نسبت میان سیاستگذاری اجتماعی، نظام مالیاتی و شفافیت: ماهیت نظام رفاهی یا سیاستگذاری اجتماعی به گونه ای است که می خواهد بین نیروی کار و سرمایه توازن ایجاد کند. این مسئله در اوایل قرن بیستم یا بعد از جنگ جهانی دوم مطرح شد و ناشی از اندیشه های مارکس مبنی بر پیش بینی آینده نظام سرمایه داری بود. سیاستگذاران به این نتیجه رسیده بودند که نباید بین سرمایه و نیروی کار، شکاف ایجاد شود و راه آن، گرفتن مالیاتهایی از بورژوازی بود تا در زمانهای رکود به بیکارها و کسانی که محتاج هستند، داده شود. البته پیش از شکل گیری دولت رفاه، انجمنهایی که بیشتر از طبقه متوسط بودند، به فقرا کمک میکردند. اگر در ایران هم نگاه کنید، بیشتر طبقات متوسط مذهبی این کار را انجام می دادند.
مسئله شفافیت از اینجا به وجود می آید و کسی که مالیات را پرداخت می کند، می خواهد بداند که پولش در کجا خرج می شود و اساساً چرا این مالیات را پرداخت می کند. دولتها بخشی از سود مالیاتها را تخصیص مجدد می دهند و این تخصیص مجدد که بیشتر شامل مسائل رفاهی می شود، باید به طور شفاف انجام شود؛ در غیر این صورت، ممکن است مشکلاتی در سازوکار مالیات رخ دهد. یکی از دلایل فرارهای مالیاتی نیز همین است که مسئله برای مالیات دهندگان روشن نیست. از طرفی، اگر دولت نسبت به پرداخت های خودش که تخصیص مجدد درآمد نام دارد شفاف نباشد، این فرآیند به هم می خورد. در واقع شما نظام دولت رفاهی بدون شفافیت ندارید.[۱]
⃰ ⃰ ⃰
در هفته ای که گذشت، اخبار زیر جلب توجه میکند:
محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از طراحی یک سامانه جدید در این وزارتخانه خبر داد؛ سامانهای که به گفته او قرار است بتواند صحت و راستی اخبار را ارزیابی و مشخص کند آیا منبع این خبر موثق است یا نه؟
در صورت تصویب لایحه شفافیت، مؤسسات عمومی و خصوصی عهده دار خدمات عمومی، باید صورتهای مالی و اطلاعات راجع به اموال، دارایی، درآمد و هزینهها را منتشر کنند. با این لایحه، سازمان بورس بهعنوان مطالبه کننده شفافیت از سایر شرکتها، ملزم به شفافسازی دقیق فعالیتها و درآمدها خواهد شد.
رئیس قوه قضاییه از راه اندازی سامانهای برای انتشار آرای محاکم خبر داد. به گفته وی، هدف آن است که آرای محاکم در منظر و نگاه صاحب نظران، نخبگان و پژوهشگران قرار گیرد و انجام این کار در جهت ایجاد شفافیت در دستورکار قوه قضا قرار دارد.
بانک مرکزی با سامانه اطلاعات بازار املاک موافقت کرد. به گفته عباس فرهادیه، هدف از ایجاد سامانه مذکور این است که اطلاعات همه معاملاتی که در مشاوران املاک شکل میگیرد و قرارداد منعقد میشود، در آن ثبت شود.
محمد بطحایی از ثبت میزان شهریه تمامی مدارس بهصورت دقیق در پرتال سازمان مدارس غیردولتی خبر داد. به گفته وی، از این پس والدین میتوانند با آگاهی کافی دانشآموزان را ثبتنام کرده و از میزان شهریه تمامی مدارس مطلع شوند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خبر داد: شفافیت مالی در دستور کار دانشگاه آزاد اسلامی. طهرانچی با اشاره به انجام حسابرسی از عملکرد مالی این دانشگاه در دوره مدیریتی جدید، اظهار داشت: برای اولین بار در تاریخ دانشگاه آزاد اسلامی، یک حسابرس مستقل، وضعیت عملکرد مالی ۱۲۰ واحد دانشگاهی را مورد ارزیابی قرار داده است.
