خبرنامه شماره ۴۳ مقابله با فساد و فقر: نظم و فقر


نظم و فقر

در همه جوامع مسئله نظم و امنیت اجتماعی برای دولت، حاکمیت و مردم مسئله مهمی است. روابط انسان‌ها در جامعه بر نظم و قاعده‌های خاصی استوار است و شیوه‌های رسمی و غیررسمی نظارت و کنترل اجتماعی برای حفظ نظم و امنیت اجتماعی، تدارک دیده شده است. نظم از دو منظر می‌تواند مورد توجه قرار گیرد: نظم هابزی و نظم مارکسی. اولی نظم را از طریق قواعد، قراردادها و اعمال زور مشروع برای اجرای آن‌ها دنبال می‌کند و دومی نظم را برپایه مناسبات ساختاری عادلانه در جامعه جستجو می‌کند.

از زاویه‌ای دیگر، مفهوم نظم اجتماعی را می‌توان در دو سطح خرد و کلان توضیح داد. در سطح کلان، برقراری نظم حاصل عملکرد ساخت‌ها و نهادهای اجتماعی است و نظم اجتماعی زمانی برقرار می‌شود که کارکرد نهادهای اجتماعی متناسب با نیازها و انتظارات اجتماعی و در چارچوب قوانین و وظایف محوله باشد. در سطح خرد اما، نقش افراد و کنش‌های انسانی برای برقراری نظم مورد نظر قرار می‌گیرد و رفتارهای اجتماعی افراد در قالب قوانین و اخلاق اجتماعی بررسی می‌شود. نظم اجتماعی در این سطح به‌معنای عدم انحراف رفتار افراد از هنجارهای اجتماعی است.

با وجود این تفاوت‌ها در تبیین و توضیج نظم اجتماعی، اختلال و بی‌نظمی مسئله اجتماعی است و نشان‌دهنده اینکه نهادها نمی‌توانند کنترل و بازرسی اجتماعی را انجام دهند. از نتایج چنین وضعیتی، پدید آمدن فساد و جنایت است. فقر  یکی از مهمترین عواملی است که سبب ایجاد انگیزه برای ارتکاب بی‌نظمی می‌شود. این فقر یا مادی(ناتوانی در تأمین نیازهای اولیه زندگی) و یا معنوی(عدم باور به ارزش‌های اخلاقی و مذهبی و نبود عامل کنترل درونی همچون وجدان) است. انسانی که نیاز شدید به پول دارد و برایش امکان افزایش درآمد از راه‌های متعارف و قانونی نیست، احتمال زیاد دارد که تلاش کند از طریق نامشروع نیازهایش را تأمین کند.

برای مثال درحالی‌که خانواده به‌عنوان یکی از نهادهای اصلی هر جامعه، کانون اصلی حفظ رسوم و ارزش‌های مورد احترام و شالوده مستحکم مناسبات پایدار اجتماعی است، اگر در معرض فقر قرار گیرد، امکان برآوردن انتظارات مرسوم از آن بسیار کاهش می‌یابد. خانواده مبدأ بروز ظهور عواطف انسانی و کانون صمیمانه‌ترین روابط خویشاوندی و مهد پرورش فکر و اندیشه و اخلاق و تعالی روح انسانی است و در همان حال، نقش تعیین‌کننده‌ای در وضعیت اقتصادی-اجتماعی فرزندان دارد. اما آیا خانواده‌های فقیر به همان میزان خانواده‌های برخوردار می‌توانند از فرزندان جوان در برابر انحرافات اجتماعی حمایت کنند؟ در واقع تحصیلات والدین، شغل و درآمد و حتی محل زندگی آن‌ها می‌تواند عوامل مؤثری در انتقال هنجارها و رفتارهای ضامن نظم به فرزندان باشد. البته درست است که متغیرهای اقتصادی-اجتماعی در هر طبقه‌ی اجتماعی اثرات خاص خود را دارد، اما این آثار به‌خصوص در بین طبقه‌ی پایین جامعه برجسته‌تر است. از دیرباز، نظم اجتماعی و رابطه آن با شرایط اقتصادی خانواده مورد توجه محققان بوده و تقریباً هیچگاه رابطه بین وضعیت اقتصادی-اجتماعی خانواده و گرایش به رفتارهای مخل نظم عمومی، انکار نشده است.

***

در هفته‌ای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه می‌کند:

  • به گزارش خبرگزاری ایرنا، پایگاه دانش فقرپژوهی به آدرس http://poverty-research.ir/ به منظور شناسایی ریشه‌های فقر و کمک به رفع فقر در جامعه راه‌اندازی شد.
  • بر اساس آمار سازمان بین‌المللی کار، میزان مرگ‌ومیر کارگران بر اثر بیماری‌های شغلی در جهان ۸ برابر بیشتر از حوادث کارگری است.
  • سرپرست سازمان رفاه و خدمات اجتماعی شهرداری تهران از افزایش ۲۵ درصدی مراجعه افراد بی‌خانمان و کارتن‌خواب به گرمخانه‌های پایتخت در پی کاهش دمای پایتخت خبر داد.
  • اواخر روز چهارشنبه مورخ ۲۱ دی‌ماه، بانک جهانی پیش‌بینی خود از وضعیت اقتصاد ایران و جهان را منتشر کرد. بانک جهانی در این پیش‌بینی اعلام کرده است که انتظار دارد ایران، یک ثبات نسبی را در اقتصاد شاهد باشد.
  • عضو شورای عالی کار در مورد زمان پرداخت عیدی کارگران، گفت: امسال حداقل عیدی کارگران دو برابر حداقل دستمزد کارگران یعنی به میزان سه میلیون و ۳۲ هزار تومان و حداکثر عیدی، چهار میلیون و ۵۴۸ هزار تومان خواهد بود.
  • مدیر مدارس غیردولتی وزارت آموزش‌وپرورش کف داده حقوق برای نیری انسانی را در الگوی شهریه سال آینده، حداقل حقوق در قانون کار دانست و گفت: مؤسس دیگر نمی‌تواند حق‌التدریس با حقوق کمتر از کف قانون کار جذب کند.
  • به گزارش خبرگزاری ایسنا، سیل در سه روزهای گذشته، خسارت‌های شدیدی به داروندار مردم و زیرساخت‌های جنوب سیستان‌وبلوچستان وارد کرده است.
  • رئیس کمیته دستمزد شورای عالی کار با اشاره به استخراج تورم ۶۰ درصدی زندگی کارگران، گفت: دستمزد سال ۹۹ باید به میزانی افزایش یابد که به هزینه ماهانه زندگی اضافه شده است.
  • وزیر رفاه گفت: براساس برنامه‌ریزی در ارتباط با پرداخت بسته حمایت معیشتی خانوار، بررسی وضع مالی به دفعات انجام می‌شود تا از بین جمعیت کل،۶۰ میلیون نفری که شرایط ضعیف‌تری نسبت به دیگران دارند، مشخص شوند.
  • به گزارش خبرگزاری ایرنا، سازمان بازرسی کل کشور علیه تعدادی از مدیران پیشین فدراسیون فوتبال اعلام جرم کرد. پرونده این افراد در دست رسیدگی دادسراست.
  • معاون حقوقی قوه قضائیه، از صدور دستورالعملی در آینده نزدیک از سوی رئیس قوه قضائیه مبنی بر مشارکت مردم در امور و ازجمله کشف فساد خبر داد.
  • یک کارشناس اقتصادی با تأکید بر ۱/۲ میلیارد دلار برآورد حجم قاچاق لوازم خانگی در کشور، تصریح کرد: این تخمینی است که ستاد مبارزه با قاچاق کالا اعلام کرده است.
  • نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: از مسئولین اداره تجهیزات پزشکی می‌خواهیم در راستای شفافیت، به فکر ایجاد سامانه توزیع رسمی و شفاف با کمک شرکت‌های پخش تجهیزات پزشکی باشند.
  • معاون حمل‌ونقل سازمان راهداری گفت: اتاق ویژه کنترل و مانیتورینگ ناوگان به منظور پایش رفتار لحظه‌ای رانندگان از مبداء تا مقصد سفرها و پاسخگویی تمام وقت به مسافران و رسیدگی به شکایات آنان، راه‌اندازی کنند.
  • به پیشنهاد مرکز بررسی‌های استراتژیک نهاد ریاست جمهوری، سامانه مطالبات عمومی ایرانیان، طراحی و ارائه شده و طی بررسی‌های متعدد در کمیسیون امور اجتماعی در نهایت به تصویب اعضا رسید.
  • مدیرکل امور اجرایی کمیسیون‌های ماده ۱۰۰ گفت: از سال ۶۷ که برخورد جدی با پرونده‌های ماده ۱۰۰(ساخت‌وسازهای غیرمجاز) آغاز شده، تاکنون و در تهران حدود ۲۵۱ هزار پرونده ماده ۱۰۰ تشکیل شده است.
  • سازمان غیردولتی شفافیت بین‌المللی مستقر در آلمان، در پژوهشی، گزارشی از کشورهای فاسد جهان ارائه داده است. براساس رتبه‌بندی صورت‌گرفته در این گزارش، کلمبیا به‌عنوان فاسدترین کشور جهان از بین ۷۳ کشور شناخته شده است.
  • رئیس کانون سردفتران ازدواج و طلاق گفت: به تقاضای کانون سردفتران ازدواج و طلاق و موافقت سازمان ثبت و با بخشنامه رئیس قوه قضاییه، برای ثبت طلاق در هر یک از دفاتر طلاق، محدودیت و سقف معینی تعیین شد.

لینک دانلود خبرنامه

بخش اول: «مبارزه با فقر، تبعیض و نابرابری»

فصل اول: اخبار برگزیده هفته

راه‌اندازی پایگاه دانش فقرپژوهی با هدف شناسایی ریشه‌های فقر در جامعه

خبرگزاری ایرنا-۱۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

پایگاه دانش فقرپژوهی به منظور شناسایی ریشه‌های فقر و کمک به رفع فقر در جامعه راه‌اندازی شد. این پایگاه به آدرس http://poverty-research.ir/ که به همت معاونت رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی راه‌اندازی شده است، قصد دارد تمام دستاوردهای علمی و کارشناسی در حوزه  فقر و مبارزه با آن(در قالب‌های مختلف کتاب، پایان‌نامه، مقالات علمی-پژوهشی، مقالات عمومی، گزارش‌های کارشناسی و طرح‌های پژوهشی) را در یک مرجع مشخص برای استفاده پژوهشگران و کارشناسان اجرایی، تجمیع کند.

 بیماری های شغلی ۸ برابر حوادث کارگری قربانی می‌گیرند

خبرگزاری ایلنا-۲۰ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

بر اساس آمار سازمان بین‌المللی کار، میزان مرگ‌ومیر کارگران بر اثر بیماری‌های شغلی در جهان ۸ برابر بیشتر از حوادث کارگری است. براساس این آمار سالانه ۲ میلیون و۷۸۰ هزار کارگر در جهان به دلایلی ازجمله حوادث ناشی از کار و بیماری شغلی جان خود را از دست می‌دهند که حدود ۳۴۰ هزار مرگ، در حین کار و ناشی از حوادث مرتبط رخ می‌دهد و مابقی به دلیل بیماری‌های شغلی است. بر اساس آمار رسمی وزارت کار، در سال ۹۷ حدود۱۰ هزار حوادث ناشی از کار در ایران برای کارگران تحت پوشش تأمین اجتماعی رخ داد که در این ارتباط حدود ۶۷۸ کارگر جان خود را از دست دادند.

افزایش ۲۵ درصدی مراجعه به گرمخانه‌ها

  روزنامه اعتماد-۲۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سید مالک حسینی، سرپرست سازمان رفاه و خدمات اجتماعی شهرداری تهران

سرپرست سازمان رفاه و خدمات اجتماعی شهرداری تهران از افزایش ۲۵ درصدی مراجعه افراد بی‌خانمان و کارتن‌خواب به گرمخانه‌های پایتخت در پی کاهش دمای پایتخت خبر داد. سید مالک حسینی افزود: استقبال افراد بی‌خانمان از گرمخانه‌های شهرداری تهران به گونه‌ای است که شاهد رشد حدود ۲۵ درصدی مراجعه به گرمخانه‌ها تنها در یک هفته اخیر هستیم. وی با بیان اینکه استقبال از گرمخانه‌ها به ویژه در مراکز منطقه ۱۱، ۱۴، ۵ و… افزایش داشته است، اذعان کرد: در حوزه گرمخانه‌های ویژه زنان نیز سه گرمخانه منطقه ۸، ۵ و ۲۲ فعال هستند هر چند که هنوز هم ظرفیت خالی دارند.

بانک جهانی منتشر کرد: چشم‌انداز اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۰

روزنامه دنیای اقتصاد-۲۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

شادی آذری، خبرنگار

اواخر روز چهارشنبه، بانک جهانی پیش‌بینی خود از وضعیت اقتصاد ایران و جهان را منتشر کرد. بانک جهانی در این پیش‌بینی اعلام کرده است که انتظار دارد ایران، یک ثبات نسبی را در اقتصاد شاهد باشد. بر این اساس، رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۰ صفر خواهد بود که گرچه نسبت به پیش‌بینی قبلی بانک جهانی، ۹/۰ درصد کاهش یافته است، اما نسبت به برآورد رشد منفی ۷/۸ درصد در سال ۲۰۱۹، بهبود قابل‌توجهی را نشان می‌دهد. بانک جهانی همچنین برای هرکدام از سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ رشد یک درصدی را به اقتصاد ایران نسبت داده است.

