خبرنامه شماره ۳۴ مقابله با فساد و فقر : خشونت و فقر
محمد ملکی
خشونت و فقر
گزارشها درمورد خشونت نشان میدهد به جز قتل، سایر انواع خشونت طی سالهای اخیر روند فزایندهای داشتهاند. برای مثال اگرچه طی سه دهه اخیر موارد وقوع خودکشی منجر به مرگ، روند روبه افزایش داشته اما از سال۱۳۹۰ این روند شتاب بیشتری داشته است. بنا بر برخی گزارشها، موارد وقوع زدوخورد و دعوا در فضای عمومی نیز افزایش یافته است. حتی تعداد و نسبت موارد گزارششده خشونت علیه زنان و کودکان در محاکم قضایی، روند روبه افزایش داشته است. مطالعات متعدد حاکی از ارتباط معنادار و مستقیم بین فقر و خشونت است. انواع مختلف خشونت میتواند رفاه اقتصادی افراد را بهخطر بیندازد و منجر به بیخانمانی، بیکاری، عدم دسترسی به آموزش و بهداشت، تهدید سلامت روان و دیگر عوامل استرسزا و کشمکشهای روزانه در جامعه گردد. شواهد نشان میدهد عواملی مثل بیکاری سرپرست خانواده، فقر اقتصادی خانواده و اعتیاد والدین در بروز پدیده خشونت در درون و بیرون از خانواده نقش دارد. فقر خانوادهها بر خشونت والدین نسبت به کودک و خشونت والدین نسبت به یکدیگر تأثیر گسترده دارد. در مناطق اسکان غیر رسمی، الگوی در هم پیچیده فقر و خشونت بهروشنی تشخیص داده میشود.
برخی از جرمشناسان معتقدند که فقر، عامل اصلی جرم، خشونت و انواع درگیریها در فضاهای شهری است و گروه دیگر نیز برای عوامل اقتصادی در ارتکاب جرایم، تأثیر غیرمستقیم قائل هستند. لذا مقابله با فقر و بیکاری یکی از مؤثرترین راهکارها برای کاهش تنش و خشونت در جامعه محسوب میشود. فقر موجب میشود که افراد در شرایط بسیار نامناسب و در محلههای کثیف و غیربهداشتی، پرجمعیت و فقیرنشین زندگی نموده و عواملی نظیر سکونت در اتاقهای کوچک و پرازدحام، غیربهداشتی و مشکلات فراوان دیگر، باعث عصبانیت و ناراحتیهای روحی شده و زمینۀ تصادم و نزاع را فراهم نماید.
خشونت هرچند که پدیدهای اجتماعی است اما در بروز آن، علل و عوامل زیادی از جمله عوامل فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و … نقش دارند. ناکامیها و محرومیتها و سرخوردگیهای اجتماعی و اقتصادی، شرایط نامناسب زندگی همچون فقر، نابسامانی محیط خانواده و …، زمینه را برای شکلگیری احساسات و رفتارهای خشونتآمیز در افراد جامعه فراهم میسازد؛ بهطوریکه کوچکترین تحریکی همچون جرقهای برای وقوع یک انفجار، عمل کرده و بدینگونه، رفتارها و حرکات خشونتآمیز در افراد شکل میگیرد.
در شرایط کنونی که وضعیت اجتماعی بهشدت تابعی از وضعیت اقتصادی است، هر تصمیم اقتصادی اگر به فقر، نابرابری و کاهش دسترسی به فرصتها منجر شود، بیتردید آثار مستقیم و غیرمستقیمی در وقوع انواع تنشها بهویژه خشونت گسترده و فراگیر خواهد داشت.
***
در هفتهای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه میکند:
بر اساس برخی بررسیها، ۱۹ سهمیه مربوط به کنکور سراسری وجود دارد که در برخی از حوزهها، ظرفیت اختصاص داده شده به برخی سهمیهها بالاتر از ۵۰ درصد است؛ یعنی بیشتر از ۵۰ درصد ظرفیت به سهمیه اختصاص داده شده است.
«اجازه تجاریسازی فضای مدرسه را نمیدهم.» محسن حاجیمیرزایی، وزیر آموزشوپرورش سهشنبه شب با انتشار این توئیت اعلام کرد که با تجاریسازی در مدارس که مدتها است هر از گاهی خبرهای آن به گوش میرسد، مقابله میکند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، معاونت رفاه اجتماعی وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی از برگزاری جشنواره پایاننامههای برتر دانشجویی در حوزه فقر خبر داد.
امسال حق مسکن کارگران با یک افزایش۶۰ هزار تومانی، به۱۰۰ هزار تومان رسید. اگر پرداخت یک سوم دستمزد کارگران بابت اجارهخانه را معقول ارزیابی کنیم، این مقدار برابر با هشت میلیون تومان رهن خانه خواهد بود.
به گزارش روزنامه اطلاعات، مسئول برگزاری سیوچهارمین نشست سازوکار گزارشدهی شورای حقوق بشر سازمان ملل (موسوم به UPR) از اقدامات ایران در ارتقای حقوق بشر و حفظ حقوق جامعه معلولان و ناتوانان جسمی تقدیر کرد.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاستجمهوری گفت: تا پایان سال آینده، دو میلیون روستایی تحت پوشش بیمه اجتماعی روستاییان، کشاورزان و عشایر قرار میگیرند.