منابع:
[۱]. نک: سعیدی، علیاصغر.(۱۳۹۸). تأثیر شفافیت بر امداد و حمایتهای اجتماعی، بُرنا(گاهنامه تخصصی بررسی تأثیر شفافیت و مقابله با فساد بر رفاه اجتماعی). شماره دوم، اردیبهشت ۱۳۹۸٫
«باید ابزارهایی در اختیار مردم قرار گیرد تا قدرت آنها برای سنجش و ارزیابی اخبار افزایش یابد، برای تحقق این مهم باید مجموعههایی برای بررسی و صحت اخبار شکل گیرند و به مردم گزارش دهند.» محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این مطلب، خبر از طراحی یک سامانه جدید در این وزارتخانه داد؛ سامانهای که به گفته او قرار است بتواند صحت و راستی اخبار را ارزیابی و مشخص کند آیا منبع این خبر موثق است یا نه؟
در صورت تصویب لایحه شفافیت، مؤسسات عمومی و خصوصی عهدهدار خدمات عمومی، باید صورتهای مالی و اطلاعات راجع به اموال، دارایی، درآمد و هزینهها را منتشر کنند. با این لایحه، سازمان بورس بهعنوان مطالبه کننده شفافیت از سایر شرکتها، ملزم به شفافسازی دقیق فعالیتها و درآمدها خواهد شد.
عباس فرهادیه، مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی.
مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و اقتصاد مسکن گفت: بانک مرکزی و اتحادیه املاک، موافق راهاندازی سامانه اطلاعات بازار املاک هستند. عباس فرهادیه در گفتوگو با فارس درباره جزئیات سامانه اطلاعات بازار املاک ایران گفت: سامانه اطلاعات بازار املاک ایران بر اساس مصوبه سال ۸۷ هیئت وزیران، شکل داده شد و سال ۹۱ راهاندازی شد. بنابراین هدف از ایجاد این سامانه این است که همه معاملاتی که در مشاوران املاک شکل میگیرد و قرارداد منعقد میشود، اطلاعات آن در این سامانه ثبت شود.
دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و وبوروکراتیک
روزنامه ایران-۲۸ اردیبهشتماهِ ۱۳۹۸
سید ابراهیم رئیسی، ریاست قوه قضاییه
رئیسی در نشست صمیمانه با دانشجویان، با اشاره به اینکه مردم بهترین ناظران علیه فساد هستند، گفت: هر جا به مردم اعتماد کردیم و مردم را به میدان آوردیم، آنجا حوزه موفقیت ما بوده است؛ لذا از گزارشهای مردمی پیرامون فساد حمایت میکنیم و کسانی را که خبر از فساد دهند، مورد تشویق قرار میدهیم. ما این موضوع را بهصورت قانونمند دنبال میکنیم تا سازوکار آن فراهم شود و افراد مخبر و خبردهنده از فساد تحت فشار قرار نگیرند و تشویق شوند.
دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک
پایگاه اطلاعرسانی دولت-۲۸ اردیبهشتماهِ ۱۳۹۸
محمد شریعتمداری، وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، محمد شریعتمداری با انتشار توئیتی نوشت: «با تکیه بر تعهد قبلی به مردم، با استعفای ۳۸ نفر از دو یا چندشغلههای مجموعههای تابعه وزارتخانه و طبق اعلام رسمى رؤسای صندوقها، پرونده دوشغلهها(ماده ۲۴۱) در وزارت کار بسته شد. از امروز، هر فردی دوشغله و استعفا نداده باشد، از هر دو شغل عزل و به مراجع ذیصلاح معرفی خواهد شد.
یکی از اصلیترین عوامل افزایش معوقات بانکی، سوءاستفاده قانونی از سیستم ضمانت بانکی از طریق ابطال اسناد رسمی توسط معاملات غیر رسمی است. برای مثال در سال مالی ۹۶، سی درصد از معوقات یکی از بانکهای خصوصی، ریشه در ابطال اسناد رسمی داشته است. ازآنجاکه از اصلیترین معایب معاملات غیررسمی، عدم امکان نظارت حاکمیت بر روند شکلگیری این معاملات و درنتیجه، عدم شفافیت مالکیت در این معاملات است، فرد از این فرصت استفاده میکند و بدون اطلاع بانک و حاکمیت، ملکی را که در اختیار بانک بوده را به شخصی دیگر واگذار میکند.
دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمانهای تابعه
خبرگزاری ایرنا-۳۰ اردیبهشتماهِ ۱۳۹۸
محمد بطحایی، وزیر آموزشوپرورش
محمد بطحایی روز دوشنبه در آیین رونمایی از سامانه ثبت شکایات مردمی و تلفن گویای سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و توسعه مشارکتهای مردمی اظهار کرد: میزان شهریه تمامی مدارس بهصورت دقیق در پرتال سازمان مدارس غیردولتی ثبت شده، والدین با آگاهی کافی دانشآموزان را ثبتنام کرده و از میزان شهریه تمامی مدارس اطلاع دارند. وی افزود: در راستای شفافسازیِ شهریهها، نرمافزاری نیز در سایت اینترنتی سازمان تعبیه شده که والدین میتوانند با نصب این نرمافزار، از میزان شهریه تمامی مدارس آگاهی پیدا کنند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه بدون حضور تشکلها تحول در دانشگاه امکانپذیر نیست، گفت: شفافیت مالی در دستور کار دانشگاه آزاد اسلامی است. طهرانچی با اشاره به انجام حسابرسی از عملکرد مالی این دانشگاه در دوره مدیریتی جدید، اظهار داشت: برای اولین بار در تاریخ دانشگاه آزاد اسلامی، یک حسابرس مستقل، وضعیت عملکرد مالی ۱۲۰ واحد دانشگاهی را مورد ارزیابی قرار داد. باید توجه داشت که تا پیش از این هیچگونه حسابرسی مستقل از دانشگاه آزاد اسلامی نشده بود. در جریان این حسابرسی مشخص شد که اشکالات سیستمی و رفتاری فراوانی در عملکرد واحدهای دانشگاهی وجود داشته است.
رئیس قوه قضاییه از راهاندازی سامانهای برای انتشار آرای محاکم خبر داد و گفت: هدف ما این است که آرای محاکم در منظر و نگاه صاحبنظران، نخبگان و پژوهشگران قرار گیرد و انجام این کار در جهت ایجاد شفافیت در دستورکار قوه قضا قرار دارد. وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به موضوع مبارزه با فساد گفت: مقوله فساد نکتهای است که هیچکس نباید آن را در هیچ بخشی از جامعه قبول کند. ممکن است فساد رخ دهد؛ اما مطلقاً نباید اجازه داد فساد در هیچ جای جامعه لانه کند.
محمد فاضلی در یادداشتی در روزنامه ایران نوشت: فساد پدیده پیچیدهای است و به میزان پیچیدگیاش، مقابله با آن نیز نیازمند راهبردهای متفاوتی است. شفافیت یکی از ملزومات مقابله با فساد است. لایحه جامع شفافیت با رویکردی که بر نسخه مصوب آن حاکم است، یک گام به سوی تعمیق دموکراسی نیز به حساب میآید. این لایحه در صورت تصویب در مجلس و تبدیل شدن به قانون، برای اولین بار معنای خاصی به واژه «عمومی» در اصطلاح «سازمانها و مؤسسات عمومی» میدهد.
دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمانهای تابعه
خبرگزاری ایلنا-۲۷ اردیبهشتماهِ ۱۳۹۸
مرتضی افقه، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز
عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز با تقدیر از انتشار مشخصات افراد دریافتکننده تسهیلات ۴ درصدی طرح اشتغال روستایی، بر ضرورت پیروی سایر دستگاهها و نهادها از وزارت کار تأکید کرد. وی خاطرنشان کرد: این اقدام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی که به نظر میرسد در راستای سیاست کلان محمد شریعتمداری در زمینه شفافیت و سیاستگذاری شیشهای در این وزارتخانه است، مدلی را ارائه میدهد که ضروری است از سوی سایر نهادها و دستگاههای اجرایی پیش گرفته شود.
حسین انتظامی، دبیر کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات
بر اساس اعلام روز شنبه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دبیر کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات با اعلام این خبر افزود: شیوهنامههای انتشار و دسترسی به اطلاعات «مؤسسات خصوصی ارائهدهنده خدمات عمومی»، «تشکلهای مردمنهاد» و «بنگاههای اقتصادی عمومی» به تأیید رئیس محترم جمهوری رسیده است. این سه شیوهنامه هماکنون در سایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نشانی https://b2n.ir/57667 قابل مشاهده است.