حداقل عیدی کارگران۳ میلیون تومان است

روزنامه شرق-۲۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

علی خدایی، عضو شورای عالی کار

عضو شورای عالی کار در مورد زمان پرداخت عیدی کارگران، گفت: معمولاً عیدی کارگران اسفندماه پرداخت می‌شود، اما منعی ندارد که با حقوق بهمن نیز پرداخت شود؛ اما مهلت قانونی برای عیدی همان اسفند است. خدایی با اشاره به میزان عیدی کارگران در سال جاری، افزود: میزان عیدی هر سال به نسبت حداقل دستمزد کارگران تعیین می‌شود؛ یعنی دو برابر حقوق پایه به شرط اینکه از سه برابر حداقل مزد تجاوز نکند. امسال حداقل عیدی کارگران دو برابر حداقل دستمزد کارگران یعنی به میزان سه میلیون و ۳۲ هزار تومان و حداکثر عیدی، چهار میلیون و ۵۴۸ هزار تومان خواهد بود.

حداقل حقوق معلمان در سال ۹۹ اعلام شد

کسب‌وکار نیوز-۲۳ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سعید صالح، مدیر مدارس غیردولتی وزارت آموزش‌وپرورش

مدیر مدارس غیردولتی وزارت آموزش‌وپرورش کف داده حقوق برای نیری انسانی را در الگوی شهریه سال آینده، حداقل حقوق در قانون کار دانست و گفت: مؤسس دیگر نمی‌تواند حق‌التدریس با حقوق کمتر از کف قانون کار جذب کند. صالح در پاسخ به اینکه آیا از سال آینده شاهد دریافتی‌های کمتر از یک میلیون تومان در بین معلمان مدارس غیردولتی نخواهیم بود، اظهار کرد: اطلاعاتی که مؤسس وارد می‌کند، در تعیین شهریه نهایی اثرگذار است. کف حقوقی که مؤسس وارد می‌کند، نباید کمتر از حداقل حقوق در قانون کار باشد. طبق قانون معلمان باید تحت پوشش بیمه نیز قرار بگیرند.

روستاهای زیادی در سیستان و بلوچستان زیر آب رفته‌اند

خبرگزاری ایسنا-۲۳ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سیل در سه روز گذشته خسارت‌های شدیدی به داروندار مردم و زیرساخت‌های جنوب سیستان‌وبلوچستان وارد کرده؛ از جمله آنکه زندگی مردم دلگان، نیکشهر، خاش، دلگان، کنارک، سراوان، دشتیاری چابهار، زراباد، کنارک و بزمان و روستاهای اطرافشان را با خود برده و محصولات کشاورزی را نابود کرده است. برخی مسئولان مناطق خسارت‌دیده از استان‌های معین شامل کرمان و هرمزگان و مقامات مسئول کشوری و نیز مردم در سراسر کشور خواسته هرچه سریعتر به شتاب مردم مناطق سیل زده بشتابند و برای این منظور لیستی شامل اقلام مواد غذایی و تجهیزات امدادی برای کمک‌رسانی اعلام کرده‌اند.

تورم زندگی کارگران ۶۰ درصد شد

روزنامه شرق-۲۴ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد شورای عالی کار

رئیس کمیته دستمزد شورای عالی کار با اشاره به استخراج تورم ۶۰ درصدی زندگی کارگران، گفت: دستمزد سال ۹۹ باید به میزانی افزایش یابد که به هزینه ماهانه زندگی اضافه شده است. توفیقی افزود: در حوزه تورم، نمایندگان مرکز آمار مؤلفه‌ها و اقلامی را محاسبه می‌کنند که در سبد معیشت روزمره زندگی کارگران وجود ندارد و این موضوع باعث می‌شود میانگین نرخ تورم زندگی کارگری به‌واسطه کالاهای غیرمرتبط کاهش یابد. اما آنچه برای ما به عنوان نمایندگان کارگری مهم است، استخراج نرخ تورم بر اساس اقلام موجود در سبد معیشت و زندگی روزمره کارگران است.

توضیحات وزیر رفاه راجع به یارانه معیشتی و حقوق بازنشستگان

روزنامه دنیای اقتصاد-۲۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: براساس برنامه‌ریزی در ارتباط با پرداخت بسته حمایت معیشتی خانوار، بررسی وضع مالی به دفعات انجام می‌شود تا از بین جمعیت کل،۶۰ میلیون نفری که شرایط ضعیف‌تری نسبت به دیگران دارند، مشخص شوند. وی افزود: اکنون با احتساب درصد خطا در آزمون انجام شده، بطور قطع ۶۰ میلیون نفری که در این طرح قرار گرفته و مشمول شده‌اند، نسبت به سایر افراد جامعه کم‌برخوردار بوده‌اند و این به معنی این نیست که سایر افراد ثروتمند و برخودارند، بلکه نشان‌دهنده این است که بخش زیادی از جمعیت کشور، در سطوح متوسط به پایین درآمدی قراردارند.

 ایلنا گزارش می‌دهد: رشد ۳/۵ برابری خصوصی‌سازی در سال آینده

خبرگزاری ایلنا-۲۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

بر اساس لایحه بودجه ۹۹، منابع حاصل از واگذاری شرکت‌های دولتی در سال بعد، مجموعاً ۴/۱۱ هزار میلیارد تومان خواهد بود که نسبت به رقم ۶/۳ هزار میلیارد سال جاری، رشد قابل توجهی داشته است. در واقع، خصوصی‌سازی با رشد حدوداً ۵/۳ برابری در سال بعد ادامه خواهد یافت. علاوه بر این، در سال آینده، درآمد از محل واگذاری شرکت‌های دولتی بدون توجه به سهام و سهم الشرکه، از ۴/۲ هزار میلیارد تومان به ۱/۴ هزار میلیارد تومان افزایش خواهد یافت.

فصل دوم: سایر اخبار هفته

۱۱۳ هزار خانوار بهزیستی پشت نوبت دریافت مسکن

روزنامه همشهری-۱۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

ذوالفقار یزدان‌مهر، معاون مشارکت‌های مردمی سازمان بهزیستی

معاون مشارکت‌های مردمی سازمان بهزیستی از پشت نوبت بودن بیش از ۱۱۳ هزار خانوار تحت پوشش برای دریافت مسکن خبرداد. ذوالفقار یزدان‌مهر در مورد تعداد مددجویانی که نیازمند مسکن هستند، گفت: براساس آمارهای موجود هم‌اکنون ۱۱۳هزار خانوار شهری و روستایی تحت پوشش، نیازمندی خود را برای دریافت مسکن در سامانه بهزیستی اعلام کرده‌اند و پشت نوبت هستند. وی افزود: براساس تفاهمنامه‌ای که با بنیاد مستضعفان، بنیاد مسکن و وزارت راه منعقد شده، اقداماتی برای تأمین مسکن جامعه هدف و خانوارهای پشت نوبت صورت گرفته است که البته در این خصوص، خیرین نیز با سازمان بهزیستی همکاری می‌کنند.