رئیس سازمان بهزیستی کل کشور با بیان اینکه شهریه دانشگاهی جامعه هدف بهزیستی بصورت الکترونیک به حساب دانشگاه پرداخت خواهد شد، گفت: دانشجویان تحت پوشش در دانشگاههای دولتی نیز کمک هزینه تحصیلی دریافت خواهد کرد.
به گزارش ایرانآنلاین، رئیسجمهوری از طرحی خبر داد که براساس آن حدود ۱۸میلیون خانوار ایرانی تحت پوشش طرح حمایت اجتماعی و معیشتی دولت قرار میگیرند.
آمارها نشان میدهد که ۶ هزار دستفروش زیر زمین در دالانهای مترو مشغول به کار هستند. همچنین زنان و دختران زیادی برای فرار از فقر و بیکاری به دالانهای مترو پناه آوردهاند و دستفروشی میکنند.
معاون پژوهش، برنامهریزی و امور بینالملل سازمان امور مالیاتی معافیتهای مالیاتی را پاشنه آشیل نظام مالیاتی خواند و گفت: بر اساس اذعان مراجع بینالمللی، ایران بیشترین تنوع و عمق معافیتهای مالیاتی را دارد که از آنها سواستفاده میشود.
به گزارش کسبوکار نیوز، اخیراً مرکز آمار گزارشی از وضعیت پروانههای ساختمانی در سال ۱۳۹۷ منتشر کرد که نشان میدهد روند صدور مجوزهای ساخت، رو به رشد بوده است.
معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران با بیان اینکه موضوع غیرشفافی در حوزه کمیسیون ماده ۵ وجود ندارد، گفت: من پیگیری میکنم کل آرای یک سال گذشته ماده ۵ به صورت جداگانه منتشر شود تا افکار عمومی اطلاع داشته باشند.
رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با بیان اینکه بیش از ۲ میلیون سند مالکیت در شش ماهه سال جاری صادر شده است، گفت: در سال ۹۷، ۱۰ هزار میلیارد تومان از معوقات بانکی توسط سازمان ثبت وصول شد.
مدیر سامانه ثبت دارایی مسئولان جمهوری اسلامی ایران گفت: در صورت عدم اظهار دارایی توسط افراد مشمول قانون رسیدگی به دارایی مسئولان، امضای آنها فاقد اعتبار خواهد بود.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به وجود۲۱۰ هزار میلیارد تومان معوقات مالیاتی در کشور گفت: این مبلغ یعنی نصف بودجه کل کشور و باید پرسید که چرا این مقدار از مالیات کشور معوق شده است؟
معاون حقوقی رئیسجمهور، گفت: برای رفع موضوع تضاد منافع باید بین منافع فردی و منافع سازمان و جامعه همراستاسازی ایجاد کنیم. یکی از راههای جلوگیری از تعارض منافع و یا رانت، شفافسازی است بهگونهای که اگر یک فرد قصد بهرهگیری از رانت داشته باشد، با شفافسازی بهسرعت لو برود.
به گزارش خبرنگار مهر، محمدجواد آذری جهرمی در اینستاگرام نوشت: گام تلخ بعدی برای کلاهبرداران؛ یک میلیون و۲۰۰ هزار شکایت مردم از خدمات ارزش افزوده پیامکی در سامانه ۸۰۰۷ را برای قوه قضائیه ارسال کردیم.
عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی، در تشریح آخرین روند بررسی لایحه شفافیت در مجلس، اظهار داشت: کارگروه ویژهای در کمیسیون حقوقی تشکیل شده تا بهصورت کارشناسی، جزئیات لایحه مذکور را بررسی کند.
یک کارشناس اقتصادی گفت: براساس اعلام گمرک، بیش از ۱۳۸هزار میلیارد تومان برآورد قاچاق کشور است اما طبق تحقیقات، میزان قاچاق کشور بیش از۶۰۰ هزار میلیارد تومان است. از این مقدار ۱۷ هزار میلیارد تومان آن کشف میشود. اما از این مقدار نیز، برای هزار میلیارد تومانش محکومیت صادر میشود.
وجود سهمیههای مختلف در یک سنجش علمی و در ابعاد ملی، امکان رقابت محض علمی از داوطلبان را سلب میکند. بر اساس برخی بررسیها، ۱۹ سهمیه مربوط به کنکور سراسری وجود دارد که در برخی از حوزهها، ظرفیت اختصاص داده شده به برخی سهمیهها بالاتر از ۵۰ درصد است؛ یعنی بیشتر از ۵۰ درصد ظرفیت به سهمیه اختصاص داده شده و این باعث شده که مفهوم رقابت در آزمون از بین برود. این مهم یعنی نقض عدالت آموزشی از سویی داوطلبان مستعد اما فاقد سهمیه را نادیده میگیرد و از سوی دیگر، فارغالتحصیلان سهمیهای نیز عموماً فاقد مهارت علمی در رشته متبوع هستند.
«نقد خیرخواهانه خبرنگاران و فعالان فضای مجازی درباره تبلیغات شرکتهای تجاری در مدارس را دیدم. پنجشنبه دستور بررسی فوری دادم که متأسفانه مشخص شد قرارداد واگذاری فضای مدارس به مؤسسات تبلیغاتی در گذشته امضا شده بود و امروز آن قرارداد را لغو کردم. اجازه تجاریسازی فضای مدرسه را نمیدهم.» محسن حاجیمیرزایی سهشنبه شب با انتشار این توئیت اعلام کرد که با تجاریسازی در مدارس که مدتها است هر از گاهی خبرهای آن به گوش میرسد، مقابله میکند.