محمد ملانوری، روزنامهنگار: داستان ارزهای صادراتی بازنگشته به کشور از صحبتهای محمود بهمنی، نماینده مجلس شروع شد. بهمنی در مصاحبهای بیان کرد که از ۴۲ میلیارد دلار ارز صادرات غیرنفتی در سال ۹۷، تنها ۱۴ میلیارد آن به چرخه اقتصادی کشور بازگشته است. اما فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد در اوایل اردیبهشت و در جلسه مشترکی که با کارآفرینان داشت، عنوان کرد که از۴۰ میلیارد دلار ارز صادرات غیرنفتی، تنها ۱۰ میلیارد دلار آن به کشور بازگشته است.
به گزارش «باشگاه دانشجویان» ایسنا، این نشست که با حضور اساتید و دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی و عموم شرکت کنندگان برگزار میشود، با سخنرانی آقایان مجتبی احمدی با موضوع «هندسه فساد در اقتصاد سیاسی»، دکتر رضا تویسرکانمنش با موضوع «زمینههای احتمالی فساد در نظام سلامت»، میکائیل عظیمی با موضوع «بازنشستگی و نظام رفاهی» و محمد مساعد با موضوع «رسانه، فساد و شفافیت» همراه خواهد بود.
دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک
خبرگزاری ایلنا-۲۸ اردیبهشتماهِ ۱۳۹۸
علیرضا ولیپور، مدیرکل حقوقی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
به گزارش ایلنا، جلسه کمیته سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم با دستور ارائه گزارش اقدامات دبیرخانه در یک ماه گذشته و گزارش عملکرد دفتر حقوقی در زمینه وظایف محوله کمیته سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم آغاز به کار کرد. در این جلسه، ولیپور، مدیرکل حقوقی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیشنهاداتی از جمله شناسایی گلوگاههای فسادخیز در کلیه ادارات، تعمیم مقررات دولت الکترونیک به نهادهای عمومی غیردولتی زیرمجموعه وزارت و شفافسازی فرایندهای اداری را ارائه داد.
شکوفه حبیبزاده، روزنامهنگار: معاون اقتصادی رئیسجمهور در این باره گفته: «بر اساس لایحه جامع شفافیت، همه مؤسساتی که فعالیت اقتصادی میکنند، باید اطلاعات و مشخصات مربوط به فعالیتهای اقتصادی، املاک و مستغلات، داراییها و درآمدهایشان را اطلاعرسانی عمومی کنند». وی توضیح داد: در این لایحه، سه محور مورد تأکید قرار گرفت؛ اول آنکه مردم حق دارند نسبت به آنچه به اداره امور عمومی مربوط میشود، اطلاع داشته باشند؛ دوم اینکه هر شهروندی حق دارد به مسائل مربوط به خودش و تصمیمگیریهایی که در مورد آن میشود، دسترسی داشته باشد و سوم هم تکلیفی است که همه دستگاهها نسبت به حراست اطلاعات خصوصی افراد دارند.
جوانآنلاین(وابسته به روزنامه جوان)-۲۸ اردیبهشتماهِ ۱۳۹۸
محمد محمدی، خبرنگار: تا دو ماه آینده قرار است سامانه فروش تئاتر نیز رونمایی شود؛ اقدامی که با اجرایی شدنش بیتردید، گامی بسیار مهم، ارزنده و ماندگاری را در حوزه هنرهای نمایشی شاهد خواهیم بود. رونمایی از سامانه فروش تئاترِ ایران چه از جنبه شفافسازی و چه از بعد اتخاذ تصمیمهای مهم و کلان در حوزه تئاتر، میتواند گام بسیار مهمی باشد تا منتقدان و مدیران برنامهریز و اجرایی با آمار و ارقام واقعی و البته شفافیت کافی و لازم در حوزههای خود، تصمیمات و سیاستهای مناسبی را اعمال کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: «دامنه اختیارات این وزارتخانه حول کاغذ فرهنگی شامل کاغذ مطبوعات و نشر در این زمینه، ساختار کارگروه و وظایف معاونتهای فرهنگی و مطبوعاتی بازتعریف میشود.» وی درعینحال تصریح کرد: «در راستای شفافسازی، تمامی مصوبات کارگروه بعد از هر جلسه منتشر شده و در دسترس عمومی قرار گرفته است زیرا معتقدیم به هر میزان که شفافیت وجود داشته باشد، سوءتفاهمها کاهش مییابد.»
دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک
خبرگزاری ایرنا-۲۹ اردیبهشتماهِ ۱۳۹۸
داریوش جهانبین، پژوهشگر
تصویب «لایحه شفافیت» در هیئت وزیران، گامی نو در جهت ایجاد شفافیت در نظام اداری و مبارزه با فساد است. در این لایحه، موضوعات مورد بحث در حوزه فساد اداری همچون استفاده نزدیکان مدیران از امکانات، شفافیت در عملکرد مجلس، آشکار ساختن اموال و دارایی برخی سازمانهای عمومی غیردولتی، شفافیت در صندوقها، شفافیت مالیاتی، شفافیت در حقوق و مزایا و … مطرح شده است. تصویب این لایحه در دولت، هرچند گامی مؤثر و ارزشمند در برخورد با فساد است، اما هنوز تا تبدیل آن به قانون راه طولانی در پیش دارد.
محمود صادقی در حاشیه جلسه علنی امروز یکشنبه مجلس در جمع خبرنگاران گفت: فردا قرار است جلسه بررسی عملکرد دستگاههای دولتی در تخصیص ارز برگزار شود. درباره فرآیند تخصیص ارز و چرخه بعدی آن یعنی برگشتپذیری کالا ابهامات و حرف و حدیثهایی وجود دارد که بهعنوان فراکسیون شفافیت مجلس از موضع نظارتی بهطور جدی به این موضوع ورود خواهیم کرد تا این فرآیند را شفافسازی کنیم. درباره ایفای مسئولیت متولیان اعم از نهادهای ناظر ودستگاههای اجرایی نیز موضوع را بررسی میکنیم.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده مردم شاهینشهر در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (یکشنبه، ۲۹ اردیبهشت) پارلمان و در جریان بررسی طرح یک فوریتی ساماندهی بازار خودرو در تذکری درباره شفافسازی حقوق مدیران در تذکری شفاهی، گفت: ۲۳ اردیبهشت، بر اساس تذکری به آقای رحیمی تکلیف شد تا عدم راهاندازی سامانه شفافسازی حقوق مقامات و مدیران را پیگیری کند. نماینده مردم شاهینشهر در مجلس نسبت به راهاندازی نشدن سامانه شفافیت حقوق مدیران و مقامات انتقاد کرد و گفت: مردم انتظار دارند این سامانهی شفافسازی هر چه سریعتر راهاندازی شود.
فائزه عباسی، روزنامهنگار: نهایتاً هفته پیش بود که طرح اداره سازمان صداوسیما با قید یک فوریت در دستور کار مجلس قرار گرفت اما تنها با اختلاف ۴ رأی، این طرح نتوانست بهعنوان یک طرح اولویتدار در دستور کار مجلس قرار بگیرد. هر چند لابی سنگین صداوسیماییها باعث شد تا اولویت این طرح به تصویب نرسد اما هنوز در دستور کار مجلس قرار دارد و معلوم نیست لابیها و تعاملات پشت پرده چه سرنوشتی را برای آن رقم بزند.
دسته بندی: شفافیت در حوزه وزارتخانه و سازمانهای تابعه
خبرگزاری ایلنا-۲۹ اردیبهشتماهِ ۱۳۹۸
محمد رضوانیفر، مدیرعامل شستا
محمد رضوانیفر، مدیرعامل شستا با اشاره به اینکه با استقرار وزیر جدید تعاون، کار و رفاه اجتماعی در آبان ماه ۱۳۹۷ و به تبع آن، مسئولیت اینجانب در جایگاه مدیرعامل جدید شستا، از همان ابتدا “شفافیت” و ارائه اطلاعات بههنگام و قابل اتکا بهعنوان یک برنامه اساسی در دستور کار قرار گرفته است، اظهار داشت: بر همین اساس و در همان روزهای نخستین، لیست کلیه اعضای هیئت مدیره، منتشر و صورتهای مالی شستا نیز در سامانه کدال بارگذاری شد.
