دولتها در ارتباط با تأمین و تضمین حقوق کودک مسؤولیتهایی دارند. حقوق کودک ابعاد و گستره وسیعی دارد. محیطزیست سالم، آب سالم آشامیدنی، تغذیه سالم، شرایط سالم کاری و شغلی، نظافت و بهداشت، حق بر آموزش و… ازجمله حقوق کودک هستند.
دوران کودکی دوران رشد، شکوفایی و پرورش است، اما دورانی نیز هست که بسیاری از خطرات جدی کودک را تهدید میکند و کودک به علت ناتوانی نمیتواند آن خطرات را از خود دفع کند و بنابراین جسم و روان کودک در معرض تهدید قرار میگیرد. هرگونه آسیب در کودکی میتواند پیامدهای همیشگی به بار آورد. سلامت کودک از آغاز زندگی و حتی در دوران جنینی، دغدغه والدین و دولتهاست. تهدیدهای بیشمار حیات کودکی، چنان سلامت روح و روان کودکان را در معرض مخاطره قرار داده است که توجه و اقدام فوری دولتها را در امر سیاستگذاری و قانونگذاری میطلبد.
اخباری مانند سوختن دو برادر زباله گرد (احد و صمد) در کارگاه بازیافت زباله یا خورده شدن کودک ۸ ساله زباله گرد توسط سگان ولگرد، زخمهای عمیقی بر روح و روان جامعه باقی میگذارد و فشار افکار عمومی از دولت خواستار قاطعیت و سرعت عمل است.
معاونت رفاه اجتماعی در راستای وظایف خود در سیاستگذاری برای گستراندن چتر حمایت اجتماعی، برای اقشار آسیبپذیر در حوزه کودک نیز وظایف گستردهای بر عهده دارد. در راستای این وظایف، معاونت رفاه اقدام به برگزاری ۵ کارگاه تعاملی با حضور معاون رفاه اجتماعی، کارشناسان، خبرنگاران و فعالان حقوق کودک برای تقویت نظارت اجتماعی در این حوزه و افزایش تعامل بین دولت و فعالان حوزه کودک برای شنیدن صدای کودک و بهبود در حوزه سیاستگذاری و قانونگذاری کرده است.
ازآنجاکه معاونت رفاه در تدوین آییننامه اجرایی قانون حمایت از اطفال و نوجوانان نیز مشارکت داشته، را برگزاری چنین نشستهایی باعث تعامل و تبادل اطلاعات بین مسئولان دولتی، فعالان رسانه و فعالان مدنی در حوزه کودک بهمنظور همافزایی دراینباره شد.
خبرنگاران یکی از شرکای دولتها در امر سیاستگذاری هستند، هرگونه تعامل با آنها بهمنزله کاتالیزور تغییر در امر سیاستگذاری و اجرا خواهد بود.
سرفصل اقدامات: طراحی پوستر نشستها، شناسایی خبرنگاران حوزه کودک در سراسر کشور، تشکیل گروه واتساپی از این خبرنگاران برای تعامل و همرسانی اطلاعات، برگزاری پنج نشست، انتخاب موضوع نشست، گردآوری همه کارهای رسانهای مرتبط با موضوع در پایگاه مگیران، انتخاب داور، سپردن گزارشها برای داوری، انتخاب سخنران مرتبط با موضوع نشست و ارسال دعوتنامه، تقدیر از سه برگزیده در هر نشست، تهیه لوح تقدیر برای برگزیدگان هر نشست، تهیه گواهی شرکت در دوره سیاستگذاری تعاملی برای خبرنگاران، ارسال تقدیرنامهها و گواهیهای شرکت در دوره، برگزاری پرسش و پاسخ خبرنگاران و فعالین مدنی در پایان هر نشست، پایش بازتاب رسانهای نشستها در رسانهها، گردآوری روزانه اخبار در حوزه کودک و همرسانی با خبرنگاران، تهیه گزارش از نشستها، مستندسازی و مدیریت دانش نشستها، گردآوری و انتشار اخبار کودکان در سایت مرکز توانمندسازی، گردآوری اخبار کودکان در کانال تلگرامی ” کودک در رسانه”
کلیاتی از خروجی:
برگزاری ۵ نشست آنلاین با خبرنگاران و فعالین مدنی با عنوان:
- موانع اجرایی عدم اعطای تابعیت به فرزندان مادر ایرانی (۲۱ مهرماه ۱۳۹۹)
- بازنمایی رسانهای مسائل کودکان (۱۲ آبان ماه ۱۳۹۹)
- آموزش غیرحضوری و فقر (۱۰ آذرماه ۱۳۹۹)
- نقد و بررسی نظام آموزشی کنکور محور (۱۵ دیماه ۱۳۹۹)
- هماندیشی با خبرنگاران و فعالان حوزه تابعیت فرزندان مادر ایرانی (۲۶ بهمنماه ۱۳۹۹)
نام کارشناسان: لیلا بندری، کمال رضوی، با همکاری روابط عمومی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (حامد شمس، شقایق دهقان)
بازتاب پروژه:
- افزایش تعامل با خبرنگاران اجتماعی و فعالان حقوق کودک
- افزایش آگاهسازی عمومی به آسیبپذیرهای کودکان
- بازتاب رسانهای وسیع در: رسانههایی مانند ایسنا، ایلنا، همشهری، شرق و شبکه اجتماعی تلگرام
دیدگاهتان را بنویسید