اجرای سامانه جامع روابط کار تا یک ماه آینده در سراسر کشور

خبرگزاری ایرنا-۱۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

حاتم شاکرمی، معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی

معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: سامانه جامع روابط کار هم اکنون در ۲۳ استان راه‌اندازی شده است و ظرف یک ماه آینده در سراسر کشور اجرایی می‌شود. شاکرمی با اشاره به آخرین وضعیت راه‌اندازی سامانه جامع روابط کار، گفت: با شروع به کار این سامانه در سراسر کشور، تمامی دادخواست‌ها در این سامانه ثبت خواهند شد و اجازه ثبت قرارداد سفیدامضاء را نخواهد داد. وی افزود: برای استفاده از این سامانه، همه کارگران و کارفرمایان کشور باید یکبار به پیشخوان دولت، مراجعه و احراز هویت شوند و اطلاعات آن‌ها ثبت شود.

 روایت بیم و امید در مستند«خانه روشنان»

باشگاه خبرنگاران جوان-۲۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

زهرا نیازی، کارگردان و مستندساز

زهرا نیازی، کارگردان مستند خانه روشنان، گفت: من درمحیط‌های حاشیه‌نشین شهر که سرشار از اعتیاد، ناامنی، فقر و بدبختی است، حضور داشتم و از نزدیک شاهد زندگی متزلزل خانواده‌های درگیر اعتیاد، بخصوص پدر خانواده بودم. همین موضوع باعث شد تا مستندی درباره آسیب‌های اجتماعی بسازم. او افزود: قصه این فیلم به زندگی بانویی می‌پردازد که همسرش معتاد است و دیگر توان پرداخت خرج خانواده را ندارد. این زن با امید به زندگی خود ادامه می‌دهد و زنانی که همسران‌شان معتاد هستند را به کار خیاطی در خانه مشغول می‌کند.

 سقوط به زیر خط فقر با هزینه‌های درمانی

کسب‌وکار نیوز-۲۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

شایلی قرائی، خبرنگار

رئیس‌نظام‌پزشکی کشور اعلام کرده میانگین سرانه بین‌المللی در بخش سلامت، ۶۰۸ دلار و در ایران۵۰ دلار است. مقایسه این دو رقم نشان می‌دهد که سرانه پرداخت دولت ایران برای خدمات بیمه حدود یک دوازدهم میانگین سرانه بین‌المللی است. در همین رابطه، معاون کل وزارت بهداشت، وضعیت پرداخت از جیب مردم به ازای دریافت خدمات درمانی را تشریح کرد و گفت: در سال ۱۳۹۷هر ایرانی برای دریافت خدمات درمانی، ۶۷۴ هزار تومان از جیب پرداخت کرده است. هزینه‌های دارویی با ۵/۲۸ درصد و هزینه‌های دندانپزشکی با ۷/۲۲ درصد، رتبه اول و دوم را در هزینه‌های درمانی به خود اختصاص داده‌اند.

افزایش بسته‌های حمایتی دانش‌آموزان استثنایی

روزنامه همشهری-۲۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سیدجواد حسینی، رئیس سازمان آموزش‌وپرورش استثنایی کشور

رئیس سازمان آموزش‌وپرورش استثنایی کشور با بیان اینکه تقریباً به ازای هر ۵۷ دانش‌آموز با نیازهای ویژه، یک نیروی توانبخشی داریم که فاصله زیادی با استانداردها دارد، گفت: قرار است دانشگاه فرهنگیان به‌صورت مشترک با دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، اقداماتی برای تأمین گفتاردرمان و نیروهای توانبخشی را در دستورکار قرار دهند. حسینی درباره طرح اعطای کمک هزینه خدمات حمایتی و توانبخشی به دانش‌آموزان استثنایی، اظهار کرد: یک فصل اعتباری تحت عنوان توانبخشی و بسته‌های حمایتی داریم. اخیراً بیش از ۳‌ میلیارد تومان برای بسته حمایتی ابلاغ کردیم و ۷ میلیارد تومان از اعتبارات-مان مربوط به توانبخشی است.

سقوط قدرت خرید مزدبگیران

کسب‌وکار نیوز-۲۲ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

شایلی قرائی، خبرنگار

امسال با توجه به نوسان زیاد قیمت‌ها و افزایش زیاد تورم، اعضای شورای عالی کار باید میزان سبد معیشت خانواده و افزایش حقوق کارگران را به‌گونه‌ای تعیین کنند که خانواده‌ها بتوانند از پس نیازهای حداقلی خانواده خود برآیند. در حال حاضر، با تورم واقعی۵۰ درصد در حوزه خوراکی‌ها، تورم ۱۵۰ درصدی در حوزه مسکن، تورم ۴۲ درصدی در حمل‌ونقل، تورم ۱۸ درصدی در ارتباطات و تورم ۳۸ درصدی در حوزه بهداشت و درمان مواجهیم که باید تمام این موارد، محاسبه و تأثیر آن‌ها در معیشت خانواده‌ها در نظر گرفته شود.

برگزاری همایش «فقرپژوهی» و اختتامیه جشنواره آثار برتر دانشجویی

خبرگزاری ایسنا-۲۲ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

نخستین همایش فقرپژوهی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با شعار «مقابله با فقر نیازمند اراده، آگاهی و حمایت‌گری است»، طی روزهای ۲۵ و۲۶ دی برگزار می‌شود. اختتامیه جشنواره پایان‌نامه‌های برتر دانشجویی در حوزه فقر نیز در چارچوب همایش فقرپژوهی در تاریخ ۲۶ دی ماه در سالن همایش‌های بین‌المللی صداوسیما برگزار خواهد شد. بنا به اطلاعیه سایت رسمی این همایش به آدرس www.poverty-research.ir، هدف از برگزاری این همایش، شناخت و تقویت اجتماع ملی پژوهشگران حوزه فقر، تعامل میان حوزه «سیاست‌گذاری-اجرا» و «دانشگاه-پژوهش» و ترغیب دانشگاهیان به انجام پژوهش‌های حاوی توصیه سیاستی در زمینه ابعاد مختلف فقر عنوان شده است.

برای وام ازدواج محدودیت سنی تعیین می‌شود

همشهری آنلاین-۲۳ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

معصومه ابتکار، معاون رئیس‌جمهوری در امور زنان و خانواده

معصومه ابتکار اظهار کرد: با توجه به آمارهایی که از میزان ازدواج کودکان وجود دارد، باید هرگونه ممنوعیت ازدواج زیر ۱۳ سال را در قانون تثبیت کنیم و به این مسئله توجه شود که چگونه به کودکان وام ازدواج پرداخت می‌شود؟ چراکه کودکان نمی‌توانند حساب بانکی داشته باشند و از حساب خود برداشت کنند و مشخص نیست که وام واقعاً به دست این زوج می‌رسد. وی ادامه داد: بنابراین سعی داریم بتوانیم در قانون بودجه این موضوع را تعدیل کنیم و محدودیت سنی برای وام ازدواج مدنظر قرار دهیم تا امکان سوء استفاده از وام ازدواج وجود نداشته باشد.