سید احسان خاندوزی، عضو هیئتعلمی دانشگاه علامه طباطبایی
سید احسان خاندوزی، عضو هیئتعلمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگویی، اظهار کرد: مسئله دسترسی به اطلاعات، یکی از ارکان موفقیت اقتصادی است و هر چقدر که گردش اطلاعات اقتصادی بیشتر، شفافتر و سریعتر صورت گیرد، موجب میشود احتمال فسادها و تبانیهایی که در اقتصادِ غیر شفاف و مهآلود متصور است، کاهش پیدا کند و جمع وسیعی از فعالان اقتصادی، کارشناسان و توده مردم نیز بهعنوان ناظران صحت جریان اقتصاد، بتوانند ورود پیدا کنند و از این طریق، نظارت عمومی در اقتصاد گسترش پیدا کند.
رئیس سازمان غذا و دارو در مورد قول وزیر بهداشت برای حذف رانت در سیستم غذا و دارو طی سه ماه آینده، گفت: بحث شفافیت را بهصورت جدی پیگیری میکنیم. به گزارش گروه سلامت خبرگزاری فارس، مهدی پیرصالحی در مورد رانت موجود در سازمان غذا و دارو، گفت: در سازمان رانت وجود ندارد بلکه در برخی موارد عدم شفافیت داریم. وی با بیان اینکه عدم شفافیتهای بیرونی به برخی سوءتفاهمات دامن میزند، تصریح کرد: برای برطرف کردن این سوءتفاهمها نسبت به شروع فرآیندی که وزیر بهداشت دستور دادند-یعنی بررسی عملکرد گذشته و شفافیت آینده- اقدام کردیم.
حمیدرضا حاجی بابایی گفت: در وهله نخست باید اذعان کنیم که در فضای غیرشفاف نمیتوان به شکل اصولی، از تولیدکننده داخلی حمایت کرد، چراکه در نبود آمار موثق و دقیق، تنظیم بازار به نتیجه نمیرسد و بهاینترتیب، باید زمینه شفافیت فعالیتهای اقتصادی را فراهم کنیم. وی ادامه داد: یکی از راههای جلوگیری از گرانیهای کاذب و تنظیم بازار کالاهای اساسی، شفافیت در معاملات است که میتوان با توجه ویژه به عرضه محصولات در بورس کالا بهعنوان یکی از ارکان اقتصادی شفاف کشور، به تعادل بازار و کاهش التهابات کمک کرد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: امروز فضای یکپارچه رسمی خلق شده که روابط عمومیها و رسانههای رسمی با آنها مواجهاند و آن، پدیدهای به اسم «شفافیت کدر» است، به این معنا که بهواسطه دیجیتالی و جهانیشدن با جهان شفافی روبرو هستیم، ولی این شفافیت به قدری زیاد است که ایجاد کدری میکند. وی ادامه داد: باید شرکتهایی در کنار روابط عمومیها وجود داشته باشد که اخبار را راستی آزمایی کنند و مورد پذیرش جامعه باشند.
رئیس سازمان سینمایی با تأکید بر اینکه شفافیت یعنی پیشبینی پذیری، گفت: بر همین مبنا اصرار داریم دستورالعملها را منتشر کنیم و افراد و مؤسسات بدانند در صورت ارائه فیلمنامهای، درخواستی یا نظایر آن، رفتار ما چه خواهد بود و به استناد آن از ما سؤال کنند. انتظامی با تأکید بر اینکه شفافیت مبنای ما در پاسخگویی است، گفت: اگر رسانهای سؤالی برای ما فرستاد، باید ظرف کمتر از ۶ ساعت پاسخ دهیم. نکته دیگر اینکه مواردی که فکر میکردیم قابل انتشار نیست را منتشر کردیم.
بهاره آروین در مورد چرایی عدم درج مبلغ حقوق دریافتی شهردار تهران در وبسایت شفاف گفت: حقوق شهردار تهران دارای سقف مصوب هیئت وزیران است و بنا به گفته معاونت منابع انسانی، مبلغ حقوق دریافتی شهردار تهران ۱۰ میلیون تومان است. او با بیان اینکه از میزان افزایش حقوق شهردار در سال ۹۸ اطلاعی ندارم، گفت: ازآنجاییکه میزان حقوق شهردار دارای مصوبه هیئت وزیران است، نمیتواند بیشتر از ده میلیون تومان دریافتی داشته باشد که همین امر سبب شده که در سال ۹۷، حقوق دریافتی ۵۰۰ نفر در شهرداری تهران بیشتر از حناچی باشد.
محمد علیخانی، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران
رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران، گفت: مگر انتشار نام رسانهها در کنار اسامی خبرنگارانی که طرح ترافیک گرفتهاند، مسئله امنیتی است که در برابر آن مقاومت میشود. محمد علیخانی، در خصوص اینکه چرا بعد از گذشت یک سال، هنوز مصوبه شورای شهر تهران در خصوص انتشار نام رسانهها در کنار اسامی خبرنگارانی که طرح ترافیک گرفتهاند به بهانه سهم خواهی منتشر نمیشود، اظهار داشت: اتفاقاً بر عکس آنچه گفته میشود، به دلیل سهمخواهیهایی که در این لیست شده، اسامی رسانهها منتشر نمیشود.
مرکز آمار یا بانک مرکزی، کدامیک باید آمارهای اقتصادی کشور را اعلام کنند؟ این سؤالی بود که سال گذشته جدال دو نهاد بزرگ تولید آمار در کشور را به همراه داشت و در نهایت با رأی شورای عالی آمار کشور به نفع مرکز آمار ایران به پایان رسید. جدالی که اگرچه با پیروزی مرکز آمار همراه بود، اما مشکلات زیادی را نیز به وجود آورد زیرا در عمل باعث شد بانک مرکزی، انتشار آمارهای اقتصادی را که بهصورت هفتگی، ماهانه، فصلی و سالانه ارائه میکرد، متوقف کند تا بسیاری از کارشناسان و دستگاهها را که با این آمارها سروکار داشتند، دست خالی بگذارد.
علی سرزعیم، معاون امور اقتصادی و برنامهریزی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
معاون امور اقتصادی و برنامهریزی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تأکید بر اینکه شفافیت جزو مفاهیمی است که درک صحیح آن منجر به اداره مجموعهها و شرکتها میشود، گفت: افراد شیوههای جدیدی برای مخفی کردن اطلاعات دارند، بنابراین باید شیوههای جدیدتری برای پیدا کردن مقابله با آنها پیدا کنیم. سرزعیم ادامه داد: یکی از شاخصهای حکمرانی، شفافیت است. اگر ۴۰ سال پیش به اروپا سفر میکردیم، آنها هم درک خوبی از شفافیت نداشتند ولی در طول زمان یاد گرفتند؛ شفافیت صرفاً عرضه اطلاعات نیست بلکه دسترسی ساده به اطلاعات است. البته قابل فهم کردن اطلاعات هم حائز اهمیت است.
سازمان لیگ اعلام کرده با توجه به اینکه دیدارهای جام حذفی تکحذفی است، طبق قانون، تیم میهمان میتواند۵۰ درصد ظرفیت ورزشگاه را در اختیار هوادارانش قرار دهد. همین جمله کافی بود تا مدیران سپاهان نسبت به تقسیم مساوی ورزشگاه برای میزبان و میهمان معترض شوند. مسعود تابش، مدیرعامل باشگاه سپاهان، واکنش تندی نسبت به اطلاعیه سازمان لیگ داشته و معتقد است این قانون بهصورت شبانه از فایلهای سازمان لیگ بیرون آمده و در مسابقات قبلی چنین موضوعی اصلاً وجود نداشته است.
زهرا صداقتگو، کارشناسی ارشد برنامهریزی و رفاه اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی.
عمده کارشناسان و تحلیلگران بهخصوص در حوزه اقتصاد، شفافیت را گام اول در اصلاح صندوقهای بازنشستگی میدانند؛ اما کدام معنای شفافیت مدنظر است؟! بیشتر کارشناسان، نهاد صندوقها را سیاستپذیر میدانند؛ بدین معنا که حوزه سیاست و عملکردهای سیاسی و دولتی بر آن تأثیرگذار است. اما لزوماً در نحوه مدیریت، تأثیرات لازم را پذیرا نیستند و این موجب مشکلات فراوانی از جمله فسادهای کلان و خرد میشود و برای اصلاح لازم است در قدم اول، سیاسیون به اشتراک نظری در جهت پایش اطلاعات و عملکردهای نهادهای مختلف تأثیرگذار دست یابند.
مهدی حاجتی، رئیس کمیسیون حقوق شهروندی شورای شهر شیراز.
رئیس کمیسیون حقوق شهروندی شورای شهر شیراز گفت: یکی از فیلترها بر سر راه شفافسازی در شهرداری شیراز، حضور ذینفعانی است که قدرتشان را در دسترسی نداشتن به اطلاعات به دست میآورند. وی اعتقاد دارد مادامیکه این مؤلفههای قدرت در دست این نیروهاست، رقابتی به وجود میآید که با خواست، منافع و خیر عمومی بیگانه است. عضو شورای شهر شیراز گفت: اگر شهردار را به چالش بکشیم، میگویند مسئله شخصی است. اگر به سمت استیضاح برویم، با پیچیدگیهای مواجه میشویم که کموبیش همه از آن مطلعاند.
ابوالفضل فتحالهی، رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران.
ابوالفضل فتحالهی درباره انتشار لیست دریافتکنندگان وام اشتغال روستایی ابراز عقیده کرد و گفت: وزیر کار برای شفافسازی هرچه بیشتر، مدتها به دنبال این بود تا فهرست اسامی صاحبان این طرحها و دریافتکنندگان این پولها را به مردم اعلام کند. مردم حق دارند بدانند وجوه و منابعی که سرمایهگذاری میشود، در کجا هزینه میشود. حُسنش این است که مردم میبینند سرمایهگذاری به درستی انجام شده یا نه و اگر پاسخ لازم را از بازار سرمایهگذاری دریافت نکرد، دولت هم میتواند بهتناسب بازخوردها تجدید نظر کند و تسهیلات را به بخشهای دیگر سوق بدهد.
دسته بندی: شفافیت در حوزه سلامت اداری و بوروکراتیک
روزنامه اعتماد-۳۱ اردیبهشتماهِ ۱۳۹۸
حسن نوروزی، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس.
حسن نوروزی با اشاره به جزئیات مصوبه کمیسیون حقوقی در طرح اعاده اموال نامشروع مسئولان گفت: این طرح ۱۰ ماده دارد که طبق ماده یک آن، احکام مقرر در مواد ۵ تا ۹ و ۱۱ تا ۱۵ قانون نحوه اجرای اصل ۴۹ قانون اساسی شامل رؤسا، مدیران و مسئولان موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری، ماده ۲۹ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه و ماده ۳ قانون رسیدگی به دارایی مقامات، مسئولان و کارگزاران جمهوری اسلامی ایران و تبصرههای آن از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی به بعد نیز میشود؛ یعنی همانطور که به اموال مسئولان قبل از انقلاب رسیدگی میشد.
مهدی نیکدل، در جمع مدیران ارشد آموزش و پرورش شهر تهران با اشاره به اینکه از زمان شروع به کار در مؤسسه، یک هدف اصلی داشتیم و آن شفافیت بود، تصریح کرد: شفافیت، باور ما بود نه اینکه بخواهیم شعار بدهیم زیرا معتقدیم در غیاب شفافیت است که اتفاقات سوء رخ میدهد و رانت خواریها اتفاق میافتد. وی افزود: شفافیت دارای دو رکن داخلی و خارجی است. شفافیت داخلی مربوط به سازوکارهای داخلی نظیر آییننامهها و رویهها و نظام حاکمیت شرکت و شفافیت خارجی نیز مربوط به اطلاعرسانی در خصوص فعالیتهای مؤسسه به ذینفعان و افکار عمومی است.
سیدضیا هاشمی، مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی در نشست اصحاب رسانه با رئیس قوه قضاییه گفت: در فرآیند برخی اقدامات در همین روزها، ابهام وجود دارد و این ابهامات سبب شایعات و توسعه آن میشود؛ بنابراین شفافسازیِ روندها به ویژه در حوزه مسائل قضایی در جلب اعتماد عمومی به قوه قضاییه کمک میکند.