معاونت رفاه اجتماعی وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی از برگزاری جشنواره پایاننامههای برتر دانشجویی در حوزه فقر خبر داد. در این جشنواره از پایاننامههای برتر دانشجویی در حوزه فقر که در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری و در دهه ۱۳۹۰ نگاشته شدهاند، در تاریخ ۲۵ آذرماه بهمناسبت روز پژوهش تقدیر میشود. محورهای موضوعی این جشنواره شامل: مفهومشناسی فقر، سنجش فقر، فقر چند بعدی، فقر و نابرابری، علل بروز و تشدید فقر، راهکارهای کاهش فقر و مبارزه با آن و … است. علاقهمندان میتوانند برای شرکت در این جشنواره حداکثر تا تاریخ ۳۰ آبان ۱۳۹۸ نسبت به ثبتنام و ارسال پایاننامههای خود به آدرس پست الکترونیکی thesis@mcls.gov.ir اقدام کنند.
امسال حق مسکن کارگران با یک افزایش۶۰ هزار تومانی، به۱۰۰ هزار تومان رسید. اگر پرداخت یک سوم دستمزد کارگران بابت اجارهخانه را معقول ارزیابی کنیم، این مقدار برابر با هشت میلیون تومان رهن خانه خواهد بود که اکنون، در محلهایی مانند «نواب» نیز قیمت خانههای چهلمتری بیش از هفتاد میلیون تومان است. این رقم خود نشاندهنده وضعیت نابهسامان بازار مسکن است. کارگران پولی بابت پرداخت اجارهبهای خود ندارند و این مسئله در سالهای آتی، بحرانیتر میشود و قدرت خرید کارگران نیز روزبهروز نزول خواهد کرد.
مسئول برگزاری سیوچهارمین نشست سازوکار گزارشدهی شورای حقوق بشر سازمان ملل (موسوم به UPR) از اقدامات ایران در ارتقای حقوق بشر و حفظ حقوق جامعه معلولان و ناتوانان جسمی تقدیر کرد. دبیرخانه شورای حقوق بشر سازمان ملل در صفحه توئیتر خود نوشت: «کشورهای حاضر در سیوچهارمین نشست یو.پی.آر از ایران به دلیل اجرای قوانین و سیاستهایی برای حفظ حقوق افراد دارای ناتوانیهای جسمانی، اجرای برنامه تحول نظام سلامت و تأمین حقوق آنها برای آموزش تمجید کردند. همچنین اقدامات ایران در «کاهش فقر، فعالکردن اقتصاد، تحولات اجتماعی و اصلاح قانون مجازات مواد مخدر از اعدام به زندان تا حداکثر۳۰ سال» را ستودند.
محمد امید، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاستجمهوری
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاستجمهوری گفت: تا پایان سال آینده، دو میلیون روستایی تحت پوشش بیمه اجتماعی روستاییان، کشاورزان و عشایر قرار میگیرند. محمد امید در سفر به شهرکرد از تأیید کلیات طرح توسعه بیمه اجتماعی روستاییان، کشاورزان و عشایر خبر داد و افزود: با اجرای این طرح تا پایان سال آینده، دو میلیون روستایی دیگر زیر پوشش این بیمه قرار میگیرند. او گفت: ارائه خدمات بیمه اجتماعی به کاهش فقر، بهبود زیرساختهای اقتصادی و در نتیجه، توسعه اقتصادی و اجتماعی بخش کشاورزی، روستایی و عشایری منجر میشود.
رئیس سازمان بهزیستی کل کشور با اشاره به ساماندهی و ثبت آمار فرزندان بهزیستی در سامانه، با بیان اینکه شهریه دانشگاهی جامعه هدف بهزیستی برای حفظ کرامت آنها بصورت الکترونیک به حساب دانشگاه پرداخت خواهد شد، گفت: دانشجویان تحت پوشش محصل در دانشگاههای دولتی نیز کمک هزینه تحصیلی دریافت خواهد کرد. وی با بیان اینکه ۴۷ هزار نفر در مراکز نگهداری شبانهروزی ثبت شده که از این تعداد ۳۹ هزار نفر یارانه دریافت میکنند، افزود: بودجه مراکز توانبخشی روزانه تغییری نخواهد کرد و اقدامات انجام شده در جهت انضباط بخشیدن به میزان پرداختیها خواهد بود.
رئیسجمهوری از طرحی خبر داد که براساس آن حدود ۱۸میلیون خانوار ایرانی تحت پوشش طرح حمایت اجتماعی و معیشتی دولت قرار میگیرند. روحانی با اشاره به اینکه ۲۴ میلیون و۶۰۰ هزار خانوار در ایران وجود دارد، گفت: از این تعداد، اکثریتی هستند که در زندگی دچار فشار بوده و باید از راهی به آنها کمک شود. وی ادامه داد: تقریباً در کشور ۷ میلیون خانوار وضع زندگی مناسبی دارند، ولی ۱۸ میلیون خانوار که اکثریت قاطعی هستند، نیاز به مساعدت دارند که امیدواریم انشاءالله از ماه آینده به هر خانوار، حمایتی بهصورت ماهانه را شروع کنیم.