ماجرای خرید و فروش میوه‌های لاکچری در فضای مجازی چیست؟

رویداد ایران-۲۴ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

خرید لاکچری حالا به میوه‌های ناشناخته وگران قیمت هم رسیده است. میوه‌هایی که قیمت هر کیلو از آن‌ها به بیش از نیم میلیون تومان می‌رسد. رامبوتان، دراگون فروت سفید، قرمز وزرد، لیچی، ساپوت، لونگان، منگوستین، پاپایا، پشن فروت، گواوا، استارفروت، فیسالیس کلمبیائی، ساپودیلا، دوریان، ردکارنت هلندی، سورسوپ، سالاک، کیوانو، رزاپل، تاماریلو، پاملو، سوگراپل، گرانادیلا، گوسی بری، رازبری و کاستارد تنها بخشی از میوه‌های لاکچری است که در شبکه‌های اجتماعی خرید و فروش می‌شود.

خانوارهای دارای خانه، شغل و خودرو به‌طور همزمان، مشمول حمایت نمی‌شوند

روزنامه آفتاب یزد-۲۴ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

هیئت وزیران در جلسه ۱۵/۱۰/۱۳۹۸ در اجرای مصوبه چهلم شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه درخصوص نحوه بازتوزیع منابع حاصل از افزایش قیمت بنزین بین خانوارهای مشمول، آیین‌نامه نحوه شناسایی خانوارهای مشمول دریافت کمک حمایت معیشتی را تصویب کرد. آنگونه که در این آیین‌نامه تصریح شده است، یکی از شرایط تعلق گرفتن کمک حمایت معیشتی به خانوارها این است که مشمول یکی از شرایط مقرر در این ماده یعنی «خانوارهای دارای واحد مسکونی، شغل و خودرو به‌طور همزمان یا خانوارهای دارای دو واحد ملکی» نباشند.

پولدارها مشمول تخفیف مالیاتی شدند

روزنامه همشهری-۲۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

کمیسیون تلفیق بودجه ضریب مالیاتی خودروهای میلیاردی را از میانگین یک درصد به ۲/۰ درصد کاهش داد. در جریان بررسی جزئیات لایحه بودجه ۹۹، کمیسیون تلفیق مجلس، با افزودن یک بند الحاقی به لایحه پیشنهادی دولت، دریافت مالیات بر ثروت لوکس در سال ۹۹ را الزامی کرد. بر این اساس خانه‌های بالای۱۰ میلیارد تومان و خودروهای بالای یک میلیارد تومان، به‌صورت پلکانی مشمول پرداخت مالیات تصاعدی می‌شدند؛ اما حالا با انتشار مصوبات این کمیسیون مشخص شده ضریب مالیاتی خودروهای لوکس تغییر کرده و برای همه خودروهای بالای۷۰۰ میلیون تومان فقط ۲/۰ درصد تعیین شده است.

وام ازدواج در سال آینده ۵۰ میلیون تومان شد

روزنامه مردم‌سالاری-۲۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

علی اصغر یوسف‌نژاد، نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۹

نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۹ از مصوبه این کمیسیون برای پرداخت وام ازدواج ۵۰ میلیون تومانی به هر یک از زوج‌ها در سال آینده خبر داد. یوسف‌نژاد گفت: در جلسه کمیسیون تلفیق جزء الف تبصره ۱۶ ماده واحده لایحه بودجه به تصویب رسید که بر اساس آن به منظور حمایت از ازدواج جوانان بانک مرکزی موظف است از محل پس‌انداز و قرض‌الحسنه نظام بانکی، تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج به زوج‌هایی که تاریخ عقد ازدواج آن‌ها بعد از یکم فروردین ۹۶ می‌باشد و تاکنون وام ازدواج دریافت نکرده‌اند، با اولویت نخست پرداخت کند.

بخش دوم: « شفافیت، مقابله با فساد و تعارض منافع»

 فصل اول: اخبار برگزیده هفته

سازمان بازرسی علیه مدیران پیشین فدراسیون فوتبال اعلام جرم کرد

دسته بندی: شفافیت در حوزه ورزش

خبرگزاری ایرنا-۲۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سازمان بازرسی کل کشور علیه تعدادی از مدیران پیشین فدراسیون فوتبال اعلام جرم کرد. پرونده این افراد در دست رسیدگی دادسراست. در این پرونده که با اعلام جرم سازمان بازرسی کل کشور تشکیل شده، سه نفر که سابقه ریاست فدراسیون فوتبال را دارند، یک نفر از مدیران مستعفی فدراسیون و ۲ نفر از افراد فعال در فوتبال به عنوان متهم مطرح هستند. اتهام این افراد بر اساس اعلام جرم سازمان بازرسی کل کشور، تضییع اموال دولتی و بیت‌المال است. پرونده مزبور در دست رسیدگی شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه قرار دارد و تحقیقات آن هنوز به پایان نرسیده است.

 صدور دستورالعملی برای مشارکت مردم در کشف فساد

دسته بندی:  شفافیت در حوزه قضایی

خبرگزاری ایسنا-۲۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

محمد مصدق، معاون حقوقی قوه قضائیه

معاون حقوقی قوه قضائیه از صدور دستورالعملی در آینده نزدیک از سوی رئیس قوه قضائیه مبنی بر مشارکت مردم در امور و ازجمله کشف فساد خبر داد و گفت: این دستورالعمل در حال تنظیم و نهایی شدن است تا نهادهای مردمی و مردم بتوانند در کشف فساد به ما کمک کنند که در این صورت تحول بزرگی رقم خواهد خورد. مصدق در همایش شفافیت، قانون، مبارزه با فساد، با تأکید بر نهادینه کردن اصل شفافیت در قوه قضائیه، تصریح کرد: همه دادگاه ها باید علنی باشد و رئیس قوه قضائیه هم تأکید بر این امر دارد که مردم باید در جریان قرار گیرند.

قاچاق بیش از ۲/۱ میلیارد دلاری لوازم خانگی در کشور

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

کسب‌وکار نیوز-۲۳ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

رسول جمشیدی، کارشناس اقتصادی

یک کارشناس اقتصادی با تأکید بر ۲/۱ میلیارد دلار برآورد حجم قاچاق لوازم خانگی در کشور، تصریح کرد: این تخمینی است که ستاد مبارزه با قاچاق کالا اعلام کرده است. ما در کشور در حوزه لوازم تصویری مانند تلویزیون به ۲/۳ میلیون دستگاه نیازمندیم. در سال ۱۳۹۶ ما فقط ۹ هزار دستگاه واردات قانونی و ۱/۳ میلیون دستگاه تولید داخل داشتیم. بنابراین حدود۸۹۰ دستگاه تلویزیون به صورت قاچاق وارد کشور شده است که حدود ۴۰ درصد بازار را تشکیل می‌دهد. جمشیدی افزود: در حوزه یخچال فریزر نیز حدود۴۰ درصد نیاز بازار(حدود۸۵۰ هزار دستگاه) به صورت قاچاق تأمین می‌گردد.

