌های استان یزد در حال حاضر ۳ هزار و ۵۰۰ نفر است که ۵۷ نفر از متوسط کل کشور بالاتر است. وی مهم‌ترین جرم ارتکابی در این استان را مربوط به مواد مخدر دانست و اذعان کرد: ۵۳ درصد جمعیت کیفری استان مربوط به این جرم است که یکی از علل آن مسیر ترانزیت و موقعیت جغرافیایی این استان است که در این خصوص باید اقدامات ویژه صورت گیرد.

 تعیین سبد معیشت کارگران با توجه به تورم اعلامی مرکز آمار

روزنامه شرق-۲ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

محمدرضا تاجیک، عضو کمیته مزد شورای عالی کار

عضو کمیته مزد شورای عالی کار با اشاره به اینکه مقرر شد سبد معیشت با توجه به تورم اعلامی از سوی مرکز آمار به‌روزرسانی شود، گفت: در حال حاضر دستمزدی که کارگران دریافت می‌کنند، کمتر از نصف سبد معیشت است. محمدرضا تاجیک افزود: با توجه به قانون، حداقل دستمزد کارگران باید از سوی شورای عالی کار تعیین شود. وی با اشاره به سهم دستمزد در قیمت تمام‌شد، تصریح کرد: این موضوع در جلسات قبلی کمیته مزد در دستور کار بود، ولی با توجه به اینکه به بهمن‌ماه وارد شده بودیم، پیشنهاد دادیم بحث دستمزد در دستور کار قرار گیرد.

تبدیل جوانان به بدهکاران بانکی

روزنامه مردم‌سالاری-۲ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

محمدمهدی تندگویان، معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان

معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در خصوص ازدواج صوری در ازای دریافت وام ازدواج هشدار داد. همچنین، تبدیل جوانان دریافت‌کننده وام ازدواج به بدهکاران بانکی از موضوعاتی است که واکنش محمدمهدی تندگویان را به همراه داشت. وی، افزایش مبلغ وام ازدواج را برای حل مشکل جوانان کافی ندانسته و با انتقاد از نبود شرایط اشتغال ایمن آن‌ها گفته است که براساس آخرین گزارش‌های بانک مرکزی، بسیاری از جوانان اعلام کرده‌اند امکان پرداخت اقساط وام۳۰ میلیون تومانی را ندارند؛ به همین دلیل فکر می‌کنم بالا بردن این مبلغ دیگر کمکی به جوانان نمی‌کند.

بخش دوم: «شفافیت و مقابله با فساد»

فصل اول: اخبار برگزیده هفته

مالیات آستان قدس برگردانده می‌شود

دسته بندی: شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

روزنامه همشهری-۲۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

حمید پورمحمدی، معاون سازمان برنامه‌وبودجه

معاون سازمان برنامه‌وبودجه با بیان اینکه تمام نهادهای عمومی مالیات خود را به‌صورت شفاف پرداخت می‌کنند، تأکیدکرد: تنها استثناء در این زمینه آستان قدس رضوی است که از همان ابتدا مالیاتی را به خزانه، واریز و مبلغ واریزشده را دوباره دریافت می‌کند تا صرف فعالیت‌های محرومیت‌زدایی شود. این اظهارنظر در شرایطی مطرح می‌شود که با کاهش محسوس درآمدهای نفتی دولت پس از تحریم‌ها، دوباره گزینه لغو برخی معافیت‌های مالیاتی به‌ویژه معافیت‌های مالیاتی نهادها و بنیادها ازجمله آستان قدس رضوی مطرح شده؛ زیرا به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی، همچنان۵۰ درصد از تولید ناخالص داخلی ایران از مالیات معاف است.

اسامی مؤسسات مجوزدار برای جمع‌آوری کمک‌ها به سیل‌زدگان سیستان

دسته بندی:  شفافیت در حوزه نهادهای عمومی غیردولتی

خبرگزاری تسنیم-۲۷ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر طی اطلاعیه‌ای، ۳۱ مؤسسه و انجمن خیریه همکار خود در جریان امدادرسانی به سیل‌زدگان سیستان‌وبلوچستان و چند منطقه دیگر در جنوب شرق ایران را اعلام کرد. در این اطلاعیه آمده است: سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر به‌منظور تسهیل مشارکت‌های مردمی و با هماهنگی دادستانی کل کشور، اقدام به صدور مجوز جمع‌آوری کمک‌های مردمی برای تشکل‌های مردم‌نهاد متقاضی می‌کند. این مجوز با هدف هماهنگی اجرایی بین نهادهای کمک‌رسان و در راستای تقویت شفافیت و پاسخگویی دست‌اندرکاران خدمات حمایتی برای آسیب‌دیدگان سیل در مناطق هدف صادر می‌شود.