آمارها نشان میدهد که ۶ هزار دستفروش زیر زمین در دالانهای مترو مشغول به کار هستند. زنان و دختران زیادی برای فرار از فقر و بیکاری به دالانهای مترو پناه آوردهاند و دستفروشی میکنند. این زنان روسری، لوازم آرایش، کیف، پیراشکی داغ، ماهی زنده و سنگ مرداب هم در قطار مترو به راحتی میفروشند. آنها تا شب روی پا میایستند، از این خط مترو به دیگری میروند و جنسهایشان را میفروشند. در میان زنان دستفروش مترو تعدادی هستند که نهتنها بیسواد نیستند بلکه مدارج بالای دانشگاهی را کسب کردهاند و با وجود مشکلات فراوان، به این کار روی آوردهاند.
دبیرکل مجمع خیرین سلامت گفت: اکنون سه هزار سازمان مردمنهاد (سمن) خیریه در حوزه پزشکی کار میکنند که در قالب انجمنهای مختلف در زمینه کمک به بیماران دیابتی، سرطانی، هموفیلی و غیره فعالیت دارند. دکتر حسینعلی شهریاری روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به اینکه خیرین سلامت سالانه در اجرای هزاران طرح همکاری دارند، افزود: تاکنون ۱۲۰ هزار نفر به مجمع خیرین سلامت کمک کردهاند که تنها در۱۰ سال منتهی به پایان سال ۹۷، خیرین حوزه سلامت ۷۲۰ هزار میلیارد ریال به این بخش کمک کردهاند.
بیش از بیست گروه از بازنشستگان شامل کانونهای فرهنگیان بازنشسته در استانهای مختلف، با انتشار بیانیهای مشترک، به بیان مطالبات صنفی خود پرداختند. در بخشی از این بیانیه آمده است: «درطول سال جاری، دولت و مجلس حتی از اجرای قوانین نیمبند تصویب شدهی خود به بهانه عدم تأمین بودجه کافی، سر باز زده و کماکان تعرض مداوم به سطح زیست و معیشت بازنشستگان را ادامه میدهند. علاوه بر این، هیچ اقدام جدی در مورد کاهش نرخ تورم و افزایش و ترمیم حقوق بازنشستگان صورت نگرفته است. مشکلات درمان نیز عمق بیشتری یافته و مطالبه درمان مناسب و بیمه کارآمد، همچنان بیپاسخ مانده است.
آبیجیت بانرجی استاد دانشگاه MIT آمریکا و برنده نوبل اقتصاد با اشاره به اینکه فقر جهانی رو به کاهش بوده است، گفت: اقدامات دولت کنونی آمریکا روند کاهش فقر جهانی را کُند کرده است. بانرجی معتقد است نسخهای که تاکنون رایج بوده [کاهش مالیات]، در عمل تنها ثروتمندانی را هدف میگرفته که در پول غلت میزدند ولی رویکرد بهتر این است که با افزایش مالیاتها، توزیع پول در میان مردم بیشتر شود. رشد اقتصادی با کاهش مالیات افزایش پیدا نمیکند بلکه با افزودن بر قدرت خرید مردم بالا میرود.
محمد امید، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رئیسجمهور
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رئیسجمهور گفت: ۵۰۰ روستای حاشیه شهرهای کشور در نوبت شهر شدن قرار دارند. محمد امید با بیان اینکه ۳۸ هزار روستای کشور بیش از۲۰ خانوار جمعیت دارند، تصریح کرد: این تعداد روستا بیش از ۹۵ درصد جمعیت روستایی کشور را تشکیل میدهند و مابقی روستاها تنها پنج درصد از جمعیت روستایی کشور است. همچنین یکونیم میلیارد دلار معادل ۱۸هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی برای اشتغال روستائیان اختصاص یافته که تاکنون حدود۱۳هزار و۵۰۰ میلیارد تومان به بانکهای عامل ابلاغ شده و مجموعاً۱۱هزار میلیارد تومان مصوب شده و در حال پرداخت است.
خانههایی کوچک اما نونوار در روستاهای محروم و دورافتاده خراسان جنوبی این روزها زنگ زندگی را برای اهالی به صدا درآورده است.۲۱ اسفند سال گذشته بود که پروژه احداث۱۰هزار واحد مسکن محروم روستایی در دومین روز از سفر معاون اول رئیسجمهور به خراسان جنوبی مصوب شد. در این طرح، احداث پنج هزار واحد مسکن بر عهده کمیته امداد امام خمینی (ره) استان و پنج هزار واحد نیز بر عهده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گذاشته شد و مقرر گردید تا یک سال آینده به بهرهبرداری برسد. این خبر کافی بود تا محرومان در نقاط مختلف روستاهای خراسان جنوبی شوقی به دل راه دهند.