 زنجیره توزیع تجهیزات پزشکی شفاف شود

دسته بندی: شفافیت در حوزه بهداشت و سلامت

خبرگزاری مهر-۲۳ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

محمدحسین قربانی، نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس

نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: از مسئولین اداره تجهیزات پزشکی می‌خواهیم در راستای شفافیت، به فکر ایجاد سامانه توزیع رسمی و شفاف با کمک شرکت‌های پخش تجهیزات پزشکی باشند. قربانی افزود: خلاء یک سیستم توزیع سازمان‌یافته و شفاف که بتواند جابجایی اقلام تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی را در سراسر زنجیره پخش، رصد و نظارت کند، در کشور ما کاملاً مشهود است. باید با کمک همه ذی‌نفعان این حوزه، سامانه‌ای در کشور بوجود آید که امکان نظارت بر کالاهای تجهیزات پزشکی از زمانی که کالا تولید یا وارد می‌شود تا زمانی که در اختیار مصرف‌کننده نهایی قرار می‌گیرد، فراهم شود.

راه‌اندازی اتاق ویژه کنترل ناوگان و راننده اجباری شد

دسته بندی:  شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمان‌های تابعه

تین نیوز-۲۳ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

مهران قربانی، معاون حمل‌ونقل سازمان راهداری و حمل‌و نقل جاده‌ای

معاون حمل‌ونقل سازمان راهداری و حمل‌و نقل جاده‌ای گفت: برای نظارت و برنامه‌ریزی‌های مؤثر ارتقای ایمنی در سفرهای عمومی جاده‌ای، سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای ابلاغ ضوابط جدید تأسیس و بهره‌برداری از شرکت‌های حمل‌ونقل مسافربری برون شهری و اصلاح ضوابط حمل‌ونقل مسافر را ابلاغ می‌کند. بر این اساس و در راستای تأمین هرچه بیشتر ایمنی سفرها، شرکت‌های سرشبکه و سایر شرکت‌های زیرمجموعه مکلف شدند، اتاق ویژه کنترل و مانیتورینگ ناوگان به منظور پایش رفتار لحظه‌ای رانندگان از مبداء تا مقصد سفرها و پاسخگویی تمام وقت به مسافران و رسیدگی به شکایات آنان، راه‌اندازی کنند.

تصویب سامانه مطالبات عمومی ایرانیان در کمیسیون اجتماعی

دسته بندی:  شفافیت در حوزه دولت

دفتر هیئت دولت-۲۳ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

مرکز بررسی‌های استراتژیک نهاد ریاست جمهوری پیشنهاد سامانه مطالبات عمومی ایرانیان را به‌عنوان یک ضرورت در بهسازی حکمرانی و سازوکارهای تصمیم‌گیری و سیاستگذاری عمومی، طراحی و ارائه نمود و طی بررسی‌های متعدد در کمیسیون امور اجتماعی در نهایت به تصویب اعضا رسید. گفتنی است این آیین‌نامه به‌منظور جلب مشارکت عمومی در فرآیند سیاستگذاری و نظارت همگانی در حیطه اختیارات دستگاه‌های اجرایی و بهبود پاسخگویی دولت به انتظارات عمومی و همچنین، افزایش شفافیت عملکرد دولت، فعالیت خواهد نمود.

تشکیل۲۵۰ هزار پرونده ساخت‌وساز غیرمجاز در تهران

دسته بندی: شفافیت در حوزه مدیریت شهری

روزنامه شرق- ۲۴ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

امیر مغانلو، مدیرکل امور اجرایی کمیسیون‌های ماده ۱۰۰

امیر مغانلو در مورد وضعیت آمار پرونده‌های تعیین تکلیف‌شده ماده ۱۰۰ در سال‌جاری با بیان اینکه در کل کشور حدود ۵/۴ میلیون پرونده ماده ۱۰۰ (ساخت‌وسازهای غیر مجاز) تشکیل شده است، گفت: از سال ۶۷ که برخورد جدی با پرونده‌های ماده ۱۰۰ آغاز شده تاکنون در تهران حدود ۲۵۱ هزار پرونده ماده ۱۰۰ تشکیل شده است که از این مقدار ۷۸ درصد پرونده‌ها به مرحله اجرای رأی رسیده است و مابقی پرونده‌ها یعنی حدود ۵۸ هزار پرونده در حال بررسی است.

 معرفی کشورهای فاسد جهان در سال ۲۰۲۰

دسته بندی:  شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

خبرگزاری ایسنا-۲۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سازمان غیردولتی شفافیت بین‌المللی مستقر در آلمان، در پژوهشی، گزارشی از کشورهای فاسد جهان ارائه داده است. براساس رتبه‌بندی صورت‌گرفته در این گزارش، کلمبیا به‌عنوان فاسدترین کشور جهان از بین ۷۳ کشور شناخته شده است. این نظرسنجی با شرکت بیش از ۲۰۰۰۰ شهروند جهانی انجام شده است. همچنین، پاسخ‌دهندگان چگونگی ارتباط نظرات خود را با اصطلاح “فاسد” بیان کردند. در رده‌بندی این کشورها، ویژگی‌هایی شامل شفافیت اداری و همچنین بهترین کشورها در سرمایه‌گذاری و به ثبت رساندن دفتر مرکزی در آن‌ها ارزیابی شده است.

سقف ثبت طلاق در دفترخانه‌ها محدود شد

دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک

باشگاه خبرنگاران جوان-۲۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

علی مظفری، رئیس کانون سردفتران ازدواج و طلاق

رئیس کانون سردفتران ازدواج و طلاق در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه حقوقی-قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: در جهت اجرای سیاست‌های قوه قضاییه در مبارزه با فساد و به تقاضای کانون سردفتران ازدواج و طلاق و موافقت سازمان ثبت و با بخشنامه رئیس قوه قضاییه، برای ثبت طلاق در هر یک از دفاتر طلاق، محدودیت و سقف معینی تعیین شد. علی مظفری افزود: برخی دفاتر طلاق با زدوبندهای ناسالم با کارمندان دادگاه خانواده بدون رعایت مسائل اخلاقی مبادرت به ثبت طلاق می‌کردند که با این بخشنامه راه فساد کلاً مسدود شد.