ایجاد سامانه پاسخ خودکار به استعلام دفاتر ثبت اسناد و املاک

دسته بندی:  شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

همشهری‌آنلاین-۲۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

ذبیح‌الله خدائیان، رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک از ایجاد سامانه پاسخ خودکار به استعلام دفاتر ثبت اسناد و املاک خبر داد و گفت: این اتفاق در ادامه‌ی اجرای سیاست مقابله با فساد است. خدائیان بر عزم جدی مبارزه با فساد در این سازمان تأکید کرد و افزود: یکی از راه‌های جلوگیری از بروز تخلف در سازمان ثبت اسناد، کاهش مراجعه مستقیم مردم است. ازاین‌رو، در بررسی‌های کارشناسی به این نتیجه رسیده‌ایم هرچه مراجعه مستقیم مردم به کارمندان اداره ثبت بیشتر باشد، امکان سوءاستفاده نیز وجود دارد؛ به همین دلیل به دنبال راهکاری بوده‌ایم تا مراجعه مستقیم مردم کمتر شود.

 چهارمین همایش “روز ملی مبارزه با فساد” برگزار می‌شود

دسته بندی:  شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

خبرگزاری ایسنا-۲۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

به مناسبت سال‌روز شهادت میرزا تقی‌خان امیرکبیر(۲۰ دی ماه)، چهارمین همایش “روز ملی مبارزه با فساد” به تاریخ ۲۹ دی ماه در مدرسه دارالفنون برگزار می‌شود. این همایش از سوی شورای تشکل‌های مردمی پیشگیری و مبارزه با فساد و با محورهای امیرکبیر، نماد احیای سلامت اداری و مبارزه با فساد؛ رسالت و مأموریت تشکل‌های مردم‌نهاد در مبارزه با فساد، برنامه‌های مبارزه با فساد بخش مردمی سال ۹۹، ارائه گزارش فعالیت‌ها و پیشرفت‌های مبارزه با فساد بخش مردمی، بررسی شیوه‌های تعامل و هم‌افزایی ظرفیت‌های مبارزه با فساد- بخش مردمی با بخش‌های خصوصی و دولتی برگزار خواهد شد.

 هشدار به مسئولانی که املاک بنیاد مستضعفان را پس نمی‌دهند

دسته بندی: شفافیت در حوزه املاک و مستغلات

خبرگزاری فارس-۲۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سید پرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان

رئیس بنیاد مستضعفان گفت: آن‌هایی که متصرف املاک بنیاد هستند و در واقع ملک را گرفته‌اند و اجاره نمی‌دهند و تخلیه نمی‌کنند، حکم قضایی تخلیه را خواهیم گرفت. ما در این چند ماه گفته‌ایم با کسی شوخی نداریم. البته ما علاقه‌مند نیستیم در این وادی برویم و سرو صدا کنیم و مسئله برای کشور درست کنیم؛ با زبان خوش باید بیایند پس بدهند وگرنه با حکم قضایی و عوامل انتظامی باید تخلیه کنند. فتاح افزود: ما نمی‌خواهیم اسامی را اعلام کنیم، ولی اگر یک موقعی لازم شد، در یک شرایطی چاره‌ای جز اعلام نخواهد بود و ان‌شاءالله کار به آنجا نکشد.

افزایش میزان جرایم اقتصادی

دسته بندی:  سایر

خبرگزاری ایسنا-۱ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

محمدرضا مقیمی، رئیس پلیس امنیت اقتصادی ناجا

رئیس پلیس امنیت اقتصادی ناجا به شرح برخی از آمارها از وضعیت کشف پرونده‌های جرایم اقتصادی پرداخت و گفت: ارزش ریالی کشف پرونده‌های پولشویی در نه ماه امسال ۲۶۸۷ درصد، ارزش ریالی کشف پرونده‌های رباخواری ۱۵۳، ارزش ریالی کشف پرونده‌های زمین‌خواری ۱۹۵ درصد، ارزش ریالی کشف پرونده‌های احتکار ۵۹ درصد، ارزش ریالی کشف پرونده‌های قاچاق و ارز ۵۵ درصد، ارزش ریالی کشف پرونده‌های بالای۵۰۰ میلیون تومان در قاچاق کالا و ارز، ۴۴ درصد و ارزش ریالی کشف پرونده‌های بالای۱۰۰ میلیون تومان قاچاق کالا و ارز، ۵۳ درصد افزایش داشته است.

مبادی مجاز صادرات فرآورده‌های نفتی اعلام شد

دسته بندی:  شفافیت در حوزه نفت و پتروشیمی

روزنامه اطلاعات-۲ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

بیژن زنگنه، وزیر نفت

وزیر نفت مبادی مجاز برای صادرات همه فرآورده‌های نفتی، مشتقات نفتی و محصولات نهایی آن‌ها را اعلام کرد. به گزارش ایرنا، بر اساس ابلاغیه بیژن زنگنه به رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، برخی شرکت‌ها به عنوان منشأهای (مبادی) مجاز تولید انواع فرآورده‌های نفتی، مشتقات نفتی و محصولات نهایی آن‌ها معرفی شدند. بر اساس این ابلاغیه، شرکت‌های تابعه وزارت نفت شامل شرکت ملی نفت ایران، پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، پخش فرآورده‌های نفتی و شرکت ملی گاز ایران به عنوان مبادی مجاز تولید انواع فرآورده‌ها و مشتقات نفتی و محصولات نهایی هستند.

سامانه پایش حریم شهر تهران رونمایی می‌شود

دسته بندی: شفافیت در حوزه مدیریت شهری

شهر فردا-۲ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

مجتبی شکری، مدیرکل حریم شهر تهران

در راستای افزایش شفافیت در مدیریت حریم شهر تهران و تجمیع اطلاعات حریم، سامانه پایش حریم شهر تهران رونمایی می-شود. مدیرکل حریم شهر تهران در این باره، گفت: از این پس، هرگونه ارزیابی عملکرد نواحی داری حریم در خصوص نحوه برخورد با ساخت‌وسازهای غیرمجاز و تخلفات صرفاً از طریق سامانه هوشمند ثبت تخلفات صورت می‌گیرد و گزارش‌های شفاهی مبنای اثر نخواهد بود. شکری افزود: با بارگذاری و مرزبندی تصاویر در سامانه جامع اطلاعات مکانی، پهنه‌بندی‌های طرح راهبردی و مرزبندی تداخلات حریم، بارگذاری و در دسترس مناطق قرار گرفته است.

صدور سند مالکیت برای اراضی و املاک دولتی آغاز شد

دسته بندی:  شفافیت در حوزه دولت

روزنامه اطلاعات-۲ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

ذبیح‌الله خداییان، رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: صدور سند مالکیت برای اراضی و املاک دولتی مانع از سوء استفاده‌ها می-شود. خدائیان تأکید کرد: در این تفاهمنامه، شکل اسناد دولتی با اسناد غیردولتی، متفاوت و همچنین مقرر شده است تا دستگاه‌های دولتی ظرف یک مدت مشخص نسبت به ارائه مدارک املاک غیرمنقول و تهیه نقشه استاندارد، اقدام و به سازمان ثبت اسناد تحویل دهند تا سند برای آن‌ها صادر شود.

فصل دوم: سایر اخبار هفته

انتخابات مجلس در خوان هیئت‌های نظارت

دسته بندی:  شفافیت در حوزه مجلس و نمایندگان

خبرگزاری ایرنا-۲۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

آن‌طور که مسئولان هیئت‌های نظارت در استان‌ها گفته‌اند، تخلفات مالی، اظهارنظر خلاف منافع کشور، استعفا ندادن در موعد قانونی و نقص در پرونده از علل اصلی رد صلاحیت‌هاست. سخنگوی شورای نگهبان هم ۲۲ دی‌ماه درباره آخرین روند بررسی صلاحیت‌ها، گفت: ۹۰ نفر از نمایندگان فعلی مجلس، از سوی هیئت‌های نظارت رد صلاحیت شدند که اکثر آن‌ها به‌دلیل سوءاستفاده مالی و اقتصادی بوده است. او همچنین سوء استفاده از اموال عمومی، تحصیل مال نامشروع، اختلاس، استعمال مواد مخدر، مفاسد اخلاقی، محکومیت جنایی، سابقه شرارت، چاقوکشی و سابقه فروش مواد مخدر را از جمله مصادیق رد صلاحیت‌ها اعلام کرد.

 یک درصد شرکت‌های بورسی اطلاعات را افشا نکردند، به دادگاه معرفی شدند

دسته بندی:  شفافیت در حوزه اطلاعات و فضای مجازی

خبرگزاری مهر-۲۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار

به گزارش خبرنگار مهر، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار روز پنجشنبه۲۶ دی‌ماه در نشست تخصصی «مشارکت سرمایه‌های خرد در بازار سرمایه» در سومین کنفرانس حکمرانی و سیاستگذاری عمومی، گفت: قبل از حضور بنده، ۳۴ درصد از شرکت‌های بورسی اطلاعات خود را افشاء نمی‌کردند؛ اما در حال حاضر ۹۸ درصد شرکت‌ها اطلاعات خود را به‌موقع افشا کرده و یک درصد با تأخیر اطلاع می‌دهند و یک درصد هم اطلاعات نمی‌دهند که این موارد را به دادگاه معرفی می‌کنیم.

دو قطبی فساد و مالیات

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

خبرگزاری تسنیم-۲۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

در این چند هفته که لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق بودجه در دست بررسی است، اخبار متنوع و زیادی از مصوبات این کمیسیون منتشر شده است. از جمله مهم‌ترین این اخبار، تغییر عجیب در نحوه محاسبه «مالیات بر درآمد» بود که از روش ۵پله‌ای جدید که طی ۲ سال اخیر اجرا شد، به روش ۲پله‌ای سابق تغییر یافت. این تغییر که طبق گزارش کارشناسی مرکز پژوهش‌های مجلس به نفع نجومی‌بگیران و برخلاف عدالت است، منجر به افت شدید درآمدهای مالیاتی دولت آن هم در اوج جنگ اقتصادی غرب علیه کشور می‌شود.

 پرونده املاک نجومی به دادگاه ‌ ارسال نشده

دسته بندی: شفافیت در حوزه املاک و مستغلات

روزنامه شرق-۲۶ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

محمود میرلوحی، عضو شورای اسلامی شهر تهران

«ما مطلع شده‌ایم بازپرس شعبه ۱۵ کارکنان دولت، پرونده مربوط به املاک نجومی را به جریان نینداخته و پرونده اصلاً به دادگاه نرفته است»؛ این موضوع را محمود میرلوحی در گفت‌وگو با «شرق» مطرح کرد؛ گفت‌وگوی «شرق» با رئیس کمیته اقتصاد و تنظیم مقررات شهری درباره تحقیق‌وتفحص از سه پرونده مهم و هنوز حل‌نشده شهرداری تهران بوده که بار دیگر کلید خورد. این سه موضوع شامل ماجرای شرکت رساتجارت مبین یا کارگزاری یاس که منجر به پرونده تخلف چند صد میلیاردی عیسی شریفی، قائم‌مقام قالیباف شد؛ پرونده واگذاری املاک شهرداری و همچنین، سه میلیارد بدهی‌های شهرداری تهران است.

داروخانه‌ها به مناطق مرفه شهرها می‌روند!

دسته بندی: شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

ایران‌آنلاین-۲۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

مجوز تأسیس داروخانه‌ها، علاوه بر سایت‌های سر از کانال‌های تلگرامی هم درآورده است. سرمایه‌گذاران هر روز مشخصات داروخانه‌های مختلف را با منطقه فعالیت و میزان فروش دارو در فضای مجازی تبلیغ می‌کنند. آن‌ها علاوه بر مجوز، داروخانه‌ها را بر اساس کروکی‌هایی که دارند، به قیمت‌های میلیاردی می‌فروشند. برای مثال قیمت مجوز تأسیس داروخانه در پیشوای ورامین به ارزش۷۰۰ میلیون تومان است و در مناطق لوکس تهران به بیش از ۱۸ میلیارد تومان نیز می‌رسد. مجوزها هم اغلب دست دلالان است. سرمایه‌گذار با مدرک تحصیلی فارغ‌التحصیل داروسازی پروانه تأسیس داروخانه را اجاره می‌کند و در عوض داروساز به‌عنوان مسئول فنی در داروخانه مشغول به کار می‌شود.

دودِ تندِ فساد در بازرسی‌ها در چشم کارگران و مردم می‌رود

دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

خبرگزاری ایلنا-۲۸ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

یکی از حوزه‌هایی که در رابطه با صنایع به شدت مستعد زایش خطاهای سهوی، عمدی و فساد سازمان‌یافته است، «بازرسی» است. بدون انجامِ بازرسی‌ها، صنایع مستعد انحراف از مسئولیت‌های خود هستند؛ اما بازرسان هم به سبب جایگاه استراتژیکِ نهادِ بازرسی، می‌توانند دچار لغزش شوند؛ برای نمونه بازرسانی که بدون حاضر شدن در خط تولید، مشاهده میدانی، نمونه‌برداری و مصاحبه با عوامل تولید(کارگران، مدیران خط تولید و…) یک‌راست به دفتر مدیرعامل می‌روند و طلب زیرمیزی یا ناهار و صبحانه می‌کنند، به شدت به کارگران و مصرف‌کنندگان آسیب وارد می‌کنند.

برداشت‌های بدون وثیقه

دسته بندی:  شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

روزنامه شرق-۲۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

مرکز پژوهش‌های مجلس گزارشی درباره بررسی لایحه بودجه ۹۹ منتشر کرده که بر اساس آن، اضافه‌برداشت‌های بانک‌های خصوصی و مؤسسات از بانک مرکزی بالاترین میزان بدهی امسال را ثبت کرده است. بانک‌های خصوصی و مؤسسات اعتباری در مجموع ۱۲۱ هزار میلیارد تومان بدهی به بانک مرکزی دارند که از این میزان ۹۰ هزار میلیارد تومان مربوط به اضافه‌برداشت از بانک مرکزی است. حدود ۲۰ درصد از مجموع اضافه‌برداشت‌ها به بانک سرمایه اختصاص دارد که مرکز پژوهش‌ها از آن به‌عنوان بانک خصوصی ناسالم نام برده است. جالب اینجاست که بانک مرکزی بابت این اضافه‌برداشت‌ها هیچ‌گونه وثیقه‌ای دریافت نکرده است.

 ابهام چندروزه علت سقوط هواپیمای اوکراینی ضربه بزرگی بود

دسته بندی:  شفافیت در حوزه اطلاعات و فضای مجازی

روزنامه اعتماد-۲۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس‌جمهوری

درست یک هفته پس از اعلام چگونگی سقوط هواپیمای اوکراینی، معاون اول رییس‌جمهوری مبهم ماندن علت این حادثه را یکی از بزرگ‌ترین ضربه‌ها در ماجرای سقوط این هواپیما می‌داند. جهانگیری با تأکید بر اهمیت شفافیت در مواجهه مسئولان با مردم گفت: «هر کسی در هر مسئله‌ای پنهان‌کاری کند، ضرر کرده است. یکی از بزرگترین ضربه‌هایی که در ماجرای سقوط هواپیمای اوکراینی متحمل شدیم، این بود که علت اتفاق را چند روز مبهم گذاشتیم.» وی تأکید کرد: «شفافیت با مردم، مهم‌ترین رویکردی است که باید مورد توجه همگان قرار گیرد.»

 قاچاق فروشی با مجوز قانونی/تولید داخلی در انبارها خاک می‌خورد

دسته بندی: شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

خبرگزاری مهر-۳۰ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

یکی از شیوه‌های مرسوم عرضه کالای لوازم‌خانگی قاچاق، فروش این کالاها از طریق فضای مجازی و وبسایت‌هایی است که اتفاقاً هم مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد دارند و هم از نماد اعتماد الکترونیکی برخوردارند؛ کالاهایی که علی‌رغم ممنوعیت واردات و عرضه آن‌ها، معلوم نیست با چه سازوکار و فرآیندی به داخل کشور راه پیدا کرده و به مصرف‌کنندگان عرضه می‌شوند. علاوه‌براین، بررسی‌ها نشان می‌دهد مرکز توسعه تجارت الکترونیک که پس از طی مراحلی به متقاضیان دریافت مجوز تجارت الکترونیک مجوز اعطا می‌کند، پس از آن دیگر نظارتی بر ادامه روند کاری این سایت‌ها و متقاضیان ندارد.

رئیس قوه قضاییه از شکارفروشی فرصت‌طلبان جلوگیری کند

دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

خبرگزاری تسنیم-۳۰ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

نصرالله پژمانفر، نماینده مجلس شورای اسلامی

در پی انتشار خبر برنامه‌ریزی سازمان محیط زیست برای صدور مجوز شکار ۴۴۷ چهارپا در ۱۲ استان، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس از حجت‌الاسلام رئیسی و دادستان‌کل خواست به پرونده فرصت‌طلبانی که از ورود شکارچیان خارجی به کشور سود کلان می‌برند، ورود ویژه داشته باشند. پژمانفر افزود: واضح است که این کار یک بهانه است برای درآمدزایی جمعی فرصت‌طلب و سودجو که از وارد کردن شکارچیان خوشگذران به کشور، درآمدهای هنگفت کسب می‌کنند؛ جالب آنکه همین شکارچیان در بسیاری از موارد در کشورهایی زندگی می‌کنند که از حیات وحش حفاظت می‌شود، اما کشور ما را محلی برای از بین بردن حیات وحش می‌دانند.

نامه ۳۲ پژوهشگر اقتصادی درباره دستکاری در رأی مجلس در مورد مالیات پزشکان

دسته بندی: شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

خبرگزاری فارس-۱ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری فارس، ۳۲ پژوهشگر و استاد برجسته دانشگاه طی نامه‌ای از رئیس مجلس خواستند که گروهی بی‌طرف را مأمور کند تا درباره تغییر مصوبه صحن مجلس در سال ۹۷ درباره مالیات پزشکان گزارش داده و تمهیدی اندیشیده شود تا دستکاری در رأی صحن، برای همیشه از دامن مجلس پاک شود. در بخشی از این نامه آمده است: سواستفاده از موقعیت و پیگیری معافیت مالی پزشکان توسط یک پزشک نماینده مجلس، مصداق روشن “تعارض منافع” (Conflict of Interests) است و در برخی کشورها جرم محسوب می‌شود و مجازات دارد.

 رصد بازار از کانال وزارت اطلاعات

دسته بندی: شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

روزنامه شرق-۱ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

پای وزارت اطلاعات هم به بازار کالاهای اساسی کشور باز شد. براساس گزارش‌های رسیده، این وزارتخانه مکلف است به‌صورت ماهانه گزارش وضعیت تأمین و قیمت کالاهای اساسی و ضروری را به ستاد تنظیم بازار ارائه کند. علی مؤیدی‌خرم‌آبادی، رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم می‌گوید برای مقابله با یقه‌سفیدها تلاش زیادی شده و این مجموعه توانسته است تا حدودی از خروج کالاهای اساسی در قالب قاچاق کالا جلوگیری کند، اما کارشناسان بخش کشاورزی بر این باورند که پایین‌نگه‌داشتن قیمت محصولات این بخش توسط دولت، امکان قاچاق آن به خارج از ایران را افزایش می‌دهد.

 بررسی ۸۴۱ پرونده تخلفات مدیریت شهری گذشته در شورا و دستگاه قضا

دسته بندی: شفافیت در حوزه مدیریت شهری

خبرگزاری ایسنا-۱ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

زهرا صدراعظم نوری، عضو شورای شهر تهران

رئیس کمیسیون سلامت شورای اسلامی شهر تهران بر لزوم برخورد قاطع دستگاه قضایی با پرونده تخلفات تأکید کرد و گفت: گزارش‌هایی توسط سازمان بازرسی از تخلفات گذشته ارائه می‌شود و نیاز است که برخورد جدی توسط دستگاه قضایی با آن-ها انجام شود. زهرا صدراعظم نوری افزود:۸۰۰ پرونده توسط سازمان بازرسی به دستگاه قضایی ارائه شده؛ اما عده‌ای منع تعقیب گرفتند. اخیراً نیز توسط سازمان بازرسی ۴۱ پرونده از تخلفات گذشته به شورا ارائه شده است.

گزارش پرابهام پرواز ۷۵۲

دسته بندی:  شفافیت در حوزه دولت

اقتصادآنلاین-۲ بهمن‌ماهِ ۱۳۹۸

دومین گزارش مقدماتی بررسی سانحه پرواز ۷۵۲ در حالی منتشر شد که به نظر می‌رسد تدوین آن بیش از آنکه در راستای شفاف‌سازی بیشتر باشد، دست به خودسانسوری زده است. سخنگوی سازمان هواپیمایی در حالی از انتشار این گزارش خبر می‌دهد که هنوز در اذهان عمومی، سؤالاتی درباره چگونگی برخورد دو موشک مجاورتی به هواپیمای بویینگ۸۰۰ – ۷۳۷ هواپیمایی اوکراین اینترنشنال، بی‌پاسخ مانده است؛ اینکه برخورد این دو موشک دقیقاً چه زمانی اتفاق افتاده و فاصله بین آن‌ها چقدر بود یا اینکه هر کدام از این دو موشک، تا چه اندازه به بدنه هواپیما آسیب وارد کرده، از جمله نکات مغفول این گزارش است.