در پاسخ به این پرسش، میتوان به برخی آمارها به شرح زیر اشاره کرد: هزینه خوراک هر ثروتمند ایرانی ۵/۵ برابر کمدرآمدها است؛ هزینه تنقلات هر ثروتمند ایرانی ۶۴ برابر کمدرآمدها است؛ هر ثروتمند ایرانی ۱۹ برابر کمدرآمدها خشکبار میخرد؛ مصرف گوشت ماهی هر ثروتمند ایرانی ۱۶ برابر کمدرآمدها است؛ مصرف گوشت هر ثروتمند ایرانی ۱۲ برابر کمدرآمدها است؛ پردرآمدها ۸ برابر کمدرآمدها میوه مصرف میکنند؛ هزینه رفاهی ثروتمندان ایرانی ۱۴ برابر کمدرآمدها است؛ ارزش اثاثیه منزل هر ثروتمند ایرانی ۱۱۶ برابر کمدرآمدها است؛ تفریح و سرگرمی پردرآمدها ۸۷ برابر کمدرآمدها است و … .
بالابودن تعرفههای دندانپزشکی موضوعی است که اخیراً از سوی یکی از اعضای شورایعالی نظام پزشکی مطرح شد، وقتی گفت که٧٠ درصد مردم توان پرداخت این هزینهها را ندارند: «بالابودن این تعرفهها سبب شده گروهی از بیماران بهجای درمان، کشیدن دندان را انتخاب کنند.» به گفته بهنام عباسیان، آمار مراجعه بیماران به مراکز درمانی دولتی برای کشیدن دندان بالا رفته است. حالا او میگوید که چاره کار تعرفه است. مسئولان وزارت بهداشت میگویند با اینکه تعرفههای دندانپزشکی مصوب بیمه نیست، اما حداقل و حداکثری دارند و مردم اگر با تعرفههای بسیار بالا مواجه شدند، با سامانه١٩٠ وزارت بهداشت تماس بگیرند.
علی اوسط هاشمی، رئیس سازمان آموزش فنیوحرفهای کشور
رئیس سازمان آموزش فنیوحرفهای کشور با بیان اینکه امروز بیکاری به عنوان یک ابرچالش اقتصادی، هم ملت و هم حکومت را رنج میدهد، از سهم پایین ۶/۱ درصدی بودجه آموزشهای مهارتی خبر داد. علی اوسط هاشمی با اشاره به وجود ۱۱ هزار و ۵۵۰ آموزشگاه آزاد فنیوحرفهای در کشور، افزود: نباید فریب این آمارسازیها را بخوریم. بر اساس بررسیهای انجام شده، از این میزان آموزشگاه تأسیس شده در کشور، فقط ۱۰۰۰ آموزشگاه فعال هستند. در کشوری که سخن از بیکاری است، این موضوع باید مورد نقد جدی قرار گیرد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران گفت: اگرچه سهم آموزش عالی در بین بانوان افزایش پیدا کرده اما سهم اشتغال در بین زنان تحصیلکرده نسبت به مردان کمتر است. کاظمیپور تأکید کرد: اما بهصورت کلی میزان اشتغال زنان با تحصیلات عالی نسبت به دیگر زنان که از تحصیلات عالی برخوردار نیستند، بیشتر است. کاظمیپور ادامه داد: بررسی اطلاعات سال۹۰ نشان میدهد که سهم کارفرمایان زن نسبت به مردان در گروههای سنی بسیار کمتر است و همچنین شغل قانونگذاری نیز در بین زنان کم است اما میزان زنان متخصص بیشتر است.
رئیس سازمان بهزیستی گفت: از آنجایی که رشد سالمندی از رشد جمعیت پیشی گرفته است، در آینده نزدیک با موج سالمندی در کشور روبرو خواهیم شد و اگر میزان رشد جمعیت ۱/۱ درصد باشد، نرخ رشد سالمندی ۳/۳ درصد جمعیت است. قبادی دانا ادامه داد: پس از ۲۵ سال آینده میزان جمعیت سالمند کشور ۲۵ درصد جمعیت خواهد بود و از هر چهار نفر یک نفر سالمند خواهد بود؛ ازاینرو، باید شرایط از منظرهای مختلف برای سالمندان مهیا شود.
حسین صمصامی، قائم مقام رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره)
قائممقام رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) با بیان اینکه خط فقر در استان تهران و در شهریورماه امسال ۴۵۴ هزار تومان در ماه به ازای هر یک نفر بوده است، تصریح کرد: این در حالی است که خط فقر برای تأمین معاش یک نفر در ماه در آذرماه سال گذشته، ۳۴۹ هزار تومان و در اسفند ماه سال گذشته نیز ۴۴۶ هزار تومان بوده است. بهگفته صمصامی، تنها بین۲۰ تا ۲۴ درصد از افراد زیر خط فقر تحت پوشش قرار دارند و مابقی تحت پوشش هیچ نهادی نیستند؛ این به آن معناست که وظیفه و رسالت کمیته امداد سنگینتر شده است.
احمد زمانی، معاون پژوهش، برنامهریزی و امور بینالملل سازمان امور مالیاتی
معاون پژوهش، برنامهریزی و امور بینالملل سازمان امور مالیاتی با تأکید بر اصلاح قوانین و مقررات مالیاتی گفت: این اصلاحات در زمینه مالیات بر ارزش افزوده و ساماندهی و حداقل کردن معافیتها، قابل پیگیری است. بحث معافیتهای مالیاتی، نه صرفاً با هدف افزایش درآمد، بلکه با هدف حل مسائل اجرایی، رفع تبعیض و همچنین تکمیل زنجیرههای اطلاعاتی، در دستور کار است. زمانی معافیتهای مالیاتی را پاشنه آشیل نظام مالیاتی خواند و گفت: بر اساس اذعان مراجع بینالمللی، ایران بیشترین تنوع و عمق معافیتهای مالیاتی را دارد که از آنها سواستفاده میشود.
اخیراً مرکز آمار گزارشی از وضعیت پروانههای ساختمانی در سال ۱۳۹۷ منتشر کرد که نشان میدهد روند صدور مجوزهای ساخت، رو به رشد بوده است. این در حالی است که برای حدود ۷۶ هزار و ۵۱۱ واحد مسکونی در تهران پروانه صادر شده است که نسبت به سال ۱۳۹۶، حدود ۵/۱۷درصد افزایش داشته است. متوسط تعداد واحد مسکونی برای هر یک از این پروانهها نیز هفت واحد بوده است. مجموع مساحت زیربنا در پروانههای احداث ساختمان صادرشده از سوی شهرداری تهران در سال ٩٧ بالغ بر ۱۴ میلیون و ۳۴۱ هزار مترمربع بوده است که نسبت به سال گذشته حدود ۳/۲۱ درصد افزایش داشته است.
عبدالرضا گلپایگانی، معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران
عبدالرضا گلپایگانی، معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران با بیان اینکه موضوع غیرشفافی در حوزه کمیسیون ماده ۵ وجود ندارد و بعد از هر جلسه مصوبات به صورت عمومی اعلام میشوند، گفت: این گونه نیست که تخلفی از مقررات طرح جامع شده باشد. آرایی که صادر شدهاند باید انتشار پیدا کند. من پیگیری میکنم حتی اگر مشکلات سیستمی وجود داشته که عملیاتی نشده، برطرف شود و کل آرای یک سال گذشته ماده ۵ به صورت جداگانه منتشر شود تا افکار عمومی اطلاع داشته باشند.
ذبیحالله خداییان، رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با بیان اینکه بیش از ۲ میلیون سند مالکیت در شش ماهه سال جاری صادر شده است، گفت: در سال ۹۷، ۱۰ هزار میلیارد تومان از معوقات بانکی توسط سازمان ثبت وصول شد و در شش ماهه امسال بیش از ۷ هزار میلیارد تومان از معوقات بانکی توسط سازمان ثبت وصول شده است. خداییان ادامه داد: در ۶ ماهه امسال برای ۲۷۰ سردفتر و دفتریار حکم انفصال موقت صادر شده و حدود ۲۳ مورد نیز حکم سلب صلاحیت صادر شده است. همچنین در هیئتهای رسیدگی به تخلفات در ۶ ماهه امسال، بیش از۵۰۰ پرونده رسیدگی شده است.
دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک
خبرگزاری ایرنا-۱۸ آبانماهِ ۱۳۹۸
داود کریمی مرید، مدیر سامانه ثبت دارایی مسئولان جمهوری اسلامی ایران
مدیر سامانه ثبت دارایی مسئولان جمهوری اسلامی ایران گفت: در صورت عدم اظهار دارایی توسط افراد مشمول قانون رسیدگی به دارایی مسئولان، امضای آنها فاقد اعتبار خواهد بود. داود کریمی مرید روز شنبه با اعلام این مطلب اظهار داشت: سیام آبان ماه جاری مهلت ثبت اطلاعات دارایی مسئولان پایان مییابد و بر همین اساس از مسئولان انتظار میرود تا پایان مهلت اعلام شده نسبت به ثبت اطلاعات دارایی و اموال خود در سامانه ثبت دارایی به نشانی residegi.adliran.ir اقدام کنند. وی میزان استقبال مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران از سامانه ثبت دارایی را بسیار بالا توصیف کرد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به وجود۲۱۰ هزار میلیارد تومان معوقات مالیاتی در کشور گفت: این مبلغ یعنی نصف بودجه کل کشور و باید پرسید که چرا این مقدار از مالیات کشور معوق شده است؟ درویشیان افزود: موضوع بعدی تعدیل مالیاتی است که بعضاً تا۶۰ درصد کاهش داده میشود. در اکثر این پروندهها، علت این تعدیلها، «تسریع» در وصول مالیات عنوان شده است. اینکه به دلیل تسریع در وصول مالیات،۶۰ درصد مبلغ مالیات نادیده گرفته شود، اصلاً قابل توجیه نیست.
دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمانهای تابعه
مشرقنیوز-۲۰ آبانماهِ ۱۳۹۸
امیرحسین قاضی زاده هاشمی، معاون حقوقی رئیسجمهور
معاون حقوقی رئیسجمهور درباره این شبهه برخی نمایندگان مجلس که اگر وزیری صاحب شرکتهای خصوصی باشد، موجب ایجاد تعارض منافع و فساد می شود، گفت: برای رفع موضوع تضاد منافع باید بین منافع فردی و منافع سازمان و جامعه همراستاسازی ایجاد کنیم تا یک فرد مجبور نباشد بخاطر منافع شخصی، به منافع سازمان و جامعه آسیب برساند. امیرحسین قاضیزاده هاشمی ادامه داد: یکی از راههای جلوگیری از تعارض منافع و یا رانت، شفافسازی است بهگونهای که اگر یک فرد قصد بهرهگیری از رانت داشته باشد، با شفافسازی بهسرعت لو برود.
وزیر ارتباطات از ارسال یک میلیون و۲۰۰ هزار شکایت مردمی از خدمات ارزش افزوده پیامکی به قوه قضاییه خبر داد. به گزارش خبرنگار مهر، محمدجواد آذری جهرمی در اینستاگرام نوشت: گام تلخ بعدی برای کلاهبرداران؛ یک میلیون و۲۰۰ هزار شکایت مردم از خدمات ارزش افزوده پیامکی در سامانه ۸۰۰۷ را برای قوه قضائیه ارسال کردیم. وی ادامه داد: این برای خودش رکورد گینس محسوب میشود، چراکه در دنیا سابقه ندارد این حجم از شکایت در یک هفته! با شناختی که از حجتالاسلام رئیسی، رئیس قوه قضائیه دارم، مسلماً پس از این گزارش خبرهای خوبی در مبارزه با فساد رخ خواهد داد.
محمدعلی پورمختار، عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی
عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی، در تشریح آخرین روند بررسی لایحه شفافیت در مجلس، اظهار داشت: کارگروه ویژهای در کمیسیون حقوقی تشکیل شده تا بهصورت کارشناسی، جزئیات لایحه مذکور را بررسی کند. این کارگروه نیز تاکنون یک جلسه برای بررسی جزئیات لایحه با حضور کارشناسان مربوطه، سمنها و نهادهای خصوصی که در امر مبارزه با فساد فعال هستند، تشکیل داده است. در این جلسه ۳ ساعته دیدگاههای مختلف مطرح و جمعبندیهایی صورت گرفت و مقرر شد تا جمعبندی نهایی در این باره انجام شده و گزارش آن برای بررسی به هیئترئیسه کمیسیون ارائه گردد.
یک کارشناس مسائل اقتصادی گفت: یکی از راههای قاچاق، قاچاقِ رسمی است که از گمرکها انجام میشود. برای این کار کافی است یک گمرک شلوغ نظیر گمرک شهید رجایی را انتخاب کرد.۷۰ درصد ترانزیت کشور در این گمرک انجام می شود. براساس اعلام گمرک، بیش از ۱۳۸هزار میلیارد تومان برآورد قاچاق کشور است اما طبق تحقیقات، میزان قاچاق کشور بیش از۶۰۰ هزار میلیارد تومان است. از این مقدار ۱۷ هزار میلیارد تومان آن کشف میشود. اما از این مقدار نیز، برای هزار میلیارد تومانش محکومیت صادر میشود.
به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان، علیمحمد صالحی عضو شورای شهر خرمآباد از برنامه شورای شهر برای پیشگیری و مبارزه مؤثر با فساد مالی در این دستگاه خبر داد و گفت: به دنبال تصویب سازوکاری هستیم که بر طبق آن، کسانی که فسادهای مالی را در شهرداری خرمآباد افشا کنند، از پاداش و مزایای خاصی برخوردار شوند. او افزود: شورای شهر خرمآباد برای مبارزه با فساد عزمی جدی دارد و تصویب این طرح که اصطلاحاً به آن طرح سوتزنی میگویند، میتواند اقدام مؤثری قلمداد شود.
طبق اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، از سال آینده ۱۴ عنوان از مشاغل، موظف به داشتن سامانه فروش و تجهیزات آن شده اند. این مشاغل عبارتاند از: وکلا، مشاوران حقوقی و مشاوران خانواده، دفاتر اسناد رسمی، مشاورین املاک، تالارهای پذیرایی، مراکز اقامتی از قبیل هتلها، آپارتمانها، مهمانسراها و …، نمایشگاهها و فروشگاههای وسایل نقلیه موتوری، آرایشگاههای مردانه و زنانه، آجیل و خشکبار فروشیها، قنادیها و شیرینیفروشیها، ترهبار فروشیها، مجموعههای فرهنگی و ورزشی، نوشتافزار فروشیها، گیمنتها و کافینتها.
جمشید قسوریان جهرمی، مدیرعامل سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی
مدیرعامل سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی از انهدام۵۰ میلیارد تومان کالای قاچاق سلامتمحور از ابتدای سال جاری تاکنون در کشور خبرداد و گفت: ارزش ریالی کالای قاچاق موجود در انبارهای این سازمان، هم اکنون بین۲۳۰۰ تا ۲۵۰۰ میلیارد تومان است. قسوریان همچنین اظهار داشت: حکم قضایی کالاهای قاچاق سلامتمحور در کوتاهترین زمان ممکن صادر میشود چون فسادپذیر بوده و ایجاد مشکل میکنند. مدیرعامل سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی گفت: بقیه کالاها در پروسه دادرسی قرار میگیرد تا احکام قضایی صادر شود.
حمیدرضا دهقانینیا، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با بیان اینکه اتاق بازرگانی،۶۰۰۰ کارت بازرگانی اجارهای صادر کرده است، گفت: اتاق مسبب ۲۸ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی است. حمیدرضا دهقانینیا افزود: استعلامات انجامشده در اتاق بازرگانی وجود ندارد و عدم رعایت شرایط واجب باعث بروز چنین مشکلاتی میشود. باید این سؤال را از اتاق بپرسیم که آیا برای استعلام کارت پایان خدمت و یا برای مدرک تحصیلی از آموزشوپرورش استعلام سیستمی صورت میگیرد؟ قطعاً اینطور نیست؛ اما اگر آییننامه بدرستی انجام شود و تبادل اطلاعات با وزارت صمت صورت گیرد، شاهد وجود چنین مشکلاتی نخواهیم بود.
زنجیرهای از چرایی فروش مواد خام از جمله قیر، متأسفانه این روزها با پاسکاری درونسازمانی نهادهای تولید، عرضه و توزیع محصولاتی نظیر قیر همراه شده است. چندی پیش گزارشی مبنی بر صادرات قیر خام به اصطلاح فروش مواد اولیه قیر (وکیوم باتوم) در رسانه ملی منتشر شد که بازتابهای بسیار زیادی را به همراه داشت. آنطور که پیداست شرکت پالایش نفت بندرعباس مقدار زیادی از مواد اولیه قیر را در اختیار شرکت نفت جی قرار داده است اما مواد اولیه تولید قیر از پالایشگاه مورد نظر را تحویل گرفته و برای صادرات به بندر شهید رجایی ارسال کرده است.
بیش از ۱۳۰۰ میلیارد ریال مبلغ بدهی باشگاهها، بازیکنان و کادرفنی به سازمان امور مالیاتی کشور است که بخشی از این مبالغ، از سال ۸۰ تاکنون پرداخت نشده است. به گزارش گروه ورزشی رُکنا و بر اساس گزارش سارمان امور مالیاتی کشور تا تاریخ ۱۵ دی ۹۳، تعداد ۲۸۳ نفر از عوامل فوتبال شامل بازیکنان، مربیان و کادرفنی، به دلیل عدم پرداخت مالیات و فرار مالیاتی، ممنوع الخروج قطعی شدهاند.
دلیل اصلی زمینخواریهای گسترده و نجومی در کشور، وجود فضای غیرشفاف در بازار معاملات اموال غیرمنقول ازجمله زمین به دلیل اعتبار معاملات قولنامهای در نزد دستگاه قضائی است؛ زیرا برخلاف اسناد رسمی، این اسناد در نظام ثبتی کشور به ثبت نمیرسند و ازاینرو قابلیت نظارت و استعلام برخط را ندارند. مطابق گزارش کمیسیون اصل۹۰ مجلس شورای اسلامی از سال ۸۴ تا ۹۵، ۵۵۰ هزار هکتار از اراضی ملی طعمه زمینخواران شده است؛ یعنی بهطور متوسط سالانه ۵۵ هزار هکتار از اراضی ملی به تاراج رفته است.
دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمانهای تابعه
باشگاه خبرنگاران جوان-۱۹ آبانماهِ ۱۳۹۸
مهرداد شریفی، رییس مرکز بهداشت غرب اهواز
مهرداد شریفی، رییس مرکز بهداشت غرب اهواز در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: از ابتدای سال تحصیلی جدید، طی بازدیدهای مستمر کارشناسان بهداشتی از بوفههای مدارس غرب این کلانشهر و در حوزه استحفاظی اداره، بیش از۴۴۰ مورد بازرسی از بوفههای مدارس انجام شده که در مجموع۶۰ درصد آنها مورد تأیید بوده و برای موارد غیر مجاز، اخطاریههای بهداشتی صادر و اقدامات لازم صورت پذیرفت.
وزیر کشور با بیان اینکه موضوع سامانهها در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز پیگیری میشود و پیشرفتهای خوبی در این زمینه حاصل شده است، گفت: موضوع سامانهها به ۹ سال گذشته برمیگردد که همه سیستمها اعم از سیستمهای تولیدی و توزیعی سامانههایی داشته باشند تا گردش کالا و نقل و انتقال پول و کالا، شناسایی و رصد شود. یک سال میشود که ما بر این موضوع متمرکز شدهایم و زمانبندی داریم که تا ۱۵ اسفندماه سامانهها فعال شوند. اگر بتوانیم این موضوع را به نتیجه برسانیم، میتوان گفت بیش از۸۰ درصد معاملات کالا و پول شفاف میشود.
لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیس جمهور در گفتگو با خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری فارس در مورد اظهارات رئیسجمهور در استان یزد مبنی بر فساد ۲ میلیارد و۷۰۰ میلیون دلاری و پاسخ سخنگوی قوه قضائیه در این مورد، تصریح کرد: شورای عالی امنیت ملی و وزیر وقت یعنی آقای طیبنیا مدارک آن را به قوه قضاییه فرستاده و مطابق سوابقی که همین امروز در هیئت دولت گفته شد، این مدارک ارسال شده است.
روابط عمومی شبکه دامپزشکی بجنورد اعلام کرد: از مجموع ۸۶۳ مرکز تولید، نگهداری، حمل و عرضه فرآوردههای خام دامی این شهرستان در ۷ ماهه امسال،۱۰ هزار و ۴۱۳ مورد بازرسی به عمل آمد که طی آن، ۱۶۵ مرکز متخلف، شناسایی و۵۶ هزار کیلو و ۳۳۲ گرم انواع فرآورده خام دامی مشکوک به فساد، کشف و ضبط موقت شد. همچنین۵۲ مرکز متخلف بهداشتی به مراجع ذیصلاح قضایی معرفی شدند که پرونده آنان یا به نتیجه رسیده و حکم صادره ابلاغ شده و یا در دست بررسی است.