فصل دوم: سایر اخبار هفته

شفافیت امور مالی دهیاری۲۴۰ روستای استان سمنان

دسته بندی:   شفافیت در حوزه نظام پولی، مالی و بانکی

خبرگزاری ایرنا-۱۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

مهدی صمیمیان، مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری سمنان

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری سمنان گفت: دهیاران۲۴۰ روستا از مجموع ۲۵۷ روستای دارای دهیاری استان، با نرم‌افزار مالی به کارهای خود رسیدگی می‌کنند که شفافیت و نظارت بهتر را به همراه دارد. مهدی صمیمیان ابراز داشت: آموزش‌های مربوط به روش کار با نرم افزار مالی به دهیاران و کارشناسان امور مالی دهیاری‌های استان ارائه شده و اکنون از ۲۴۰ دهیار، ۱۸۷ دهیار روستاهای استان سمنان کارهای مالی خود را با نرم افزار انجام می‌دهند و ۵۳ دهیار دیگر نرم افزار مالی را نصب کردند.

 ثبت‌نام ۲۸۰ هزار بیمه‌شده تأمین اجتماعی هرمزگان در سامانه روابط کار

دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمان‌های تابعه

خبرگزاری موج-۱۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

هادی ابراهیمی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان هرمزگان

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هرمزگان از ثبت‌نام۲۸۰ هزار نفر بیمه‌شده اصلی تأمین اجتماعی در استان هرمزگان تا پایان امسال با همکاری دستگاه‌های زیرمجموعه وزارت کار خبر داد. هادی ابراهیمی در ششمین نشست شورای هماهنگی مدیران دستگاه‌های زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هرمزگان که با هدف ایجاد هماهنگی و هم‌افزایی هرچه بیشتر بین دستگاه‌های اجرایی عضو شورا در جهت پیشبرد اهداف و برنامه‌های وزارت برگزار شد، افزود: با ثبت‌نام در این سامانه اینترنتی، تمام خدمات روابط کار به‌صورت شفاف و بدون مراجعه حضوری به کارگران و کارفرمایان ارائه می‌شود.

 برج ۳۰ طبقه در باغ ۶ هزار متری فرشته

دسته بندی:  شفافیت در حوزه مدیریت شهری

روزنامه شرق-۱۹ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

باغی که طبق گزارش بازدید مورخ ۱۳۹۰/۰۱/۰۹ شهرداری تهران، دارای۵۲ اصله درخت چنار با قطر بُن ۱۴۰ تا ۲۴۷ سانتی‌متر (کهن‌سال)، پنج اصله درخت نارون و حدود صد اصله درخت دیگر بوده نیز قربانی برج‌سازان و شهرداران شهرفروش شده است. این باغ بزرگ که در محدوده خیابان‌های فرشته و شریفی‌منش قرار گرفته است، اینک در آستانه گودبرداری برای ساخت برجی۳۰ طبقه قرار دارد. تصاویر هوایی منتشر شده از این ناحیه، روند قطع‌کردن درختان این باغ را نشان می‌دهد. اخیراً یکی از فعالان حوزه شهری در گفت‌وگو با یکی از رسانه‌ها از شروع گودبرداری در این باغ خبر داده بود.

 نگاه اصلاحی در مستند «خصوصی سوزی» به مفاسد اقتصادی کشور

دسته بندی:  شفافیت در حوزه رسانه، فرهنگ و هنر

خبرگزاری مهر-۲۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

محسن اسلام‌زاده، تهیه‌کننده و کارگردان

کارگردان مستند «خصوصی‌سوزی» گفت: این مستند به مباحث خصوصی‌سازی و اینکه در کل خصوصی‌سازی چیست، چرا و چگونه اتفاق می‌افتد و چگونه باید جلوی برخی سوءاستفاده‌ها و اتفاقات بدی که در صنعت کشور در حال رخ دادن است گرفته شود، می‌پردازد. اسلام‌زاده افزود: در این مستند اینکه کارخانجات کشور چگونه به بخش خصوصی واگذار شد را بررسی می‌کنیم. همچنین، این مستند یک قسمت از مجموعه مستند «سرطان اجتماع» است که درباره مفاسد اقتصادی ساخته خواهد شد. این کار با همراهی شبکه مستند سیما و مؤسسه اندیشه شهید آوینی در حال ساخت است.

صدور مجوز دریافت کمک‌های بلاعوض کنوانسیون مبارزه با فساد وزارت دادگستری

دسته بندی: سایر

خبرگزاری ایلنا-۲۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

به گزارش ایلنا و به نقل از «پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر هیئت دولت»، هیئت وزیران در جلسه ۱۵ دی ۱۳۹۸ به پیشنهاد وزارت دادگستری و به استناد قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت تصویب کرد وزارت دادگستری به عنوان مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک و کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با فساد مجاز است کمک‌های بلاعوض یونیسف، سازمان‌ها و مؤسسات بین‌المللی را دریافت و در چهارچوب قوانین بودجه سنواتی در راستای برنامه‌های همکاری مشترک زیر نظر وزیر دادگستری هزینه کند.

پرونده‌های مالی و کلاهبرداری؛ عمده دلیل ردصلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس

دسته بندی: شفافیت در حوزه مجلس و نمایندگان

روزنامه اعتماد-۲۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

عباسعلی کدخدایی سرانجام اعلام کرد که شورای نگهبان پرونده حدود ۱۳ هزار کاندیدای ورود به پارلمان یازدهم را بررسی کرده و نتایج تا پایان وقت اداری شنبه، مورخ بیست‌ویکم دی‌ماه اعلام و «احراز یا عدم احراز» صلاحیت داوطلبان به آنان اعلام خواهد شد. اما نکته حائز اهمیت در اظهارات او آنجا بود که عمده علت رد یا تأیید صلاحیت داوطلبان شرکت در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی را نه مسائل سیاسی قابل تفسیر و رویکردهای جناحی کاندیداها، بلکه مسائل اقتصادی اعلام کرد که برای اثبات آن، قطعاً باید مدارکی محکمه‌پسند وجود داشته باشد.

 پارلمان پایتخت در تله مجوزدهی

دسته بندی:  شفافیت در حوزه مدیریت شهری

روزنامه دنیای اقتصاد-۲۱ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

پارلمان محلی پایتخت برای رسیدگی به درخواست ساختمانی۷۰ مالک اراضی حساس در شهر تهران تا پایان سال جلسات فوق‌العاده تشکیل می‌دهد. قرار است درخواست تغییرکاربری باغات با «نظر و سلیقه» نمایندگان به جای «ضوابط مکتوب» رد یا تأیید شود. مطابق با متن یک قانون قدیمی مربوط به دهه۵۰، شورای شهرها از جمله شورای شهر تهران، مرجع تشخیص باغ بودن یا نبودن قطعات مشجر به جهت صدور مجوز ساختمانی شناخته شده است. طی سه تا ۴ دهه گذشته، مجموعه مدیریت شهری تلاشی نکرده تا با هدف صرفه و صلاح شهر، این قانون را اصلاح کند.

پنهان‌کاری در ساقط شدن هواپیمای اوکراینی

دسته بندی: شفافیت در حوزه اطلاعات و فضای مجازی

شفقنا-۲۲ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

سید عباس اسدی، پژوهشگر حوزه رسانه

در پی سقوط هواپیمای اوکراین و کشته شدن تمام مسافران و خدمه آن، کشور در شوک عمیقی فرو رفت. گویا باید عزای عمومی چند روزه اعلام شود. عزایی که یک سر آن مرگ منابع خبری است. منابعی که منجر به عملکرد بد و گمراه کردن خبرنگاران داخلی در دادن اطلاعات غلط و سبب به چالش کشیدن اعتبار رسانه‌های داخلی نزد مخاطب بود. سر دیگر این عزا، در نبود وجدان کاری مسئولانی است که عدم برخورد صادقانه با مردم داغدیده و عدم شفافیت خبری را بر هر چیزی ترجیح دادند تا با پنهان‌کاری، سعی در پاک کردن صورت مسئله داشته باشند.

 حضور کارنابلدها در مدیریت جنگل‌های ایران/ فساد؛ دلیل قاچاق چوب

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

جوان‌آنلاین-۲۲ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

هادی کیادلیری، استاد دانشگاه آزاد

یک استاد دانشگاه گفت: بعد از گذشت پنج سال از مصوبه هیئت دولت برای تهیه طرحی برای حفاظت پایدار از جنگل‌های کشور، به دلیل کنار گذاشتن کارشناسان کاربلد، هنوز چنین طرحی تدوین نشده است. هادی کیادلیری، استاد دانشگاه آزاد و کارشناس حوزه جنگل در برنامه تلویزیونی طبیعت۳۶۰ درجه با اشاره به اینکه قاچاق چوب در جنگل‌های ایران وجود دارد، گفت: سؤال این است که چوب قاچاق را چه کسی می‌خرد؟ معمولاً این چوب‌های قاچاق در کارخانه‌های محلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این به معنای آن است که نظارت کافی در این زمینه وجود ندارد. اخیراً ۳۵۰ هزار درخت شمشاد قاچاق شد.

 تشدید پاداش‌های نجومی با تصویب ماده ۲۶ لایحه مالیات بر ارزش افزوده

دسته بندی:  شفافیت در حوزه بازرگانی و امور مالیاتی

خبرگزاری فارس-۲۴ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی، با تصویب ماده ۲۶ گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی مجلس درباره لایحه مالیات بر ارزش افزوده مبنی بر مستثنی شدن سازمان امور مالیاتی از شمول قوانین و مقررات عمومی دولت در زمینه‌های متعددی از جمله اداری، مالی، استخدامی و تشکیلاتی، مخالفت کرد. مرکز پژوهش‌ها در این گزارش تصریح کرد: تنفیذ چنین اختیاراتی به سازمان امور مالیاتی می‌تواند به بروز پدیده‌هایی مانند پاداش‌های نجومی دامن بزند.

 مخالفت مجلس با اولویت طرح شفافیت مشارکت نمایندگان در رأی‌گیری‌ها

دسته بندی:  شفافیت در حوزه مجلس و نمایندگان

قدس‌آنلاین-۲۴ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز سه‌شنبه ۲۴ دی‌ماه، با در اولویت قرار گرفتن طرح الحاق دو تبصره به ماده ۱۱۹ آیین‌نامه داخلی مجلس، مخالفت کردند. نمایندگان متقاضی این طرح در توضیح آن گفتند: با تصویب طرح مذکور مشارکت نمایندگان در رأی‌گیری‌ها شفاف می‌شود. همچنین غلامرضا کاتب به عنوان نماینده متقاضیان، اظهار داشت: یکی از شیوه‌هایی که منجر به انضباط مجلس شورای اسلامی می‌شود، شفافیت در مجلس است. بر اساس این دو تبصره الحاقی، اسامی نمایندگانی که در رأی‌گیری‌ها شرکت نمی‌کنند، منتشر می‌شود که در نهایت نمایندگان با در اولویت قرار گرفتن این طرح مخالفت کردند.

برخی نهادها شاخص‌های اقتصادی را اعلام نمی‌کنند

دسته بندی: شفافیت در حوزه اطلاعات و فضای مجازی

روزنامه اعتماد-۲۴ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

نزدیک به دو ماه تا پایان سال، خبری از اعلام آمارها درباره شاخص‌های مهم اقتصادی کشور نیست و سکوت مراجع آماری در این‌باره همچنان ادامه دارد. این درحالی است که مطابق ساختار اعلام آمار شاخص‌های اقتصادی در کشور، سه نهاد مرکز آمار، بانک مرکزی و سازمان برنامه‌وبودجه به‌عنوان مهم‌ترین مراجع رسمی برآورد و انتشار آمارهای اقتصادی شناخته می‌شوند. از این سه نهاد تنها مرکز آمار آن هم به صورت اجمالی برخی آمارها را منتشر می‌کند که در بین آن‌ها مهم‌ترین شاخص اقتصادی که نرخ رشد اقتصادی است، با گذشت سه فصل از سال ۹۸ همچنان جزییاتی از آن منتشر نشده است.

 کم‌فروشی بنزین یا سوخت‌گیری اشتباه؟!

دسته بندی:  شفافیت در حوزه نفت و پتروشیمی

مشرق‌نیوز-۲۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

پس از سهمیه‌بندی بنزین، برخی از صاحبان خودرو با مراجعه به جایگاه سوخت اعلام کردند که سهمیه آن‌ها در هر بار سوختگیری بیش از ۲ لیتر کم می‌شود. در پی مطرح شدن این مسئله، شایعاتی در خصوص کم‌فروشی در جایگاه‌ها به راه افتاد. بررسی در این‌باره نیز راه به جایی نبرد و کم‌شدن بنزین از سهمیه‌ها همچنان ادامه داشت. سرانجام شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی اعلام کرد دلیل کم‌شدن بنزین از کارت‌های سوخت این است که افراد پیش از پایان یافتن روند سوخت‌گیری،‌ کارت را از دستگاه خارج می‌کنند؛ به همین دلیل چند لیتری از سهمیه کارت‌ها کاهش پیدا می‌کند.

 شناسایی تصرفات غیرقانونی ساحلی دریای خزر

دسته بندی:  شفافیت در حوزه مدیریت شهری

همشهری آنلاین-۲۵ دی‌ماهِ ۱۳۹۸

بابک دین‌پرست، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقه‌ای وزیر کشور

معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقه‌ای وزیر کشور گفت: برای نخستین بار در طول تاریخ کشور، تصرفات غیرقانونی ساحلی دریای خزر، توسط وزارت کشور، شناسایی و مشخص شد. بابک دین‌پرست افزود: تاکنون کسی جرأت ورود به موضوع آزادسازی سواحل دریای خزر را نداشته، اما وزارت کشور برای نخستین بار در طول تاریخ کشور به این حیطه ورود کرده است. وی بیان کرد: مشخص کردیم از۸۹۰ کیلومتر نوار ساحلی ۳ استان شمالی چه میزان به صورت غیرقانونی در اختیار بخش‌های دولتی، نهادهای غیردولتی، عمومی و بخش خصوصی قرار گرفته است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *